Výkon motoru vzhledem k váze člunu a způsobu plavby

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 34

Příspěvekod Ozzie » úte srp 31, 2010 2:43 pm

To máš pravdu, len neni jedno kde pluješ stým čo máš. Ísť niekam sa plaviť nevhodnou loďou môže skončiť velmi zle a to tu nechce nikdo. Čo tak si loď požičať, alebo prehovoriť na fotoexpedíciu niekoho kto vlastní vhodné plavidlo.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » úte srp 31, 2010 2:59 pm

Ozzie,

Neřešme to. On už zjistil, co potřebuje, a po něčem se podívá.

Mám nejasný dojem, že kajutovku nepotřebuje. Že potřebuje něco, co nejméně vyčnívající nad okolí, a na tom si udělá nějakej maskovací stan, ze kterého fotí.
Aspoň podle té fotky, co vylepil na topiku o střeše Sportu to tak vypadá.
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » úte srp 31, 2010 3:18 pm

Ozzie : "ten chlap" jen placal a zesmesnoval, uzitecne a k veci nenapsal ani sluvko...
Jinak je, bohuzel, videt, ze jsi na mnoha "fotoexpedicich" (jak to vzletne nazyvas - ja tomu rikam fotograficke vylety) nebyl... Pokusim se uvest Te do reality, jestli tedy o to stojis ? Kdyz tak to treba bude zajimat jine...
Sport je naopak naprosto idealni clun pro fotolovy - maly, obratny, lehce manipulovatelny vesly a hlavne nizky. O vyhodach jeho prepravy neni treba mluvit, za Pajerem o nem ani nevim. Nutna vybava vcetne vody a benzinu + fotopotreby a tri lidi se do nej perfektne vejde, jen je treba to umet srovnat (pokud s sebou vozis treba satnik, nadobi, knihovnicku apod.,to je potom tezky...). Problem je JEN a JEN s tou vahou !
Co pises o te kajutce je naprosto spatne ! Snad nejaka v podpalubi...? Nad NESMI nic vycnivat, jak by jsi potom fotil ? Zkousel jsi to nekdy s dlouhym teleobjektivem uzkymi okny a jeste za pohybu ? ;) Ja mam i celni plexi sklapeci...
"Drahe kamery" jsou desti odolne, prip. vozime igelitove pytle a spec. kufry a kdyz prsi, zavru platenne kabrio, protoze foceni stejne nema cenu.
Ver mi, nedelam to prvni rok... ;)

halladin : mas svatou pravdu !! Je to o radosti a zazitku, ne o jakemsi predvadeni se...

samoliter : taky ohledne foceni i aut rad poradim a mam radost pokud jsem poradil a pomohl, nikdy ale nikoho nesrazim...
Byl by jsi moc hodny, kdyby ses mi po necem podival - prece jen tomu rozumis neporovnatelne vic. Dluzny bych nezustal.

Jeste myslite, ze je pro me vhodne i neco jako odkazuje Lubor ? Nemel bych problemy treba v tech vlnach ? Cim zasadnim se prakticky lisi ploche dno od "V" ? ( omlouvam se za zase asi primitivni dotaz... )
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » úte srp 31, 2010 3:27 pm

Ozzie píše:To máš pravdu, len neni jedno kde pluješ stým čo máš. Ísť niekam sa plaviť nevhodnou loďou môže skončiť velmi zle a to tu nechce nikdo. Čo tak si loď požičať, alebo prehovoriť na fotoexpedíciu niekoho kto vlastní vhodné plavidlo.

Ozzie, ja se fakt nevozim nekde na rybniku...i kdybych znal nekoho s lodi, nebude to vhodne plavidlo a uz vidim, jak si nekdo nechava neco predelavat a upravovat...navic neznam moc lidi mimo obor, kteri vydrzi cely den sedet ve vedru pod maskovackou a civet treba na hnizdo... :)
Nevhodna je lod z hlediska plavebnich vlastnosti, z hlediska bezpecnosti si kazdy fotograf lod dimenzuje s bohatou rezervou, protoze Dunaj je hluboky, kalny a optika neplave !!! ;)
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte srp 31, 2010 3:41 pm

Tak potom jedine rybársky čln napr Fisher Max 460 katamaran, šírka 1.7 m a postaviť naňho maskovací stan Perfektné sa predávajú pre lukostrelcov. Taký čln zvládne aj ten spomínaný 15 HP motor. Zober si ma zo sebou, Ty budeš fotiť a ja potom kachnu či hus zastrelím lukom. A jeto.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte srp 31, 2010 3:43 pm

livot píše:Sport je naopak naprosto idealni clun pro fotolovy - maly, obratny, lehce manipulovatelny vesly a hlavne nizky. O vyhodach jeho prepravy neni treba mluvit, za Pajerem o nem ani nevim. Nutna vybava vcetne vody a benzinu + fotopotreby a tri lidi se do nej perfektne vejde, jen je treba to umet srovnat (pokud s sebou vozis treba satnik, nadobi, knihovnicku apod.,to je potom tezky...). Problem je JEN a JEN s tou vahou !
Jeste myslite, ze je pro me vhodne i neco jako odkazuje Lubor ? Nemel bych problemy treba v tech vlnach ? Cim zasadnim se prakticky lisi ploche dno od "V" ? ( omlouvam se za zase asi primitivni dotaz... )

Vidíš, proto jsem mluvil o tom gumáku, který by zbavil Sporta jeho nevýhod. A během focení by zůstal v táboře.
Předpokládám aspoň, že nebudete stavět stany blízko místa focení. A v tom sportu se moc nevyspíte, pokud tam máš všechny sedadla a náklad.

Větší loď bude nápadnější, hůř se bude maskovat.
No ale když ti kamarádi nemají zájem vést loď, nedá se nic dělat...
Co se týká té Luborovy lodě z Davle, hodně unese, s plochým dnem bude dost rychlá, holt ve vlnách bude houpat, a rychle s ní ve vlnách nepojede.

Ale hodně připomíná to tatasovo vyloďovací plavidlo. :D
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » úte srp 31, 2010 3:57 pm

Ozzie : hmm, pelikana jsem jeste nejedl a kormosi pry smrdi... :)
Katamaranovy clun mi uz hodne lidi doporucovalo, pry se chova dobre i ve vlnach ale jsou nehorazne drahe... :(
halladin : sedadla mam "rozhozena" tak, aby se co nejlepe vyuzil prostor a vsichni mohli fotit. Jsou tam jen tri. Na lodi je zabudovane jedno skladaci luzko, ostatni spi v rychlostanech na brehu. Na jedno misto se nevracime, jedeme jakysi okruh cca 300 km a nikdo se nechce venovat manipulovani a rizeni lodi / je to i nevdecne - vsichni hlaholi same "zatoc", "nehoupej", "popojed", "nevidim"... :) /

U te lode v odkazu hrozi velke nebezpeci oproti Sportu, ze si nabere predem ? To by byla katastrofa !!
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 31, 2010 4:06 pm

livot píše:Ozzie : hmm, pelikana jsem jeste nejedl a kormosi pry smrdi... :)
... U te lode v odkazu hrozi velke nebezpeci oproti Sportu, ze si nabere predem ? To by byla katastrofa !!

Přední čtvrtinu lodě můžeš velmi snadno zakrytovat. Vznikne Ti tam prostor pro uložení věcí jako u Sporta, ale 4x větší. Pak už zbývají jen samá pozitiva. Velká zatižitelnost, malý ponor, lehká loď, kluz, ohromný prostor. Dáš na to bimini, na ní plachtu a přespíš tam ve třech zmačkaných lidech.
Tyto lodě jsou specializované právě pro Tebou poptávané potřeby.
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » úte srp 31, 2010 5:18 pm

Lubor : to zni dobre ale co ty vlny ? Proc se tedy dela tolik lodi do "V" ?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 149

Příspěvekod Denis » úte srp 31, 2010 5:54 pm

To ploché dno je livote o tom, že keď sú vlny a ty si v sklze, tak musíš ubrať plyn. Ak máš V dno, tak vlnami prejdeš ako nôž cez maslo. Inak to ploché dno pekne kĺže a pri malých vlnách to buchoce, nadskakuje na vlnkách. Ak budeš ale fest zaťažený, tak to bude príjemnejšia jazda. Na ploché dno aby si jazdil v sklze treba menej výkonný motor. Neviem či ten čln je z laminátu, ak je z plastu, tak sa naň nedá nič prilamonovať, len lepiť PU tmelom.

Rovné dno má vysokú počiatočnú stabilitu, to znamená že sa minimálne nakláňa a húpe. Konečnú stabilitu má nízku, to je vtedy keď by sa čln naklonil do uhlu povedzme 45 stupňov, to sa lahko preškobŕtne. To by ste ale museli ísť na more v búrke. Motorizácia toho člnu je dobrá, ešte keď spustia cenu tak bude super. :)
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 31, 2010 6:08 pm

livot píše:Lubor : to zni dobre ale co ty vlny ? Proc se tedy dela tolik lodi do "V" ?

Protože "V" je pro komfortnější jízdu, ale to Ty nepožaduješ. Pokud loď nění určená pro jízdu ve vlnách, tak to neznamená, že jí hned každá vlna zalije, nebo převrátí. Tvůj Sport spíš propíchne větší vlnu, nežli ta plochá loď, která na ní vyjede. Přetížený Sport jí rozstříkne do stran, ale jakmile bude vlna vyšší, tak její část půjde přes kapotu a sklo.
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » úte srp 31, 2010 6:21 pm

Ja uz tady u fora sedim vic jak u televize, i v praci odbiham... :) Zaplat panbuh za nej, je to skvela vec, pomalu uz zacinam tusit "ktera bije". Tyhle osobni zkusenosti a poznatky z praxe co sem pisete jsou lepsi jak studovat vysokou skolu, diky ! :)
Na more v bouri se nechystam ani omylem, ty pulmetrove vlny z jezer by tedy mely byt pri pomale jizde v pohode ? A co pri potkavani se s cluny zbohatliku, kteri neuhybaji a neubiraji ani zpredu ani pri predjizdeni ? Bude tam nejaky zasadni rozdil proti chovani Sportu ?
Na druhou stranu kdyz prid z bagazi zakryju treba jen plachtou nemela by to byt takova hruza. A pri veslovani v melke vode bude asi ploche dno zasadni vyhodou. Ted ken vhodnou lod sehnat. Jak se tyto lode jmenuji nebo po cem se mam ptat ? Pramice ? Neexistuji treba i nejake s jen naznacenym "V" jak jsem videl u gumaku ?
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 31, 2010 6:57 pm

Existule skoro všechno, ale Tebe bude zajímat to, co je pro Tebe dostupné. Projdi si hlavní české servery o lodích, ty už určitě znáš. Jsou na nich odkazy na bazary. V bazarech si zadej filtr maximální ceny a procházej nabídky. Když Tě nějaká loď zaujme, dej si její jméno do vyhledávače a získáš další údaje třeba o podobných lodích stejného výrobce.
Takhle jsem si zadal před chvílí Carolina skiff z toho inzerátu a hned jsem byl u výrobce. Tam jsem zjistil, že mají několik řad lodí a širokou škálu velikostí. Některé mají hranatou špičku a ploché dno, jiné mají špičku do kulata a vpředu mírné V .............
Zadávej do vyhledávače vše, co Ti bude připadat jako indicie a brzy se toho hodně dozvíš. Pokud nevládneš cizím jazykem, tak i obrázky mnoho řeknou.
Když pak třeba zjistíš, do jaké kategorie v bazaru je zařazená "Carolina skiff 17", tak pak vedle ní najdeš podobné atd.....
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 31, 2010 7:04 pm

livot píše: ....Na more v bouri se nechystam ani omylem, ty pulmetrove vlny z jezer by tedy mely byt pri pomale jizde v pohode ? A co pri potkavani se s cluny zbohatliku, kteri neuhybaji a neubiraji ani zpredu ani pri predjizdeni ? Bude tam nejaky zasadni rozdil proti chovani Sportu ................

Stojící či ve výtlaku jedoucí se zásadně lišit nebudou. Ale pozor v kluzu. Ta s plochým dnem je méně stabilní (varují na štítku, že před zatáčením je třeba zpomalit) a kdybys třeba jel na vlnu v kluzu šikmo, tak by to mohlo dělat divoké věci.
livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod livot » úte srp 31, 2010 7:41 pm

Lubor : takze kdyz to shrnu, ve vytlaku bude chovani te "pramice" stejne s tim, na co jsem byl doted zvykly s "polopotopenym" Sportem ? Plus bonusem mi bude obcasna rychlejsi jizda a cas od casu i kluz ? To by bylo moc prijemne a jsem asi rozhodnut pro tento typ lodi. :)
Vyhledavacem se prokousavam jiz delsi dobu ale hledal jsem doted neco uplne jineho...
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte srp 31, 2010 7:50 pm

Měla by být i nižší spotřeba benzínu.

Já bych si do té Davle zajel, a vyzkoušel to na Vltavě. A ještě poprosil Davida - to je zdejší nejlepší motorář, aby byl tak hodnej, a koukl na ten motor.
Má to tam tuším kousek
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 31, 2010 8:12 pm

Ale ta cena tohoto konkrétního kousku mi připadá vysoká. Stav motoru bude rozhodující.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 149

Příspěvekod Denis » úte srp 31, 2010 8:29 pm

Myslím že tá pramica, zvaná aj Carolina skiff bude dobrá, ale ten náznak kýlu ako majú gumáky by bol dobrý. Neunáhliť sa.
Naposledy upravil(a) Denis dne úte srp 31, 2010 8:45 pm, celkem upraveno 1 x.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 4

Příspěvekod tataS » úte srp 31, 2010 8:29 pm

To bylo chytrých keců. A když jsem hned říkal, že to chce pramici, tak jsem měl blbý řeči, že pane Libore Votočku.

http://www.neptunpraha.cz/pioner/pioner_multi.php
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte srp 31, 2010 8:39 pm

tataS,
ono někdy to, jak co říkáš, dokáže úspěšně pohřbít to, co říkáš.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » úte srp 31, 2010 8:40 pm

Tuhle loď jsem dříve často potkával na Slapech. Používali jí potápěči, kteří jezdili na základnu pod kempem CKM na Nové Živohošti. Další základnu měli myslím na Staré Živohošti. Jezdilo to v kluzu i s poměrně početnou posádkou a potápěčskou výzbrojí. Poslední roky už ale plula někde jinde. Nátěr a jméno zůstalo pořád stejné.Motor nevím, to už si nepamatuji. Co si ale pamatuji je to, že v kluzu to i na poměrně klidné hladině skáče jako koza.
Naposledy upravil(a) bobes dne úte srp 31, 2010 8:47 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor
Reputace: 225

Příspěvekod david » úte srp 31, 2010 8:45 pm

pánové, ta teta carolina je těžká jako svině, 4x víc než S 50. a s 35 HP to nebude zázrak

navíc s tou přídí, co má, to bude ve vlnách pěknej pocuc
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte srp 31, 2010 8:45 pm

Wirklich schöne Etwas, len tá cena 300.000.- českých kaček hm, hm. A tá farba by určite lákala ptáctvo v delte.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte srp 31, 2010 8:53 pm

Čo tak rybárský čln Fischer Max 480, CE kategoria "C" od www.carpmix.sk
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte srp 31, 2010 8:55 pm

david píše:pánové, ta teta carolina je těžká jako svině, 4x víc než S 50. a s 35 HP to nebude zázrak

navíc s tou přídí, co má, to bude ve vlnách pěknej pocuc

Jo, už to bude chtít brzděný přívěs - na rozdíl od toho Sporta.

Každé nové řešení vyvolává nový problém :-)

Zpět na