LIHOVÉ VAŘIČE A TROUBY

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned bře 08, 2009 10:23 am

Ty tomu Tomasi asi nerozumíš. Tady určitě jsou lidé ochotni odpovídat. Pokud ví. Pokud neví, nemůžeš jim to mít za zlé. Jediná relevantní informace je od Denise a ta by mě jaksi stačila.
Nerozumím ale i já tobě. Ty jsi napsal, že máš loď a na té lodi lihový vařič. Následně se dožaduješ informace, jak dlouho vydrží. PROBOHA!!! Když to přesně nikdo neví, co je jednodušší, než si to vyzkoušet??? Připadám si jako u blbých na dvorku...
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

ach jo

Příspěvekod pecho » ned bře 08, 2009 10:24 am

2 Tom: I muži mají své dny. :mad: soráč za OT :cry: Zdraví Pecho
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned bře 08, 2009 10:30 am

Tomáši, teď jsem tvůj příspěvek zase nepochopil já. Co tě štve? Všichni ti odpověděli, jak nejlépe mohli či uměli. Lepší taková odpověď, než žádná. To mi věř.
Maximálně můžeš požádat Denise,který to asi jedinný může zatím vědět, když ho používal a má dostupné informace, aby to více upřesnil.

ANO, FÓRUM JE I PROTO, ABY SI LIDI ZDE RADILI.

Ale to nikomu nemůžeš dát příkazem, není to placená služba! A pokud se nikomu nechce nic napsat, nelze nijak nutit. Dokonce nikomu nelze ani předepsat co a jak mají napsat a jak má být opodvěď obsáhlá a přesná.
Obávám se, že jsi ten styl zdejšího fóra nepochopil, způsob zadávání otázek a způsob odpovědí.

Tvému dotazu a stylu ptaní může v tomto případě vyhovět, pokud to už není uvedeno přímo v popisu výrobku, jen a pouze výrobce / prodejce. Polož otázku jim. ;)
A pokud se s námi pak o tu odpověď podělíš, naplníš poslání tohoto fóra - nezištně sdílet dostupné informace mezi uživateli.
Co myslíš?

Jinak jsem si dal práci, abych ti našel toto:

Origo 1500: 1 Brenner. Abm. Höhe 137 x Tiefe 275 x Länge 238 mm. 1 Brennertopf mit 1,2 Liter für eine Brenndauer von ca. 4 Stunden.

Origo 3000: 2 Brenner. Abm. H 137 xT 278 x L 464 mm. 2 Brennertöpfe mit 1,2 Liter Tankinhalt für eine Brenndauer von ca. 8 Stunden.

Origo 1500 - nádrž cca 1,2 L hoří cca 4 hodiny, Origo 3000 má dvě nádrže po 1,2 L a hoří 8 hodin (každá 4 hodiny).

Stačí to takto? Otázka půl minuty pro mě a 1 sec pro Google ;)
Naposledy upravil(a) Libor dne ned bře 08, 2009 11:43 am, celkem upraveno 1 x.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » ned bře 08, 2009 11:00 am

Tomas80 píše:. Nikoho jsem se tu neptal, jak dlouho to presne trva, nez patrona dohori. Nechapu tedy Baharis tvuj prispevek.

No , ale ono je to skoro nejdůležitější údaj.... Z toho můžeš odvodit, kolik na tom uvaříš, i když je tu jistě spousta dalších proměnných.
Já tedy baharise pochopil.
A není na místě se rozčilovat. Není to tu placená služba, a odpovědi jsou takové, jaké zkušenosti jsou k dispozici.
Možná, že kdybys počkal, a nečílil se , dostal by se ke kompu někdo, kdo by odpověděl podrobněji.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Liehový varič ORIGO

Příspěvekod Milos » ned bře 08, 2009 11:04 am

Tiez mam na lodi MacGregor26M zabudovanu jednoplatnicku ORIGO. Na Tvoj dotaz som zatial nepisal, lebo nemam viac info ako napisal Denis. Na 1l liehu viac vikendov pre trojclennu posadku - ale varenie sa moc nekonalo, iba ohrev vody na zalievanie caju,kavy a instantnych polievok a omačok. Technicky lieh sa neosvedcil - smrdí. Kupujem lieh urceny na palenie v liehových dekoracnych krboch - nesmrdi. Nazov ma BIOKAMIN, predava ho firma TOSCANA na Kopcianskej v Bratislave. Odporucam. (teda na pálenie ... ;) )
Tomas80
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tomas80 » ned bře 08, 2009 11:38 am

Ahoj Libore. Samozrejme necekam, ze mi zde nekdo odpovi presne udaje, na to jsem se ani neptal a nepochopil jsem proto kyzenou reakci Baharise a bral jsem to jako nejakou narazku.
Nicmene diky za tve info, neco takoveho je dobre vedet a je to jeste vic, nez jsem se chtel dozvedet :-). Jeste jednou se vsem ostatnim omlouvam a priste si to najdu nekde jinde na netu jako libor. Chtel jsem si dotazem tady na foru jen ulehcit hledani a dozvedet se neco primo z praxe.

Teraz som sa dostal až sem, omluvu prijímam. Denis
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned bře 08, 2009 12:46 pm

Sorry asi za of topic, ale reakce Tomaše88, to mi tedy nedá:
Tomáši nezlob se, ale dotazovat se ve fóru na informace, které jsou všeobecně k dohledáni za cca 2 minuty (viz. Libor), aby jsi si usnadnil hledání jak deklaruješ, to mi přijde trochu nefér vůči ostatním a navíc pokud se to tu zaplní takovými dotazy, znesnadní to nejspíše vyhledávání. Kdyby jsi se dotazoval na něco co k dohledání není, něco o čem jsou rozporuplné informace, ....., tomu bych rozuměl.
To je můj osobní názor a není to míněno tak, že bych chtěl jachting.info kamsi posunovat neboť to mi nepřísluší.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned bře 08, 2009 1:11 pm

Chlapi, já bych to zklidnil a snad i uzavřel.

Mohl bych znovu a znovu argumentovat, ale myslím že to dál nemá smysl. Jak už bylo několikrát napsáno, diskuze přes klávesnici je dost těžká disciplína. To co si během několika minut dokáží chlapi říci a vysvětlit, se tu rodí někdy těžko. Drobné niance v hlase, mimika obličeje, to tu prostě schází.
Navrhuji ukončit diskuzi o diskuzi a jet dál pouze v tématu ... ;)

EDIT: Když mluvím "chlapi" nemínil jsem vyloučit něžnější pohlaví.

Prepáč, nedočítal som diskusiu až dokonca. D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » ned bře 08, 2009 10:03 pm

Tomas80 píše:Ahoj lidi. Mam na lodi lihovy varic origo jednoplotynku. Zajimalo by mne, jak dlouho vydrzi naplneni patrony. Nekde jste psali, ze se do ni vejde cca litr lihu, jak dlouho to potom vydrzi na vareni? Aspon nejakej hrubej udaj.

Lína huba hotové neštestí, tak si láskavo prečítaj čo si napísal. Aspon nejakej hrubej udaj Tak presne to si napísal, chcel si hrubý odhad. Nie sme tu zvyknutí na taký tón, ale príjmeme tvoje ospravedlnenie.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned bře 08, 2009 10:27 pm

Jednohorákový liehový varič Origo sme mali na čártrovej lodi. Normálne sme na tom varili, teda nielen čaj a kávu, ale aj jednoduché jedlá ako špagety, hemendex, zemiaky, polievky, ohrievali sme konzervy a podobne, tak ako to býva na čártri keď sú tam len chlapi. Do reštarácie sme nechodili. Je to už pár rokov, takže všetko si úplne detailne nepametám. Lieh bol obyčajný denaturák, mierne smrdel pri horení. Keď sa dovarí, tak sa pri zhasnutí tá kapsla s lehom zavrie kovovou záklopkou a nie je ten lieh cítiť.
Origo liehový varič mali na lodi aj páni Ondráček a Parchomenko pri plavbe k mysu Horn. Nielenže si na ňom varili, ale aj piekli chleba. Spotreba bola tuším 36 litrov a plavili sa niekolko mesiacov. Ak sa to niekomu chce hladať, tak to prosím upresnite.

K tej cene za varič, netreba sa zamýšlať prečo má niekto cenu vysokú, ale využiť to že niekto má cenu nízku.

Ak píšete skúsenosti z liehovým varičom, tak je nutné napísať o aký spôsob spalovania sa jedná, ináč sú tie informácie o ničom. Staršie konštrukcie sú úplne iné ako je Origo, teda aj obsluha je iná a vlastne skoro všetko ostatné.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon bře 09, 2009 11:26 am

Ještě k ceně.
Ono také záleží na tom zda je to origo "Origo". :whist:
Výrobce i jeden prodejce uvádí, že tyto vařiče se velmi často kopírují......

Jinak v eshopu jsme shopni dodat tyto vařiče za stejnou cenu jako karavan.cz - stačí uvést nick z tohoto fóra do poznámky.
A jsou to originály Origo ;)
Tomas80
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tomas80 » pon bře 09, 2009 5:30 pm

Ahoj Denisi. Diky za podrobnej popis. No jeste jsem na takovem varici nikdy nic nevaril, tak jsem na to zvedavej a jak se dostanu na lod, tak to hnedko vyzkousim :-).
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » pon bře 09, 2009 6:16 pm

Libor píše:Ještě k ceně.
Ono také záleží na tom zda je to origo "Origo". :whist:
Výrobce i jeden prodejce uvádí, že tyto vařiče se velmi často kopírují......

Jinak v eshopu jsme shopni dodat tyto vařiče za stejnou cenu jako karavan.cz - stačí uvést nick z tohoto fóra do poznámky.
A jsou to originály Origo ;)

Už jsem to konzultoval s hromadou "odborníků" a nikdo mi nebyl schopen uvést jediný rozdíl podle kterého bych poznal orig. Origo 1500 a bižuterii Origo 1500. Všichni prodejci, které jsem oslovil, to objednávají přes inernet podle obrázků. Většina z nich nikdy vařič na vlastní oči neviděla. I na obrázcích je jednou focen bez toho spodku na patronu jindy i se spodkem. Někde jsou i fota obě. Jestli je patrona součástí vařiče už nevěděl vůbec nikdo. Také letos uvádějí v katalozích Karavan.cz a pod. u inzerátu na tento vařič "New" tedy naprostá novinka vyrábějící se teprve 20 let. :) Je pravda, že cena je nová a proti loňsku dost zlevnil na cca 3.600,-Kč. V Avaru ho ještě mají za 5.400,-Kč. I v některých lodích např. na výstavách dávají jenom vrchní půlku vařiče, aby "to" nebylo tak vysoké a nemuseli nádobku na patronu zapouštět.
Už jsem ale objednal na karavan.cz kde také deklarují orig. Origo. Výrobce orig. vařiče se jmenuje Dometic a tím, že mají v nabídce i mraky jiného zboží od této fi. ho snad budou mít orig. Mrzí mě, že ten náš Eshop mě nenapadl. V nabídce jsem ho tam myslím neviděl..
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 6:42 pm

Je možné že padla nejaká patentová ochrana. Spôsob horenia je tak jednoduchý že neoriginál Origa by som sa nebál. Na výstave vo Wiedni mali neoriginál origo u AWN, pod ich značkou za 120,-Euro. A ak dá svoje meno taká firma ako je AWN na nejaký výrobok, tak to nebude šmejd. A ete lepšie s cenou je na tom značka CAN, jednohorákový stojí 79,90 eur. Rovnaký princíp ako Origo. Držiaky na hrnce majú za 35,-euro. Kúpiť sa dá podla katalogu v SVB, objednať sa dá elektronicky, platiť kartou, do dvoch-troch dní vám ho dovezú domov za 14,5 eura.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon bře 09, 2009 6:43 pm

Taky mě mrzí.... ;) ;)
Není tam zatím, protože nestíhám.. :hmm:
Většinou to dnes funguje tak, že někdo napíše: "neviděl jsem v shopu ..... " a já mu za 20 minut napíšu, už je to tam. :D
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » pon bře 09, 2009 7:36 pm

Denis píše:Je možné že padla nejaká patentová ochrana. Spôsob horenia je tak jednoduchý že neoriginál Origa by som sa nebál. Na výstave vo Wiedni mali neoriginál origo u AWN, pod ich značkou za 120,-Euro. A ak dá svoje meno taká firma ako je AWN na nejaký výrobok, tak to nebude šmejd. A ete lepšie s cenou je na tom značka CAN, jednohorákový stojí 79,90 eur. Rovnaký princíp ako Origo. Držiaky na hrnce majú za 35,-euro. Kúpiť sa dá podla katalogu v SVB, objednať sa dá elektronicky, platiť kartou, do dvoch-troch dní vám ho dovezú domov za 14,5 eura.

Tady ho měli za 139,-€.Pokud ho někdo nabízí pod jiným jménem tomu rozumím. Tam je to jasné a konstrukce je opravdu podle hesla v jednoduchosti je krása. Mě šlo spíš o neorig. Origo nabízené jako orig. Origo. :D
Libor: Příští objednám u nás.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 7:59 pm

Ja si myslím že neoriginál Origa neexistujú. To nie sú parfémi, alebo nože solingen ktoré sa predávajú po tisícoch. Obchodníci objednávajú vo velkoskladoch a dosť pochybujem že by si niekto z nich dovolil uvádzať na trh podvrh originálu. Skôr si myslím že to budú reči predavača v obchode aby obhájil vysokú cenu.
dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dalak » pon bře 09, 2009 9:43 pm

Ahoj, jen drobna poznamka : Origo je hezke, ale treba se bude nekomu zdat drahy jako me.
Po dedovi jsme meli snad 35 let stary cesky varic Meva, a celou dobu se hojne pouzival. Varil sem i na Origu a nejaky vyrazny rozdil sem nepozoroval.Tak sem nas stary doniceny varic predelal do nerezi, houpaci,.......... za tu praci to snad ani nestalo, ale mel sem cas.... A ted jsem zjistil, ze se u nas ty varice stale vyrabi, dvojplotynkovy vypada hezky a je za 2000. Horsi nez ten stary urcite nebudou. Ma sice mensi vykon ( 2*1000 W), ale ty dve plotynky budou asi na turistiku lepsi. Co myslite ? Jedna vykonnejsi nebo dve slabsi plotynky ?
www.mevatrade.cz
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 10:27 pm

Varič z Mevy na ktorý si dal odkaz pracuje na inom princípe ako Origo. Pokial si dobre pametám tak sa najskôr musí nažhaviť horák a až potom lieh začne splyňovať. Túto fázu tu už raz niekto popisoval ako problematickú, na lodi. Na turistiku to asi nebude vadiť.
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » úte bře 10, 2009 8:26 am

Rád bych se tu zastal klasického lihového vařiče. Teda toho s nádržkou na líh. V mém případě byl součástí lodi. Tak jsem ho vyzkoušel, než ho vyhodím, a už zůstal.
Není to takový fofr jak na plynu, ale i chleba na něm upeču. A že ohřívám vodu na čaj trochu dýl mě zas až tolik neirituje.
Vodu ohřívám už když se žhaví hořák. Tím to zrychlím, ale zase to trochu očadí konvici.
Celkový dojem - naprosto spokojen.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » úte bře 10, 2009 9:05 am

dalak píše:Ahoj, jen drobna poznamka : Origo je hezke, ale treba se bude nekomu zdat drahy jako me.
Po dedovi jsme meli snad 35 let stary cesky varic Meva, a celou dobu se hojne pouzival. Varil sem i na Origu a nejaky vyrazny rozdil sem nepozoroval.Tak sem nas stary doniceny varic predelal do nerezi, houpaci,.......... za tu praci to snad ani nestalo, ale mel sem cas.... A ted jsem zjistil, ze se u nas ty varice stale vyrabi, dvojplotynkovy vypada hezky a je za 2000. Horsi nez ten stary urcite nebudou. Ma sice mensi vykon ( 2*1000 W), ale ty dve plotynky budou asi na turistiku lepsi. Co myslite ? Jedna vykonnejsi nebo dve slabsi plotynky ?
www.mevatrade.cz

Ta Meva je vlastně tento Enders. Kopíruje ho také mraky výrobců. Měli jsme ho ve staré lodi a také naprostá spokojenost. Chce to jen dávat pozor při zapalování ( párkrát zhasl a pak se naplní ta mistička a začne přetékat). Taky při poruše těsnění mezi nádobkou a vařičem může být problém. Kolega jeho výkon zvýšil posunutím nádobky o něco výše.
odkaz je na http://www.karavan.cz/_310_532-lihovy-varic.htm
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

meva mambo

Příspěvekod pecho » úte bře 10, 2009 9:34 am

Tak jsem zase zkusil něco vygooglit a tenhle lihový dvouvařič MEVA MAMBO vypadá velmi sympaticky:
http://noto.cz/sport-outdoor/varice-kat ... ambo-.html
:? Zdraví Pecho
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte bře 10, 2009 9:51 am

Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » úte bře 10, 2009 9:51 am

Nenašel by se tu někdo, kdo by měl oba typy a zodpovědně je porovnal?
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » úte bře 10, 2009 12:51 pm

Já mám dvouvařič na lodi asi 10 roků přivezl jsem ho ještě z NDR stál asi 32 východ. marek, což i v té době nebylo nic. Při pohledu na stránky Mevy je úplně stejný do detailu. Funguje bez problému ale je pomalejší než plyn. Uvažoval jsem o Oregu ale loni jsem na měj koukal u kamaráda na lodi při vaření a nepostřehl jsem výrazný rozdíl. Rád ho pořádně porovnám, můžem se domluvit na ohřátí 1l vody do varu. Jestli máte někdo Orego zkuste to, já to zkusím na Mevě.

Zpět na