Kdyby jsi si tu vyhlášku přečetl kanici, tak bys se neptal

:
PŘECHODNÁ A ZRUŠOVACÍ USTANOVENÍ
§22
r) průkaz způsobilosti vůdce rekreačního plavidla podle § 15 odst. 1 písm. b) této vyhlášky nahrazuje průkaz způsobilosti vůdce rekreačního plavidla pro oblast plavby C, oblast plavby 2, oblast plavby 2.0, oblast plavby 2.1, oblast plavby 2.2 a oblast plavby 3.0 podle dřívějších předpisů.
§ 15
Vůdce rekreačního plavidla
b) kategorie C, které opravňuje k vedení tohoto plavidla, které je malým plavidlem, v souladu s kategoriemi oprávnění podle § 14 odst. 1 v pobřežních mořských vodách, na kterých je oprávnění uznáváno, do 1 námořní míle od pevniny nebo pobřežních ostrovů, do 4° Beaufortovy stupnice.
Takže další nový pokus MDČR, jak zrušit průkazy vydané dříve (tedy před 2002), než "ovladli" moře, když jim Kožený prodal hračky/obživu, velké lodě
Tak se třeba zase najde někdo, kdo bude mít chuť a kuráž dát to k soudu. Vzhledem k tomu, že to už jednou prošlo, je značná naděje, že by se opět povedlo.
Jak vyložit toto sousloví? "do 1 námořní míle od pevniny nebo pobřežních ostrovů"
Tohle je jasné:
Jedna míle = 1 852 m a když je jen pevnina, bez ostrovů, tedy 1 míli od pevniny, od pobřeží.
Ale co ty ostrovy a ještě pobřežní?
Myslel tím autor to, že mohu 1 míli za linii příbřežních ostrovů? Třeba HR tedy mohu plout v klidu mezi ostrovy a ještě 1 míli třeba za Šoltou? Je Vis ještě příbřežní ostrov? (uvádím HR, tam to zná snad každý)
To by byl nečekaný posun vpřed, protože všichni by si mohli půjčovat v HR lodě na "VMP" - to se mi tomu snad ani nechce moc věřit. (Že by pokus, aby peníze za chorvatské tramvajenky zůstaly v Čechách)
Nebo to znamená, že mohu plout jen 1 míli od pobřežních ostrovů, tedy pokud jsou pobřeží více jak 2 míle od sebe, nemohu mezi nimi přeplout.
To by ale znamenalo, že pokud si dovezu gumák na Korsiku (to určitě není příbřežní ostrov, že), nemohu se kolem Korziky mrcasit z pláže na pláž?
To by byl zas nepříjemný posun zpět, že?
Termín "pobřežní ostrov", to bude těžká disciplína, protože to není nijak dál přesněji nadefinováno. Hledal jsem definici ve vyhlášce, v zákonu i v odůvodnění, snad jsem nic nepřehlédl.
Vypadá, že nám to zase zákonodárce naservíroval tak, aby to nebylo jednoznačné, aby jsme se zabavili diskuzí
Ale jak píše Jarda, kdo ví co tam nakonec bude, až to vytisknou ve Sbírce, že?