Chorvatsko po vstupu do EU

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 16

Chorvatsko po vstupu do EU

Příspěvekod jirkabb » pon pro 03, 2012 10:33 pm

Mate někdo informace jestli se zmeni legislativa v HR po vstupu do EU ? Myslím tím seznam posádek , známky a jiné šílenství ... :mad:

Děkuji za info,

Jirkabb
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon pro 03, 2012 10:45 pm

Aby mohlo HR vstoupit do EU, muselo ladit zákony průběžně, ještě před podpisem. Když pomineme případná vyjednaná přechodná období, měli by to už mít sladěno.
Mám pocit že se do toho jejich vstupu kladou velké a vcelku zbytečné naděje. :mad:
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jirkabb » pon pro 03, 2012 10:57 pm

Což tedy znamená, ze se vůbec nic nezmění ? Na vlastní soukr. Lodi bude porad seznam lidi ??? To je trosku proti logice ...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon pro 03, 2012 11:17 pm

Máš dojem, že Čechom niekto kecal do toho ako sa bude plaviť po Baťáku, či môžu mať prívesné motory na lodiach max. 25 rokov, alebo čo bude námorná a rekreačná jachta?
Istotne sa zmení režim platenia DPH za lode a možnosti zimovania lodí a aj na to bude možno prechodné obdobie. Ja si myslím že väčšina nezmyslov zostane.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 04, 2012 7:46 am

Myslím si že celkem rozumím "pláči" majitelů lodí, ohledně omezení v crewlistech. Je to nepříjemné a je to v podstatě hlavní důvod, proč vlastní loď nemám.

Jenomže Jadran vzhledem k dostupnosti, absenci jazykové bariéry, příjemného počasí, kráse/členitosti a já nevím čemu ještě, koncentroval největší množství lidí, kteří zde prováděli tzv. černý charter, jako svůj zdroj obživy. Prostě míra únosnosti obcházení zákonů a podvodů jednou dosáhla takové úrovně, že řekli "a dost".
Omezení crewlistů, nemá za účel nějakou buzeraci obyčejných lidí, kteří si chtějí povozit kamarády, ale jeho hlavním důvodem je právě zamezení černému charteru. Asi jiné legislativní řešení nenašli a ti "slušní" se s tím bohužel svezli. Ostatní destinace, jiné země, vzhledem k větším dálkám, tento problém nemají a neřeší. Zatím.

Je příznačné, že si svým chováním něco zku*víme a pak hořekujeme. Sleduji to průběžně v mnoha případech, kdy se něco nějak provádělo na základě vzájemné důvěry a postupně, pokud není dlouholetá osobní známost, to mizí. Vyloženě proto, že je někdo oj*bal a oni řekli dost.
Takže přátelé. Stav jaký tam je, je jenom naše práce. :x
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte pro 04, 2012 8:33 am

Baharis píše:Takže přátelé. Stav jaký tam je, je jenom naše práce. :x

Souhlas!! :?
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod MB » úte pro 04, 2012 9:49 am

S tímto naprosto nesouhlasím, bo je (Chorvaty) znám , i po příbuzenské linii-nám. uřad Rieka . ..... :-) a dobře si pamatuji co se dělo a děje i když už něco pamatuji .....
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » úte pro 04, 2012 10:22 am

Trochu nechápu ten nářek nad seznamem posádky,
jezdil jsem pár sezón se svou lodí, vypsat seznam při pořizování viněty přece zabere asi 5 minut,
když chci po dvou týdnech změnit posádku a loď popluje s druhou částí rodiny nebo přátel, tak jen dopíšu do seznamu další členy a na kapitanátu mi dají štempl. Mohu takto jezdit na jadran třeba 10-krát za rok. Mám svou loď pro svoji potřebu a své blízké.
A když už mám potřebu počtvrté změnit posídku, je tu řešení - koupím novou vinětu s novým senamem posádky.
Další využití lodě - to by jistě nebylo nezištně zapůjčení, takže výdělečná činnost. Netvrdím, že se takhle dá vydělat zajímavé peníze. Ale jednou je to pronájem a tak to je nutno brát.
Kdyby měli lidi rozum, a třeba tu svouji lodičku nenápadně pronajali třeba ještě 2x za sezonu nějakým známým apod., asi by se nic nedělo.
Jenže lidi rozum často nemají a zkoušeli to do krajnosti. Tedy veřejně nabízená pronájem načerno.
Sám jsem pozoroval, jak češi přijeli do kempu s nafukovacím člunem a skůtrem, trochu si pojezdili a pak to nabízeli za patřičný obnos k zapůjčení dalším turistům.
Zkuste u nás třeba načerno pronajímat chatu, jak dlouho to bude trvat, než to někomu bude vadit a pošle na vás finančák.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte pro 04, 2012 11:57 am

bokal - Zkuste u nás třeba načerno pronajímat chatu, jak dlouho to bude trvat, než to někomu bude vadit a pošle na vás finančák.

To je hodně špatný příměr to s tou chatou:
Když budeš pronajímat chatu, přijde časem finančák a bude chtít zaplatit daň.
Ale to není totéž k tomu jak je to nastavené v HR.
To by musel být zákon, že když máš v chatě 4 postele, že se tam ročně může vyskytnout jen 10 lidí, že je musíš nahlásit na obci a pokud nesplníš, tak zaplatíš mastnou pokutu.
To je trochu rozdíl, ne?
Nicméně Chorvat to vyřešil nejednodušeji jak mohl s důrazem na to aby peníze zůstali u něj doma - co je doma, to se počítá ;) .

Pokud vím, na stejnou loď meziročně nová viněta koupit nešla, že by se něco změnilo ?
Máte někdo osobní zkušenost ?
(úvahy o tom, že by to mělo jít bez konkrétní zkušenosti jsou bezpředmětné)
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jirkabb » úte pro 04, 2012 7:26 pm

Původní dotaz byl zda někdo něco ví , dle odpovědi nikdo nic moc asi neví , jen se domnívá . Je celkem logicke, ze většina zákonu se připravuje před vstupem do EU v souladu s legislativou EU, proto se na to ptám. V HR nic nefunguje jako v EU , tedy az na Eura, za ty jsou schopni vetsinou prodat i vlastní matku.
Vůbec mi nejde o nejaký černý charter , ale o svobodu pohybu, jaka je všude jinde v EU . Letošní sezónu jsem byl na Baltu, Německo , Švédsko , Dánsko . Nikde zádný trable . Mě osobně jde i o potápění , tam už začíná byt trosku jasno, ale legislativa okolo lodi v HR je pro mě zatím zcela nejasná , uvidíme tedy az na vlastní kůži v lete. Podle mě musí padnout tyto donucovaci prostředky k vybíráni různého vypalneho na hrvatskych kapitanatech ... Čas ukáže . I tak děkuji za vaše reakce.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte pro 04, 2012 8:02 pm

Ty si dobrý, a odkial by sme to mali vedieť? Môžme vedieť len to, ako to prebiehalo keď prijímali nás. To je v prvom rade zjednocovanie právnych a technických noriem. V každej krajine je miera slobody iná, u nás máš napríklad zakázané v lese táboriť a nad tým by sa taký Švéd, alebo Kanaďan, alebo Egypťan hodne podivil. Každá vláda si tu svoju krajinu diriguje podla svojej vôly.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte pro 04, 2012 8:21 pm

Chorvatsko je úřednickopolicejní stát. EU je zatím jen úřednická federace. Myslím, že si ouřadové vyjdou vstříc a tedy bude vše možné.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 04, 2012 8:30 pm

Já bych Jirko řekl, že by jsi měl pokračovat na Baltu. Jadran pro tebe nebude. :lol:

Uvádíš zde spoustu nesmyslů, ničím nepodložených.
- Co by tam nemělo fungovat? Funguje to tam přesně tak, jak si jako svéprávný národ určí. Pokud tam jedeš, jsi host. Ber, nebo nech být. (vzhůru na Balt). Proč jim všichni chtějí radit, jak si mají spravovat zemi?
- O jakou svobodu pohybu ti na Jadranu jde? Jako jachtař zde necítím jakékoliv omezování. Zajeď do Řecka a na hodně ostrovech se budeš muset policejně nahlásit a uvést odkud kam a kdy popluješ.
- O jakém "výpalném" na kapitanátech je jsou tvá moudrá slova? Nemám povědomí o ničem podobném.

BTW: Potápění si tam podělali sami čeští potápěči svými mimořádkami. Podobné horolezci v Tatrách...
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte pro 04, 2012 8:51 pm

Myslím, že se zde již bavíme o schopnosti a neschopnosti Homo Sapiens žíti svobodně. Námořník vnímá velmi dobře svobodu delfínů! Proč to nedovedeme? Protože z toho má vždy někdo užitek.
Naposledy upravil(a) Lachtan dne úte pro 04, 2012 8:59 pm, celkem upraveno 1 x.
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jirkabb » úte pro 04, 2012 8:58 pm

Beru každy názor. Byl jsem v HR sedm let, potápění , jachting vse v tu dobu bylo fajn. Nesouhlasím s názorem , ze si něco podělali Češi , to je blbost. Důvodem všeho jsou jen peníze, chápu. Mají krasne moře, pobřeží a proč na tom nevydelat, když k nim lidi jezdí, tak ať platí. No a platí. Proč by to nemohlo fungovat jako ve zbytku Středomoří ? Itálie , Francie atd ??? V potápění se udělal první krok uz loni ,zrušila se iskaznica . Co podělali Češi na tom, ze se chtěli potápět a neplatit 10.000 kaček za volne potápění ? Když zaplatíš, ok utop se kde chceš ... Nezaplatis, zůstaň na plazi, na lodi a snorchluj... Vzniklo to tím , ze si někdo ve vládě tuším v roce 2005 myslel, ze ti chlapci na pobřeží vydělávají miliony a neplatí dane, ne Češi ale Chorvati. Takže se zavedla pravidla, milion koncesi a licenci a spousty papíru na každy ponor, pak přišlo i na lode, milionaři se vali na lodích jen tak zadarmo ? Nee to ne, ať platí a tak platíme ... Rozumím tomu, ze každy stát ma právo rozhodovat o svém území a vybírat daně a poplatky , ale je mi to tak nějak proti srsti. Kdejaký úředník v tu dobu chtěl jen Eurose domů, pak šlo řešit skoro všechno, o kap. dokladech ani nemluvím , ta se daji koupit od nás jen s kopii pasu a fotkou a ani moře vidět nemusíš atd Nevím proč , ale mě to tak nějak vadi , ta nenazranost a prezranost, ale jak říkám , moře a pobřeží mají krasne...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte pro 04, 2012 9:03 pm

Lachtan píše:Chorvatsko je úřednickopolicejní stát. EU je zatím jen úřednická federace. Myslím, že si ouřadové vyjdou vstříc a tedy bude vše možné.

:lol: Všetky štáty bývalej Rakúskej monarchie sú na tom podobne. Darmo, tomu sa hovorí kultúrne dedičstvo :?

Na margo EU a úradníckej federácie, nezabúdaj, že EU sa vyvinula z EHS a v prvom rade sa jedná o ekonomické spoločenstvo. Teda bezcolná zóna, bez dovozných a vývozných prírážok, bez kvót na dovoz a vývoz, podla jednotných technických noriem atď. V jachtingu, resp. vo veci vlastníctva lodí sa to prejaví v spôsobe platenia DPH za loď, alebo že v HR budú môcť v čártri podnikať aj iné subjekty ako chorvátske a zrejme aj lode sa budú môcť plaviť pod inou vlajkou ako je chorvátska.
Boravišna taxa, poplatok za plavbu, hlásenie sa na kapitanáte si myslím že zostane.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod brin » úte pro 04, 2012 9:40 pm

bokal píše:Trochu nechápu ten nářek nad seznamem posádky,
jezdil jsem pár sezón se svou lodí, vypsat seznam při pořizování viněty přece zabere asi 5 minut,
když chci po dvou týdnech změnit posádku a loď popluje s druhou částí rodiny nebo přátel, tak jen dopíšu do seznamu další členy a na kapitanátu mi dají štempl. Mohu takto jezdit na jadran třeba 10-krát za rok. Mám svou loď pro svoji potřebu a své blízké.
A když už mám potřebu počtvrté změnit posídku, je tu řešení - koupím novou vinětu s novým senamem posádky.
Další využití lodě - to by jistě nebylo nezištně zapůjčení, takže výdělečná činnost. Netvrdím, že se takhle dá vydělat zajímavé peníze. Ale jednou je to pronájem a tak to je nutno brát.
Kdyby měli lidi rozum, a třeba tu svouji lodičku nenápadně pronajali třeba ještě 2x za sezonu nějakým známým apod., asi by se nic nedělo.
Jenže lidi rozum často nemají a zkoušeli to do krajnosti. Tedy veřejně nabízená pronájem načerno.
Sám jsem pozoroval, jak češi přijeli do kempu s nafukovacím člunem a skůtrem, trochu si pojezdili a pak to nabízeli za patřičný obnos k zapůjčení dalším turistům.
Zkuste u nás třeba načerno pronajímat chatu, jak dlouho to bude trvat, než to někomu bude vadit a pošle na vás finančák.

Dám jednoduchý příklad, kdy nemusí docházet ke komerční činnosti a přitom jsi tímto zákonem zcela omezen – jsi majitel, který na lodi bydlí, a abys nemusel celé léto platit náklady za pobyt v chorvatsku, pozveš přátele ze širokého okolí na loď, kteří se tam budou střídat. Ty z toho nic nemáš, oni jezdí za náklady a chorvatům se to nelíbí, protože jim to bere zisky.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 04, 2012 10:16 pm

Baharis píše:Asi jiné legislativní řešení nenašli a ti "slušní" se s tím bohužel svezli.

To máš Brine smůlu (hypoteticky). Nezapadáš do kolonky a jako správný svobodomyslný chlap, opouštíš destinaci a míříš tam, kde ti svobodná práva nikdo neupírá. Svět je tak veliký!!!
Nebo, když máš ty své známé tak rád, doplatíš osoby na crewlitě. :lol:

Já nepolemizuji, že to mají svázané. Mají. Jak pro majitele jachet, tak třeba pro ty potápěče. Jen říkám, že to je jejich země, jejich moře, jejich rozhodnutí. A buď to respektujeme, nebo tam nejezdíme.
Takových zemí kam nemusím, je... :mad:
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » úte pro 04, 2012 11:14 pm

Souhlas, proti tomu nic nemám, však já tam už taky nejezdím:-)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř pro 05, 2012 8:45 am

Celkem souhlasim s Jirkou. Tak dlouho jsme to pokouseli az nas chorvat pres prsty klepl. Jenze na jednu stranu mne neco rika, ze to nebude uplne ten pravy duvod. Podle mne hlavnim duvodem je ekonomika teto pomerne chude zeme. Chorvat se od nepameti vzdy pokousel vyzdimat co nejvice s tur. ruchu. Podle mne jachting je ohromny prinos do statni kasy, ale omezeni v soupisech posadky je jen malim podilem, kdyz se do toho zapocitaji dalsi nestydatodti ktere chorvat vymyslel. Napriklad placene stani na kotve. Jestli EU bude toto chorvatum tolerovat tak pak je tady neco spatne a EU nemeri stejnou merou. Nechapu proc ne chorvaty neplati stejny výklad namořniho prava jako v cele EU. Nam se EU do pomazankoveho masla plete, ale chorvatskym banditum nedokaze rict naprosto nic. Pral bych si, abych se milil, ale jsem skoro na 100 procent presvedceny ze to bude vse stejny.

to je jedna strana mince

Co se tyce crewlistu.....tak to je ta posledni vec co mne vadi. Pro mne by bylo dvacet hlav az dost, kdyz si spocitam kolik mam opravdovych kamaradu, ktere rad vezmu na palubu aby mne za tyden nelezli na nervy tak jsem nad carou ponoru chorvatskych pravidel. Nechci se nekono dotknout, ale vyuzivat zakotvenou lod jako ubytovnu pro plazove povalece je trochu nic moc. Stejne mne vadi ta spousta lidi co tahnou do chorvatska tuny ceskeho zradla a cpou se salamem misto toho aby dosli do konoby a uzili neceho jineho. Je spoustu dalsich veci co se cesky turista stale pokousi pro par kun obejit a to vsechno je to proc chorvat reaguje.

Nekde jsem cet ze chorvatsko navstivy skoro dva miliony cechu rocne. To je pro zisk ohromny pocet. Bohuzel mne pripada ze s ekonomickeho hlediska to je same jako tristatisic nemcu rocne na tady malte.

to jsou veci ktere chorvatovy nahravaji aby jeste vice tlacil na pilu. Bohuzel diky temto a ostatnim podobnym vecem nastavil chorvat podle mne nenavratny mode. V chorvatsku jsem uz nebyl sedm let takze ventiluji pouze nareky ostatnich jachtaru. V loni odplouvala do chorvatska nase maltska parta duchodcu :D Pri poslednim grilovani jeste resili jestli to ma cenu z hlediska penez. Nakonec tam odjeli se slovy "Mame na to a chceme to" A vo tom to je. Kolik lidi odjizdi na dovolenou s tim ze maji penize a nikomu nic nedluzi a dovolenou si opravdu uziji..... to je otazka.

Rozhodne se nechci chorvata zastavat, ale mne by taky srali lidi, kdyby mi pred hodpodou chlastali levny plechovky piva ze supermarketu. Na druhou stranu mne hodne vadi to ze se plati veci ktere jsou jinde zadarmo. Bohuzel chorvatsky zakon umoznuje platit soukromym osobam morske dobro a to je asi nemeny stav.

Vse bude pri starem a jeste horsi. Ostatne postupne celi med dospeje do stejny pakarny. :? :? :?
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř pro 05, 2012 11:37 am

Souhlasím s tím, že nás chorvati v současné době odírají, kde mohou.
Mám některé kamarády, kteří již do Chorvatska nechtějí.

Na druhou stranu. Peníze, které chorvatům platíme, se vracejí do služeb námořníkům.
Je to moře, kde je označený obrazně řečeno každý šutr trčící z vody. To nikde jinde není. Za deset let, co jezdím na chorvatské moře, přibylo kvantum majáků, většinou osvětlených. A stále přibývají.

To samé mariny. Takový komfort jako v běžné chorvatské marině jsem nenašel v Řecku, Itálii, na Korsice, na Gibraltaru, Madeiře, Kanárských ostrovech. Občas se objeví srovnatelné "hotelové" zázemí. Ale aby někdo čekal u vjezdu do přístavu a pomohl Ti s přistáním, to jsou vyjímky. V Chorvatsku pravidlo, se kterým všichni počítáme. Někdy nás asistence chorvatů při uvazování lodě až obtěžuje.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř pro 05, 2012 11:50 am

Bóža i Jarda: Plný souhlas. Jak oboustrannost problému Jadran, tak nebývalá vybavenost oproti všem jiným destinacím.
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jirkabb » stř pro 05, 2012 12:35 pm

Určitě máte všichni pravdu, já nemohu hodnotit současný stav v HR , jelikož jsem tam již čtyři roky nebyl, ale srovnávat asi mohu s Baltem. Nejdražší marina na noc je cca 15-20 Euro a to je kompletně i s elektřinou, vodou sprchou a dost často i saunou,
(jinak jsou i mariny za 5 Euro s kompletním připojením na elektřinu a vodu )
ale ta v HR není zase až tak moc potřeba :D , Označení kamenu a skal, plavebních drah na Baltu se asi nedá konkurovat v ničem, na Baltu je to nutnost, jelikož je místy i dosti mělko :whist: . Celoroční kotvení v německu za 660 Euro asi komentovat nemá cenu, jen drobnost, je to kompletní cena i se službami a parkoviště na osob. auto... voda , elektřina, pračka atd vše v ceně...

Jinak ty čtyři roky taky jezdím na charter do Itálie, Lipary, Elba , Korsika, Sardinie... dobrý krásný a taky drahý !!! Myslím tím mariny.
V HR jsem nechal kus života a proto se mi občas zasteskne,přísahal jsem sám sobě, že až budou hrvati v EU určitě se tam vrátím, uvidíme co se změní, já doufám, že některé drobnosti zcela určitě ano, ale to se asi vyjasní až před létem a po vstupu do EU .
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř pro 05, 2012 12:59 pm

S tou (ne)vybaveností marin v jiných destinacích bych se odvážil celkem vehementně nesouhlasit.

Pokud mluvíme o plus-mínus stejných penězích, tak služby a vybavenost Chorvatů nejsou nijak lepší než jinde.
Jen je tam těch marin opravdu hodně, čehož je důsledek neuvěřitelné množství lodí všude kam se tam člověk poděje.

Je samozřejmě, že když se někde stojí zadara, nebo skoro zadara (třeba letos v Řecku, Loutra jen 3,75EUR) tak nelze očekávat stejné služby jako v maríně za 70 éček.
V Italii, Sardinii, Korzice nejen, že někdo skoro vždy stojí na molu, většinou jsou také připraveni 2 mladíci na člunu s VHF, k místu zavedou a pokud je nepříznivé počasí do stání pomohou dotlačit.
Třeba za vodu jsem všude na Korzice platil kolem 4 EUR (jen za připlutí, nabrání vody a odplutí, cca 30-40min) v Chorvatsku vždy minimálně 80 Kuna a i mnohem více.

Nechci Chorvatům nasazovat psí hlavu, ale zase takova idylka to tam tedy rozhodně není, to si přiznejme.
hastrmank
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hastrmank » stř pro 05, 2012 2:48 pm

Baharis píše:BTW: Potápění si tam podělali sami čeští potápěči svými mimořádkami. Podobné horolezci v Tatrách...

A co třeba bohužel řidiči, autobusáci ?

Zpět na