Oprava neopravitelneho.
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Oprava neopravitelneho.
Mam dotaz na koumaky co se vyznaji v elektronice. Dnes nam vratily ukradenou navigaci. Byla par metru pod morem a tudiz plna slane vody. Nejak je mi te veci lito protoze byla nesmirne draha. je to SIMRAD CX 34. Co si mmyslite, dalo by se to nejak zprovoznit. Pokud se na to nekdo citi tak bych mu to treba za pivo poslal at si to opravi. Pochybuji ze s mima znalostma bych to dokazal i kdyz by se mi na lodi ta vec zamlouvala.
- selinak
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
záleží na tom, jestli byla ta věc pod vodou vypnutá nebo ne..
...pokud byla zapnutá nebo ji někdo zapl po vynoření/vysušení a nefunguje, tak se šance opravy blíží nule
...v opačném případě by se dalo všechno důkladně rošroubovat, co nejdokonalej rozebrat a pořádně pročistit ideálně v destilované vodě a co nejrychlej vysušit), celou tuto operaci udělat co nejdřív po zasolení ...tady je 90% šance na znovuvzkříšení
...pokud byla zapnutá nebo ji někdo zapl po vynoření/vysušení a nefunguje, tak se šance opravy blíží nule
...v opačném případě by se dalo všechno důkladně rošroubovat, co nejdokonalej rozebrat a pořádně pročistit ideálně v destilované vodě a co nejrychlej vysušit), celou tuto operaci udělat co nejdřív po zasolení ...tady je 90% šance na znovuvzkříšení

- kaptn
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
bozakafka píše:Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou Ale byla tri tydny v rukou policie zasolena. Nevadi kdyz se pouzije normalni voda a kontaktcistic a pak neco na konzarvaci
Oplach koupel v prvočinitelích vodou,závěr by měla být destilka a finiš alkohol, a hlavně ,zda-li tam není vnitřní knoflíková baterka pro udržení paměti

- selinak
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
kaptn píše:bozakafka píše:Zapnuta nebyla. Voni to vodsekli macetou Ale byla tri tydny v rukou policie zasolena. Nevadi kdyz se pouzije normalni voda a kontaktcistic a pak neco na konzarvaci
Oplach koupel v prvočinitelích vodou,závěr by měla být destilka a finiš alkohol, a hlavně ,zda-li tam není vnitřní knoflíková baterka pro udržení paměti
s baterkou je to pravda... ale ikdyby umřela(jakože ta baterka musela umřít, jestli tam je), tak jde o opravitelnou závadu...výrobce tam nějakej software snad dokáže lupnout...
Ahoj, doporučuji to zkusit, opláchnout( spíš vyprat v destilce), ale pokud to Ti volové usekli tak je dost velká pravděpodobnost, že je to zkratované. Mám takovou zkušenost s autonavigací VW Passat 09 a tam je to v pr...i.Ta oprava se pak nevyplatí. I po vyprání bude bude třeba nechat sušit klidně i měsíc, než se to znovu zapne. Zdar všem kutilům.
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník

- Reputace: 11
- Kontaktovat uživatele:
Pozor na ten denaturák - naprosto nevhodný.
Lepší postup domácího čističe
Základní oplach destilkou a jemným štětečkem očistit maximálně od viditelných nečistot.
Vyfoukat vodu např. fénem. Nejde o vysušení , ale jen o hrubé odstranění přebytečné vody.
Použít isopropyl alcohol ! a finálně očistit . Opět jemný štěteček, injekční stříkačkou prostříkat ap.
Výfoukat a nechat pomalu vyschnout - třeba i týden.
Po vyschnutí optická kontrola - lupa.
Pak to můžeme testnout
Pokud je to OK použít nějaký ochranný spray
Ahoj Petr.
Lepší postup domácího čističe
Základní oplach destilkou a jemným štětečkem očistit maximálně od viditelných nečistot.
Vyfoukat vodu např. fénem. Nejde o vysušení , ale jen o hrubé odstranění přebytečné vody.
Použít isopropyl alcohol ! a finálně očistit . Opět jemný štěteček, injekční stříkačkou prostříkat ap.
Výfoukat a nechat pomalu vyschnout - třeba i týden.
Po vyschnutí optická kontrola - lupa.
Pak to můžeme testnout
Pokud je to OK použít nějaký ochranný spray
Ahoj Petr.
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Dekuju za rady. Dnes rano jsem to rozebral a oplachl vodou, bohuzel jen normalni a pote pouzil etilalkohol ktery se pouziva k desinfekci ran, nic jineho jsem nemel k dispozici. Stejne z toho odpadli tri soucastky ktery vypadaj jak nevim co, ale podle mne se daji koupit a pripajet na tistak. no uvidim. Treba probehne stesti amatera.
- shooter
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
No
Pokud už z toho padaj součástky tak bych tomu nedával šanci škoda práce a lihu
Spotřební elektronikou jsem se nějakej čas živil (opravoval nekonzumoval) a utopenejch mobilú dálkovejch ovladačú a dalších kravin jsem pár zprovoznil.Pomohlo nechat do druhyho dne potopeny v lihu vyfoukat tlakovým vzduchem a pak pokud ok tak zastříknout sprejem na kontakty vytesnujici vodu.Málokdy to ale fungovalo nějakou delší dobu. .Hlavní problém je v tom že plošnej spoj bude nejenom 2 vrstvej ale spíš víc takže prokovený díry a tam jak to schnije tak je vymalováno.Tam ani lupou nic nenajdeš.
Hodně zdaru
Šutrák
Pokud už z toho padaj součástky tak bych tomu nedával šanci škoda práce a lihu
Spotřební elektronikou jsem se nějakej čas živil (opravoval nekonzumoval) a utopenejch mobilú dálkovejch ovladačú a dalších kravin jsem pár zprovoznil.Pomohlo nechat do druhyho dne potopeny v lihu vyfoukat tlakovým vzduchem a pak pokud ok tak zastříknout sprejem na kontakty vytesnujici vodu.Málokdy to ale fungovalo nějakou delší dobu. .Hlavní problém je v tom že plošnej spoj bude nejenom 2 vrstvej ale spíš víc takže prokovený díry a tam jak to schnije tak je vymalováno.Tam ani lupou nic nenajdeš.
Hodně zdaru
Šutrák
- martinp
- návštěvník fóra

- Reputace: 5
Je zbytečné o cokoli se snažit. Energie z baterky stačí na to aby elektrolýza zničila kusy tišťáku i chip který je baterkou zálohován. (důsledek jsou odpadlé součástky). Pokud se přístroj náhodou po vyčištění rozjede, nemá to dlouhé trvání. Doba chodu je nepřímo úměrná době zatopení.
Servisem nám prošla řad utopených věci (včetně povodní v 1998) a záchrana se daří v minimu počtu případů a to pouze při minimálním namočení.
Je pouze jeden způsob který funguje, na čištění se používá slivovice. Vezmi flašku a vypij ji na počest utopené navigace (nečistí se přístroj ale hlava servisáka)
Martin
PS. Denaturák je blbý právě proto že absorbuje vodu, pak se nečistí se vodou ale směsí líh/voda. Proto se požívá isopropylalkohol.
pro hloubavější: http://cs.wikipedia.org/wiki/Isopropylalkohol
Servisem nám prošla řad utopených věci (včetně povodní v 1998) a záchrana se daří v minimu počtu případů a to pouze při minimálním namočení.
Je pouze jeden způsob který funguje, na čištění se používá slivovice. Vezmi flašku a vypij ji na počest utopené navigace (nečistí se přístroj ale hlava servisáka)
Martin
PS. Denaturák je blbý právě proto že absorbuje vodu, pak se nečistí se vodou ale směsí líh/voda. Proto se požívá isopropylalkohol.
- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Béďo...Že je denaturák k pití???
To a i jiné vymoženosti si mysleli i jiní koumáci a jsou už za katrem a lihovarnictví v čechách v troskách
howk
Monty
P.S.Bóžo,na tu navigaci prdni...Pokud nebyla dělaná v IPX...kuwa a teď už nevím jaké,je bezpředmětní se s ní zabývat.Co jednou moře políbí,to už je k ničemu...Se podívej na mně...

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
martinp píše:J
zásadní omyl, isopropyl vodu váže