TOPENÍ NA LODI (všeobecně.)
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
geronimo píše:Pokud by petrolej někomu smrděl našel jsem toto:
http://www.karavan.cz/index.html?pod=/_ ... -litru.htm
Hmm, ...... a dokonce za dobrou cenu.

alffa
Nevím co si představit pod pojmem dobrá cena.
Je to peněz jak za kozu. Tři a půl dne topíš a kanystr je v pr...
Tenhle petrolej je o třetinu levnější: http://www.procalor.cz/tekute_palivo.htm
Prej je dearomatizovanej. Přeloženo: nesmrdí tak moc.
Právě sme si odhlasovali že peníze na petrolej investujema do Jamesona.
Tři litry kořky nás taky zahřeje a nemusíme tolik větrat.

Je to peněz jak za kozu. Tři a půl dne topíš a kanystr je v pr...
Tenhle petrolej je o třetinu levnější: http://www.procalor.cz/tekute_palivo.htm
Prej je dearomatizovanej. Přeloženo: nesmrdí tak moc.
Právě sme si odhlasovali že peníze na petrolej investujema do Jamesona.
Tři litry kořky nás taky zahřeje a nemusíme tolik větrat.

- Wlady
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
david píše:Wlady píše:[
Wlady
dovolím si oponovat, PB topení v lodích jsou, výrobcem montované - např. Truma, dále i systémy bez ventilátoru spalovacího vzduchu - princip Wawky aniž by měly ve dně větrací díru. Dokonce je takhle vyráběný pidi kotel na ohřev vody pro centrální vodní topení a to chodí samotíží, bez oběhovky, absolutně bez spotřeby elektriky!!! Pravda je, že jsem na to koukal jak z jara. Konkrétně to je v jedné z plachetnic Honzy Janatky na Cindě, co dotáh z Hollandska a já to zprovozňoval.
Vono co neznáme, neznamená že neexistuje.
V karavanech se to vypíná ne proto aby nesfouklo, ale by při bouračce neunikalo.
slušný lednice mají automatický start při ztrátě plamenu - např. Elektrolux
Njn, když já naposledy karavanil cca před dvaceti lety

Smysl toho neuzavíratelného větracího otvoru u karavanů jistě není třeba vysvětlovat a právě nemožnost jeho instalace na lodi mi vadí, protože je to taková primitivně jednoduchá bezpečnostní pojistka pro případ selhání "složité" techniky. Pokud se zmůžu na vlastní loď, tak hodlám výrobce v každém případě donutit k instalaci topení i sporáku na naftu!
Jinak o samotížném topení už jsem taky něco slyšel. Topné médium je jistě možné jakékoli, spíš by mě zajímal systém, díky kterému to funguje. Ale obávám se, že to asi bude přesně ten případ, který běhá jen v klidu, protože za plavby by asi náklon vadil...předpokládám, že je to principiálně obdoba bytového samotížného topení. Pokud se mýlím, moc rád bych se dozvěděl cokoli bližšího...
Wlady
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
+Gray píše:Vím davide, už jsem o tom slyšel, hrůza mě obchází, když sem to slyšel. jen tak naokraj Bora prochází momentálně také velkolepou rekonstrukcí, už má dno z nerezu, taky se to tady probíralo.
Objednal sem si ty kamínka na petrák do kokpitu, v kajutě jsem zkoušel ty větší kamna , nejsou špatný, ale až ji dodělám a vezmu tam rodinku tak buduju v kokpitu takovej budník odhlučnenej, větranej a tam zavřu malou centrálu na 2kW a v kajutě budu mít elektrický topení a to olejový radiátor. Výfuk vyvedený zrcadlem ven a přívod vzduchu pro chlazení centrály malým ventilátorem na 12V přes teplotní čidlo, kdyby se centála ohřála hodně. Viděl sem to tak řešený na jedný lodi a funguje to.
Kdyz by uz mel bezet pro topeni agregat, tak je moznost si nechat nainstalovat klimatizaci ktera ma tepelne cerpadlo. To k premene na teplo potrebuje tak 1/3 elektriky, zbytek si bere ze vzduchu. Neco to stoji, ale usetri se tak polovina benzinu. V lete si tim zase muzes chladit.
V maringotce mame plynova kamna POHODA na 10 kg bombu PB, maji katalizator, kyslik zerou, ale maji nejake cidlo ktere pri nedostatku kysliku zhasne plamen. Odzkouseno. Ale stejne tomu cidlu neverim. Kazda technika nekdy selze a tady staci jen jednou. Pustit neco takoveho a jit spat bych take nesel. Zase staci neotevrit vetrani. Maji tam desitku za 9 kc...nedej si jich par. Kdo si chce topit otevrenym topidle v uzavrenem prostoru by mel mit nekde u kamarada ulozeno alepon par stovek, aby bylo potom v hospode za co brecet.
- richardm
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
to: geronimo a grey a jakýkoliv vlastník kamen TONYSUN R95-BMB
pánové pomocí tajných služeb jsem se dopátral že asi vlastníte výše zmíněná petrolejová kamna...?
Ve středu 25.2. odjíždím na delší plavbu z CH do Sýrie (a zpět) a už teď v teple kanclu se klepu zimou při představě jaká mi bude kosa. Na chorvatském pobřeží nachumelilo a mrzne. Snažil jsem se kamna objednat tady v e-shopu, ale momentálně nejsou skladem ale byly by koncem příštího týdne. Což už je pro mě pozdě. Mám tedy drzý dotaz, pokud teď kamna nepotřebujete, prodali byste mi je (s nějakým odstupným samozřejmě) a Libor by vám dodal nové koncem příštího týdne?
Jelikož od pátku do neděle nebudu na netu, tak pokud by výše zmíněné šlo tak mě prosím zavolejte na 739020492.
Díky moc Richard Mráz
pánové pomocí tajných služeb jsem se dopátral že asi vlastníte výše zmíněná petrolejová kamna...?
Ve středu 25.2. odjíždím na delší plavbu z CH do Sýrie (a zpět) a už teď v teple kanclu se klepu zimou při představě jaká mi bude kosa. Na chorvatském pobřeží nachumelilo a mrzne. Snažil jsem se kamna objednat tady v e-shopu, ale momentálně nejsou skladem ale byly by koncem příštího týdne. Což už je pro mě pozdě. Mám tedy drzý dotaz, pokud teď kamna nepotřebujete, prodali byste mi je (s nějakým odstupným samozřejmě) a Libor by vám dodal nové koncem příštího týdne?

Díky moc Richard Mráz
- Olivero
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ak by si este nemal ten ohrievac vyrieseny tak skus http://www.atshop.cz/ mozno ze tam nejaky kus budu mat.Ale asi tam bude treba volat.
- fishmaster
- aktívní jachtař
- heavy
- pravidelný návštěvník
Jak je to s větráním? Mám vyzkoušeno, že s lih. vařičem ORIGO a s šamot. cihlou na 1 hořák. -2st. tak v kajutě (Antila 24) dostanu teplotu cca na 15st. Větrání musí být cca pro 1 osobu na šiřku dlaně. Možná jde i míň, ale kdo to bude zkoušet
Extrémně záleží na kvalitě lihu LÍHO-BLANICE s.r.o. Mladá Vožice, téměř bez zápachu. Jak je to s pet. kamínky a víc lidmi v kajutě? Máte to někdo odzkoušené? Nerad bych se vzbudil tuhej 

- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
Nejlepší topení je toto Levné čisté ekologické a výkoné. údržba minimální spotřeba malá palivo co je zrovna po ruce
Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
- fishmaster
- aktívní jachtař
- lebon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 1
Ahoj,jelikož mám jenom maličký kajuťáček ( 5m) tak používám ty malinké kamínka co prezentoval Alffa na předešlé stránce.Mám ho na podlaze v kokpitu (pod plachtou) a při otevřených dveří do kajuty jsem přez noc při venkovní teplotě 5st.dosáhl v kajutě 22st.Nehledě na to,že horní část topení funguje jako 1plotýnkový vařič.Vozím ho ssebou i na potápění,na korbě tranzita a je to bomba.Jsem maximálně spokojen s za 900,-se fakt vyplatí.