Oprava neopravitelneho.

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Oprava neopravitelneho.

Příspěvekod bozakafka » čtv říj 18, 2012 6:37 pm

Mam dotaz na koumaky co se vyznaji v elektronice. Dnes nam vratily ukradenou navigaci. Byla par metru pod morem a tudiz plna slane vody. Nejak je mi te veci lito protoze byla nesmirne draha. je to SIMRAD CX 34. Co si mmyslite, dalo by se to nejak zprovoznit. Pokud se na to nekdo citi tak bych mu to treba za pivo poslal at si to opravi. Pochybuji ze s mima znalostma bych to dokazal i kdyz by se mi na lodi ta vec zamlouvala.
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » čtv říj 18, 2012 6:46 pm

záleží na tom, jestli byla ta věc pod vodou vypnutá nebo ne..

...pokud byla zapnutá nebo ji někdo zapl po vynoření/vysušení a nefunguje, tak se šance opravy blíží nule

...v opačném případě by se dalo všechno důkladně rošroubovat, co nejdokonalej rozebrat a pořádně pročistit ideálně v destilované vodě a co nejrychlej vysušit), celou tuto operaci udělat co nejdřív po zasolení ...tady je 90% šance na znovuvzkříšení ;)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv říj 18, 2012 6:50 pm

Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou :D Ale bla tri tydny v rukou policie zasolena.
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » čtv říj 18, 2012 6:53 pm

bozakafka píše:Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou :D Ale bla tri tydny v rukou policie zasolena.

:D

pak co nejrychlej šroubovat a čistit..
...hlavně jemně a nenechat to v té vodě moc dlouho...
asi by to šlo i lihem nebo methylalkoholem(methanolem) ;)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv říj 18, 2012 6:53 pm

Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou Ale byla tri tydny v rukou policie zasolena. Nevadi kdyz se pouzije normalni voda a kontaktcistic a pak neco na konzarvaci
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » čtv říj 18, 2012 6:57 pm

bozakafka píše:Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou Ale byla tri tydny v rukou policie zasolena. Nevadi kdyz se pouzije normalni voda a kontaktcistic a pak neco na konzarvaci

Oplach koupel v prvočinitelích vodou,závěr by měla být destilka a finiš alkohol, a hlavně ,zda-li tam není vnitřní knoflíková baterka pro udržení paměti :roll:
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » čtv říj 18, 2012 7:01 pm

kaptn píše:
bozakafka píše:Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou Ale byla tri tydny v rukou policie zasolena. Nevadi kdyz se pouzije normalni voda a kontaktcistic a pak neco na konzarvaci

Oplach koupel v prvočinitelích vodou,závěr by měla být destilka a finiš alkohol, a hlavně ,zda-li tam není vnitřní knoflíková baterka pro udržení paměti :roll:

s baterkou je to pravda... ale ikdyby umřela(jakože ta baterka musela umřít, jestli tam je), tak jde o opravitelnou závadu...výrobce tam nějakej software snad dokáže lupnout...
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » čtv říj 18, 2012 7:03 pm

Místo methanolu klidně použít ethanol potravinářský. Je drahý, ale dostupný třeba v drgerii. Metanol je takzvaný "zvláště nebezpečný jed" a běžně se koupit nedá. (Nechce se mi být vtipen na účet probíhající aféry...)
taag
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod taag » čtv říj 18, 2012 7:06 pm

Ahoj, doporučuji to zkusit, opláchnout( spíš vyprat v destilce), ale pokud to Ti volové usekli tak je dost velká pravděpodobnost, že je to zkratované. Mám takovou zkušenost s autonavigací VW Passat 09 a tam je to v pr...i.Ta oprava se pak nevyplatí. I po vyprání bude bude třeba nechat sušit klidně i měsíc, než se to znovu zapne. Zdar všem kutilům.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » čtv říj 18, 2012 7:17 pm

já jsem skeptik.. ona se třeba podaří rozchodit, ale časem začne zlobit. Voda v tišťáku způsobí oxidaci a je konec .. :(
ale za pokus to stojí..
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv říj 18, 2012 7:23 pm

Můj názor je, že pokud tu elektroniku hodili do moře, po několika hodinách ji vylovili, pak byla tři týdny někde na fízlárně u pobřeží a teď ji máte zpátky na lodi, tak je nejjednodušší ji hodit zpátky do moře, protože i kdyby se voda nedostala do švábů, tak co neuhnilo doposud, uhnije zanedlouho.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » čtv říj 18, 2012 8:12 pm

Kup pár litrů denaturáku, nalej do akvárka a zařízení do toho ponoř. Nech tam několik hodin, v rukavicích klidně trochu vymáchej ať se líh dostane všade a pak nech vyschnou na topení. Pokud to nepomůže, tak je kaput.
Petr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Petr » pát říj 19, 2012 10:31 am

Pozor na ten denaturák - naprosto nevhodný.
Lepší postup domácího čističe :D
Základní oplach destilkou a jemným štětečkem očistit maximálně od viditelných nečistot.
Vyfoukat vodu např. fénem. Nejde o vysušení , ale jen o hrubé odstranění přebytečné vody.
Použít isopropyl alcohol ! a finálně očistit . Opět jemný štěteček, injekční stříkačkou prostříkat ap.
Výfoukat a nechat pomalu vyschnout - třeba i týden.
Po vyschnutí optická kontrola - lupa.
Pak to můžeme testnout :?
Pokud je to OK použít nějaký ochranný spray

Ahoj Petr.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát říj 19, 2012 1:29 pm

Dekuju za rady. Dnes rano jsem to rozebral a oplachl vodou, bohuzel jen normalni a pote pouzil etilalkohol ktery se pouziva k desinfekci ran, nic jineho jsem nemel k dispozici. Stejne z toho odpadli tri soucastky ktery vypadaj jak nevim co, ale podle mne se daji koupit a pripajet na tistak. no uvidim. Treba probehne stesti amatera.
Petr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Petr » pát říj 19, 2012 1:47 pm

V daných podmínkách je to naprosto správný postup.

Ahoj Petr.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pát říj 19, 2012 3:26 pm

No
Pokud už z toho padaj součástky tak bych tomu nedával šanci škoda práce a lihu :hmm:
Spotřební elektronikou jsem se nějakej čas živil (opravoval nekonzumoval) a utopenejch mobilú dálkovejch ovladačú a dalších kravin jsem pár zprovoznil.Pomohlo nechat do druhyho dne potopeny v lihu vyfoukat tlakovým vzduchem a pak pokud ok tak zastříknout sprejem na kontakty vytesnujici vodu.Málokdy to ale fungovalo nějakou delší dobu. .Hlavní problém je v tom že plošnej spoj bude nejenom 2 vrstvej ale spíš víc takže prokovený díry a tam jak to schnije tak je vymalováno.Tam ani lupou nic nenajdeš.
Hodně zdaru
Šutrák
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » pát říj 19, 2012 6:52 pm

Můžu se zeptat, co vám vadí na tom denaturáku? Líh je líh. Pokud ho nebudete pít, bude mít stejné účinky jako lékařský líh. Absorbuje vodu a nečistoty a to při zajištění nevodivosti.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pát říj 19, 2012 7:41 pm

Na denaturáku vúbec nic jenom víc smrdí a je tak 10 ti násobně dražší.Normálně se používá. nikdy jsem se nesetkal že by někdo používal lékařskej.Dokonce i videohlavy jsem běžně pucoval Denaturakem
Šutrák
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát říj 19, 2012 8:08 pm

Pekná partia odborníkov na lieh sa tu zišla, :good: ale tej navigácii už môžte fúkať aj do riti, ako sa hovorí, tam už nič nepomôže. Rýchlo vyhodiť a zabudnúť. Proste RIP...
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát říj 19, 2012 8:54 pm

Denaturovany lih je lih na piti a do nej se prida nejaka prisada.
Asi nejlepsi je propyletylalkohol, to cistilo i optiku.

Nektery tistak snese vodu, nektery ne.
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod martinp » pát říj 19, 2012 9:37 pm

Je zbytečné o cokoli se snažit. Energie z baterky stačí na to aby elektrolýza zničila kusy tišťáku i chip který je baterkou zálohován. (důsledek jsou odpadlé součástky). Pokud se přístroj náhodou po vyčištění rozjede, nemá to dlouhé trvání. Doba chodu je nepřímo úměrná době zatopení.
Servisem nám prošla řad utopených věci (včetně povodní v 1998) a záchrana se daří v minimu počtu případů a to pouze při minimálním namočení.
Je pouze jeden způsob který funguje, na čištění se používá slivovice. Vezmi flašku a vypij ji na počest utopené navigace (nečistí se přístroj ale hlava servisáka)
Martin

PS. Denaturák je blbý právě proto že absorbuje vodu, pak se nečistí se vodou ale směsí líh/voda. Proto se požívá isopropylalkohol.
pro hloubavější: http://cs.wikipedia.org/wiki/Isopropylalkohol
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » pát říj 19, 2012 10:26 pm

:lol: :lol: :lol:
Béďo...Že je denaturák k pití???
To a i jiné vymoženosti si mysleli i jiní koumáci a jsou už za katrem a lihovarnictví v čechách v troskách

howk
Monty

P.S.Bóžo,na tu navigaci prdni...Pokud nebyla dělaná v IPX...kuwa a teď už nevím jaké,je bezpředmětní se s ní zabývat.Co jednou moře políbí,to už je k ničemu...Se podívej na mně... :lol: :lol: :lol:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát říj 19, 2012 10:36 pm

No Beda psal, že to je líh k pití do kterýho je přidaná chemikálie,aby se to pít nedalo........ :roll: alesoň takhle jsem to pochopil já!
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » pát říj 19, 2012 10:36 pm

Ups...Bědo,sím sto krát o prominutí...Vyčerpanost a hodina pozdní zavinila špatnou čitelnost... :oops:

howk
Monty
Se z toho tady asi picnu.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob říj 20, 2012 9:42 am

martinp píše:J

PS. Denaturák je blbý právě proto že absorbuje vodu, pak se nečistí se vodou ale směsí líh/voda. Proto se požívá isopropylalkohol.
pro hloubavější: http://cs.wikipedia.org/wiki/Isopropylalkohol

zásadní omyl, isopropyl vodu váže

Zpět na