Stavba dřevěné plachetnice
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- teista
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Denis, takhle to dělají profíci, ale dost materiálu se zničí. U smrku se třeba až tak nic neděje.
U drahých materiálů máš plno ZBYTEČNÉHO odpadu. Je to jasné, jen se nad tím trochu zamyslet. Právě proto jsem na to ficcuse upozornil.
Další věc je, chystat si materiál nejlépe podle nějaké rozpisky najednou. Sice se nad tím propřemýšlí trocha času. Ale z toho plynoucí úspora materiálu a potažmo času stojí za to.
Žádný profesionál, pokud není hóódně dobrej kamarád, nebude stát u 46 latí každá jiná dva dny. Leda by to bylo pro něj a jeho matroš.
teista
U drahých materiálů máš plno ZBYTEČNÉHO odpadu. Je to jasné, jen se nad tím trochu zamyslet. Právě proto jsem na to ficcuse upozornil.
Další věc je, chystat si materiál nejlépe podle nějaké rozpisky najednou. Sice se nad tím propřemýšlí trocha času. Ale z toho plynoucí úspora materiálu a potažmo času stojí za to.
Žádný profesionál, pokud není hóódně dobrej kamarád, nebude stát u 46 latí každá jiná dva dny. Leda by to bylo pro něj a jeho matroš.
teista
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Ten spôsob ako si ho popísal je dosť pracný. Stolár čo to rezal mne to mal hotové pomerne rýchlo, jedno poobedie. Petrolej / alebo to bol terpentýn?/ použil preto, aby sa s tou fošňou dalo vobec manipulovať na tom stole. Dobre sa to šmýkalo. Ta modřínová fošňa bola ťažká ako šlak. Hneď na začiatku mi povedal že spraviť dobrú lištu je kumšt a v profi výrobách na to používajú frézy s piatimi vretenami. Ale mne na tie laty stačila kvalita ktorú dosiahol.
Ja som bol u toho stolára 3x a po tretí raz ma kopol do pr...e, lebo sa mu nedarilo rezať úkosy na lištách a preňho to nebol žiadny kšeft. Nahobloval som si dosiek a líšt do foroty a vyšlo mi to tak akurát. Fikus má ovšem stolársku dielňu za rohom a šéf je jeho blízky príbuzný
Okrem toho má perfektnú svoju dielňu, vykurovanú, určenú len pre jeho hobby, takže si myslím že nás rýchlo všetkých predbehne.
Ja som bol u toho stolára 3x a po tretí raz ma kopol do pr...e, lebo sa mu nedarilo rezať úkosy na lištách a preňho to nebol žiadny kšeft. Nahobloval som si dosiek a líšt do foroty a vyšlo mi to tak akurát. Fikus má ovšem stolársku dielňu za rohom a šéf je jeho blízky príbuzný

- teista
- aktívní jachtař
To je všechno přímo parádní. Potvrzuješ můj přístup. Takže tím spíš bych, být ficcusem ve vytopené dílně, každou fošnu raději dvakrát otočil, než jednou dok....l. Kupříkladu v modřínu, nebo hustším smrku, jsou podlouhlé, podél vláken probíhající thlinky vyplněné pryskyřicí. Ty je nejlepší odhoblovat. A to dá práci. Aby nebyl matreiál tak těžký na manipulaci, prvně se rozřízne ve středu. Nic se tím nepokazí. Uvolní se část pnutí a středová část se stejně vyhazuje. Na mazání stolů používám mýdlo. Petrolej mi smrdí. 

Denisi a nebyla to nafta? Taky používám mýdlo, nešpiní a voní po něm i dílna, dnes vychází levněji, nepotřebuješ kanystr,nádobu ani štětec, dají se používat i nedopotřebované zbytky. Přesto naši tesaři stále vyžadují naftu, neb zvyk je železná košile. Nafta má výhodu, že rozpouští pryskyřici a čistí tedy i usazeniny na stroji(podávacích válcíh a pod), zas je rozpouští do dřeva, prostě záleží i na tom co se zrovna dělá a co máš nejblíž.
- RadekS
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Jako ze 4metrovejch. Pilu dáš ven, abys kolem mohl chodit, seženeš bandu kamarádů, protože je to těžké a před pilu a za pilu dáš rolny (otočný válec na ležato na podstavci) ve výšce stolu, aby jsi udržel rovinu.
Možná by bylo lepší latě na požadovanou délku nastavit. Já jsem protáhl latě s přídavkem 2mm na každou stranu. Na okružní pile seříznul konce pod úkosem 1:20 a lepil na rovině. Pak jsem to jen prohnal protahovačkou z každé strany, aby se začistili lepené spoje a byo to. (dělal jsem jen 6,5 metru)
Možná by bylo lepší latě na požadovanou délku nastavit. Já jsem protáhl latě s přídavkem 2mm na každou stranu. Na okružní pile seříznul konce pod úkosem 1:20 a lepil na rovině. Pak jsem to jen prohnal protahovačkou z každé strany, aby se začistili lepené spoje a byo to. (dělal jsem jen 6,5 metru)
Já jsem používal silikonový olej ve spreji a co znám v naší oblasti truhláře tak jej používají také. Podle mého je to potřeba pouze na protahovačku na ostatních strojích to nevadí. Latě jsem po slepení (používal jsem 4 metrové), pouze přebrousil ve spoji a bylo to perfektní žádné přesazení atd. Protahovat slepené latě v 6-8m může být problém, protože každá nepřesnost ve spoji se u protahovačky projeví. Já osobně se považuji délku fošen 4m za optimální pro stavbu lodě z hlediska dostupnosti a možnosti výběru kvalitního dříví.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Raz som na jednej píle videl 10 m kmeň červeného smreku /modřínu/, bol nádherný, čistý kmeň bez konárov, takmer ideálne rovný. Také drevo sa nevidí každý deň a tak som ho kúpil a hneď dal narezať na fošne. Bola to kopa dreva a aj kopec peňazí. Teda kopec peňazí na to že som to kupoval do foroty. Sranda nastala pri preprave, kamion stál vela a bolo by to aj smiešne viesť na ňom pár fošien. Tak som kúpil pár kubíkov dubových dosiek a fošní čo malo slúžiť ako balast na Ávii aby sa neprevrátila a 10m fošne som na koze vyložil nad kabínu. Bola to hrdinská epopeja. Takže mám teraz na dvore už štvrtý rok uložené drevo na stavbu 9m lode.
Teraz by som to chcel narezať nech tie late úplne preschnú. Rozmýšlam, že to budem rezať ručnou okruhovou pilou. Keby som to rezal na klasickej cirkulárke, tak by som potreboval 25 m dlhý dvor a to nemám a nemám ani cirkulárku. Tiež si neviem predstaviť žeby sa tá obrfošňa nevzpriečila. Cinkačkou by som spravil rovnú čiaru, prípadne laserom, dám tam dve 6m pásoviny ako vodítko. Výsledná lata bude lahká a tak by to prepúšťačka snáď mala zobrať.
Teraz by som to chcel narezať nech tie late úplne preschnú. Rozmýšlam, že to budem rezať ručnou okruhovou pilou. Keby som to rezal na klasickej cirkulárke, tak by som potreboval 25 m dlhý dvor a to nemám a nemám ani cirkulárku. Tiež si neviem predstaviť žeby sa tá obrfošňa nevzpriečila. Cinkačkou by som spravil rovnú čiaru, prípadne laserom, dám tam dve 6m pásoviny ako vodítko. Výsledná lata bude lahká a tak by to prepúšťačka snáď mala zobrať.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Ahoj Denisy , já jsem si cirkulárku pořídil , ale čtyřmetrové fošny stejně rozřezávám prakticky stejně jako píšeš ty . Fošnu mám na kozách , naznačím si rovinu řezu a zařezávám podle přisvěrkované lišty . Nepoužívám pásovinu ale hliníkový profil 100x20 ,
protože je přesnější a mám ho na dílně . Největší výhodu vidím v tom že to zvládnu sám bez pomoci , protože většinou když si vzpomenu že něco potřebuju tak nikdo není po ruce . Je ale fakt že já mám čtyřmetrové fošny a i ty jsou docela fuška přenést v jednom , natož ty tvoje devítimetrové , ty jsou stejně alespoň na dva chlapi
.
protože je přesnější a mám ho na dílně . Největší výhodu vidím v tom že to zvládnu sám bez pomoci , protože většinou když si vzpomenu že něco potřebuju tak nikdo není po ruce . Je ale fakt že já mám čtyřmetrové fošny a i ty jsou docela fuška přenést v jednom , natož ty tvoje devítimetrové , ty jsou stejně alespoň na dva chlapi

Dnes už to jinak nedělám ani s kratšími kusy dřeva, jak píše Karel, při práci v jednom to ušetří moře času a oceán síly. šedestát široká dubová fošna už je pěknej macík ve dvou metrech, natož pak prohnutí, svírání a vůbec vedení na prvním řez není sranda ani ve dvou. Moderní pila s velkým posuvným příložníkem se asi vyplatí jen pro velmi časté používání a na velký dýlky je stejně k ničemu. Vodící lištu pro maflíka neřeším s takovou přesností, málokdy se mi i sebe sušší dřevo nepohne (svírání, rozvírání), u devíti metrů bych měl určitě připravený víc než jeden klín.
Napad s rezanim maflikem podle listy privedla k profesionalni dokonalosti firma Festool. Mafl jezdi po duralove liste, vpredu i vzadu je mozne nastavit vule pri posuvu. Ja jsem si koupil jejich mafl, v cene byla lista delky 140 cm, k tomu jsem jeste jednu stejne delky dokoupil, Po spojeni mam tedy listu dlouhou 280 cm. rezu podle toho veskere rovne rezy preklizkou a jsem schopen i formatovat dubove 50 mm tluste fosny pro vyrobu list. Problem je jen ta cena za mafl, ta je fakt priserna ...
- simon
- aktívní jachtař
stefin píše:Napad s rezanim maflikem podle listy privedla k profesionalni dokonalosti firma Festool. Mafl jezdi po duralove liste, vpredu i vzadu je mozne nastavit vule pri posuvu. Ja jsem si koupil jejich mafl, v cene byla lista delky 140 cm, k tomu jsem jeste jednu stejne delky dokoupil, Po spojeni mam tedy listu dlouhou 280 cm. rezu podle toho veskere rovne rezy preklizkou a jsem schopen i formatovat dubove 50 mm tluste fosny pro vyrobu list. Problem je jen ta cena za mafl, ta je fakt priserna ...
mam neco podobneho od dewalt
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
chlapi cely tenhle topic je s vyherem vhodneho dreva na stavbu lode uplne mimo
.Mel jsem vcera to stesti prohlidnout si drevenou 30 stopovou jachtu Collective Spirit,ktera byla postavena u prilezitosti olympiady a ted pluje okolo jizniho pobrezi Anglie. A teprve ted jsem pochopil,ze absoulutne nejlepsi drevo na lod je kus kytary Jimmy Hendrixe,dale stara hokejka,prkno z Rose Mary,bitevni lodi potopene v 16 stol a zase vylovene v tom minulem,Victoriansky policejni obusek,drevene kolicky na pradlo,kuchynske prkenko a dalsich asi 1200 kousku darovanych britskou verejnosti na stavbu a zakomponovanych do trupu.pekne video je tady
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-hampshire-17981130

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-hampshire-17981130