Lodní převodovka

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Lodní převodovka

Příspěvekod PRWOcK » pon zář 03, 2012 8:12 pm

Zdravíčko námořníci,tak se zas po delší době ozívám s prosbou o radu...
Jedná se o lodní převodovku (vratku), to samé co je na tomhle odkatu: http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=c ... 3,s:0,i:82
Nevíte někdo co je to zač? Když zařadím vpřed,nebo vzad,je poměr otáček jinej a já nevim jakej je vpřed. Netušim jak to zjistit.
Dík za rady, PRWOcK
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » pon zář 03, 2012 9:20 pm

tipuju, že větší otáčky budou pro rychlost dopředu...
...jestli to nejde poznat při protočení rukou a chceš to zkoušet třeba i s motorem, tak bych našel nějakýho modeláře...mají měříče otáček na vrtule modelů letadel ;)

...ber to jen jako tip...nikdy jsem to neměl v ruce ;)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon zář 03, 2012 10:06 pm

Ahoj, vratka je ruský véčko, hojně to u nás dříve používaná, má tuším poměr vpřed 1:1,25, a zpátečku 1:2,ale nevím určitě,ale David to vysype z rukávu. Je potřeba do ní lýt speciální hustej olej, neb má zvláštní ,, synchrony,, které se hustým olejem unášejí. Do čeho to chceš dát? Bývá dost hlučná, a původně to honil 8 válec do Vé, ZIL :roll: ele viděl jsem ji i s 16kou VW diesel :) ideální je k Zetoru.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon zář 03, 2012 10:58 pm

převod 1,55 do pomala, dopředu se hřídele otáčí proti sobě, na reverz se točí, kupodivu, stejně :lol:

je to nezničitelný, ale hlučný. olej PP44

někde mám sadu ložisek, kdyby někdo.....
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PRWOcK » pon zář 03, 2012 11:23 pm

Díky moc za přehršli informací... To že je nezničitelná mě potěšilo... ...to že byla k V8 ZIL už moc né :D
Bude to v 8,5m ocelovce s v-kýlem a hnát to bude Felda 1.3mpi 50kW... (stim že to bude lenochod se počítá od začátku stavby. Třeba se jednou zmůžu na origo lodní nafťák).
Teď tam je nalitej 75w90,takže se pokusim sehnat Davidův olej.
Ještě jedna otázka... Levo,nebo pravotočivej šroub?
A ještě jedna podotázka 8) : Když je šroub pravotočivej,znamená to že se při pohybu vpřed točí doprava z pohledu na šroub zezadu? v tomhle mám torochu bordýlek.
Díky moc! PRWOcK
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte zář 04, 2012 7:53 am

pokud se Felda točí doprava, bude vrtule levá.
vrtule se bere podle pohledu od zádě k přídi, u motoru při pohledu zepředu na řemenici
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PRWOcK » úte zář 04, 2012 10:26 am

...tak tím pádem jsem přišel o pšknej šroub Vetus za poloviční cenu, bohužel pravej. Můžeš mi Davide prosimtě napsat za kolik by byla ta sada ložisek? Převodovka jeok ale abych věděl kdyby náhodou...
Díky!
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát zář 14, 2012 2:15 pm

Vracime se z tematu o marinizaci motoru pekne sem k prevodovce.

PRWOcK píše:Nevim jestli sem se tu o tom zmiňoval ale za motorem bude převodovka, resp. před motorem páč je to vratka.

Vlastně sme se o tom bavili v -LODNÍ PŘEVODOVKA- tys psal že tušíš že to je 1:1,25 a David psalže je to 1:1,55.

Takže? :?

Jestli ta prevodovka je stavena na velky motory, tak nejspis bude lepsi ji provozovat na mensi otacky a vetsi tocivej moment.

Nemam poneti, na jaky otacky je stavenej propeller a hridel. Vis to?

U zavesnych motoru je prevod kolem 1:2, takze propeller miva maximalni otacky kolem 2500/min, jenze myslim, ze na klasickej pohon hrideli jsou to otacky moc velky, odhadoval bych to tak na 1500 ot. Ale mistni odbornici na velky lode jiste informaci radi doplni.

Kdybych teda mel predpokladat, ze to je tech 1500ot, tak s touhle prevodovkou se motor muze tocit maximalne 2300ot, to je dobry pro ten Zetor, ale pro Felicii 1.3 je to malo. Ta by se mela tocit aspon 3500, aby to jelo jak ma.

To by znamenalo zaradit mezi motor a vratku jeste jeden prevod do pomala cca 1:1.4.
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PRWOcK » pát zář 14, 2012 2:26 pm

Hřídel bude od vetusu Duplex 35mm , vrtule se bude odvíjet od motoru (až se rozhodnu). Jak by bylo jednoduchý kdyby se tu nevymejšleli sr.ačky jako lodní motory s CE. Koukal sem i na to přihlášení v Belgii ale mám velkou dýlku a novostavbu,takže ten polatek 55tis kč mě nemine. Nemusel bych vymejšlet co s Feldou. Ještě prostuduju Německo a kdyžtak počkám až do Norska... Tam to je naštěstí po proudu ;)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát zář 14, 2012 2:58 pm

Zkousel jsem nejaky vypocty a vychazi mi z toho ze kdyz ten motor bude napojenej naprimo, tak by vyhovoval propeller kolem 7-8" stoupani.... to je asi celkem rozumna hodnota.

Jenom nevim, jestli by pri plny rychlosti (10kn) nevadily propelleru nebo necemu ty vyssi otacky.

Zpět na