Dalnicni poplatek- Chorvatsko

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pon bře 24, 2008 9:24 pm

No to jsem zvědav.Já už řadu let sjedu hned v Šentilju z přivaděče na dálnici na vedlejší cestu,a cesta vede prakticky rovnoběžně s dálnicí a vyjede se na kruháku před Mariborem,kde také končí dálnice.Ovšem to je jako u nás okreska,kdyby tam chtěli jezdit všichni,tak nevím...Ale oni na nás zase něco vymyslí.
A když jezdím přes Maďarsko,tak tam už taky staví dálnici až k Varaždínu. :?
tomaskre
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tomaskre » pon bře 24, 2008 9:27 pm

(21.3.2008)
Od 1. julija dalje bo za uporabo vseh avtocest in hitrih cest obvezna vinjeta
Vlada je na četrtkovi seji sprejela Načrt uvedbe cestninjenja z vinjetami v Republiki Sloveniji. Uporaba vinjet za vožnjo po vseh avtocestah in hitrih cestah je predvidena od 1. julija 2008 dalje za prvi (osebna vozila) in drugi cestninski razred (vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg), medtem ko bodo tovorna vozila do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu. Cena letne vinjete bo 55 evrov (veljala bo za koledarsko leto), polletne pa 35 evrov (veljala bo šest mesecev od nakupa); uvedena bo tudi letna vinjeta za motorna kolesa, ki bo stala 27,50 evra.

ze stránek http://www.dars.si/

Už asi neví, co by....
Hezkej večer Tom
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » úte bře 25, 2008 8:58 am

To je prima! Reseni je asi opravdu sjet na tu okresku.
Nikomu se asi nebude chtit platit 27.50 EUR za 10 km dalnice. Jevi se to jako nesmysl.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte bře 25, 2008 9:19 am

Já jel přes Maribor jednou a už mě tama nikdo nedostane. Bylo to sice v sezonu, ale ztratil jsem tam přes 5 hodin. Takže pro mě jednoznačně přes Maďarsko a pak přes "Letenye" do HR.
Každopádně i tak díky za info ;-)
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

okreska

Příspěvekod pecho » úte bře 25, 2008 9:25 am

Správně, jak to říká Maris, hned za celnicí na výjezdu z toho parkovišťátka doprava dolů na semafory a tam doleva a jede se po staré cestě pak kolem nádraží a přes dva železniční přejezdy a přijede se na kruháč seshora, takže na kruháči pokračuji rovně, napravo na příjezdu končí dálnice, po dálnici jsem snad jel jen jednou. Jen aby nevymysleli nějakou lumpárnu a nezabránili na tu okresku vjet. Zdraví Pecho
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte bře 25, 2008 9:33 am

Možná mám lepší nápad - přes Vídeň, pak někde u Sebersdorfu na Maďarsko a Lendava, Záhřeb. Ono se to stejně stáčí k Grazu, tak by to nemuselo být delší. A ta stará cesta od celnice na kruhák před Mariborem bude beznadějně ucpaná...
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » úte bře 25, 2008 11:29 am

Dle mapy to vypada, ze na tu okresku se da sjet uz v Rakousku, kousek pred hranici se Slovinskem. To jen pro pripad, ze by ve Slovinsku nejak uzavreli ten sjezd.
tomaskre
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tomaskre » úte bře 25, 2008 5:45 pm

Ludek píše:To je prima! Reseni je asi opravdu sjet na tu okresku.
Nikomu se asi nebude chtit platit 27.50 EUR za 10 km dalnice. Jevi se to jako nesmysl.

Nevím jestli tomu rozumím uplně přesně:"uvedena bo tudi letna vinjeta za motorna kolesa, ki bo stala 27,50 evra.", ale těch 27,50 by bylo za roční pro motorku? Za půl roční na osobák by mělo být už zmiňovaných 35€. Ale i kdyby to jim fakt nedám a kdybych tisícku projel po okrskách, tak už jen z principu né!

Pěknej den Tom
George
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod George » úte bře 25, 2008 7:31 pm

Já už jezdím posledních 5 roků jenom přes Maďarsko,jak píše Bilardos. Táhnu za sebou motorák,a ani jednou jsem neměl problém se zácpou,nebo s celníkama. V roce 2006 jsem jel s lodí do Řecka a už se mi do Chorvatska moc nechce.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte bře 25, 2008 11:20 pm

Na tu okresku přez přechod jezdili TIRáci. Byly tam spedice a jedině tam bylo možno koupit známku pro Rakousko. Stav té okresky nebyl moc valný. Možná by bylo jednodušší tu známku přeprodávat jako to dělají cizinci unás. Otázka je jak to budou mít zajištěné
proti přenosu.
Jinak když vezmu, že pavilony kam jezdíme letos zdražily o 3 až 5 EUR na den a za 20 dní to dělá ve dvou až 200 EUR, tak cena proti
loňsku o cca 13 EUR není taková tragedie. Místo nás tam rapidně přibývá Poláků, Maďarů a ze Slovenska tam také jezdí větší davy.
Ono v českých zařízeních ceny také neklesají a dálniční známka je také dražší.
Když si zvětšíte mapu u Darsu.si, tak podle ní je zpoplatněna i silnice z Mariboru na Zagreb, tak si tou starou cestou nepomůžete.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » stř čer 06, 2012 1:26 pm

Máte niekto praktické skúsenosti s výškou poplatkov na Chorvátskych diaľniciach, pokiaľ máte na streche auta strešný box, tzv. "truhlu"?
Ide mi o to, že na zaradenie do "VEHICLE CATEGORY" I alebo II pre platby u osobných automobilov do 3,5t je dôležitá ich výška a deliaca hranica je 1,9m. S "truhlou" hranicu prekračujem ale samotné auto je v limite do 1,9m.

Aký je teda poplatok/kategória?
Naposledy upravil(a) FerenCS dne stř čer 06, 2012 3:14 pm, celkem upraveno 1 x.
skiliner
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod skiliner » stř čer 06, 2012 2:02 pm

Nevím jak to Chorvati přesně počítají.
S autem jsem v normě ale vlek s lodí mám 2,5 m vysoký, 2,32m široký a 7,2 m dlouhý.
Zatím jsem vždy platil za auto s přívěsem do 3.5 t.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » stř čer 06, 2012 2:06 pm

[quote="FerenCS"]Máte niekto praktické skúsenosti s výškou poplatkov na Chorvátskych diaľniciach, pokiaľ máte na streche auta strešný box, tzv. "truhlu"?
výška auta se myslí za předním kolem,truhla nehraje roli,mají to tam vyobrazené,v kterém míst+ se to počítá
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » stř čer 06, 2012 3:13 pm

Aby sme sa rozumeli, TU majú napísané:
I. Motorové vozidlá s dvoma nápravami až do 1,30 m, merané na prvej náprave, okrem motorových vozidiel z II b) kategórie
II. a) motorové vozidlá s tromi a viac nápravami až do 1,30 m, merané na prvej náprave,
b) Motorové vozidlá s dvoma nápravami vyššie ako 1,90 m a maximálna prípustná hmotnosť neprevyšuje 3500 kg (viď obrázok v linku)

teda, či sa niekomu nestalo to, že vás zmerali so strešným boxom, bolo to viac ako 1,9m a tak ste si priplatili :gun:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř čer 06, 2012 4:00 pm

Abys měl jistotu, že nebudeš platit více, tak tu bednu táhni za sebou, nebo ji nech doma. Ovšem pokud v ní vezeš věci nezbytně nutné, tak ti stejně nezbývá,
než počítat s možností placení. Osobně tam jezdím léta s bednou na střeše (Škoda Roomster) a ještě jsem nikdy neplatil.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » stř čer 06, 2012 6:01 pm

Jelikož v Chorvatsku jsou dálnice pravděpodobně s výškou auta více opotřebovávány, doporučuji omezit jízdu drahou dálnicí, podpořit zapomenuté silnice a lidi kolem nich, šetřit poškození dálnice a nervy, ušetřit na pohonných hmotách menší spotřebou.
skiliner
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod skiliner » stř čer 06, 2012 8:01 pm

Předloni jsem zkusil jet po staré silnici. Provoz minimální a časově asi o hodinu a půl delší.
Na mnoha místech nová silnice, docela příjemná jízda.
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod koudy » čtv čer 07, 2012 7:53 am

s rakví na střeše jezdím poměrně často a platím jen klasiku za normální osobní auto
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv čer 07, 2012 12:34 pm

skiliner píše:Předloni jsem zkusil jet po staré silnici. Provoz minimální a časově asi o hodinu a půl delší.

... ako googlím, tak googlím, neviem sa dorátať :( akú trasu si to išiel?
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » čtv čer 07, 2012 1:58 pm

FerenCS píše:
skiliner píše:Předloni jsem zkusil jet po staré silnici. Provoz minimální a časově asi o hodinu a půl delší.

... ako googlím, tak googlím, neviem sa dorátať :( akú trasu si to išiel?

stačí zadat "vynechat dálnice,zpoplatněné úseky" :crazy:
Naposledy upravil(a) kaptn dne pát čer 08, 2012 7:14 pm, celkem upraveno 1 x.
Petrgar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petrgar » pát čer 08, 2012 9:55 am

tataS píše:Abys měl jistotu, že nebudeš platit více, tak tu bednu táhni za sebou, nebo ji nech doma. Ovšem pokud v ní vezeš věci nezbytně nutné, tak ti stejně nezbývá,
než počítat s možností placení. Osobně tam jezdím léta s bednou na střeše (Škoda Roomster) a ještě jsem nikdy neplatil.

Jel jsem do Chorvatska s rakví, kde jsem měl nafukovací loď. Poplatky byly jako za osobní auto. Zatím co s vlekem by jsi platil cca 1,8 násobek ceny osobního auta,
skiliner
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod skiliner » sob čer 09, 2012 4:35 pm

Asi jsem to blbě napsal.
Jel jsem po dálnici do Karlovacu a potom po staré silnicini na Slunj, okolo Plitvic a na Udbinu a Obrovac.
Místama nové obchvaty.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob čer 09, 2012 7:28 pm

To Skiliner: Roky jezdím stejnou trasu jako ty. Po dálnici do Karlovace a pak po "staré" do Sukošanu. Díky dálnici je tam poměrně klid, daleko hezčí cesta (okolí, výhledy), mnohem víc možností se někde zastavit a není to tak monotónní. Stejně cestou tam spíme za Plitvicemi, abychom v Sukošanu byli v klidu dopoledne a nemuseli jet v noci.

Ohledně dálničních poplatků v Chorvatsku ale pozor - je třeba si hlídat placenou částku na mýtnicích, zejména při platbě kartou stiskněte tlačítko pro vydání dokladu "račun". Osobně se mi před lety stalo, že na jedné mýtné bráně mi automatický systém vyhodnotil Felicii kombi jako náklaďák a zjistil jsem to až doma, že jsem zaplatil zhruba 150 Kun místo obvyklých asi 30. Následná reklamace mailem byla sice úspěšná v tom, že dle záznamů chybu provozovatel daného úseku našel, uznal ale z nějakých důvodů peníze nevrátil. Reklamovat částku hned na místě je samozřejmě daleko úspěšnější.

Pavel.

Zpět na