Italský "VVP"

V předmětu vždy uveďte jméno ostrova jehož oblast popisujete.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Italský "VVP"

Příspěvekod simon » úte zář 04, 2007 10:04 am

mate nekdo predstavu nebo lepe osobni zkusenost o ziskani kapitanskeho prukazu (VVP - vudce vetsiho plavidla :)) v Italii, cena/narocnost/jazyky ve srovnani s chorvatskem?
predem diky za odpoved

upresnim, ze by me specialne zajimala severovychodni italie
a predem se omlouvam, ze sem dotaz nedal do sekce 'kapitanske licence'
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » stř zář 05, 2007 2:14 pm

opravdu tady neni zadny znalec italskych pomeru?
SV italie je jen ideal, muze to byt vicemene kdekoliv, ja proste nechci do chorvatska, zaprve, nemam rad chorvaty a jejich pristup k turistum a zakaznikum, zadruhe, chci prukaz co bude opravdu platit mezinarodne a z ciste praktickych duvodu bych se chtel vyhnout ceskemu
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod RadekS » stř zář 05, 2007 2:38 pm

Z Itálie nemám moc informací, ale slyšel jsem, že od Italských jachtařů se při skládání zkoušek požadují zkoušky na rádio jako od profesionálních důstojníků mořské plavby.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř zář 05, 2007 4:25 pm

Ty praktické důvody, ty by mě zajímaly. Poděl se s námi...

Můj dostatečně známý názor je, že chorvat má dělat papíry v Chorvatsku, ital v Itálii, indián v Indii a čech v Česku. ;) Udělat u nás papíry je to nejjednodušší, co může člověk udělat.

Promiň, ale ty umíš tak dobře italsky, že chceš dělat papíry v Itálii? Nelze podle mě očekávat, že zkouška bude v jiném než italském jazyce...
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » stř zář 05, 2007 5:00 pm

Baharis píše:Ty praktické důvody, ty by mě zajímaly. Poděl se s námi...

Můj dostatečně známý názor je, že chorvat má dělat papíry v Chorvatsku, ital v Itálii, indián v Indii a čech v Česku. ;) Udělat u nás papíry je to nejjednodušší, co může člověk udělat.

Promiň, ale ty umíš tak dobře italsky, že chceš dělat papíry v Itálii? Nelze podle mě očekávat, že zkouška bude v jiném než italském jazyce...

prakticke duvody jsou 2:
1) nemuze to byt tezsi nez u nas :)
2) pocit, ze kdyz kdekoliv po svete vytahnu v pripade potreby italske papiry, tak s tim budu mit min prace a vysvetlovani nez s ceskymi, byt jsou si zakonne rovnocenne (+stejne bych na mori travil vetsinu casu v italii)

...nic pozeptam se po mailech u zdroje na detaily a pak dam vedet i sem, kazdopadne zatim diky za nazory, neprekvapily, ale bohuzel ani nepotesily :)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř zář 05, 2007 5:29 pm

Ale Simone, vždyť to je jedno. Jestli se nepletu, tak v posádce Victorie která obeplula svět byl pouze jeden člověk s papírama a měl jen VMP. Také jsem neslyšel, že by některý čech měl problémy s papírama od MDaS.
Co se týká obtížnosti, možná by ses musel něco naučit - to je pravda. Ale jednak v českém jazyce a pak: nevěř tomu, že ty věci se učí samoúčelně. Já bych spíše vděčně vstřebával všechno co lektoři přednáší. Všechno to jsou věci, které ti v budoucnu mohou ušetřit spoustu problémů.
Zodpovědně ti říkám, že naše papíry nejsou těžké. A jsem osobně přesvědčený, že s nimi nejsou ve světě problémy.
Ale nenapsal jsi jak jsi na tom s jazykovým vybavením. Pokud rád děláš věci složitěji než je potřeba a umíš dokonale anglicky, je tu Terra (už se dlouho neukázala), ta dělal papíry v Anglii. Věřím, že ti poradí a s těma anglickýma určitě do světa prorazíš.
Achlamarin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Achlamarin » stř zář 05, 2007 7:41 pm

Ahoj Simone,

Obecně, mám rád tu myšlenku, že námořník by měl dělat všechno co-nejjednodušší, dle potřeby situaci a okolnosti. Proto souhlasím s Baharisem, že... čech v Česku, ital v Itálii atd... a to nejen kvůli jazyku - totiž na světe je to vetšinou fuk, co máš za papíry - tedy, dokud se nestala nehoda, pak papíry jsou důležité, ale pak je to zase jedno, z které zemi, pokud byly vydáni ofociálním úřadem.

Ted k Anglii. Já jsem udělal veškeré moje praxi i teorie v Anglii. Oni maji vyvinutý systém pod organizaci jménem Royal Yachting Association ci RYA, a ten funguje protože lidi mu důvěřují, a myslím že vím proč:

Za prvé, RYA je nestátní organizace, tedy nepatří pod žádném ministériem, ale za to je státem uznávaná. Za druhé, oni dbají velmi moc na praxe, a hodně málo, poměrně, na teorie. Dále, při učení a zkouškách ty instruktory/vyskoušející dávají najevo, že jsou mnoha způsobu jak dělat každou věc, a dokud tu věc děláš a funguje, ti neotravujou. Dále, vyskoušející jsou nezávyslé osoby, a jsi to TI, kdo jim zaplatí (ted pokud se nemylim platis svymu vyzkoušejícímu 135 liber za zkoušku Yachtmaster) , a jestli nejsi dostatečně dobrej, propadneš stejně. Dále, RYA mají peníze na to, poslat na každ na skolící středisko komise, aby školu kontrolovali. A pokud se nemýlím alespon jedna kontrola ročně je překvápko. A dodal bych, že to všechno by nestačilo pokud tam nevládli docela nároční podmínky počasí a přílivu a strašně moc provozu.

Ted k jejich papírů. Udělaš zkoušku - dostaneš papírek. ale to není důležité, ani nevypadá příliš hogofogo. Tam obecně děláš kurz abys uměl plachtit a protože to máš rád, a ne pro ten papír. V Anglii existuji jen dva oficiální papíry spojené s plachtěním na moře: ten VHF vydán od Maritime and Coastguard Agency, a druhý je tzv. Commercial Endorsement: pokud chceš vezt cestující komerčně, jdeš na ministerium, ukážeš co máš z RYA a dostaneš licence vézt lidi.

Dodal bych jeden tip. V praktických zkouškách v Anglii oni dbají hlavně na tři věci:
- plánovat cesty včetně náhradní variantu (dají ti na to dost času),
- MOB tedy vyzvednout fendr z vody ve dne i v noci ve větru až 6Bf ale ne víc jak 6, a nemusí to být úspěch na poprvé, a
- HLAVNĚ: vždycky vědět přesně kde jsi, bez GPS.

Máš je všechni tři, a máš úspěch.

A i tam jsou dobri i špatné školy, dobri i špatné instruktory. A stejne podle mne nejde o školícím systémem, ale o zkušenostech a hodně selský rozum - to oni si váží ze všeho nejvíc to mi věř.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř zář 05, 2007 8:26 pm

:offtopic:
Jen tak mezi náma Achlamarine. Ty jsi žil v té Anglii dost dlouho, že? ;)

Jinak díky za osvětu :thmbup:
13paja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Mimo Itálii

Příspěvekod 13paja » stř zář 05, 2007 9:00 pm

A co papíry na Slovensku??
Achlamarin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Achlamarin » stř zář 05, 2007 9:25 pm

Ale vlastně ne Baharisi, nežil jsem tam ani jeden den, jsem tu rad už 13 let a do plachtění jsem se dostal nahodou při rodinném pobytu v Makarska před 7 letech. Pak byla jen otázka kde se učit, tady nebo jinde. Jsem z Izraele ale tam mi věř ten systém je přeháněné složité a tak jsem se intuitivně rozhodl o Anglie, a jakile jsem tam začal, bylo jednoduché tam pokračovat takže kromě čartry na Jadranu a Řecku, alespon 1x nebo 2x do roka tam skočím na nejakou plavbu do Anglie. Začal jsem v jižní Anglie ale postupně se posunu výš a níž, zejmena Biskajský záliv a Skotsko, nahodou tam poletím v sobotu, pokusím se připojit k nějakému převodu. A je to tam stejně krásné, a také není tam ten strašný provoz co najdeš v Jižní Anglie.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř zář 05, 2007 9:54 pm

Achlamarin napsal :

:lool: - HLAVNĚ: vždycky vědět přesně kde jsi, bez GPS. :good:

To B. Zdá se, že tím sarkasmem to již nezachráníš :lol:

To Achlamarin :good:

Pepa
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř zář 05, 2007 10:23 pm

No, no, no!!! :gun: ;)
Jestli to "B." jsem já, tak já jsem vůbec nereagoval na určování polohy, ale na takový zvláštní češtin, který od začátku u Achlamarina sleduji. Ze začátku jsem myslel že to jsou překlepy...

Já si myslím, že to je vpořádku, že kapitán by měl umět určit polohu i bez GPS. Teď jde o to jestli to je myšleno v dosahu pevniny, nebo na volném moři. V tom prvním případě si dovolím tvrdit, že to zvládnu. Mé skautské mládí a dobrá příprava na zkoušky mě nemůžou nechat ve štychu. :mad:
V druhém případě určitě ne. :( Ale tam se necpu.

BTW: Alffa nám stejně brzo utne tipec. Simon chce dělat papíry v Itálii a my mu tady zaneřádíme topic. ! KONEC !
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 06, 2007 12:40 am

Baharis píše:No, no, no!!! :gun: ;)
Jestli to "B." jsem já, tak já jsem vůbec nereagoval na určování polohy, ale na takový zvláštní češtin, který od začátku u Achlamarina sleduji. Ze začátku jsem myslel že to jsou překlepy...

Já si myslím, že to je vpořádku, že kapitán by měl umět určit polohu i bez GPS. Teď jde o to jestli to je myšleno v dosahu pevniny, nebo na volném moři. V tom prvním případě si dovolím tvrdit, že to zvládnu. Mé skautské mládí a dobrá příprava na zkoušky mě nemůžou nechat ve štychu. :mad:
V druhém případě určitě ne. :( Ale tam se necpu.

BTW: Alffa nám stejně brzo utne tipec. Simon chce dělat papíry v Itálii a my mu tady zaneřádíme topic. ! KONEC !

na Italii uplne netrvam (vicemene jen nechci chorvatsko, bo tam s lodi cestovani neplanuju), ona ta Britanie je pro me tez moznost (jazykove i tim, ze mym jachtarskym snem je toulat se prave kolem UK, kaledonsky kanal, Irske more, sever skotska, doverska uzina, ...). Italii sem vybral kvuli tomu, ze predpokladam, ze tam stravim na lodi nejvic casu (je nejbliz a mam to tam rad) a jak se rika svuj k svemu, italsky papir na italske more, kdyz uz mam volit nejake porekadlo proti tvemu 'cech v cechach, ital v italii' :)

Samozrejme ze me nejde o papir a o to, aby dobre vypadal, ale prave o ten zmineny pripad pruseru na vode.

...ale s tou anglii me achlamarin (diky za info!) teda nasadil brouka do hlavy, ne ze ne. Anglicky umim, italsky nikoliv, ale tak nejak sem si rikal, ze by i tam nemusela byt anglictina problem, ital neni francouz :)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 06, 2007 7:36 am

Tak jsme se zaplaťpanbů někam posunuli. Jen připomínám to co stále tvrdím, podpořen i Achlamarinem. I kdyby jsi si udělal papíry u nás, nebudeš kvůli tomu považován za méněcenného jachtaře.

Achlamarin píše:Ahoj Simone, totiž na světe je to vetšinou fuk, co máš za papíry - tedy, dokud se nestala nehoda, pak papíry jsou důležité, ale pak je to zase jedno, z které zemi, pokud byly vydáni ofociálním úřadem.

No. Jestli je angličtina tvůj přítel tak neváhej a rozhodni se pro UK. Co se týká angličtiny, francouzi jsou za osmnáct a italové za dvacet bez dvou. Alespoň dle mých slabých jachtařských zkušeností na Korsice a Sardinii.
Jen ještě jedna poznámka, vedená tím nejlepším úmyslem. Jaké máš zkušenosti na moři, když se chystáš jachtat kolem Anglie? Tebou zavrhovaný Jadran je jedno z nejlepších a také nejhezčích míst, kde se dají nasbírat....
Libor
bez hodnocení
Reputace: 177
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv zář 06, 2007 7:55 am

Baharis píše:...Jen ještě jedna poznámka, vedená tím nejlepším úmyslem. Jaké máš zkušenosti na moři, když se chystáš jachtat kolem Anglie? Tebou zavrhovaný Jadran je jedno z nejlepších a také nejhezčích míst, kde se dají nasbírat....

Svatá pravda... :thmbup:
vektor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vektor » čtv zář 06, 2007 8:33 am

V Itálii se anglicky nedomluvíš ..... :( (i když na oficiálních místech snad, mezi lidmi, ne)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv zář 06, 2007 8:36 am

No já nevím.Jadran spíše může udělat mylný dojem,že plavba po moři je procházka růžovým sadem.Nemyslím si,že je to dobrá škola.Je to dobrá rodinná dovolená,ale jak to na moři chodí v reálu se tam moc nedozvíte.No...Alespoň ne při plavbě u pobřeží a mezi ostrůvky.
RudaK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod RudaK » čtv zář 06, 2007 9:03 am

Já Ti teda taky nevím, ale já jsem byl na jadranu několikrát v listopadu a končili jsme v prosinci a nějak mi to jako "procházka růžovým sadem" dokonce ani jako "dobrá rodinná dovolená" nepřipadalo ;) . Škola je o naučení se a zdokonalování se postupným nabýváním vědomostí/znalostí - jasně že je to tam většinou pohoda, ale nezatracoval bych začátky na jadranu a postupné poznávíní jiných oblastií. Ahoj Ruda
PS: na přelomu října a listopadu zase jedeme na tu "procházku" :D
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 06, 2007 9:04 am

Já vím Monty, že Jadran není High Sea. Ale můžeš se tam naučit hodně věcí. Navigaci, kotvení, plavbu v noci, sledovat počasí. To tě v žádném kurzu nenaučí. A když máš štěstí, můžeš zažít i 8 - 9 bf. Jenže na rozdíl od volného moře, máš kam utéct.
Nebo si myslíš že je vhodné, aby si Simon udělal papíry a vyplul hned na plavbu kolem Skotska? To je to, o čem tu mluvím.
Neber to podle sebe, který má nějaké zkušenosti a je mu Jadran malý... ;)

EDIT: No, já končím 6.10. a také si myslím, že to žádná "čachtačka" na rybníku nebude.
Naposledy upravil(a) Anonym dne čtv zář 06, 2007 9:08 am, celkem upraveno 1 x.
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jojoch » čtv zář 06, 2007 9:07 am

Jadran je úžasný rybníček - na koupání, rybaření, kochání se, popíjení,... .. v létě ....... Monty, byl jsi v Chorvatsku třeba v březnu? .. a dál, než v závětří v Kornatech? .. to už docela dobrá škola je .. za celý týden jsem nepromokavý hadry sudnal jen do půli stehen, když jsem nevyhnutelně musel ......... samozřejmě, skutečné širé moře, neřku-li oceán, musí být úplně o něčem jiném .. akorát nevím, jestli by mě zrovna tohle lákalo? :roll:
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 06, 2007 9:29 am

Baharis píše:Tak jsme se zaplaťpanbů někam posunuli. Jen připomínám to co stále tvrdím, podpořen i Achlamarinem. I kdyby jsi si udělal papíry u nás, nebudeš kvůli tomu považován za méněcenného jachtaře.

Achlamarin píše:Ahoj Simone, totiž na světe je to vetšinou fuk, co máš za papíry - tedy, dokud se nestala nehoda, pak papíry jsou důležité, ale pak je to zase jedno, z které zemi, pokud byly vydáni ofociálním úřadem.

No. Jestli je angličtina tvůj přítel tak neváhej a rozhodni se pro UK. Co se týká angličtiny, francouzi jsou za osmnáct a italové za dvacet bez dvou. Alespoň dle mých slabých jachtařských zkušeností na Korsice a Sardinii.
Jen ještě jedna poznámka, vedená tím nejlepším úmyslem. Jaké máš zkušenosti na moři, když se chystáš jachtat kolem Anglie? Tebou zavrhovaný Jadran je jedno z nejlepších a také nejhezčích míst, kde se dají nasbírat....

...aktualni stav vidim tak, ze to udelam v CR i v UK (nicmene tu italii stejne jeste proklepnu), nikam nespecham a stejne jeste dlouho budu preferovat jezera (mlyny, balaton a urcite se nekdy podivam na mazury, bodensee a lago di garda), dano casem & stavem meho lodstva, rozsirovat ho o treti a jeste vetsi lod ted neni dobry napad :)

zkusenosti z more 0 ... a jadran je i v italii :D
ale myslim, ze skok z jezerni zkusenosti do UK je urcite mensi, nez skok z 0 na jadran, jak to ma vetsina ceskych drzitelu chorvatskych papiru. a jde o to, se neco naucit a dozvedet a ne udelat zkousku
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 06, 2007 9:30 am

vektor píše:V Itálii se anglicky nedomluvíš ..... :( (i když na oficiálních místech snad, mezi lidmi, ne)

ze severni italie mam jine zkusenosti, na jihu je to jak rikas
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 06, 2007 9:34 am

Baharis píše:Nebo si myslíš že je vhodné, aby si Simon udělal papíry a vyplul hned na plavbu kolem Skotska? To je to, o čem tu mluvím.

nedelej ze mne uplneho idiota :) ...psal sem, ze to je muj jachtarsky sen
...proti jadranu opravdu nic nemam a s tim co pises plne souhlasim, jen nechci do chorvatska, tot vse a z toho plynula i moje puvodni otazka na italske papiry
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 06, 2007 9:53 am

No tak promiň, že mám o tebe starost. :D

To nebyl atak na stav tvého duševního zdraví, ale reakce na Montyho despekt z Jadranu.

Většina držitelů jakýkoliv papírů se na tom móři třeba nechá svézt. Ono to není špatné si nejdříve vyzkoušet a nechat vysvětlit. Jednak si ověřit že to je ale opravdu to co chci a pak i při zkouškách člověk ví o čem mluví.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 06, 2007 10:08 am

Baharis píše:Ono to není špatné si nejdříve vyzkoušet a nechat vysvětlit. Jednak si ověřit že to je ale opravdu to co chci a pak i při zkouškách člověk ví o čem mluví.

to je urcite i muj pripad, rozhodne nejsem strelec co by si zajel zitrejsi linkou StudentAgency do Doveru pro papiry :D

Zpět na