VMP

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, windward, vilma

JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod JPfish » ned říj 19, 2014 4:07 pm

JPfish píše:
knoflikar píše:Pouzivat selsky rozum a logickou uvahu v souvislosti s ceskou byrokraci, dle mych zkusenosti, neni zcela na miste. Chapu ze terminy zkousek jsou plne do konce roku, ale proc az do brezna? Nebo je to normalni, taky jste tak dlouho cekali na termin?

Na plavební správě jsou termíny pryč ,ale přes kurz se to ještě stihnout dá našel jsem volné termíny na webu.
20. + 21. září 2014kurz 16. října 2014 -zkouška

18. + 19. října 2014 kurz 11. listopadu 2014 -zkouška

Jsem to blbě zkopíroval ty termíny jsem někam dával dřív,teď je bohužel pozdě :-(
knoflikar
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod knoflikar » ned říj 19, 2014 11:27 pm

Diky JPfish, me bohate staci M20 i kdyz uvazuju, ze si mozna udelam M neomezeny, zalezi jestli za praktickou nebudou chtit nejakej nesmysl.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » pon říj 20, 2014 6:13 pm

Pro mne to elegantně vyřeší fakt, že pod francouzskou vlajkou nemusím mít na moři pro plachetnici žádný průkaz a na vnitřních vodách s motorem do 4,5 kW taktéž ne. A tím pádem jsem ušetřen všech buzerací spojených s lékařskými prohlídkami, praktickými zkouškami, prodlužováním, atd. Takže jediné, co musím absolvovat, je RYA kurz pro radiooperátora, neb má neomezenou platnost.

Jinak ve Francii jsou pro motorové lodě nad 4,5 kW praktické zkoušky také povinné - respektive je nutné v rámci povinného kurzu kurzu absolvovat minimálně 3 hodiny teoretického školení a 1,5 hod. praktického výcviku na lodi + ještě proškolení na VHF pro fr. teritoriální vody. Navíc to lékařské potvrzení je také nutné a je zákonem stanoveno přesně co má obsahovat.

Výše uvedené samozřejmě neznamená, že neustále nestuduji pravidla a předpisy a neabsorbuji zkušenosti zde participujících mořských vlků.

Stoupenci belgické registrace by si měli zjistit, zda by pro ně podobné řešení nebylo také schůdné. Netuším ale, do jaké míry to je spjato s jednotou vlajky a občanství. To já mám v souladu.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte pro 16, 2014 2:53 pm

K zákonu 187/2014 Sb. který zásadně novelizuje zákon 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě se očekávají nové prováděcí předpisy.
Na SPS v Přerově mi řekli, že čekají novou vyhlášku nahrazující Řád plavební bezpečnosti. Zatím jsem žádný předpis nenašel.
Prosím, kdo zjistíte nový prováděcí předpis týkající se VMP nebo pravidel plavební bezpečnosti, dejte sem odkaz.

Díky.
david
moderátor
Reputace: 225

Příspěvekod david » úte pro 16, 2014 4:20 pm

řpb žádnej ještě není, probíhá připomínkovací proces. dtto vyhláška na způsobilost malých plavidel.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte pro 16, 2014 8:10 pm

Pokud myslíte tohle: http://www.lepsipravo.cz/Documents/T37D ... pravou.pdf (diskutovali jsme to už v "...legislativa, vlajky, ...", tak je připomínkování již dávno uzavřeno.

P.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte pro 16, 2014 9:07 pm

to asi ono nebude-
Naposledy upravil(a) packa dne úte pro 16, 2014 9:09 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte pro 16, 2014 9:07 pm

myslím to co píšu a připomínky jsou do 28.12. 2014 :whist:

nota bene, ten tvůj odkaz nejde rozbalit :hmm:
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte pro 16, 2014 9:15 pm

Davide a da se do toho nekde nahlednout? nebo ten navrh ma pristupny jen par vyvolenejch?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 37

Příspěvekod geus » stř pro 17, 2014 10:27 am

jinak o stáří motoru 25 let prý nechtějí ani slyšet. a mělo by taky být o rybářích jakmile má nahozeno v plavební zoně a připlouvá lod musí si to vždy zbalit (překážka) i ty jejich krmný bojky .nechme se zase překvapit s čím nakonec vylezou
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř pro 17, 2014 12:26 pm

Tady je nová vyhláška která se bude týkat VMP http://www.lepsipravo.cz/TopicForm.aspx?TopicId=61
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř pro 17, 2014 7:32 pm

geus píše: a mělo by taky být o rybářích jakmile má nahozeno v plavební zoně a připlouvá lod musí si to vždy zbalit (překážka) i ty jejich krmný bojky

takhle jsem se už dlouho nepobavil :good: ještě prosim tu o perníkove chaloupce když už jsou ty vanoce

jedinej ucinej zpusob je si privazat na bok lodi dobre naklepanou kosu
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » stř pro 17, 2014 9:13 pm

2Charlie: dík, to je opravdu něco jiného, než jsem postoval já, ale spolu to souvisí :-) dík za odkaz.

P.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř pro 17, 2014 10:59 pm

vy ten odkaz otevřete?? já ani náhodou, furt nějakej error :hmm:
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 159

Příspěvekod Omen » čtv pro 18, 2014 7:19 am

Charlieho odkaz funguje a je :good:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv pro 18, 2014 11:51 am

Rychlym ctenim se mi zda, ze stavajici majitele M100 budou automaticky prerazeni do kategorie M. Nepletu se?
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » čtv pro 18, 2014 12:13 pm

Mělo by to tak být.
Přechodná ustanovení §22 odst 2 písm. m
m) průkaz způsobilosti vůdce malého plavidla kategorie M podle této vyhlášky nahrazuje u osob, které v den podání žádosti o výměnu dosáhly věku 18 let, průkaz způsobilosti vůdce
malého plavidla kategorie M, kategorie M110, kategorie M100, kategorie M20, kategorie B, kategorie Z a průkaz způsobilosti vůdce služebního plavidla podle dřívějších předpisů

Zatím je to návrh. Záleží na znění, které nakonec vyjde ve sbírce zákonů.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » čtv pro 18, 2014 7:22 pm

Pochopil jsem to správně, že držitelům 2.0, 2.1, 2.2 ... už tyto průkazy obměňovat nebudou ?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát pro 19, 2014 12:03 am

Kdyby jsi si tu vyhlášku přečetl kanici, tak bys se neptal :hmm: :

PŘECHODNÁ A ZRUŠOVACÍ USTANOVENÍ
§22
r) průkaz způsobilosti vůdce rekreačního plavidla podle § 15 odst. 1 písm. b) této vyhlášky nahrazuje průkaz způsobilosti vůdce rekreačního plavidla pro oblast plavby C, oblast plavby 2, oblast plavby 2.0, oblast plavby 2.1, oblast plavby 2.2 a oblast plavby 3.0 podle dřívějších předpisů.

§ 15
Vůdce rekreačního plavidla
b) kategorie C, které opravňuje k vedení tohoto plavidla, které je malým plavidlem, v souladu s kategoriemi oprávnění podle § 14 odst. 1 v pobřežních mořských vodách, na kterých je oprávnění uznáváno, do 1 námořní míle od pevniny nebo pobřežních ostrovů, do 4° Beaufortovy stupnice.

Takže další nový pokus MDČR, jak zrušit průkazy vydané dříve (tedy před 2002), než "ovladli" moře, když jim Kožený prodal hračky/obživu, velké lodě :-)
Tak se třeba zase najde někdo, kdo bude mít chuť a kuráž dát to k soudu. Vzhledem k tomu, že to už jednou prošlo, je značná naděje, že by se opět povedlo.

Jak vyložit toto sousloví? "do 1 námořní míle od pevniny nebo pobřežních ostrovů"
Tohle je jasné:
Jedna míle = 1 852 m a když je jen pevnina, bez ostrovů, tedy 1 míli od pevniny, od pobřeží.

Ale co ty ostrovy a ještě pobřežní?
Myslel tím autor to, že mohu 1 míli za linii příbřežních ostrovů? Třeba HR tedy mohu plout v klidu mezi ostrovy a ještě 1 míli třeba za Šoltou? Je Vis ještě příbřežní ostrov? (uvádím HR, tam to zná snad každý)
To by byl nečekaný posun vpřed, protože všichni by si mohli půjčovat v HR lodě na "VMP" - to se mi tomu snad ani nechce moc věřit. (Že by pokus, aby peníze za chorvatské tramvajenky zůstaly v Čechách)

Nebo to znamená, že mohu plout jen 1 míli od pobřežních ostrovů, tedy pokud jsou pobřeží více jak 2 míle od sebe, nemohu mezi nimi přeplout.
To by ale znamenalo, že pokud si dovezu gumák na Korsiku (to určitě není příbřežní ostrov, že), nemohu se kolem Korziky mrcasit z pláže na pláž?
To by byl zas nepříjemný posun zpět, že?

Termín "pobřežní ostrov", to bude těžká disciplína, protože to není nijak dál přesněji nadefinováno. Hledal jsem definici ve vyhlášce, v zákonu i v odůvodnění, snad jsem nic nepřehlédl.

Vypadá, že nám to zase zákonodárce naservíroval tak, aby to nebylo jednoznačné, aby jsme se zabavili diskuzí :?
Ale jak píše Jarda, kdo ví co tam nakonec bude, až to vytisknou ve Sbírce, že?
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » pát pro 19, 2014 9:11 am

MartinB píše:
Nebo to znamená, že mohu plout jen 1 míli od pobřežních ostrovů, tedy pokud jsou pobřeží více jak 2 míle od sebe, nemohu mezi nimi přeplout.
To by ale znamenalo, že pokud si dovezu gumák na Korsiku (to určitě není příbřežní ostrov, že), nemohu se kolem Korziky mrcasit z pláže na pláž?
To by byl zas nepříjemný posun zpět, že?

Ta formulace je stejná jako v současném VMP, jen se zvětšila vzdálenost z 0,75 míle na 1 míli. Výklad byl ten, že se může plout do 0,75 (resp. nově 1) míle od jakékoliv suché země. Je tedy možné přeplout na ostrov vzdálený 1,5 (resp. 2) míle. Takže na Šoltu můžeš doplout pouze od Vinišče přískoky přes Velký Drvenik, zatímco třeba na Hvar už legálně z pevniny doplout nemůžeš. Když člun na ostrov dopravíš jiným způsobem (za autem trajektem), opět můžeš plout 0,75 (resp. 1) míle od jeho břehu. Nevím, jakou roli tam hraje to adjektivum "pobřežní", ale pokud se dalo plout kolem Korsiky se současným VMP, půjde to i s novým, jen snad o kousek dál.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát pro 19, 2014 9:43 am

No jo, to máš pravdu, je to přesně tak i v tom starém, pečlivě jsem přečetl a prohledal vše nové a nepodíval se pořádně jak je to definováno ve starém.
Je pravda, že takhle se to praktikovalo/praktikuje, ale to, že ta formulace není přesně definovatelná, poskytuje dobrý prostor k všelijakému výkladu, to zůstává.
Co tedy znamená termín pobřežní ostrovy?

Samozřejmě jsem si vědom, že se řekne že se na Šoltu "přeskákalo" přes okolní ostrůvky.
I na Hvar se dá, je 1.9nm od Brače (tedy alespoň na mé mapě) ;)
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 159

Příspěvekod Omen » pát pro 19, 2014 11:08 am

Nám na kursu VMP nabízel školitel tento výklad:
Pobřežní ostrov je součástí pobřežního moře.
Pobřežní (výsostné) moře je definováno do vzdálenosti 12nm od bazální pobřežní linie. Bazální pobřežní linie je spojnice pevniny (vč. ostrovů) až do vzálenosti 12 nm od pevniny nebo dalšího z ostrovů mezi nimiž je menší vzdálenost než 24nm. Až ostrov vzdálený od bazální linie více než 24nm tvoří samostatnou územní enklávu (se svým pobřežním mořem) státu, jehož je součástí.
Takže VMP by mělo platit 1nm od bazální pobřežní linie, nikoli od jakékoliv pevniny.

Ale více se kloním k výkladu výše (Raschi, MartinB), protože se neříká "od pobřežní linie" ale od "pobřežního ostrova".

A včíl babo raď :?
stouny
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stouny » pát pro 19, 2014 11:10 am

Zdenda12345 píše:Zkoušet se bude podle aktuálně platný legislativy. O tom nemusíme vůbec diskutovat. Nebo si myslíte, že to vezmou tak že budou říkat "tak pane, vy jste si podal žádost vloni, tak vy máte tento test a tato omezení, ale vy pane jste si to podal až letos, tak vy to máte takto". To by ta zkouška "po staru" neodpovídala platný legislativě.
Bavíme se o zkoušce a o omezeních. Tam datum podání žádosti nehraje roli.
Nepleťte si to s případem, kdy byste např. dělali zkoušku ve 2014 (tedy byste splnili požadavky pro vydání osvědčení), ale doklad byl vlivem úředního šimla vystaven až ve 2015. V tom případě by měl i doklad odpovídat předpisům ve 2014.

Nevím pánové, jestli jsem to dobře pochopil, ale ust. § 22 odst. 3 tohoto nového návrhu vyhlášky říká:

(3) Řízení o žádosti o vydání průkazu způsobilosti zahájená do dne nabytí účinnosti
této vyhlášky se dokončí podle dosavadních právních předpisů.

Chápu, že je to zatím návrh, tedy nikde jsem nedohledal v jaké fázi, resp. s platností či účinností, to nyní je, ale poměrně jasně to upravuje situaci, kdy pokud zažádám do doby účinnosti o zkoušku, jedu podle stávajícího, tedy starého.
Pokud máte jiný názor, sem s ním.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát pro 19, 2014 11:49 am

Podle starého předpisu můžeš dělat zkoušku ještě 14 dnů resp. 4 pracovní dny.
SPS už nevypisuje nové termíny od srpna nebo září.

Nezáleží na termínu, kdy požádáš o zkoušku, ale na dni, kdy zkoušku uděláš.

Obávám se, že po staru už to nestihneš.

Ke vzdálenosti 1 míle, (po staru 0,75).
Loď nesmí být dál než tuto vzdálenost od pevné země.
Podle Omenova výkladu (souhlasím s ním), musíš se pohybovat v pásmu příbřežních vod podle mezinárodního rozdělení moří (myslím že to definuje UNCLOS). Jinak vyjádřeno. Kolem pustého ostrova v mezinárodních nebo teritoriálních vodách bys neměl.
Je to teoretická úvaha pro osvětlení termínu "příbřežní". Neřeším, jestli pustý ostrov je a jak by ses tam dostal.
stouny
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stouny » pát pro 19, 2014 12:02 pm

Jarda885 píše:Podle starého předpisu můžeš dělat zkoušku ještě 14 dnů resp. 4 pracovní dny.
SPS už nevypisuje nové termíny od srpna nebo září.

Nezáleží na termínu, kdy požádáš o zkoušku, ale na dni, kdy zkoušku uděláš.

Obávám se, že po staru už to nestihneš.

Ke vzdálenosti 1 míle, (po staru 0,75).
Loď nesmí být dál než tuto vzdálenost od pevné země.
Podle Omenova výkladu (souhlasím s ním), musíš se pohybovat v pásmu příbřežních vod podle mezinárodního rozdělení moří (myslím že to definuje UNCLOS). Jinak vyjádřeno. Kolem pustého ostrova v mezinárodních nebo teritoriálních vodách bys neměl.
Je to teoretická úvaha pro osvětlení termínu "příbřežní". Neřeším, jestli pustý ostrov je a jak by ses tam dostal.

Teď tedy nevím. Ta vyhláška už je ukončená a schválená, tedy platná, nebo jak?

Jinak o mě nejde, mám VMP z loňska, sice s omezením, ale i tak jsem zvědavý, co s tím udělají.

A jinak co se týče vzdálenosti (omlouvám se předem, že to není v rámci VMP), ale pro srovnání si myslím, že to je vhodné, jak je to třeba s Palagružovu? Je to ostrov, navíc není ani poznat, jestli HR/IT, a dostanu se tam tedy s HR papíry, které jsou 12 NM od pevniny či ostrova v rámci Jadranu?

Oprava: Omlouvám se, nedočetl jsem celé paragrafové znění, kde 4 odstavec to poměrně specifikuje a dává za pravdu výše uvedenému, tedy že zkouška podle nového. Tedy nechápu ten třetí odstavec, ale to už je můj problém.

Zpět na