Dokumentace k lodi + další
Moderátoři: Pepa, windward, vilma
Dokumentace k lodi + další
Ahoj, má někdo zkušenoti s přihlašováním lodě, ke které předkládá dokumentaci? Prý kromě výkresů budu potřebovat i jakési výpočty plovatelnosti, pevnosti a zatížení a nějaké doklady k použitým materiálům a kdo ví co ještě... Má s tím někdo zkušenosti? Nemohl by sem třeba někdo hodit vzor veškeré dokumentace, kterou musel plavebce předložit?
Díky
Díky
- RadekS
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Mohl bys prosím dotaz trochu upřesnit? Ta loď je Tvůj projekt, nebo schválený typ? Bylo vytaveno stavební povolení? Já loni přihlašoval typovou plachetnici, sadu výkresů si ponechali při vydání stavebního povolení, druhou mi poslali orazítkovanou zpátky. Chtěli taky potvrzení konstruktéra, že jsem výkresy koupil. Když jsem jel typovat, bral jsem výkresy sebou, ani se do nich nekoukly, jen změřili loď, udělali pár fotek a bylo to.
Přihlášení
No, je to tak, že jsem koupil člun německé výroby, který u nás nebyl nikdy registrovaný. Jelikož původní majitel od něj nemá žádné doklady, tak si říkám, že by bylo jednodušší tu registraci pojmout jako stavbu (doporučili mi to na SPS) než se pídit po historii koupí a prodejů toho člunu.
Takže jsem si myslel, že prostě udělám výkresy v autoCADu nebo se pokusím sehnat výkresy něčeho hodně podobného a příjdu s tím na SPS. Jenže ještě jsou prý potřeba výpočty všeho možného - výkon motoru, plovatelnost, zatížitelnost, nějaké pevnostní, stability. Pak je ještě potřeba nějak doložit vhodnost použitého materiálu apod.
Takže jsem si myslel, že prostě udělám výkresy v autoCADu nebo se pokusím sehnat výkresy něčeho hodně podobného a příjdu s tím na SPS. Jenže ještě jsou prý potřeba výpočty všeho možného - výkon motoru, plovatelnost, zatížitelnost, nějaké pevnostní, stability. Pak je ještě potřeba nějak doložit vhodnost použitého materiálu apod.
Plány
A nemohl bys mi prosím poskytnout v jakékoli formě své plány jako vzor? Jedná se mi o to, že moc nevím, co vše by mělo na výkrese být, aby jim to stačilo. Mám nějaké výkresy staré 20 let, tak si nejsem jist, zda je tam vše, co dnes požadují.
To Libanec
V tomto by ti mohli pomoci ti, kteří v nedávné době žádali na SPS o povolení stavby a na základě předložené dokumentace jim stavební povolení uděleno bylo.
Jsem přesvědčen, že současné požadavky SPS na dokumentaci by zajímalo mnohem víde lidí, včetně mne. Stálo by tedy za to, umístit zde jakési vzorové plány, ale hlavně výpočtovou dokumentaci. Kdo by mohl pomoci - napadá mě např. Karel s jeho sea scout /snad promine
/
ale našli by se asi i další. Je to otázky jejich ochoty to nějak zrealizovat.
Pepa
V tomto by ti mohli pomoci ti, kteří v nedávné době žádali na SPS o povolení stavby a na základě předložené dokumentace jim stavební povolení uděleno bylo.
Jsem přesvědčen, že současné požadavky SPS na dokumentaci by zajímalo mnohem víde lidí, včetně mne. Stálo by tedy za to, umístit zde jakési vzorové plány, ale hlavně výpočtovou dokumentaci. Kdo by mohl pomoci - napadá mě např. Karel s jeho sea scout /snad promine

ale našli by se asi i další. Je to otázky jejich ochoty to nějak zrealizovat.
Pepa
- RadekS
- pravidelný návštěvník
Ty výkresy co mám já jsou možná ještě starší. Bohužel je nemám v digitální podobě, a nedovedu si představit, jak bych to do ní převáděl (některé listy jsou A0). Leda zkusit vyfotit na digitál, ale nerad bych se dostal do křížku s právy autora. Pokud by ty plány co máš byly použitelné na stavbu, asi by měli stačit i SPS. Dokumentace k mé lodi se skládala asi ze 16 listů.
1,2. žebra v měřítku 1:1 dva listy
3. žebra - řezy lodí
4. konstrukce - bokorys, půdorys
5. příslušenství: stěžeň, ploutvová skříň, kormidlo, montážní lavice
6. řezací plán, plachty
7. teoretický výkres trupu
8,9. výkresy kování dva listy
Pak k tomu byl takový přehled formátu A4: generální plán, soupis materiálu na stavbu, soupis lan pevného a pohyblivého lanoví, pracovní postup při stavbě a pár malých výkresů např: elektroinstalace, držák motoru, příďový, záďový koš, rolfog....
Žádné výpočty, nic takového. Jak jsem už psal loď byla schváleného typu, na SPS jen porovnali moji dokumentaci se schváleným typem (údajně), možná se i koukli na úpravy co jsem provedl. Vůbec nevím, proč si tam nechávali jednu sadu výkresů, při typování nikdo nekontroloval jestli loď odpovídá dokumentaci. Po roce mi psali, že se změnili pravidla pro vydávání povolení ke stavbě. Že jim mám poslat kopii povolení, aby ho mohli prověřit, jestli je platné.
Nevím jaké výpočty by po tobě mohli chtít u motoráku, maximálně snad pevnost konstrukce, maximální zatížení nebo něco kolem stability? V tvém případě bych zkusil nějaké prohlášení, že konstrukce člunu odpovídá zvyklostem, nebo něco takového. Není možně získat podrobnější informace přímo na SPS? V nejhorším jim zkus poslat to co máš, a oni si řeknou co ti chybí.
1,2. žebra v měřítku 1:1 dva listy
3. žebra - řezy lodí
4. konstrukce - bokorys, půdorys
5. příslušenství: stěžeň, ploutvová skříň, kormidlo, montážní lavice
6. řezací plán, plachty
7. teoretický výkres trupu
8,9. výkresy kování dva listy
Pak k tomu byl takový přehled formátu A4: generální plán, soupis materiálu na stavbu, soupis lan pevného a pohyblivého lanoví, pracovní postup při stavbě a pár malých výkresů např: elektroinstalace, držák motoru, příďový, záďový koš, rolfog....
Žádné výpočty, nic takového. Jak jsem už psal loď byla schváleného typu, na SPS jen porovnali moji dokumentaci se schváleným typem (údajně), možná se i koukli na úpravy co jsem provedl. Vůbec nevím, proč si tam nechávali jednu sadu výkresů, při typování nikdo nekontroloval jestli loď odpovídá dokumentaci. Po roce mi psali, že se změnili pravidla pro vydávání povolení ke stavbě. Že jim mám poslat kopii povolení, aby ho mohli prověřit, jestli je platné.
Nevím jaké výpočty by po tobě mohli chtít u motoráku, maximálně snad pevnost konstrukce, maximální zatížení nebo něco kolem stability? V tvém případě bych zkusil nějaké prohlášení, že konstrukce člunu odpovídá zvyklostem, nebo něco takového. Není možně získat podrobnější informace přímo na SPS? V nejhorším jim zkus poslat to co máš, a oni si řeknou co ti chybí.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
SPS
Mám zkušenost se stavebním povolením na VDS 36 u SPS. Z výkresové dokumentace jsem vybral výkresy, které charakterizovaly (dle mého názoru) celkové pojetí jachty, jednotlivé podsystémy (voda, plyn, takeláž, elektro), dále jsem přiložil kopii licenčního ujednání s kanceláří Van de Stadt a vyplnil požadovaný formulář a přiložil kolek. SPS mi vystavila povolení k stavbě, přidělila číslo povolení, orazítkovala sadu dodaných konstrukčních výkresů a bylo ... Teoretické výpočty (snad s ohledem na renomé konstruktéra) nikdo nepožadoval.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Ahoj Libanec
.S SPS už jsem jednal , ale já jsem v trochu jiné situaci než ty , já mám plány na loď kterou stavím , „akorát“ jsem dělal změny na nástavbě , kýlu a plachtách , které mě kontroloval konstruktér té lodi.
Ptal jsem se jestli budou chtít nové výpočty stability a bylo mě řečeno že mě bude stačit prohlášení konstruktéra o tom , že změny kontroloval , a souhlasí s nimi.Je to typový projekt se změnami , ale asi se to takto řeší dost často tak je to nijak nepřekvapovalo.Ty jsi v situaci kdy jakoby budeš stavět novou loď podle svých plánů , a ty by jsi měl dodat nové výpočty , ale já bohužel nevím jaké se dodávají k motorovým člunům.V tomto nebo příštím týdnu se chystám osobně na SPS v Praze , budu mít pro ně všechny podklady co můžu mít.Zkusím se zeptat i na tvůj problém.Možná by hodně vyřešilo kdybys sehnal kontakt přímo na výrobce tvé lodi a zkusil je kontaktovat a vysvětlit jim svojí situaci.Kdyby jsi od nich získal dokumentaci alespoň v nějakém základním rozsahu , tak by jsi žádal o stavbu lodi podle typového projektu , a žádné výpočty nemusíš dokládat. Potřeboval by jsi i od nich potvrzení že jsi dokumentaci získal legálně.
to Pepa : když můžu pomůžu , schází mě ještě jeden podklad pro SPS , čekám že mě na místě řeknou kdyby mě něco ještě chybělo . Až budu vědět že jsou moje podklady k povolení stavby kompletní a dobré , tak není problém je naskenovat a vložit .Akorát to bude asi ještě chvilku trvat , mám teď dost práce.
.S SPS už jsem jednal , ale já jsem v trochu jiné situaci než ty , já mám plány na loď kterou stavím , „akorát“ jsem dělal změny na nástavbě , kýlu a plachtách , které mě kontroloval konstruktér té lodi.
Ptal jsem se jestli budou chtít nové výpočty stability a bylo mě řečeno že mě bude stačit prohlášení konstruktéra o tom , že změny kontroloval , a souhlasí s nimi.Je to typový projekt se změnami , ale asi se to takto řeší dost často tak je to nijak nepřekvapovalo.Ty jsi v situaci kdy jakoby budeš stavět novou loď podle svých plánů , a ty by jsi měl dodat nové výpočty , ale já bohužel nevím jaké se dodávají k motorovým člunům.V tomto nebo příštím týdnu se chystám osobně na SPS v Praze , budu mít pro ně všechny podklady co můžu mít.Zkusím se zeptat i na tvůj problém.Možná by hodně vyřešilo kdybys sehnal kontakt přímo na výrobce tvé lodi a zkusil je kontaktovat a vysvětlit jim svojí situaci.Kdyby jsi od nich získal dokumentaci alespoň v nějakém základním rozsahu , tak by jsi žádal o stavbu lodi podle typového projektu , a žádné výpočty nemusíš dokládat. Potřeboval by jsi i od nich potvrzení že jsi dokumentaci získal legálně.
to Pepa : když můžu pomůžu , schází mě ještě jeden podklad pro SPS , čekám že mě na místě řeknou kdyby mě něco ještě chybělo . Až budu vědět že jsou moje podklady k povolení stavby kompletní a dobré , tak není problém je naskenovat a vložit .Akorát to bude asi ještě chvilku trvat , mám teď dost práce.
To RadekS : já zatím nemám nic, jen ten člun
Mám v plánu přes zimu vytvořit výkresy v AutoCADu. S tím člunem je problém, jak jsem psal ... je německé výroby a původní majitel nemá žádný doklad o původu. Takže mi na SPS poradili, abych si obstaral dokumentaci a přihlásil to jako stavbu. Když jsem se ptal, co vše má dokumentace obsahovat, tak mi řekli, že kromě výkresů i výpočty - výkon motoru, plovatelnost, zatížitelnost, nějaké pevnostní, stability. Já byl při návštěvě SPS tak trochu zahlcen informacemi, tak jsem se v tu chvíli ani moc nepídil po vzoru pro ty podklady. Taky tam zazněla jedna rada - sehnat dokumentaci k člunu, který bude co nejvíc podobný a tu předložit.
Možná případně prohlásit, že jsem provedl pár změn.
Navíc jsem ještě koukal do vyhlášky Ministerstva dopravy 223/1995 Sb. a tam opravdu vyžadují ty výpočty.
Díky všem za informace

Navíc jsem ještě koukal do vyhlášky Ministerstva dopravy 223/1995 Sb. a tam opravdu vyžadují ty výpočty.
Díky všem za informace
No, já mám po tátovi několik knížek a spousty ruských časopisů. Pomalu se tím probírám a ochytřuji. Taky jsem hodil dotaz na různá fóra, teda hlavně na Německá. Uvidíme. Jo, tady je pár foto toho člunu boat, pokud by se někdo chtěl podívat. Je starý 35 let, takže není jednoduché někde něco najít. Myslím, že nejsnadnější cesta je asi opravdu sehnat dokumentaci k něčemu podobnému a prohlásit, že je to to samé. 

- Frantisek
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
RadekS píše: Kdybys uvedl, že je to úprava toho typu, tak seš za vodou, a nemušíš se trápit výpočty.
Zozen si knihu:
-Urobme si sami-člny
-Motorove člny rekreačne
Autori:
J.Polak
J.Kovačik-J.Pernicky
Vydavatelstvo:
Alfa (aspon myslim)
Je to starsia kniha plna stavebnych konstrukcii pre domacu stavbu od ceskych konstrukterov, dost z nich sa podoba na ten tvoj. Neviem na kolko tieto plany boli schvalovane plavebnou spravou, ale predpokladam ze kedze vysli u nas este za sociku, mali by tento proces mat za sebou.
Všem díky za rady. Jak jsem psal, zatím prolézám kde co a snažím se najít cokoli přímo k tomu mému člun, abych to měl co nejsnadnější. Teď zrovna jsem narazil na tenhle Spatz, myslím, že je to ten můj člun. Ještě si odpoledne ověřím rozměry.