Katamarán versus monohull - rozdíly. Ovládání, kotvení....

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Katamarán versus monohull - rozdíly. Ovládání, kotvení....

Příspěvekod Anonym » úte zář 04, 2012 8:05 pm

Zazněl dotaz k rozdílům těchto lodí. Zakládám nové téma ne jako expert, ale snad jako jeden z mnoha, kteří k tomu mají něco říci.

* Katamarán má dva plováky a i dva motory. Vynikající ovladatelnost při manévrech "na pětníku", možnost rotace kolem své (svislé) osy, zařazením jeden vpřed, druhý vzad.

* Dva motory skýtají rezervu, pokud jeden na trvalo vysadí (stalo se mě 2x). Pro přesun naprosto dostačující, bez výrazného poklesu rychlosti lodě, slušná manévrovatelnost. Dokud loď nezastaví.

* Pro manévry v maríně/přístavu/kotvišti s jedním motorem můžeme zapomenout na možnost otáčet do směru fungujícího motoru. Každý rozjezd vpřed i vzad je ve znamení výrazného zatáčení lodě za plovákem bez motoru a trvá dost dlouho, než se kormidlo "chytne".

* Při plavbě na plachty, dokud nezískáme trochu zkušeností, držet se s plochou plachet raději při zdi. Říká se že turistický katoš zvedne plovák z vody jen jednou a pak už není návratu. Řekněme že při větru kolem 20knt ještě můžeme mít plné prádlo. Jen pozor na větší boční vlny, které mohou přizvednout návětrný plovák.

* Do síly větru 7-8knt je plavba na katoši nic moc. Pak to začíná být svižné a při dvacíti uzlech můžeme bez problému dosahovat rychlosti 10-14 knt.

* Pokud nepoužíváme GPS, abychom viděli kam vlastně plujeme, počítáme raději s velmi výrazným driftem. Křižovat se proti větru vlastně ani moc nedá. Může se stát že po několika hodinách křižování nastoupáme "prd". Proti větru raději nakopnout motory.

* Světlá vyjímka jsou katoše Catana, které disponují degry (?), v podstatě zasouvací kýl na obou plovácích. Ty se ale v Evropě moc nevyskytují.

* Pokud děláme réčko, je potřeba důsledně držet genu v tahu až do okamžiku kdy má sama tendenci přeletět. Jinak loď proti větru nemusíme přetočit. Co největší rychlost před manévrem je ještě důležitější než na monohullu.

To je momentálně vše, na co si vzpomínám. Mohou další 8)

EDIT:
* Při kotvení se používají pomocná lana, která jsou většinou trvale připevněna k vazákům na přídi a na volném konci má každé šekl. Nebo to je jedno lano, nebo místo šeklů je uprostřed háček. Po prvotním vypuštění řetězu se zafixuje háček nebo šekle k řetězu a dál se vypouští, dokud nezůstane řetěz volný. Dělá to 4-5 matrů navíc, s tím je potřeba počítat při prvotním měření vzdálenosti od kotvy. Nevím jestli ten výklad je srozumitelný, když tak doplním.
Naposledy upravil(a) Anonym dne stř říj 24, 2012 9:04 am, celkem upraveno 2 x.
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod Zbiry » úte zář 04, 2012 9:04 pm

Baharis to popsal krásně. Já pouze doplním drobnost, který je zásadní třeba pro mě. Katamaran je opravdu, ale opravdu dražší záležitost!!! :D
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » úte zář 04, 2012 10:14 pm

to Baharis :
díky za praktické rady ! :good: , chci se jen zeptat :
- když tedy vyjíždíš z mariny, vyjíždíš tedy na oba motory?
- někde jsem slyšel, že existují refovací tabulky pro kaťas, kdy v jakém větru kolik vytáhnout plachet a prý bývají na lodi v papírech?
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » úte zář 04, 2012 10:33 pm

pěkný shrnutí
degr alias daggerboard alias kačena alias ploutev
k tomu refování jsi tu kdysi dával tento odkaz: PREVRÁŤ SI SVOJ KATAMARAN! :good: :hmm:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte zář 04, 2012 10:38 pm

Jo, na oba. Motory se vždy spouští a používají oba. Navíc při manévrech je kat manévrovatelnější motorama, než kormidlem/ama. Ty můžeš z počátku úplně vyloučit, jen je nechat rovně.
No a jinak uvažovat logicky, promyslet si to. Když potáhneš levým motorem, levý zadek ti ustřelí doleva, pravá příď jde doprava.
Měli jsme minulý týden kata vyvázaného levým bokem, před námi druhý kat, slušně foukalo do mola a bylo potřeba vycouvat. Takže přes uvázanou příď a fendry dopředu pravým motorem, až byl kat k molu tak na 45°, odvázat a zároveň oba motory vzad. Pak už jen elegantně, jako v tanku otočit na místě a ven z maríny.

Refovací tabulky určitě existují, několikrát jsem o nich slyšel, ale ještě jsem je neviděl. To už jsem jednou viděl v papírech polární diagram, co považuji za velký úspěch.
Je to asi jak jsem psal. Do dvaceti plné plachty, když je to ke třicítce tak už zrefované na maximum. My měli štěstí, že byly tři refy, někdy bývají jen dva. Když si přestáváš být jistý, vypustíš trochu hlavasku a necháš táhnout jen genu. Nenechávat na hlavní otěži (pokud má) zajištěné stopery. To nemám rád obecně. Z vinchny lano shodíš hned, u stopera může být problém.

Uvidíš že si to ošaháš a bude dobře.
Daleko víc by asi ke katům řekl Myšák, musí toho mít na katech nahrkaného 100x víc než my tady dohromady...
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » úte zář 04, 2012 11:44 pm

karf píše:pěkný shrnutí
degr alias daggerboard alias kačena alias ploutev
k tomu refování jsi tu kdysi dával tento odkaz: PREVRÁŤ SI SVOJ KATAMARAN! :good: :hmm:

jen škoda, že ho asi utopili nenávratně...
z mýho pohledu by ho záchranáři mohli vrátit zpět...
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » stř zář 05, 2012 6:36 am

Zdravím,
mám refovací tabulku z Lagoonu 380, už jsem ji použil i na 410, jen jsme trochu přitvrdili.
Jinak potvrzuji vše co říkal Baharis. Hlavně při manévrovaní nastavit směr kormidel dopředu a zablokovat, potom už jen motory.
Při jízdě na jeden motor klesla rychlost asi o 15%, spotřeba o 50%.

http://img42.imageshack.us/img42/6681/reffovac.jpg
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř zář 05, 2012 7:01 am

Hééézky Rumexi! :thmbup:
Tak přitvrdili, jo? ;) No to jsem teda hodně u zdi. :(

Nevadí. Příště vytisknu tabulku, pojistím kauci, nasadíme vesty a testneme to ve třícíti skoro na plné prádlo... :lol:
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » stř zář 05, 2012 8:07 am

Ta tabulka je myslím na hladkou vodu. problém jsou strmé vysoké vlny. Jednotrupovka se ve vlnách po převrácení většinou vrátí zpět /pokud není plochá závodní, má holý stěžeň, má kýl, pokud do ní nenateče velké množství vody - dorády, nevhodné dropboardy u vchodu z kokpitun nízký bridge deck. Katamarán Lagoon 380 je prý nepotopitelný /pokud se nerozlomí/. Nepotopí se ani když rozbijete boční průhledy/zde můžete vyplavat a zachránit se/. Sám jsem to viděl. Antena je ovšem 13 m pod hladinou a s ručkou, pokud plave a je odolná, se moc daleko nedovoláte. Takováto plovoucí tělesa je snaha potopit, aby neohrožovala bezpečnost, coastguardi rozhodně toto nevlečou několik desítek mil - není to jejich práce.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř zář 05, 2012 8:40 am

Lachtan píše:zde můžete vyplavat a zachránit se/. Sám jsem to viděl.

To napíšeš jen tak?:o Povídej, přeháněj!!! ;)
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř zář 05, 2012 9:07 am

Tabulku jsem získal ofocením původní na Lagoonu 380 na jarním kurzu řízení katamaranu.
Celkem jsme ji prověřili, foukalo v nárazech 43 knots, (teda psala to GPS), zadní vítr, gena kapesník a přední nosník šel
při sjezdu z vlny pod vodu, poprvé jsem měl mořskou nemoc. :hmm:

Pro Baharise, přitvrdit jsem myslel, že jsem nerefoval při 20, ale až při 22, nebo jsem nechával větší nárazy být jen tak. Jsem byl taky na dovolence a ne na útěku.
Bezpečnost musí být. :good:
Křižovat proti větru fakt moc nešlo, moc na motory nejsem, ale pokud jsme chtěli někde být v rozumný čas a Neptun moc nepřál, nebylo zbytí.
Stoupačka 60-50°, k tomu vlny a nikde nedoplujete.
Asi ještě nejsem zběhly v řízení Katu. :cry:
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Zbiry » stř zář 05, 2012 11:59 am

Já o katamaránu nejsem moc přesvědčen. Chci ho poprvé zkusit příští jaro. A to čistě jen kvůli dětem, který ho viděli a líbí se jim trampolína :-). Žili jsme léta ve skandinávii a tam se to jimi zrovna nehemží, možná proto jsem mu nepřišel na chuť. Děti jsou zvyklé na monohull, tak uvidíme, jak se jim to bude líbit. Jeky na to máte názor? Katoš a děti (menší i větší)...Nerad bych udělal cipovinu.... Díky. Předesílám, že děti maj za sebou už od sedmi balt a severní...z vlnama by na katu neměl být problém.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » stř zář 05, 2012 1:03 pm

Děti a katamarán:
V Karibiku jsme za sluného počasí ve slušných vlnách pluli asi 10 uzly. Katamarán při této rychlosti vlny řeže , nemlátí se nahoru -dolů. Adrenalín na trampolíně byl skvělý. Leželi jsme obličejem dolů , pod námi se rytmicky otevírali důly 3m hluboké vlny a následně se hladina přibližovala až k trampolíně. Plovák na návětrné straně utrhl vlnu, která nás tříští otryskala . I když to bylo pouze 18 km za hodinu tak rychlost byla fascinující . Žádná pouťová atrakce to nemůže překonat.
Jeden ze synků na palubě byl 20minut na trampolíně pak blil , 20 minut se mátořil a znova jupí na trampolínu . Cyklus vydržel několikrát.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » stř zář 05, 2012 1:16 pm

Jeden rozdíl v ovládání katamaránu zde popisoval Myšák . Zesíli li vítr, tak na monohulech otočíme proti větru a refujeme . Hoši v Karibiku , kteří přeplavují kat v sóle, při zesílení větru pustí kat po větru. Genu schovají za hlavní plachtu (sníží plochu oplachtění) díky vysoké rychlosti, kterou kat vyvine, poníží zdánlivý vítr. Z 44 uzlů mají stravitelnou 30 .

Ale jak pravil jeden, snad už odepsaný politik - Kdo z vás na to má ? . Já teda ne .
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod rogix » stř zář 05, 2012 10:06 pm

najstabilnejsia poloha katamaranu je dole staznom, pricom najstabilnejsia poloha monohullu je na dne mora :lol:

to si mysli katamaran marketing :)
tak neviem, ze by bol kat naozaj tak nepotopitelny?
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv zář 06, 2012 9:20 pm

Ta nejstabilnější poloha dny (má je dvě) vzhůru - to myslíš takhle?

http://pavel63.rajce.idnes.cz/verejne/# ... Nikola.jpg

Bóra, tuším že 3.8.2005, Murter, zát. Sv. Nikola, italská posádka. Všichni zachráněni.
Otočilo je to samozřejmě na moři ne v té zátoce ...

Pavel.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » pát zář 07, 2012 8:27 am

Abych pokračoval v rozdílech Mono a Kat

Mé postřehy

Kat se nenaklání, ale houpe se do všech čtyř stran (nic moc)! Jsou-li vlny kolem metru, tak už mlátí zespodu do salónu. Obrovská plocha trupu, do kterého se opírá vítr. Nadstavba salónu a trupy jsou dost vysoko a sprška vody se k vám dostane jen v extremnějších podmínkách.
Kuchyň funguje více méně pořád, pokud někdo vaří během plavby je pořád v kontaktu s posádkou v kokpitu. Nejsou zde schody k navigačnímu stolku. Volný pohyb kolem nadstavby, dingy krásně visí mezi plováky i s motorem a nezavazí, na vodě je během minuty.
Kotvit můžete, tam kde mono už nemůže (ponor), ideální na volné kotvení kotva břeh. Do kokpitu se večer vlezete i s návštěvou. U mola bohužel zaberete 2 stání. Drahým polovičkám se nejvíce zalíbí trampolína mezi plováky a poznatek, že to opaluje i zespod, ale opatrně ať nevypadáte jako nákupní taška.

Moc nejde poznat kdy refovat, pokud nečučíte na display. Manévry v maríně jsou jedna radost, dva šrouby daleko od sebe, no krása. Jeho rychlost je nádherná věc, pokud plujete tam kde chcete a ne tam kde musíte. Je zde dost místa pro solární panely, takže je většinou dostatek el, energie. Rozhled od navigačního stolku nemá chybu.

Stejně mono je mono, takže, pokud se dovolenkuji s rodinou tak kat, pokud to je chlapinec tak mono.

Pár fotek

http://rumex.rajce.net/Recko_2012
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát zář 07, 2012 9:20 am

Trefné doplnění, už snad není co dodat :thmbup:
A kráásné fotky. :good:
To Jónské moře má něco do sebe. Nikdy mě nelákalo, ale toto je velmi hezké pobídka.
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » pát zář 07, 2012 7:03 pm

moc pekne fotky... Dotazek: jak se to pak uctuje v marine? jako 2 lodi?
diky
p.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob zář 08, 2012 9:44 am

Někde 2 lodi, někde 1,5. Jak kde...
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob zář 08, 2012 10:12 am

Ted popsal rozdil v ponoru Pavel Jerabek

Mysak doporucil Pavlovi navstevu a Pavel napsal:

Diky za vzkaz. Kolem Aitutaki jsem plul pred 3 tydny. Co vsichni tvrdi, kdo ostrov navstivili - tak je opravdu docela privetivy. Pekny kostel, silnice, supermarket. ... I kdyz je relativne huste obydlen - pro nekoho vyhodou je, ze ostrov nenavstevuje mnoho jachet. Vlastne skoro vyhradne jen katamarany, ktere maji maly ponor. V jedinem vjezdu do laguny, ktery je kolem 15 ti metru siroky je hloubka kolem 1 - 1,5 metru a i v lagune je melko a dno plne koralovych hlav. Takze pro Lavinii, s ponorem 2,2 m- i kdybych tam plout chtel (jakoze mne to ani nenapadlo) by to byla vrazda, vlastne nemozne.

Tak i mensi ponor se muze hodit.

Mysak delal preplavbu na katamaranu a psal ze mista na spani dost, ale jinak malo mista, salon atd.
drool
nováček na fóru
nováček na fóru

A co Wharram?

Příspěvekod drool » sob zář 08, 2012 4:14 pm

Já jsem tedy úplný začátečník, ale pro rozšíření pohledu bych doplnil katamarany, které navrhuje James Wharram...pro mně osobně docela osvěžující, protože mám někdy dojem, že svět jachet se až příliš blíží luxusní zábavě, kde hrají hlavní roli spíš ty nablýskané hračky než co jiného. Jistě ne vždy a u všech, nechci nikoho urazit...
W. katamarany jsou pro mě osobně trochu návrat ke kořenům. Tak jen tip pro ty, kteří o nich třeba ještě neslyšeli...viz google
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » pon zář 10, 2012 12:22 pm

to Pefry2012

je to jak psal Baharis, ještě dodám že letos za kotvení v GR 0 EURO a to jsem stál tuším 7x v přístavu
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 10, 2012 1:00 pm

Rumex píše:ještě dodám že letos za kotvení v GR 0 EURO a to jsem stál tuším 7x v přístavu

Gratuluji, to jistě potěší. Ale kdyby jsi byl kamarád, prozradil by jsi kde to bylo, případně jak jsi toho dosáhnul. Potěšil by jsi i ostatní. :lol:
Samozřejmě v příslušné sekci, zde by to bylo :offtopic: ;)
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: A co Wharram?

Příspěvekod Zbiry » pon zář 10, 2012 3:30 pm

drool píše:Já jsem tedy úplný začátečník, ale pro rozšíření pohledu bych doplnil katamarany, které navrhuje James Wharram...pro mně osobně docela osvěžující, protože mám někdy dojem, že svět jachet se až příliš blíží luxusní zábavě, kde hrají hlavní roli spíš ty nablýskané hračky než co jiného. Jistě ne vždy a u všech, nechci nikoho urazit...
W. katamarany jsou pro mě osobně trochu návrat ke kořenům. Tak jen tip pro ty, kteří o nich třeba ještě neslyšeli...viz google

K té luxusní zábavě...tak úplně nesouhlasím. V květnu jsem měl možnost být 3 dny poprvé v životě na First 30 ...a věř mi, že to je fakt sport. A docela hoňka :-) . Takže podle mě si každý najde svoje. A asi i já zkusím ten katamaran (pod nátlakem rodiny) :-)

Zpět na