Výkon motoru vzhledem k váze člunu a způsobu plavby
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- moderátor
- Reputace: 230
[quote="divokan"]čtyřtakt je sofistikovanější=spolehlivější , nehledě na spotřebu a hlučnost dvoutaktů . podívejte se na motorky. nejmenší a nejvýkonější jsou 2T.....ale věř tomu....jesti mi teda rozumíš.......prostě kdybych si měl vybírat bez ohledu na pořizovací cenu tak 4T ......nebo ty nový eco 2T......to je mazec. sem se do toho trošku zamotal takže znovu: 4T víc vydrží a je dražší a 2T je cenově dostupněhjší(u motorů na 20k)........ale znám to z motorek ...moji 1. loď (houseboat) právě stavím.[/quote]
Čím sofistikovanější, tím složitější a tím poruchovější. Navíc je plnej všelijakejch kurvítek, který řeknou "dost" v ten nejnepříhodnější okamžik. Co do spolehlivosti - zlatej dvoutakt, mazanej směsí a s bezkontakt. zapalováním. Ještě bych bral karburátorovej 4-takt, dvouválec.
Čím sofistikovanější, tím složitější a tím poruchovější. Navíc je plnej všelijakejch kurvítek, který řeknou "dost" v ten nejnepříhodnější okamžik. Co do spolehlivosti - zlatej dvoutakt, mazanej směsí a s bezkontakt. zapalováním. Ještě bych bral karburátorovej 4-takt, dvouválec.
- divokan
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Romanovi Rovenovi(a ostatním)
klobouk dolů , přesně tak to v těch publikacích je . navíc to obohatils vlastním úsudkem . sám jsem hoooooodně zvažoval jestli mám pro můj projekt katamaranového houseboatu navrhnout plováky jako vytlačné , nebo kluzné . dospěl jsem k závěru , že kluzák z toho stejně nikdy nebude a dělat hybrid nemá cenu .
jinak mám uvedené publikace nascanované tak můžu nahrát na ftp .
jinak mám uvedené publikace nascanované tak můžu nahrát na ftp .
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Kde a za kolik sehnat motor?
Na některých německých webech jsou nový skladový modely lodních motorů cenově o min.20% nižší než u nás např. . osobně si pořídím jetý se servisní údržbou . jinak dík moderátorům za přátelské přivítání. Jestli je to mimo mísu tak sorry .
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
- danda
- návštěvník fóra
Ještě bych přidal názor na 2T a 4T , já měl starou2T 55 na pevným člunu a byl jsem spokojenej jak želva- vše šlo opravit, jednoduchý.
Teď jsem koupil gumák 3,5 metru a volba po konzultacích s dlouholetým kamarádem servisákem padla na 2T Tohatsu- důvod lehký motor pro manipulaci a druhý důvod, když Ti 4T spadne do moře tak motor musí být kompletně rozebrán a vičištěn jinak se zničí-zdvihátka se zadřou atd.2T vyčistíš palivovou soustavu, nastartuješ a jedeš, jako by se nemetlo.Jinak v Německu sou 2T , já koupil novej 15HP po internetu za 2000Euro
danda
Teď jsem koupil gumák 3,5 metru a volba po konzultacích s dlouholetým kamarádem servisákem padla na 2T Tohatsu- důvod lehký motor pro manipulaci a druhý důvod, když Ti 4T spadne do moře tak motor musí být kompletně rozebrán a vičištěn jinak se zničí-zdvihátka se zadřou atd.2T vyčistíš palivovou soustavu, nastartuješ a jedeš, jako by se nemetlo.Jinak v Německu sou 2T , já koupil novej 15HP po internetu za 2000Euro
danda
taky přidám vlastní zkušenost:
Yamaha 4K - 4 takt - hlučný, 3m gumák 2osoby nedostal nikdy do skluzu
Mercury 4k - 2 takt - o hodně tiší, do skluzu bez problémů,
jedině co moc nemluví ve prospěch 2t: na obalu od oleje jsem si nedávno přečetl:
škodlivý pro vodní organizmy, může vyvolat dlouhodobě nepříznivé podmínky
pro život vodních organizmů, nebo tak nějak to tam bylo.
Yamaha 4K - 4 takt - hlučný, 3m gumák 2osoby nedostal nikdy do skluzu
Mercury 4k - 2 takt - o hodně tiší, do skluzu bez problémů,
jedině co moc nemluví ve prospěch 2t: na obalu od oleje jsem si nedávno přečetl:
škodlivý pro vodní organizmy, může vyvolat dlouhodobě nepříznivé podmínky
pro život vodních organizmů, nebo tak nějak to tam bylo.

Naposledy upravil(a) lada0712 dne sob úno 09, 2008 10:07 pm, celkem upraveno 1 x.
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
ty publikace
libor.janko píše:Ahoj divokane,
jaké publikace máš nascanované? Nějak jsem to v textu nenašel.
Hubert- Stavba motorových lodí
Postavte si motorový člun - Oplt
Stavba,údržba a opravy lodí_Z.Zizius
čerpal jsem z nich vědomosti pro projektování a stavbu hosebotu.
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
odkaz na publikaci
libor.janko píše:Ahoj divokane,
myslíš, že by byla možnost, abych nějak od tebe tyto nascanované publikace získal? Případně se můžeme domluvit po SZ.
Díky moc.
zdar ,
zkus http://www.v-okno.cz/knihy/HubertStavba ... chlodi.pdf
jestli ti to půjde tak nahraju další
Libor
- bobes
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
Je to supr. Tuhle knížku mám, ale v žalostném stavu( asi majitel hodně stavěl) a nějaké stránky mí chybí. Taky mi chyběly mě některé plánky. Teď to snad doplním. Za toho Oplta bych Ti byl taky vděčný. Sháním ho už dlouho. Mám i jiné knihy, které bych mohl oskenovat, ale bohužel náš scaner je nějak kaput . Nekomunikuje s počítačem. Hrabeme se v tom od rána. Jak se nám to podaří rozchodit, tak to zkusím.
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Re: odkaz na publikaci
divokan píše:jestli ti to půjde tak nahraju další, Libor
Proč by to nešlo?
Jen pokračuj. Je to bezva.

Díky, alffa
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
bobes píše:Je to supr. Tuhle knížku mám, ale v žalostném stavu( asi majitel hodně stavěl) a nějaké stránky mí chybí. Taky mi chyběly mě některé plánky. Teď to snad doplním. Za toho Oplta bych Ti byl taky vděčný. Sháním ho už dlouho. Mám i jiné knihy, které bych mohl oskenovat, ale bohužel náš scaner je nějak kaput . Nekomunikuje s počítačem. Hrabeme se v tom od rána. Jak se nám to podaří rozchodit, tak to zkusím.
zdar ,
tady ho máte
http://www.v-okno.cz/knihy/Postavte_si_motorovy_clun_Oplt/Postavte_si_motorovy_clun_Oplt.pdf
Libor
(to jeryxx .....jasan )
- alffa
- Site building team
divokan píše:bobes píše:Je to supr. Tuhle knížku mám, ale v žalostném stavu( asi majitel hodně stavěl) a nějaké stránky mí chybí. Taky mi chyběly mě některé plánky. Teď to snad doplním. Za toho Oplta bych Ti byl taky vděčný. Sháním ho už dlouho. Mám i jiné knihy, které bych mohl oskenovat, ale bohužel náš scaner je nějak kaput . Nekomunikuje s počítačem. Hrabeme se v tom od rána. Jak se nám to podaří rozchodit, tak to zkusím.
zdar ,
tady ho máte
http://www.v-okno.cz/knihy/Postavte_si_motorovy_clun_Oplt/Postavte_si_motorovy_clun_Oplt.pdf
Libor
(to jeryxx .....jasan )
Teda dáváš nám to po kapkách.

Tak už zbývá jenom: Stavba,údržba a opravy lodí_Z.Zizius
Co je tohle?
to jeryxx .....jasan
To je nějaká šeptanda?

alffa
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 151
Divokan, gratulujem k akcieschopnosti. Možno by tie naskenované knihy mohli byť umiestnené niekde inde aby ich tu ludia našli aj o mesiac, to nie je kritika na teba, len moja úvaha. Možno medzi Lodní plány, samozrejme duplicitne, teda príspevok nepresúvať!!!
Naposledy upravil(a) Denis dne sob úno 09, 2008 11:19 pm, celkem upraveno 1 x.
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Teda dáváš nám to po kapkách.No dobře no................
Tak už zbývá jenom: Stavba,údržba a opravy lodí_Z.Zizius
Co je tohle?to jeryxx .....jasan
To je nějaká šeptanda?![]()
ve fóru
![]()
![]()
alffa
Jeden hodný moderátor (jeryxx? či tak nějak) mi opravil ne plně funkční odkaz . Tak jsem to znovu přepsal a jeho opravu smazal

.....mno co se týká Ziziuse , tak musím znovu nascanovat dost stránek , protože je to naprosto špatná knížka pro scanování(písmo strašně blízko u hřbetu).Jsou v ní zajímavý grafy , vzorce , příklady týkající se volby motoru na určitou loď a jiný užitečný věci .
....co se týká odkazů , tak to tam nějaký pátek nechám .....
Tak se mějte
Libor
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
lada0712 píše:Divokane - Libore,
dík, už mám tento měsíc podruhé vánoce....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lada
Hlavně že se dobrá věc podařila . Už tam sypu Ziziuse . Taky počteníčko . Je tam i o plachtách .
www.v-okno.cz/knihy/Stavbaudrzbaaopravy ... vylodi.pdf
L
- alffa
- Site building team
divokan píše:lada0712 píše:Divokane - Libore,
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lada
Hlavně že se dobrá věc podařila . Už tam sypu Ziziuse . Taky počteníčko . Je tam i o plachtách .
L
No teda, .............. klobouk dolů.
To jsi si teda máknul. Dobře vím jak blbě se knihy skenují.
To jsi teda rychlík.
Zasloužíš pochvalu před nastoupenou posádkou.

alffa
- divokan
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
alffa píše:divokan píše:lada0712 píše:Divokane - Libore,
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lada
L
No teda, .............. klobouk dolů.
To jsi si teda máknul. Dobře vím jak blbě se knihy skenují.
To jsi teda rychlík.
Zasloužíš pochvalu před nastoupenou posádkou.![]()
alffa
dík alffo .
L
- danda
- návštěvník fóra
Kdyby měl někdo zájem o knihy o stavbě lodí, tak mohu za něco(mapy ?)
vyměnit.Mám
Stavba, údržba a opravy lodí - Z.Zizikus a kol
Motorové čluny -J.Štěpán-M.Hubert
Postavte si motorový člun- Zd.Opplt-J.Kovačík
Lodě a lodní zařízení - Picek-Žiška-Beran-Nouza
Stavba Motorových člunů Ing.Miroslav Hubert
Já už nic stavět nebudu
(nevim jesli to patří sem, dyž tak to admin smaže)
danda
vyměnit.Mám
Stavba, údržba a opravy lodí - Z.Zizikus a kol
Motorové čluny -J.Štěpán-M.Hubert
Postavte si motorový člun- Zd.Opplt-J.Kovačík
Lodě a lodní zařízení - Picek-Žiška-Beran-Nouza
Stavba Motorových člunů Ing.Miroslav Hubert
Já už nic stavět nebudu
(nevim jesli to patří sem, dyž tak to admin smaže)
danda
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
-
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
- bobes
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
Když potkám loď, která připomíná něco z knížek , které vyšly na toto téma snažím se vždy pohovořit s majitelem a vyptat se na typ, původ lodě, a pod. Bohužel, málo kdy se mi povede promluvit s člověkem co to stavěl. Většinou už je to zděděné po dědovi, otci, strýci a pod. Malé dřevěné motoráčky asi vzaly za své v době kdy se nesmělo na motor jezdit a většinou skončily jako pramice apod uvázané celoročně na břehu. Jejich životnost při takovém zacházení nebyla velká a dnes už asi nejsou. Na trase Slapy - Orlík jsem potkal několik kajutových motoráků dělaných podle typu Perla 6,20m x 2,04m, ale každý stavitel notně improvizoval a upravoval dle svého. Jezdí i pár ocelovek dělaných podle Jantara cca 8m x 2,4m. Není už vidět ani dříve velmi rozšířený Vltavan , vlastně na české poměry zmenšený Mc Gregor.( Je to stejná fy, která dnes vyrábí Mc Gregora 26).
Co se týče plachetnic kdysi stavěných jsou vidět z kajutovek Belugy, Jolové křižníky, Gigy, Pavie, Caranany a další a z otevřených O joly, Piráti, FD. Plachetnic se dochovalo o dost více.
Jinak si všimni, že i v těch knížkách není na ilustrační fotce ta loď, kterou vlastně máš stavět. Většinou je tam napsáno loď stejného typu jako...., nebo loď podobná typu ......
Ty knížky už sbírám dlouho, mám je pročtené, ale asi podle nich nikdy stavět nebudu. Mám sice nějaké dřevo pro tento účel nachystané u bráchy na chalupě, ale kácel to Kyril vůbec si nanastudoval co má vyvracet, aby z toho mohla být loď.
Co se týče plachetnic kdysi stavěných jsou vidět z kajutovek Belugy, Jolové křižníky, Gigy, Pavie, Caranany a další a z otevřených O joly, Piráti, FD. Plachetnic se dochovalo o dost více.
Jinak si všimni, že i v těch knížkách není na ilustrační fotce ta loď, kterou vlastně máš stavět. Většinou je tam napsáno loď stejného typu jako...., nebo loď podobná typu ......
Ty knížky už sbírám dlouho, mám je pročtené, ale asi podle nich nikdy stavět nebudu. Mám sice nějaké dřevo pro tento účel nachystané u bráchy na chalupě, ale kácel to Kyril vůbec si nanastudoval co má vyvracet, aby z toho mohla být loď.