Datové spojení přes telefon (Croatia)

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: windward, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 546
Registrován: stř črc 25, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jirkaM » stř dub 14, 2010 10:38 am

To : Bilardos

to mas pravdu. V tom Chorvatsku to zatim neni idealni. Byl jsem tam letos pred tremi tydny, stahoval jsem 2x pocasi za cely tyden a kazdy den vyridil nejaktunejsi e-maily z prace (neslo to jinak:(( ), normalne pres ceskou SIM, celkem jsem za datovy roaming zaplatil 1200,- Kc.
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř dub 14, 2010 1:49 pm

JirkaM: A co prosím tě máš za operátora/tarif? Mě vyšlo (teoreticky) u Vodafonu připojení v zahraničí na prakticky destkrát tolik. Počítal jsem 50 MB objem stažených dat.
Uživatelský avatar
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 546
Registrován: stř črc 25, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jirkaM » stř dub 14, 2010 10:35 pm

Mám t-mobile. 50Mb jsem asi teda nestahoval. Zítra nejsem v práci, ale v pátek schválně kouknu na vyúčtování za kolik to bylo a dam ti vědet. Je mozny, ze mám nejaký nadstandardní tarif v rámci celofiremniho balíčku.
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv dub 15, 2010 9:50 am

Tak jsem napsal přímo VIPnetu, co mi můžou nabídnout na týdenní dovolenkové připojení na internet a poslali mi tohleto:

www.vipnet.hr/vipme-broadband Takhle na první pohled to nevypadá zle.
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv dub 15, 2010 2:29 pm

Tohle jsem nabízel již v úterý. A píše se tady o tomto již od loňska.
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv dub 15, 2010 3:16 pm

Aha, sorry :oops:
Já jsem ohledně toho, co se tady psalo, vyrozumněl na na VIPnet stránkách, že letos to mají jen pro tarify... a ne jako předplacené. Nepostřehl jsem, že letos se to jmenuje Broadband.
Ono aby se v těch informacích taky prase vyznalo - aspoň já tedy. Vždycky na stánkách českého vodafonu dostávám osypky...
Uživatelský avatar
GREENFOOT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: ned pro 14, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 5

Příspěvekod GREENFOOT » čtv dub 15, 2010 5:43 pm

Ahoj,

neumím chorvatsky a nevím zda je to pro smluvní uživatele nebo je možno koupit jen předplacewnou SIM, ale co tohle???? Je to PROMO akce.

http://www.tele2.hr/mobilni_internet/mo ... onove.html

Můžete na to někdo kouknout a okomentovat???

Díky Greenfoot
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv dub 15, 2010 6:48 pm

Podle mapy pokrytí mají signál o dost slabší nežli Vipnet.hr. Další problém je s tím USB. Tady se ten typ nepoužívá. Ten od Vipnetu (Vodafon) je stejný i u nás.
Ten systém bonů (100.200Kn) je stejný. Podle ceny bonu (100,200Kn) máš 30 dní levnější internet a SMS, když nekoupíš další, tak spadneš do toho drahého pásma.
To samé je u nás. Loni jsem za 20 dní stáhl cca 120Mb dat za 120Kn u Vipnetu bez bonu a stejnou cenu mají tady. Pokud bych u NTB vypnul zobrazování obrázků,
tak by to byla méně než polovina. U tady toho Tele 2 je bez dobití platnost sim karty 270dní. U Vipnetu je to 10 měsíců a potom do 4 měsíců ji oživíš dobitím min.
100Kn bonem. Je otázka kolik kdo stáhne dat za 1-2 týdny dovolené aby se mu ta "super cena" vyplatila, pokud tu sim karty s tím USB nedáš někomu jinému aby jí
ještě v těch 30 dnech využil. Pro zprovoznění ovšem musíš na začátek dát 275Kn a k tomu koupit bon za 200Kn, pokud chceš mít tu uvedenou super cenu.
U Vipnetu koupíš USB od Vodafonu (použitelný i u nás) za 179 Kn+ sim kartu s kreditem 20 Kn za 20 Kn a k tomu dobíjecí bony za 35,100,200 Kn (třeba v bankomatu)
a pokud to nepůjčíš někomu, tak za rok (v rámci té životnosti sim karty 10+4 měsíce) přikoupíš bon za 100 Kn a jedeš dál. Já ten USB používám v ČR s tarifem od
Vodafonu za 180 Kč/měs/100Mb při cestování po republice. Je to všechno stejný systém jak z lidí dostat co nejvíce peněz a ty všechny firmy to mají v HR i ČR tuze
podobné.
Pokud se vymlouváš na neznalost chorvatštiny, tak to mají všichni i v angličtině, chce to ale taky hnout zadkem a nečekat až ti to někdo bezplatně naservíruje pod
zobák abys mohl ohrnout pysk s tím, že je to pro tebe drahé. Každý servis a komfort něco stojí.
Uživatelský avatar
GREENFOOT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: ned pro 14, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 5

Příspěvekod GREENFOOT » čtv dub 15, 2010 7:43 pm

Díky za info a radu a rychlou reakci.
Toto vše je pro mne trochu španělská vesnice, takže ani angličtina by mi moc nepomohla. :mad:
Ještě pokud mohu jeden nesmělý dotaz: Tuto (Vodafon) VIPnet SIMku můžu použít, i když mám O[sub]2[/sub] firemní mobil nebo mám nějak blokovaný mobil, aby to nešlo?
V Chorvatsku jsem 4 roky nebyl a v nejbližších letech se tam moc nepohrnu.
Jen měto zajímá kvůli REGATCE_JI.

Díky za porozumění Greenfoot
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv dub 15, 2010 8:42 pm

Použít ji můžeš do vitríny na WC. Abys mohl při štastných chvílích tam prožitých studovat materiály operátorů. Meleš tady úplné kraviny. Nejlepší pro tebe bude
zkoušet mluvit o něčem co trochu více znáš.
Uživatelský avatar
GREENFOOT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: ned pro 14, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 5

Příspěvekod GREENFOOT » čtv dub 15, 2010 8:48 pm

tataS koukám slušnosti jsi moc nepobral :gun:
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv dub 15, 2010 9:03 pm

Ovšem od tebe je vrchol slušnosti si nechat polopaticky vysvětlovat funkce tobě totálně vzdálené problematiky (asi jako španělská vesnice) a potom na okraj úplně
blbého dotazu sdělit, že se tě tento problém v nejbližších časech nebude týkat.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » čtv dub 15, 2010 9:31 pm

Kluci, proč se vadit? :D
Mě ta vaše diskuze hodně dala a pomohla se zorientovat. Já jsem v tom hledání na cizích netech na to podobně jako Greenfoot, jen jsem tolik neloudil. Takže vám (hlavně tataSi) za ni moc děkuji.
Ono každý máme schopnosti se orientovat v něčem jiném. Proč nepomoct těm druhým... ;)
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv dub 15, 2010 10:15 pm

Jo ale ty to třeba využiješ, že tam jezdíš ale on není z toho co jsem mu polopaticky naservíroval schopen nic pochopit a nakonec ještě napíše, že tam nechce jet a tak nevím
k čemu mu to bude. Asi se chce dělat zajímavým v hospodě. Správně jsi napsal, že každý je schopen pochopit určitou úroveň informací a toho by se měl taky držet jinak se
zesměšňuje. To je jako moji ženě vysvětlovat čím vším je to auto vybavené, když jí stačí, že je zelené.
Uživatelský avatar
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 396
Registrován: ned úno 11, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 6

Příspěvekod tatinecek » čtv dub 15, 2010 10:19 pm

to: tataS ........ klídek , já se taky poučil, jen jsem to nenapsal, tak dík
Uživatelský avatar
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 130
Registrován: stř zář 24, 2008 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod FordPerfect » čtv dub 15, 2010 10:21 pm

Niekto mal dnes zly den. :D
Greenfoot, SIM sa do tvojho telefonu da urcite vlozit, a ak nemas telefon blokovany aby v nom fungovali iba SIM karty toho jedineho spravneho operatora tak bude aj fungovat. Ci ho mas alebo nemas blokovany ti nepovieme, ale vacsina telefonov ide pomerne jednoducho odblokovat. Pomozu ti zdatnejsi kamarati, alebo niekomu zaplatis par stovak a je to.
Na prekladanie skus pouzit http://translate.google.com. Preklady z lubovolneho jazyka do anglictiny su pomerne slusne, nemam skusenosti s cestinou a slovencinou, ale urcite to bude slabsie. Na zakladnu orientaciu by ti to vsak malo stacit.
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » čtv dub 15, 2010 10:34 pm

Fordperfekt a k čemu mu bude datová HR sim karta v telefonu v ČR, když funguje pouze v HR a je určená pro ty USB connecty? Koukám, že na tom s vědomostmi o
tomto problému nejseš o moc lépe. Dobře se podívej na co se vlastně ptá.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » čtv dub 15, 2010 11:11 pm

Já vám nechci nebudu dělat arbitra. :mad:
Jen že jsem z toho celého pochopil, že Greenfoot hledá jednorázové řešení na Regatku...
Uživatelský avatar
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 130
Registrován: stř zář 24, 2008 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod FordPerfect » čtv dub 15, 2010 11:14 pm

Ze karta funguje v HR je jasne, nikto netvrdil opak. Napisal ze ho to zaujima koli FAJN regate.
Je to obycajna SIM karta. Nie je urcena pre ziadne 'USB connecty'. Mozes ju dat do lubovolneho telefonu alebo datoveho zariadenia. Nemozes s nou telefonovat, ale datove prenosy a SMS funguju. V telefone nastavis APN: data.vip.hr, Username: 38591 a Password:38591. Ak mas v telefone prehliadac a email klient mozes hned fungovat. Ak nie, mozes telefon cez Bluetooth alebo kabel alebo infraport pripojit k NB a veselo surfujes.
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2358
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » pát dub 16, 2010 7:17 am

Bohužel do každého telefonu ji dát nemůžeš. Nesmí být blokovaný pro nějakého operátora a musí mít možnost připojení k tomu NTB a to zdaleka všechny talafony
nemají, hlavně ty služební, které jsou za nižší ceny v rámci firmy. Infraporty se již delší dobu nepoužívají pro NTB a mobily a ty datové kabely k telefonu má moc
málo lidí, hlavně s těmi služebními telefony. Abys mohl tu datovou kartu trochu slušně používat, tak potřebuješ trochu lepší telefon s větším displejem a klávesnicí,
jinak si pouze dosti omezeně stáhneš nějaká data z internetu. Na normální číselné klávesnici tak akorát pošleš SMS a ne že bys psal nějaké příspěvky do diskuze.
Ten USB dudlík je pro bezdrátové připojení k NTB pořád nejlepší řešení. Bohužel každý operátor v něm má svůj softwer a nejde v něm použít kartu od jiného.
To je právě výhoda u Vodafonu, který je má v ČR i HR stejný. Výraz USB connect používají v materiálech operátorů v HR a já jej pouze cituji pro pochopení.
Uživatelský avatar
GREENFOOT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: ned pro 14, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 5

Příspěvekod GREENFOOT » pát dub 16, 2010 8:38 am

FordPerfecte a Baharisi děkuji za zastání,

vaše následná diskuse s tataS mi dost pomohla a myslím že nejen mě.

Díky.

Zdravím Greenfoot
Uživatelský avatar
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 546
Registrován: stř črc 25, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jirkaM » pát dub 16, 2010 9:10 am

To : JardaF

Tak jsem koukal na ten muja tarif, neni to nic mimoradneho, bezny tarif u T-Mobile - je to SIM jen na internet, takova co strcis do notebooku, tarif stoji mesicne 699,- bez DPH a v Cechach stahujes zdarma, vyuctovani za minuly mesic, kdy jsem to pouzival jen v Chorvatsku je :

tarif 699,- Kc + 1536,- Kc za datovy happy roaming ( bylo to za 6400 kb, takze jen pocasi a bezny maily )
Uživatelský avatar
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1379
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát dub 16, 2010 9:27 am

JirkaM. Diky - bylo by to reseni, jen se nesmim moc rozvasnit :-) Kdyz jsem si meril data stahnuta z weather online a DHMZ, naskakovalo to velmi pekne :shock:
Takze uz jsem si to ujasnil - v Biogradu se pokusim koupit od VIPnetu ten Broadband (od Vodafonu CZ mam ten jejich USB pizduch, melo b to byt kompatibilni) a zkusim to rozchodit. Pokud se z nejakeho duvodu nezadari, pouziju svuj Vodafonni CZ internetnovy tarif a stahovat budu jen data k zygribu, maji par kilo
Pak tady poreferuju, jak to dopadlo.
Diky vsem za informace!
Uživatelský avatar
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 130
Registrován: stř zář 24, 2008 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod FordPerfect » pát dub 16, 2010 9:45 am

Greenfoot, no prob. Ak to chces v CR pouzivat a je to 'spanielska vesnice' tak si otestuj co najviac veci nanecisto doma.

1. Uisti sa, ze mas odblokovany telefon, najepsie otestovanim SIMkou od ineho operatatora.
2. Ak chces pouzivat datove prenosy z NB alebo ineho zariadenia, over si spojenie medzi telefonom a NB. Ak nemas Bluetooth a k tvojmu telefonu nebol 'datovy kabel' tak si ho kup. Pre bezne telefony stoja kable okolo 100Kc.
3. Rozbehanie datoveho prenosu cez telefon byva niekedy (v zavislosti od pouziteho operacneho systemu) trochu nejasna zalezitost. Popros zdatnejsieho kolegu alebo kamarata aby ti to objasnil a ukazal na tvojom NB ako na to.

V oboch pripadoch, Vipme Broadband aj Tele2 budu tvoje fixne naklady cca 200 Kc, (kabel 100kc, 20kn SIM karta). Cena za prenesenie 1MB sa lisi. Vo Vip skoncila akcia 31.marca - pri aktivacii SIM dostanes kredit 100MB - mozno ju predlzia :-). V Tele2 je akcia od 10.aprila - pri dobiti vacsimi kuponmi klesa cena za 1MB - co asi nevyuzijes.
V principe - odhliadnuc od akcii - ak prenesies menej ako 20MB (v Tele2 viac), tak nic viac kupovat ani platit nemusis. Nezabudni, ze sa pocitaju prenesene data v oboch smeroch.

A este k datovym zariadeniam. Bezne nemaju ziadny specialny firmware, ale niektore su zamknute na operatora. Tak ako u vacsiny telefonov je mozne ich odomknut aby fungovali aj s inymi SIM.
Uživatelský avatar
GREENFOOT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 76
Registrován: ned pro 14, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 5

Příspěvekod GREENFOOT » pát dub 16, 2010 10:45 am

To FordPerfect,

děkuji za polopatické vysvětlení a rady. :good:

Věřím, že toto nepomohlo jen mě, ale i mnoha dalším, kteří se nezeptali. Ještě jednou díky. :)

Zdraví Greenfoot

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů