Otevřená plachetnice 2

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: Pepa, david, smike, vilma

Fekete
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Otevřená plachetnice 2

Příspěvekod Fekete » stř srp 15, 2007 2:55 pm

Koupě plachetnice - otevřené 15.8.2007
Rád bych aby mi někdo poradil jakým způs. koupit otevřenou plachetnici. Jsem naprostý začátečník. Rád bych jezdil se svojí přítelkyní a později snad začal i závodit. Raději dražší/lepší - horší/levnější?Laminátovou? Dřevěnou?Stáří...?Preferoval bych nějakou větší okolo 4-5m délk. Co by měla všechno plachetnice mít/nemít, na co si dát při koupi pozor?Klesají ceny mimo sezónu? Je mimo sezónu větší nabídka? Jak dlouho se dpodobná plachetka nastrojuje? Můj ideál je podívat se na net, zjistit, že bude foukat,druhý den brzy vstát a vyrazit,nastrojit a celý víkend plachtat.Poradíte?
Díky
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » stř srp 15, 2007 4:09 pm

Odpovím na základě mého laického hlediska. Chceš-li závodit, vyber si třídu a pak hledej loď po bazarech nejen v ČR. Časem se něco objeví. Já jsem se díval cca 3 měsíce a teď se naskytla příležitost a loďka je doma. Při koupi si dát pozor na to, co jiní psali v mémdotazu. Ta má se nastrojí tak, že spojím stěžeň, srovnám vanty+pomocné vanty, výtahy, kosatku a přední stěh. Usadim stěžeň do patky, zvednu (s dopomocí) a připnu šeklama všechny vanty, stěh a kosatku. Vyrovnám napětím ve vantech stěžeň. Pak nasadím ráhno, připnu hl. plachtu k výtahu a vytáhnu plachtu (pozor na směr větru). Nasadím kormidlo, srovnám lana otěží a je hotovo. To je zatím vše.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » stř srp 15, 2007 8:01 pm

pro fekete:
jestli jseš úplný začátečník, o jachtingu toho mnoho nevíš (i to jestli tě bude v budoucnu bavit), poohlédl bych se po starší víceméně funkční lodi. Jestli laminát či dřevo dost záleží jak moc jseš schopen či ochoten se lodi přes zimu věnovat (laminát je jednodušší na údržbu).
Protože chcete jezdit ve dvou omrkni tyto lodní třídy: 420, Fireball, Vaurien, Pirát. První dvě jsou sportovnější, ty zbylé i pro důchodce :D . Jestli chceš závodit volil bych třídu, která je rozšířená v Čechách a nevozil, loď třebaže cenově výhodnější, z ciziny. Důvod je prostý - budeš mít exota a závodit sám se sebou, protože nikdo jiný stejnou loď mít nebude. A věř, že závody jsou mnohem zajímavější když na startu je 20, 30, 40 a více lodí.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Re: Otevřená plachetnice 2

Příspěvekod jerryx » stř srp 15, 2007 8:08 pm

Fekete píše:Koupě plachetnice - otevřené 15.8.2007
Rád bych aby mi někdo poradil jakým způs. koupit otevřenou plachetnici. Jsem naprostý začátečník. Rád bych jezdil se svojí přítelkyní a později snad začal i závodit.

tak jestli chces opravdu zavodit (muj prespoklad je, ze chces tedy zavodni okruhovku):
  • vyber si existujici tridu (to co koupil johna, je moc pekna lod, ale asi s timto bude problem - ja jsem tedy nepoznal co to je :?)
  • musis se rozhodnout jestli chces akcnejsi nebo klidnejsi lod. pro klidnejsi doporucuji asi
    vaurien, pirat (to jsou takove lode pro DUCHODCE :P). pro akcnejsi doporucuji
    420 nebo fireball, jsi-li bohatsi tak mozna jeste 470. samozrejme jsou dalsi moznosti.
  • urcite (to ber jako povinnost v pripade zavodeni) musis do nakyho jachtklubu a zde se vse
    dozvis vse lepe a osahas si to. stejne pozdeji budes muset mit zavodni licenci
BTW jestli chces zavodit se svoji pritelkyni, tak pocitej s tim, ze uz taky muze prestat byt
tvoji pritelkyni :D. ty pary moc nefunguji (zaroven ani sourozenecke), i kdyz neni to tak vzdy ;-)

Fekete píše:Raději dražší/lepší - horší/levnější?Laminátovou? Dřevěnou?Stáří...? Preferoval bych nějakou větší okolo 4-5m délk. Co by měla všechno plachetnice mít/nemít, na co si dát při koupi pozor?

zase tezko radit. zalezi na penezich. nejlepsi lode byvaji sezonu jete zkusebnimi
zavodniky (za relativne jeste dobrou cenu), to ale asi nebude pro tebe :-(. proste zase musis
do jachtklubu ;-). neboj, kdyz te to chytne, tak u prvni nezustanes :D
mela by mit vsechno :rofl:. zase musis na jachtak, aby si se s tou lodi seznamil (s typem)

Fekete píše:Klesají ceny mimo sezónu? Je mimo sezónu větší nabídka? Jak dlouho se dpodobná plachetka nastrojuje? Můj ideál je podívat se na net, zjistit, že bude foukat,druhý den brzy vstát a vyrazit,nastrojit a celý víkend plachtat.Poradíte?
Díky

zavodu je dost, pak uz nebudes mit cas jen tak jezdit .. a uz te to nebude ani bavit jen tak ;-)
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » stř srp 15, 2007 8:11 pm

smike píše:pro fekete:
jestli jseš úplný začátečník, o jachtingu toho mnoho nevíš (i to jestli tě bude v budoucnu bavit), poohlédl bych se po starší víceméně funkční lodi. Jestli laminát či dřevo dost záleží jak moc jseš schopen či ochoten se lodi přes zimu věnovat (laminát je jednodušší na údržbu).
Protože chcete jezdit ve dvou omrkni tyto lodní třídy: 420, Fireball, Vaurien, Pirát. První dvě jsou sportovnější, ty zbylé i pro důchodce :D . Jestli chceš závodit volil bych třídu, která je rozšířená v Čechách a nevozil, loď třebaže cenově výhodnější, z ciziny. Důvod je prostý - budeš mít exota a závodit sám se sebou, protože nikdo jiný stejnou loď mít nebude. A věř, že závody jsou mnohem zajímavější když na startu je 20, 30, 40 a více lodí.

to si nezvladl, ja to mel rozepsany asi hodinu (jak jsem odbihal od kompu) a ty si napises
prakticky to same. .. a jeste driv nez ja !! :evil:
smike
moderátor

Příspěvekod smike » stř srp 15, 2007 8:24 pm

ro jerryxe: stydím se :oops: , ale já za to nemůžu, že jsem tak pilný při :type:
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: Otevřená plachetnice 2

Příspěvekod Johna » čtv srp 16, 2007 8:27 am

jerryx píše:...vyber si existujici tridu (to co koupil johna, je moc pekna lod, ale asi s timto bude problem - ja jsem tedy nepoznal co to je :?)

Tak to nejsi sám, naštěstí to neni na závodění, spíš se něco víc naučit a osvojit si dovednosti. Prostě to byla láska na první pohled ;)
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv srp 16, 2007 11:45 am

To Fekete,
Aby jsi to neměl tak jednoduché, udělám Ti v tom trochu guláš. :)
Já bych Ti pro začátek doporučil jedno-plachtovou, jedno-posádkovou loď, třídy FINN.
Pro začátek budeš mít obsluhování jedné plachty až dost.

Nemusíš se bát že se jedná o jedno-posádkovou loď.
To platí jen pro závody. FINN uveze v rekreačním režimu v pohodě čtyři dospělé a docela svižně.
Pro tebe a přítelkyni je to k rekreaci přímo ideální.
Tahle loď Tě může dovézt jak k olympijské medaili tak k ránu z hospody.

Obrázek

Prostě se jedná o loď vhodnou jak pro závody tak pro turistiku.
Je dostatečně robustní:
délka... 450 cm,
šířka... 150 cm,
nejmenší výška boku... 35 cm,
váha... 110 kg,

Protože tuto loď může obsluhovat jen jeden člen posádky, má to tu výhodu, že ten druhý se prostě fláká (užívá si to).
Nemohou tak vznikat spory mezi partnery, kdo co zavinil, když se něco nepovede.
Dost důležité pro harmonický vztah s přítelkyní, jak se výše zmiňoval Jerryx.

Další výhoda:
1) žádné vanty
2) žádné stěhy
3) žádné štelování
4) vrazíš tam stěžeň (sám bez pomoci)
5) ráhno (vratipeň) a plachtu
6) do deseti minut odrážíš od břehu

Cenová relace:
Tak od 15 000 Kč ale také třeba 150 000 Kč záleží jen na tvé kapse a úsudku.
Já bych volil pro začátek nižší cenovou kategorii.
Jak zde už někdo zmínil, pokud Tě to chytne, u jedné lodě nezůstaneš. ;)
Ahoj, alffa
smike
moderátor

Příspěvekod smike » čtv srp 16, 2007 12:03 pm

Já bych s finnem byl opatrnější, to je opravdu jednoposádková loď a druhý člověk tam dost překáží. Má-li si osvojit techniku ovládání lodi a chce jezdit ve dvou, pak ať volí dvouposádkovou loď. Samozřejmě, na každou loď se vejde víc lidiček než je normál, ale je to pak o kompromisech, které, zejména při větším větru ti působí komplikace.
Se strojením je to pravda..i i když pár minutek bych přidal :)

Jo a chceš-li se finančně rozšoupnout, pak si připrav tak 450 tis :D :(
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv srp 16, 2007 12:36 pm

smike píše:Já bych s finnem byl opatrnější, to je opravdu jednoposádková loď a druhý člověk tam dost překáží.(

Nemohu souhlasit.
Finna vlastním, ve dvou se dá v pohodě jezdit i při ostřejším počasí.
O kormidlo se mohou střídat.
Na 420ce nebo 470ce si moc turistiky neužijou. :whist:

Co se týče finanční dostupnosti, uvádím jeden inzerát z netu:
Prodám FINN
Specifikace:
material paluby... mahagon,
rok stavby... 1958,
klasifikace... A,
třída... FINN,
počet osob... 4,
součástí je i plachta a závěsný vozík,
cena: 15 000Kč
tel.: 732687105
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » čtv srp 16, 2007 1:28 pm

Zdravím všechny

Dovoluji si podotknout, že nejlepší loď pro Fekere je Pirát ato protože je to závodní třída a pokud bude potřebovat velmi pohodlná turistická loď.Nejsem důchodce to jen aby mě někdo kvůli pirátu nevzal do klubu když zde padlo Pirát = důchodce na to mám ještě čas.A pokud se ovládání týká není to nic složitého nechá se plout i bez kosatnika a ovládat loď sám myšleno turisticky ne při závodě.
Ceny jsou lidové v bazarech od 15.000,- do 40.000,-

Takže závěrem budeš- li provozovat závodní jachting s Pirátem můžeš :good:
Rozhodneš -li se že budeš jezdit rekreačně máš pohodlnou loď a dost velkou a bezpečnou :whist:

Tak zatím
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv srp 16, 2007 1:35 pm

alffa píše:...
Prodám FINN
...
cena: 15 000Kč
...

myslim, ze je to o uhlu pohledu. finn za tyhle prachy je opravdu jen pro turistiku.
s tim moc muziky v zavodech nenadelas :-(

jinak ja bych se priklonil k smikovi. jestli chces lod pro dve osoby, tak opravdu zvol
dvojposadkovou.

moje rada je fireball - na nem si uzijes (kdyz budes chtit) i dost adrenalinu.

.. a ta prca az se jeden z vas bude ucit na hrazde :lol:

nevyhoda je v tom, ze sam se na tom moc nesvezes - tak ze musis se rozhodnout jestli
opravdu chces dvojposadkovou.
fireball je sportovnejsi lod. 8)
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

jachting jako hoby

Příspěvekod MARIS » čtv srp 16, 2007 2:41 pm

To Fekete,
dovolím si také trochu přispět.Podle mě vůbec nezáleží na tom,jestli máš koupit loď pro jednoho nebo pro dva.Podstata je,že chceš PLOUT,a je jedno,na jaké lodi.Jak se říká "každá liška svůj ocas chválí"tak všichni kteří ti radili který typ lodi bude pro tebe nejlepší,měli svým způsobem pravdu.Ale na začátek tě jistě uspokojí každá i jednoposádková loď.A vůbec už to nemusí být drahá loď.Až se několikrát svezeš a poznáš že tě to chytlo tak jak už tady zaznělo,stejně se budeš poohlížet po něčem lepším.A pokud ,jak píšeš by jsi chtěl i závodit,tak během času budou tvé nároky na lodě větší a větší.Pokud se týká adrenalinu,tak bych taky doporučil FINNA nebo FIREBALL.Ale klidně až získáš zkušenosti třeba na Mlokovi.
jerryx
Site Admin

Re: jachting jako hoby

Příspěvekod jerryx » čtv srp 16, 2007 8:04 pm

MARIS píše:To Fekete,
dovolím si také trochu přispět.Podle mě vůbec nezáleží na tom,jestli máš koupit loď pro jednoho nebo pro dva.Podstata je,že chceš PLOUT,a je jedno,na jaké lodi.

tady marisi nemas pravdu :?, v pripade, ze chce zavodit, tak se musi rozhodnout pro tridu a tim
i pro jedno,dvou,atd. posadkovou lod.
on nepsal, ze chce JEN plout, ale ze by zkusil i zavodit.

MARIS píše:Jak se říká "každá liška svůj ocas chválí"tak všichni kteří ti radili který typ lodi bude pro tebe nejlepší,měli svým způsobem pravdu.Ale na začátek tě jistě uspokojí každá i jednoposádková loď.A vůbec už to nemusí být drahá loď.

na zacatek te opravdu uspokoji vse, ale jde o to, aby to za tyden nebylo jinak :D
kazdopadne uplne nejlepsi bude, kdyz se jeste pred koupi pujde podivat na nejake zavody
a uvidi ty lode v akci, pripadne si pohovori s lidmi, kteri tam jezdi ...

MARIS píše:Až se několikrát svezeš a poznáš že tě to chytlo tak jak už tady zaznělo,stejně se budeš poohlížet po něčem lepším.A pokud ,jak píšeš by jsi chtěl i závodit,tak během času budou tvé nároky na lodě větší a větší.Pokud se týká adrenalinu,tak bych taky doporučil FINNA nebo FIREBALL.Ale klidně až získáš zkušenosti třeba na Mlokovi.

stejne je fireball nejlepsi :P
nicmene moznost je taky treba koupit dve evropy (jednoposadkova lod, takovy mensi finn).
a muze zavodit i s pritelkyni. a dve evropy se bezne vozi za jednim autem ;-)
alffa
Site building team

Re: jachting jako hoby

Příspěvekod alffa » čtv srp 16, 2007 8:21 pm

jerryx píše:tady marisi nemas pravdu :?, v pripade, ze chce zavodit, on nepsal, ze chce JEN plout, ale ze by zkusil i zavodit.

Tady zase nemáš pravdu ty:

Fekete píše: později snad začal i závodit

Nejde tedy o prioritu ale o případný následek. :!:
MARIS
moderátor
Kontaktovat uživatele:

jachting jako hoby

Příspěvekod MARIS » čtv srp 16, 2007 8:24 pm

Jerryxi nemohu s tebou souhlasit.Přece si nekoupíš závodní auto aniž jsi v nějakém předtím jel,a nemáš ani papíry.Fekete napsal že je naprostý začátečník..... a později SNAD by začal i závodit.Ale v první řadě mu jde o plachtění se svou přítelkyní,a tak by měl začít co nejjednodušeji.Co když po několika cvaknutí na jachting zanevře.Nebyl by ani první ani poslední.
MARIS
moderátor
Kontaktovat uživatele:

jachting jako hoby

Příspěvekod MARIS » čtv srp 16, 2007 8:27 pm

Jo,a Fireball je taky olympijská třída jako FINN? :crazy:
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv srp 16, 2007 8:45 pm

2 alffa, maris: i kdyz by to mohl byt jenom nasledek (to zavodeni), tak prece si dopredu
nebudu uzavirat cestu. kdyz si vybere jednoposadkovu, na ktere muze plout ve 2 lidech, tak
ale nemuze zavodit ve 2 lidech.
ad auto: ano zavodaka si asi hned nebudu kupovat, ale minimalne se musim se rozhodnout
jestli chci osobak nebo nakladak :lol:

proste za predpokladu, ze jsme dve osoby a nechci si uzavrit cestu k zavodeni (dve
osoby) a nechci hned kupovat dalsi lod, tak mam jen dve moznosti:
1, koupit dvouposadkovou lod
2, koupit dve jednoposadkove lode
[hr]jinak fireballa jsem musel vyzdvihnout i kdyz to neni olympijska trida - to byla moje povinnost ;-)
ale jinak myslim ze nejrozumejsi varianty jsou ty co jsem uvedl drive: fireball, 420, vaurien, pirat
smike
moderátor

Příspěvekod smike » čtv srp 16, 2007 9:36 pm

naprosto bych souhlasil s jerryxem, i když nový finnař a nadějná evropářka ( jo zapoměli jsme na Laser, tak laseristka - ta je olympijská) by se mi líbili více...Finn je finn, že jo alffe :)
Ale teď je spíš řada na feketem, aby zašel k vodě, něco omrkl, rozbil prasátko a začal si užívat jachtařského života.
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » pát srp 17, 2007 1:02 pm

A stějně si myslím,že Pirát by právě zdůvodu všestranost vyhovoval nejlépe.Nebo ještě sportovnější FD to je také řešení lepší než Finn a fireball.Jsou dva s přítelkyní a jistě chtějí jezdit spolu a ne každý zvlášt na prdu jako je Evropa. :evil:
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pát srp 17, 2007 1:21 pm

Osobně si myslím, že pro začátečníka je vhodnější něco méně náročného. Třeba Vaurien, nebo Pirát. Přeplachtěný FD nebo FB bych nedoporučoval, budou furt ve vodě a seknou s tím. Úplně nejlepší by bylo, jak už tady někdo radil vyrazit po klubech a něco si omrknout a zkusit.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pát srp 17, 2007 1:21 pm

orko píše:A stějně si myslím,že Pirát by právě zdůvodu všestranost vyhovoval nejlépe.Nebo ještě sportovnější FD to je také řešení lepší než Finn a fireball.Jsou dva s přítelkyní a jistě chtějí jezdit spolu a ne každý zvlášt na prdu jako je Evropa. :evil:

to uz tady bylo : pirat je pro opravdove duchodce :sorry:, i kdyz zase pro turistiku je asi nejlepsi.

ale vazne : pirat je dost tezka lod a uz kdyz jsem jezdil cadeta, tak jsem mel pocit, ze kazdy
pirat po prevraceni musi jit ke dnu. to bych radeji volil toho vauriena. jo a s pritelkyni (myslim
tim lepou devu a ne zadnou kulturistku) pirata z vleku na vodu neodnese :-(, ostatni lode ano
(prosim neoponovat manipulaky ;-)).
dutchman je super, ale uz se u nas moc nejezdi (zavody) a je na pripadne zavodeni velmi
mooc drahy :-(

ta evropa byl tip, treba by je zrovna bavilo nejezdit spolu, ale proti sobe :gun:

BTW jsem sice zastance kosatkovych lodi, ale to prditko evropa je mnohem akcnejsi nez pirat :P.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ferdinand » pát srp 17, 2007 1:57 pm

Já bych byl pro to koupit Finna, nebo Vauriena, v ceně do 20 000 Kč.
V pohodě to dá na vodu i z vody, dva se tam taky vejdou a pokud se mu to zalíbí, už bude vědět co potřebuje dál. Aby vysolil 50 000 kč za loď a pak zjistil, že to není to pravé ořechové :cry: A Fireball pro začátečníka !!! Ty ses zbláznil, to děvče mu po prvním větším větru uteče. I když, třeba ne a zalíbí se jí to.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pát srp 17, 2007 2:13 pm

Ferdinand píše:Já bych byl pro to koupit Finna, nebo Vauriena, v ceně do 20 000 Kč.

to je, ale velky rozdil. a ted nemyslim, rozdil mezi jedno a dvojposadkovou lodi. ale brat ohledy
na zacatecnika a poradit mu finna - to neni to prave orechove. dovolim si tvrdit, ze finn je mezi
jednoposadkovymi asi to same jako 470 (nebo FB ) mezi dvojposadkovymi

Ferdinand píše:... A Fireball pro začátečníka !!! Ty ses zbláznil, to děvče mu po prvním větším větru uteče. I když, třeba ne a zalíbí se jí to.

urcite se shodneme, ze
nejdulezitejsi je: videt ty lode v akci
a uz jsem zazil lidicky (samozrejme zalezi na lidech, veku, ....), ktery puvodne chteli klidnou
lod a kdyz videli na zavodech firebally a cadety v silnym vetru a zjistili, ze to prezili dospeli
a dokonce :P i ty deti, a ze chtej znovu zavodit (nebo se koupat - uz nevim :P), tak uz zadnou
klidnou lod nechteli a koupili si starsiho FB :good:
smike
moderátor

Příspěvekod smike » pát srp 17, 2007 2:13 pm

Ferdinand píše:A Fireball pro začátečníka !!! Ty ses zbláznil, to děvče mu po prvním větším větru uteče...

Neuteče, bude přivázaná na trapézu :) :D

Zpět na