VMP

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, windward, vilma

alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » stř úno 04, 2009 1:37 pm

Ahoj pánové,
nebudu rozebírat jestli bez papírů ano nebo ne. To už jste probrali dost.
Jednu ABSURDITU tady ale vidím.

Z půjčovny můžeš bez papírů, s vlastní musíš mít papíry i na 6 Hp.
To je prča. Co :shock: :rofl: :?: To teda podle mě, úlet je a pořádnej. :hmm:
alffa
Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř úno 04, 2009 3:10 pm

Ale nebereš alffe v potaz jednu věc. Na půjčené tě před vyplutím poučí (alespoň v zahraničí je to zvykem), kdežto na své by jsi mohl vyplout nepoučen a to by mohlo být zaděláno na malér :lol:
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mkovi » stř bře 04, 2009 12:00 pm

Chtěl jsem se zeptat zda někdo používáte průkaz VMP - C pro příbřežní plavbu v Chorvatsku? Stačí pro plavbu (s vlastní kajutovkou 6,6 m mezi ostrovy), nebo je nutné mít např. chorvatský průkaz? Kontroluje se dodržování 0,75 NM od pobřeží?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř bře 04, 2009 12:48 pm

VMP jsem si dělal později po chorvatském průkazu jen a jen kvůli českým vodám.
Mám ale pocit, že 0,75Nm od pobřeží, či břehu ostrova tě bude omezovat. Max vzdálenost mezi dvěma pevnými body 1,5Nm = cca 2,77 km není mnoho.
A zpravidla ty nejhezčí místa a méně turistů jsou dále od pobřeží. Alespoň moje zkušenost, čím dále od "magistrály", tím lépe, zejména o víkendech.
Jednou třeba to zkus, ale lepší bude určitě nějaký průkaz "na moře", než mezinárodní VMP pro příbřežní plavbu. Možnosti a výběr je dnes už dostatečný.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pon kvě 11, 2009 1:47 pm

maly dotaz, vzhledem k tomy, ze na chorvatskych papirech se pise, ze jsou i pro chorvatske "inland waters" a vzhledem k tomu, ze ceske papiry chorvate uznavaji .... tak by me zajimalo, zda v tomto neni i nejaka reciprocita, ze chorvatske papiry plati i u nas ... na "inland waters", nevite nekdo?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 11, 2009 2:00 pm

Obávám se že ne. To bude jen dobrá vůle Chorvatů. ;)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Průběh zkoušek VMP v Praze 8.6.2009

Příspěvekod JardaF » pát čer 12, 2009 3:25 pm

Právě jsme prošli zkouškami VMP (M, S a C) a možná by někoho zajímalo, jak to probíhalo.

Kurzu na zmíněnou kvalifikaci jsme se zúčastnili už na začátku března 2009 (od AZ Yachtingu), ale ke zkouškám jsme se dostali až teď, 9.6.. Je o ně velký zájem a počet termínů je omezený, takže než jsme se rozkoukali, volné byly až ty červnové. Z toho plyne doporučení pro případné zájemce - přihlaste se tak měsíc a půl dopředu.

Příprava na zkoušky

Když pomineme již popisovaný jednodenní kurz, těžištěm naší přípravy byly zkušební stránky Státní plavební správy zde. Současně jsme používali i skripta Vůdce malého plavidla (recenze se připravuje), kde jsou všechny otázky plus normální výklad. Tedy používal jsem je hlavně já, Lucie si s tím takovou hlavu nedělala a spolehla se jen na testovací internetové verze zkoušek.

Krátce po březnovém kurzu jsme se testům hodně věnovali, ale pak jsme polevili, mezitím jeli na moře, udělali chorvatské papíry a zase jsme polevili... znáte to. Až teprve existence termínu nás pár dní před zkouškou zase uvedla do stavu pohotovosti. A začali jsme šrotit - hlavně tedy zkušební verzi zkoušek na internetu.

Já osobně jsem byl ale lehce nervózní, protože jsem na jachting.info zachytil informaci, že v té zkušební, testovací verzi na internetu, nejsou všechny otázky. Docela jsem se bál, že pak "na ostro" nafasujeme otázky, které jsme prostě neprošli. Procházel jsem ještě v noci před zkouškou skripta, zda nenarazím na nějaké úplně neznámé otázky... ale zdálo se, že nikoliv.

A pak den D nenávratně nastal.

Zkoušky

Samotné zkoušky jsme dělali v Praze na Státní plavební správě. Začátek byl stanovený na 10:00. Dorazili jsme asi ve třičtvrtě a čekací místnost už byla plná rozdychtěných adeptů vůdcovství. Je zajímavé, jak bylo docela snadné rozeznat, kdo sem přišel pro průkaz na plachty a kdo pro motorový člun... :-)

Není nutné se nikde hlásit na vrátnici, čekací místnost najdete snadno (jsou tam šipky) a kolegy na zkoušky poznáte taky snadno :-)

Těsně před desátou dorazili i zkušební komisař s komisařkou a po kontrole údajů každého jsme byli usazeni podle abecedy před počítače v počítačové místnosti. Každý monitor měl filtr, aby nebylo možné opisovat a manžele rozsazovali. Byli jsme tam dvě manželské dvojice a pečlivě nás posadili každého jinam :-).

Pak si vzal slovo komisař, oznámil jaká je podstata zkoušek, vysvětlil ovládání počítač a aplikace a .. to bylo všechno. Pustili jsme se do testu.

Samotný ostrý test vypadá úplně stejně, jako ten zkušební na internetu. Sada otázek byla taky totožná a na žádnou neznámou otázku jsem nenarazil. Stejně tak Lucie. Za dvacet minut jsme měli hotové všechny tři testy a šli jsme domů. Průkazy budou hotové za tři týdny. A to je vše, přátelé. Nakonec to vůbec nebolelo.

Závěrem

Zkoušky VMP, tedy M, S a C nejsou těžké. Pokud si projedete skripta a opakovaně mnohokrát vyzkoušíte testy na internetu - aby se vám protočilo co nejvíce otázek - nebudete mít problémy. Obava, že zkušební testy na internetu nemají všechny otázky se nepotvrdila - aspoň ani já, ani Lucie jsme nic neznámého v testech neměli.

Opatrně si myslím, že by to člověk v pohodě udělal i bez školení. Ale bude to stát více úsilí. Absolvovat školení přípravu na zkoušky rozhodně usnadní.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » sob čer 13, 2009 4:27 pm

To jsi šel pěkně pozdě. Já v byl v Ostravě poslední březnový víkend na kurzu a v Přerově na sps už 7.4,"řidičák" mě poslali následující týden.

Ale kdybych ja vůl nebyl zhnilý tady číst,nebo si o tom více zjistit,tak bych věděl,že si stačí domluvit termín na spsce a přijít na zkoušky
Ušetřil bych 6500 čistá ruka za kurz,který mi dal podstatně méně,než ty cvičné testy a učebnice. :x a to nepočítám zabitý víkend.
Mám tento názor,protože mi nepřislo,že by tento kurz byl nějak přínosný,možná že jinde to probíha jinak.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob čer 13, 2009 6:48 pm

simon píše: vzhledem k tomu, ze ceske papiry chorvate uznavaji .... tak by me zajimalo, zda v tomto neni i nejaka reciprocita, ze chorvatske papiry plati i u nas ... na "inland waters", nevite nekdo?

Reciprorita pochopitelně existuje. Ale platí jen jak je psáno.
Tedy jen pár NM od pobřeží (mořského). :mad:

To pivovarnik,
On ten kurz také není pro lidi kteří jsou již s lodí jakž takž obeznámeni.
Je určen pro klienty, co viděli loď tak maximálně v TV.
Pro takového člověka je ten kurz určitě přínosný. ;)
alffa
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » sob čer 13, 2009 8:04 pm

tak to jsi měl pivovarníku smůlu s tím kurzem , já na něj vzpomínám jen v dobrém . Pohodoví školitelé , pohodoví kurzisti možnost plachtění na více typech lodí a s dohledem statného ošetřovatele i plachtění na dospělé lodi . V případě že člověk něco z otázek nechápal tak dostal polopatické vysvětlení.
A abych pravdu řekl , tak já si tak úplně nemyslím že je praktická zkouška promarněný čas. Na vlastní oči jsem viděl jak "zkušený" vůdce bez praktického kurzu zaparkoval plachetnici pod plnými plachtami do břehu .
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » sob čer 13, 2009 9:59 pm

to karel

proti praxi nic nemám,právě naopak!! myslím,že den na vodě vydá za x hodin teorie,já měl na mysli hlavně a jen ten teoretický kurz.
Něco málo člověk sice pochytí,ale stejně my nejvíce pomohly zkušební testy na stránkách sps,když to člověk jede dookola,tak mu něco v paměti zůstane. Z toho důvodu mám pocit,že číst jsem si to mohl i doma....ale už ho mám a to je hlavní :)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned čer 14, 2009 7:00 pm

Ja to ještě upřesním - 6500 za kurs- to by mi prislo taky brutalni. My jsme to meli zadara jako bonus k morskemu kurzu. A ten prinos byl v tom ze skolitel nas upozornil na spoustu špeků, které tam jsou. Například typu: - SPS je nejvyšší na vodě, takže je-li na výběr, platí odpověď, kde je uvedena SPS... nebo.... tohle se musite naucit, neni v tom logika.... nebo vzdycky kdyz jde z obrazku lodi provazek, tak je to rybar. Nebo doplnil situaci popisovanou v testech nejakou historkou a to ci clovek pak lip pamatuje.... Treba jak v gabcikovu se vyvazala ruska jachta zadi mimo vyznacen misto (jako posledni) a kdyz to jelo dolu, vzalo ji to za tu zad, zvedlo a zapichlo do vody. Nikdo to pry neprezil. V tomhle to byl pro nas dost velkej prinos a prekvapive jsem si toho dost zapamatoval...
dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dalak » stř zář 30, 2009 2:11 pm

Ahoj ! Nevim, jestli se to tu uz neprobiralo, ale prave ctu ze prukaz VMP podle rezoluce c. 40 EHK/OSN neni oficialne uznavan v : Belgii,Bulharsku,Finsku,Francii,Madarsku,Italii,Polsku . V techto zemich "jedou" na rezoluci c. 14EHK/OSN. Na svem prukazu ctu " Mezinarodni prukaz vudce rekreacniho plavidla ...rezoluce c.40 EHK/OSN Pracovni skupiny pro vnitrozemskou vodni plavbu". Vecer asi zaguglikuju , jak to vlastne je, ale mam chut vyssim urednikum vymachat drzku ve vsech kaluzich sveta. Aby zjistili, ze vody jsou jen dve : slana a sladka a presta me uz ..( vim, sproste se nemluvi, maminka rikala)
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » pát led 08, 2010 2:17 pm

pripravuji se ted na VMP.skousim online testy na SPS.celkem to jde ale chtel jsem se zeptat.za nedlouho mam narozeniny.rodina na mne tlaci co bych si pral.prosim poradte.zde v esopu mi pritelkyne koupila na vanoce toto:
Plachty-vse o serizovani plachet a takelaze
stante se kapitanem
vudce maleho plavidla M,S,C testovaci otazky
rad plavebni bespecnosti

co dal byste doporucovali?
co se muze hodit?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 08, 2010 2:56 pm

To je moc široká otázka. Já mám také přání, poraď mi co....

Měl jsi k tomu uvést tvůj směr zájmu..
Hodláš se plavit na vnitrozemských vodách, nebo dál? Jak daleko?
Máš blíž k motorovým jachtám, nebo plachetnicím.
Chceš si lodě půjčovat, nebo nějakou koupit? Nebo již máš? Pokud ano, jakou?
Libí se ti více GPS, nebo astronavigace, či obojí?

Z toho se pak dá něco vyvodit.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát led 08, 2010 3:02 pm

dfogel: Pokud te zajimají plachty, pak jsou ty "Plachty" vynikajici knizka. Hlavne v okamziku, kdy pochopis uplne zaklady a chces jit o neco dal.
Pokud si chces delat kapitansky kurs v Chorvatsku - pak "Stante se kapitanem" je povinnost. Najdes v tady clancich na ni i recenzi.

Ty testovaci otazky mam taky, ale byly pro me zbytecne. Nakonec jsem se vsechno naucil na kursu a procvicil na tom SPS simulatoru.
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » pát led 08, 2010 3:26 pm

Libor píše:To je moc široká otázka. Já mám také přání, poraď mi co....

Měl jsi k tomu uvést tvůj směr zájmu..
Hodláš se plavit na vnitrozemských vodách, nebo dál? Jak daleko?
Máš blíž k motorovým jachtám, nebo plachetnicím.
Chceš si lodě půjčovat, nebo nějakou koupit? Nebo již máš? Pokud ano, jakou?
Libí se ti více GPS, nebo astronavigace, či obojí?

Z toho se pak dá něco vyvodit.

muj zamner je asi toto:
bliz mam k plachetnicim
nejprve chci vnitrozemske plavby.chtel bych si to prvne osahat.
(kapitansky kurz v chorvacku?ano.ale pozdeji.nemyslim si ze ja jakosto uplnej zelenac se prave ted hodim na more.)
urcite chci potom na Jadran pak se uvydi.
lod nemam.zatim to vydim si ji pujcovat.ale bojuji z myslenkou si aji nakou poridit.
zatim asi ta GPS.
Astronavigace jen okrajove pokud to jde(pozdeji ano).
no a nevim jak na mapy.ted kdyz to tak ctu nemnel bych radsi zustat u tech pramic :D
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 08, 2010 3:34 pm

Tak nic neřeš a kup si knížky, cestopisy Pavloskové, Rozáry, Gawlovizce , Rudy K., Davida+, Jirky Albrechta.
Teď v zimě je to příjemné počtení a vystačí ti to až do další zimy :D
lvbor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lvbor » pát led 08, 2010 9:00 pm

Ale kdybych ja vůl nebyl zhnilý tady číst,nebo si o tom více zjistit,tak bych věděl,že si stačí domluvit termín na spsce a přijít na zkoušky
Ušetřil bych 6500 čistá ruka za kurz,který mi dal podstatně méně,než ty cvičné testy a učebnice. :x a to nepočítám zabitý víkend.
Mám tento názor,protože mi nepřislo,že by tento kurz byl nějak přínosný,možná že jinde to probíha jinak.[/quote]

tak jsme na tom byli stejně,pro mě ještě cesty 4x150km,myslím že bez toho kurzu se dá určitě obejít a raději procvičit v testech.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » pát led 08, 2010 9:35 pm

Ahoj,nelituj se,zase si na rozdíl odtěch co to dělali bez kurzu dostal učebnici,nocleh a k obědu buřta,nebo sekanou. :good: :good:
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » pát led 08, 2010 9:48 pm

Ja jsem nad tim kurzem premyslel.no radsi jsem zvolil tuhle formu.spise bych pak chtel nekdy v kvetnu na orlik.pronajmout lod navarit hafo gulase privist sebou spoustu sveho vina nakou slivovici a pozadat zde nakeho ostrileneho kapitana ktery by byl ochotny (a hlavne trpelivy)a ukazal mi to.a myslim ze to bude lepsi nez na kurzu.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát led 08, 2010 10:23 pm

Kurz na VMP musi byt hlavne o predpisech. Na testech VMP je toho o plachtenjio/pluti minimum - jsou to z 90% predpisy. A na to je ten kurz dobrej, aspon ja jsem si z nej ty velky speky pamatoval dost dobre. Ale znamenalo to na kursu (jednodennim) projit vsechny otazky. VMP prakticky neni o praxi.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát led 08, 2010 10:56 pm

Já tedy nevím, ale o předpisech jsou spíše motory, a plachetnice jsou spíše o technice, aspoň co si pamatuji a jaké jsem měl otázky.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát led 08, 2010 11:36 pm

Celý jsou to hlavně předpisy - z plachet (S) je tam pár otázek.
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » sob led 09, 2010 12:38 am

Ano v M testech je hodne o predpisech uz jen to ze v testech na M je 491otazek na S je neco kolem 180.ale dle meho je potreba i to M.i kdyz na plachetnicich neni treba M.pokud nema vic jak 5kw.ale predstava ze se vydam na plachetnici a v komore nebudu znat predpisy no nevym.to by jste mne asi sezraly.ale prosim neodbyhejte od me otazky a poradte co jsem dnes psal.dik

Jo a hlavne se ucim predpisy pak skousim testy.

Zpět na