VMP
Moderátoři: MARIS, Pepa, windward, vilma
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Re: VMP
Na obnovu průkazu u ČTÚ po skončení jeho platnosti máš rok. No až v případě že to do roka nestihneš, děláš zkoušku znova.
Když jsi dostal průkaz od ČTÚ, tak jsi ho dostal s vědomím, že je na pět let.
Jenomže průkaz VMP, jsi dostal s vědomím, že jeho platnost je bez omezení.
No a touto připravenou novelou platnost průkazů VMP vydaných před 2015 skončí a to bez možnosti jejich výměny a to přesto, že je na průkazu uvedena doba platnosti bez omezení.
Když jsi dostal průkaz od ČTÚ, tak jsi ho dostal s vědomím, že je na pět let.
Jenomže průkaz VMP, jsi dostal s vědomím, že jeho platnost je bez omezení.
No a touto připravenou novelou platnost průkazů VMP vydaných před 2015 skončí a to bez možnosti jejich výměny a to přesto, že je na průkazu uvedena doba platnosti bez omezení.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím Vás, přátelé.
Když už hovoříme o neomezené platnosti VMP, tohle na mě juklo na stránkách SPS o novele zákona 114.
cituji:
Průkaz způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla
V požadavcích na vydání tohoto průkazu nejsou žádné výrazné změny, změna však nastává ve vyznačení platnosti průkazu: do dosažení věku 65 let, dále po dobu 5 let do dosažení věku 70 let a dále vždy 2 roky. konec citátu.
Pěkný zbytek léta, Jirka
Když už hovoříme o neomezené platnosti VMP, tohle na mě juklo na stránkách SPS o novele zákona 114.
cituji:
Průkaz způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla
V požadavcích na vydání tohoto průkazu nejsou žádné výrazné změny, změna však nastává ve vyznačení platnosti průkazu: do dosažení věku 65 let, dále po dobu 5 let do dosažení věku 70 let a dále vždy 2 roky. konec citátu.
Pěkný zbytek léta, Jirka
Tak jsem docela rád za můj chorvatský průkaz z roku 2001, tedy 21 let bez průběžných zkoušek nebo obnovování.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Ahoj Jardo.
Kde v tom zákoně vidíš to Tvoje mimochodem ? Tedy zneplatnění "průkazu, o kterém ministerstvo prohrálo v minulosti soudní spor" ?
Nějak to tam nevidím, možná to nechci vidět.
Informace z SPS jsou totiž jiné, pokud nemlží.
Nejde o to jestli těch co mají 2.1 až 3.0 je pár či mnoho, jde o PRINCIP !
Za mě je třeba se za principy bít !!!
Kde v tom zákoně vidíš to Tvoje mimochodem ? Tedy zneplatnění "průkazu, o kterém ministerstvo prohrálo v minulosti soudní spor" ?
Nějak to tam nevidím, možná to nechci vidět.
Informace z SPS jsou totiž jiné, pokud nemlží.
Nejde o to jestli těch co mají 2.1 až 3.0 je pár či mnoho, jde o PRINCIP !
Za mě je třeba se za principy bít !!!
Jarda885 píše:Pak se soustřeď na zneplatnění novely zákona.
Mimochodem. Tato novela zneplatňuje i průkaz, o kterém ministerstvo prohrálo v minulosti soudní spor.
Takže je taky neplatný. Ale je vás pár, co je máte. Nikdo to řešit nebude.
- Gash
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Felix píše:Tak ono to jistým způsobem souvisí, protože držiteli minnisterských námořních dokladů se započítává zkouška z ovládání lodě a na VMP dělá jen teorii.
Ahoj, snažím se uspořádat si znalosti ohledně všech řidičáků na loďky a rád bych se zeptal. Když budu mít námořní papíry pro oblast C a budu si chtít dodělat pro vnitřní vody M + S, tak stačí se našrotit teorii a přihlásit se ke zkoušce, tam udělat teoretickou zkoušku a předložit mořský C papíry a je hotovo nebo je potřeba ještě něco dalšího?
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, vítej zde na fóru.
Je to přesně tak jak říkáš. Ministerský papíry nahrazují praktickou zkoušku z dovedností při ovládání malého plavidla. Tedy po úspěšném složení teoretické zkoušky máš plachty i motory bez omezení.
Jirka
Je to přesně tak jak říkáš. Ministerský papíry nahrazují praktickou zkoušku z dovedností při ovládání malého plavidla. Tedy po úspěšném složení teoretické zkoušky máš plachty i motory bez omezení.
Jirka
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
david píše:Btw, ta novela dosud neprošla.
Tak už je to tady, cituji email z SPS:
Dne 1. 3. 2023 nabyl účinnosti zákon č. 372/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony a vyhláška č. 48/2023 Sb., kterou se vymezují činnosti vykonávané členy posádky plavidla a stanoví podrobnosti týkající se ověřování odborné způsobilosti osob k vedení plavidel, jejich obsluze a k výkonu dalších činností ve vnitrozemské plavbě a vyhláška č. 11/2023 Sb., o zdravotní způsobilosti ve vnitrozemské plavbě. Vše naleznete na webové stránce SPS v sekci Legislativa: https://plavebniurad.cz/legislativa
Hezký den
Mgr. Katarína Koleničková
ředitelka odboru kontroly a metodiky
zástupkyně vedoucí služebního úřadu
ředitelky Státní plavební správy"
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
... patrně se jedná pouze o změny (k horšímu) pro šífáky i když čert se v tom legislativním záměrném zmatku nevyzná.
Přece jen pojem "zkoušky z praktických dovedností pro jednotlivé funkce člena posádky plavidla"nemůže být relevantní pro rekreační plavidlo a to dokonce ani v této unii.
Přece jen pojem "zkoušky z praktických dovedností pro jednotlivé funkce člena posádky plavidla"nemůže být relevantní pro rekreační plavidlo a to dokonce ani v této unii.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj VMP se týka omezení platnosti průkazu při dovršení věku 65, 70 a pak každé dva roky musíš absolvovat prohlídku u lékaře. Speciální tiskopis, prohlídka na auto (stejný intervaly) nebude uznána. Dál je tam zpřísnění kolem zkoušek a evidence zkoušených z Dovedností při vedení mal. plavidla. Hlášení datovkou na SPS a omezená platnost vydaného osvědčení na dva roky.
Jirka
Jirka
- RACEK
- zkušený harcovník
Ověřování praktických dovedností probíhalo doposud takto.
Pošli mi na účet dvojku a za 15 minut máš papír o ověření v mailu.
Ověřování praktických dovedností bude nyní probíhat takto.
Pošli mi na účet trojku a za 30 minut má SPS papír o ověření v datovce.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
geus píše:Jako že technická.bude.jrn na 2 roky jo to si dělaj prdel ne
O technických nepadlo ani slovo, psal jsem o průkazu Vůdce malého plavidla. Po dosažení věku (držitele) 65 let budeš muset absolvovat lékařskou prohlídku, další pak v 70 letecha pak každé dva roky.
RACEK píše:Ověřování praktických dovedností probíhalo doposud takto.
Ty to tak praktikuješ nebo si to potvrzení takto získal?
Jirka
- RACEK
- zkušený harcovník
Asi to tak chodí. Stačí zavolat na pár inzerátů a každý najde co hledá.
Ono to ověřování praktických dovedností je vůbec úsměvné protože každá loď je úplně jiná. Skútr, motorák 8m 225 HP, hausbót 15 tun a 20HP, plachetnice.
Povinnost proplout plavební komorou při ověřování praktických dovedností je také zvláštní, protože to potom potřeba na Lipně nebo Mlýnech vůbec dělat nejde.
Ono to ověřování praktických dovedností je vůbec úsměvné protože každá loď je úplně jiná. Skútr, motorák 8m 225 HP, hausbót 15 tun a 20HP, plachetnice.
Povinnost proplout plavební komorou při ověřování praktických dovedností je také zvláštní, protože to potom potřeba na Lipně nebo Mlýnech vůbec dělat nejde.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
Tak já bych toho třeba taky takhle využil zneuzi. Poslal bych 2tis.a.holka by dostala.potvrzeni o pr.zkousce aniž by tam musela. A teď to zdůvodníme od 6ti let je se.mnou na vodě vše ji učím postupem času dostává zkušenosti tak myslím že tam by ji za tu chvíli toho neukázali víc. Navíc se mnou pluje na různých 5ti rozdílných lodi které mám. Takže získá zkušenosti víc.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Geus, zkouškou se nezískávají zkušenosti, od toho jsou kurzy nebo jak píšeš Ty. Zkouškou potvrdíš, že ty zkušenosti máš, popř. nemáš.
Jirka
Jirka
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
Jasně já to chápu. Já to myslel tak ,že pokud ta holka se mnou je na lodi 10let sama ji kormidluje umí toho dost a můžu se na ni spolehnout,tak ji přece nepošlu někam skládat zkoušku to jí to nechám za ty 2 tis.potvrdit. kdyby na lodi skoro nikdy nebyla řeknu udělej si celkový kurz. Jinak on v 10letech docela dost hezký vedla mojí 12ti metrovou loď.
- RACEK
- zkušený harcovník
Otázkou je, jestli není lepší si z dva tisíce koupit kolek a na SPS se registrovat jako ověřovač praktických dovedností.
Ukážeš že máš loď, nalepíš kolek na žádost a hotovo.
A letos si nově založíš datovou schránku.
A můžeš ověřovat a ověřovat a ověřovat . . . . .
Ukážeš že máš loď, nalepíš kolek na žádost a hotovo.
A letos si nově založíš datovou schránku.
A můžeš ověřovat a ověřovat a ověřovat . . . . .
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
...nechci nikomu dávat návod, každý svého štěstí strůjcem, přesto:
i když už leta mám vmp, tak abych se vyhnul buzeraci od byrokratů ze SPS, udělal jsem si nejprve chorvatský řidičák. Pak jsem získal i polský, to abych mohl za Hrvatske vody.
...až mně postupně propadnou techničáky na oba čamace, kontinuelně je přihlásím v Zadru...
i když už leta mám vmp, tak abych se vyhnul buzeraci od byrokratů ze SPS, udělal jsem si nejprve chorvatský řidičák. Pak jsem získal i polský, to abych mohl za Hrvatske vody.
...až mně postupně propadnou techničáky na oba čamace, kontinuelně je přihlásím v Zadru...
- Zahajskej
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Nějak nepobírám u nového zákona lékařské prohlídky. Současné průkazy jsou bez omezení, omezení platnosti se týká jen průkazů vystavených po 1.3.2023. Ale na stránkách plavebního úřadu je uvedeno, že majitelé průkazů vydaných před novelou budou muset mít při kontrole při dovršení 65 u sebe potvrzení od lékaře. To v zákoně není uvedeno, je povinností mít jen průkaz. Nemohou se potvrzení od lékaře domáhat, nemají oporu v zákoně. Jejich výklad k tomu nestačí. Že by zase bastl?