Příspěvekod pawlik » úte kvě 17, 2016 10:28 am
VMP jsem dělal v době, kdy ještě praxe na plachetnici nebyla vyžadovaná. Nicméně se ti pokusím shrnout svoje dojmy jak z lekce Martina Hacmace na Orlíku tak potom z mořských kurzů.
S Martinem jsme byli s manželkou na jednodenní plavbě, kde se nám věnoval, ukazoval co a jak hlavně s ohledem na Orlík, kde celkem žádné velké nároky na přístavní manévry nejsou - maríny jsou obvykle v zátokách, kde tolik nefouká, při vracení lodí bývá na molu někdo, kdo pomůže a tak. A taky bez jakýchkoli zkušeností jsme taktak stačili pobrat základy plachtění, obratů, uzlů a těch přístavních manévrů. Po tomhle dni jsem byl schopen půjčit si lodičku na Orlíku a dál se učit.
Potom jsem si udělal chorvatské papíry. Ten kurz mi moc nesedl, byla tam parta lidí, co s loděmi uměli, a potřebovali se naučit teorii a na lodi si jen tak zajezdit a udělat dovolenou. Teorii jsem uměl z knížek, zato v ovládání lodi jsem byl outsider, lektor neměl moc trpělivosti a tak jsem se učil spíš okukováním.
Proto jsem jel ještě na zdokonalovací kurz, tam to už bylo lepší, hodně jsme cvičili přístavní manévry, byla noční plavba, a po kurzu jsem měl pocit, že běžné situace zvládnu. Ještě jsem ale věděl, že při nějaké krizovce bych měl velké problémy.
Tak jsem udělal asi nejlepší tah svého jachtařského života, přihlásil jsem se na zdokonalovací kurz s Romanem Verbou. Drahé, náročný dril, ale všechno perfektně vysvětlené a donekonečna opakované. Celý týden jsme cvičili přístavní manévry, dál na moři jsme byli jen jednou, v jugu jsme ovládali loď v jednom, lovili MOBa na motor i plachty, rozhodně to nebyla žádná projížďka. Ale po tomhle kurzu věřím, že loď nerozbiju a nikoho neutopím.
Jako shrnutí - hodně bude záležet na tom, kolik času a peněz budeš chtít výuce věnovat. Pokud se domluvíš a zaplatíš si to, pojedeš sám a dobrý lektor se bude věnovat jen tobě celou dobu. Na straně druhé, i pozorováním ostatních se dost naučíš. Myslím, že lepší je jednak si sám zkoušet a jednak pozorovat, jak to dělají ostatní a jaké chyby dělají. Ideální je podle mého názoru menší parta, kde jde všem o totéž. To se jedná o VMP.
Na moři se ten týden asi bude lišit podle toho, jestli se budeš připravovat na papíry nebo jestli budeš potřebovat vypilovat nějaké konkrétní dovednosti.
EDIT: slovosled...