vyplnenie dutin laminatoveho clnu.........
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- sklevice
- nováček na fóru
- Reputace: 0
vyplnenie dutin laminatoveho clnu.........
rad by som vyplnil dutinu pod podlahou clna ....kupil som poprederaveny cln ktory opravujem....... penova cast bola kompletne nasiaknuta vodou a je nutne ju vymenit a - vypenit lebo je sucastou stability podlahy vzhladom na tenky laminat poradii mi niekto aky VODUNENASAKAVY penovy pripravok pouzit na vypenenie ...vhodne by bolo pouzit metodu aby sa dal vyberat pri nahodnom prerazeni clna a naslednej oprave laminovanim ....hm a pri roztaznosti peny ako dodrzat potrebnu hrubku aby cln nevydulo ak je mozne mi poradit vopred dakujem ......mam skype ....hlasom sa da stihnut viac povedat ....a inac vsetkyx zdravim ako novy zaregistrovanec RYBY ma CAKAJU.......
Naposledy upravil(a) sklevice dne čtv srp 09, 2007 7:35 pm, celkem upraveno 1 x.
-
jiný pohled na opravu:
nevím jak moc je člun poškozen nebo "rozebrán"(a ani co je to za člun), ale předpokládám, že pro vysápání pěny zpode dna bude podlaha oddělena. Nebylo by potom lepší vynechat jakékoliv vypěňování, ale pod podlahou vytvořit konstrukci či překližkou ji zpevnit a udělat v podstatě uzavřenou komoru (samozřejmě s kontrolním otvorem, protože do každé vodotěsné komory teče, že.
?
Myslím,že každá pěna časem nasákne, při vypěňování nebude jednoduché zabezpečit dno (podlahu) aby se nevyboulilo, popř. nepoškodilo. A po čase se pěna od laminátu vlivem chození stejně oddělí...
nevím jak moc je člun poškozen nebo "rozebrán"(a ani co je to za člun), ale předpokládám, že pro vysápání pěny zpode dna bude podlaha oddělena. Nebylo by potom lepší vynechat jakékoliv vypěňování, ale pod podlahou vytvořit konstrukci či překližkou ji zpevnit a udělat v podstatě uzavřenou komoru (samozřejmě s kontrolním otvorem, protože do každé vodotěsné komory teče, že.

Myslím,že každá pěna časem nasákne, při vypěňování nebude jednoduché zabezpečit dno (podlahu) aby se nevyboulilo, popř. nepoškodilo. A po čase se pěna od laminátu vlivem chození stejně oddělí...
- RadekS
- pravidelný návštěvník
Já jsem vypěňoval komory v lodi tak, že jsem postupně přidával pěnu na již expandované vrstvy tak, aby se prostor naplnil, ale nepřetekl. Až pěna dosáhla požadované úrovně. Pokud pěna někde lezla moc vysoko, tak jsem ji dřívkem trochu zamíchal, a ona poklesla, jak unikal plyn. Nechal jsem ji pro kontrolu asi čtvrt hodiny. Poté co bylo jasné, že pěna už nebude dále nabývat, jsem na ještě částečně měkkou pěnu posadil podlahu kokpitu a našrouboval. Překližka lehce přitiskla přesahující místa. Trochu jiná situace byla na přídi. Překližku nebylo do čeho šroubovat a tak se začala trochu zvedat. Použil jsem pár starých akumulátorů k zatížení a bylo to.
- sklevice
- nováček na fóru
vypenovanie dutin clna
radeks......napis prosim aky druh peny si pouzil ...nazov a vlastnosti.....doporucovana napenovacia epoxidova pena od fi. havel composites prevysuje cenu clnu ....
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Re: vyplnenie dutin laminatoveho clnu.........
Ahoj,
oživím téma, protože podle mého je nesmrtelné :c)
Montážní pěnu prosím nedávejte - když jsem opravoval svého prvního motoráka, tak tam pěna byla mezi žebry ve dně a cca 50x30x15cm nasáklo cca 3L vody...
když jsem pak opravené dno zakrýval, do mezer jsem nastrkal zavíčkované PET lahve - i kdyby se při havárii do prostoru dostala voda, bude to fungovat :c)
T.
oživím téma, protože podle mého je nesmrtelné :c)
Montážní pěnu prosím nedávejte - když jsem opravoval svého prvního motoráka, tak tam pěna byla mezi žebry ve dně a cca 50x30x15cm nasáklo cca 3L vody...
když jsem pak opravené dno zakrýval, do mezer jsem nastrkal zavíčkované PET lahve - i kdyby se při havárii do prostoru dostala voda, bude to fungovat :c)
T.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Bingo ! Jsi můj člověk, Netopýre. Udělal jsem úplně to samé s PDRkem a vyplněním jeho vzduchových komor... PETky jsou zadarmo, mají výborný vztlak a jsou téměř nesmrtelné. Vědět jak je fixovat, udělám z nich i plováky na katamarán. Jenže ty pokusy s uzavřením do pytlů od brambor a předrátováním pletiva pro králíky jako vnější vrstva se mi zdají blééé
Take jsem to udelal u svych prvych plovaku. Jenom to chce aplikovat v zime, v chladu vodni hladiny se PETky uzavrene v teple smrsknou.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Mam v kajutovce 430cm pres 200 pet lahvi uz nekdy od roku 2011. Letos jsem tomu delal mensi opravu, tak jsem to zrevidoval, propichly (vrutama od montaze vybaveni) jsem vymenil za novy a jedeme dal.
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
tak to jsem rád, že nejsem sám :c)
ale na rovinu se přiznám, že mi to zrovna moc nešmakuje, cpát odpad do lodě... aktuálně mne čeká podobný projekt a tam ASI použiju extrudovaný polystyren - dá se koupit v různých tloušťkách, dobře se s nim pracuje a měl by mít větší životnost než klasický EPS polystyren... i když... nebude tam svítit sluníčko, tak by taky měl vydržet v pohodě spousty let :c)
T.
ale na rovinu se přiznám, že mi to zrovna moc nešmakuje, cpát odpad do lodě... aktuálně mne čeká podobný projekt a tam ASI použiju extrudovaný polystyren - dá se koupit v různých tloušťkách, dobře se s nim pracuje a měl by mít větší životnost než klasický EPS polystyren... i když... nebude tam svítit sluníčko, tak by taky měl vydržet v pohodě spousty let :c)
T.
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
jinak montáž za zimy (asi bude fungovat i lednička
) je dobrej nápad - já je uzavíral nafouknutý, tj. foukal jsem hubou a při tom zavíral :c)
ale měl jsem jich cca 30ks, při tvých 200ks bych měl hubu jako Louis Armstrong :c)
http://colek.plivnik.cz/wp-content/gall ... 200852.jpg
T.

ale měl jsem jich cca 30ks, při tvých 200ks bych měl hubu jako Louis Armstrong :c)
http://colek.plivnik.cz/wp-content/gall ... 200852.jpg
T.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Šedivý fasádní - je nenasákavý a nestojí o tolik víc než normální
Pod dvojtou podlahu mezi žebra se daj nacpat takový ty pěnový hadi, co se používají jako pomůcka k plavání. Nejsou nasákavý, maj relativně slušnej vztlak a tvarově se taky snadno přizpůsoběj.
- Nemo
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Plastové lahve pro vyplnění bezpečnostních dutin určitě nejsou špatné, ale nevyztužují obšívku člunu. Když už bezpečnostní komory, tak ať plní více funkcí. Polystyrén, který stavaři používají na oplášťování staveb pod úrovní terénu (modrý, růžový) bude určitě nenasákavý. Navíc je tuhý a dobře se opracovává do různých tvarů. Když jej vlepíte do dutin (lepidlem nebo PU pěnou ve spreji), celou dutinu uzavřete a zpevníte. Přitom se jedná o laciný způsob zajištění nepotopitelnosti lodě a navíc zpevnění trupu.
Osobně dávám tomuto postupu přednost. Dutinu mírně vypěním (náhradou za lepidlo) a vmáčknu do ní připravený polystyrén. Pak dutinu uzavřu. Postup lze použít u všech typů lodí. Dřevěných, překližkových, plastových, laminátových i kovových. Nic s tím nezkazíte a je to poměrně laciné. U kovových trupů zároveň vyřešíte tepelnou izolaci.
Osobně dávám tomuto postupu přednost. Dutinu mírně vypěním (náhradou za lepidlo) a vmáčknu do ní připravený polystyrén. Pak dutinu uzavřu. Postup lze použít u všech typů lodí. Dřevěných, překližkových, plastových, laminátových i kovových. Nic s tím nezkazíte a je to poměrně laciné. U kovových trupů zároveň vyřešíte tepelnou izolaci.
-
- moderátor
- Reputace: 232
Pu pěna chlastá vodu. A to velmi Za mně teda nevhodná.
- Dědek2
- návštěvník fóra
Ne každá stejně.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
A prečo tie dutiny chcete niečím vyplňovať? Akú hrozbu očakávate?
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 41
Robia sa lode ktoré sú fabricky vypeňované. Napr Terhi. Loďné teleso sa robí z plastu ABS a po alebo pri spojení vonkajšej a vnútornej časti sa priestor medzi nimi vypení PUR penou ktorá neabsorbuje vodu. Toto vypeňovanie zabezpečuje pevnosť lode a je nutné preto, lebo "fólia" ABS z ktorého sa tieto lode vyrábajú je tenká.
Pri laminátových lodiach, kde pevnosť telesa je daná vrstvou a konštrukciou laminátu, alebo preglejky a laminátu, podľa mňa vypeňovať, alebo inak naplniť dutiny je zbytočné. Dutiny by mali byť suché a čisté.
Páčil sa mi jeden Glastron, ktorý bol za rozumný peniaz a aj v dobrom optickom stave, ale keď som loď prezrel dôkladnejšie a videl, že všetky dutiny boli vyfúkané PUR penou som nakoniec nekúpil.
Pri laminátových lodiach, kde pevnosť telesa je daná vrstvou a konštrukciou laminátu, alebo preglejky a laminátu, podľa mňa vypeňovať, alebo inak naplniť dutiny je zbytočné. Dutiny by mali byť suché a čisté.
Páčil sa mi jeden Glastron, ktorý bol za rozumný peniaz a aj v dobrom optickom stave, ale keď som loď prezrel dôkladnejšie a videl, že všetky dutiny boli vyfúkané PUR penou som nakoniec nekúpil.