Kakan, Žirje, VIS, Biševo - typy?
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Kakan, Žirje, VIS, Biševo - typy?
Ahoj,
O víkendu vyrážíme ze Sukošanu (Bav 46) - přes Kukljici, Kakan(Žirje?), Vis (Komiža?), Biševo, Brač (bunkry), Primošten, Sukošan.
Neplul jste někdo letos podobnou trasu? Nemáte nějaké typy? - kde kotvit? kde nekotvit? kde jíst? kde nejíst?, dá se např. vyvázat u bunkru na Visu, případně u České Vily? Jak je to s kotvením na Biševu (muringy, voda?)?
Případně jestli je něco, na co by jsme si měli dát pozor?
Dík:)
Skof
O víkendu vyrážíme ze Sukošanu (Bav 46) - přes Kukljici, Kakan(Žirje?), Vis (Komiža?), Biševo, Brač (bunkry), Primošten, Sukošan.
Neplul jste někdo letos podobnou trasu? Nemáte nějaké typy? - kde kotvit? kde nekotvit? kde jíst? kde nejíst?, dá se např. vyvázat u bunkru na Visu, případně u České Vily? Jak je to s kotvením na Biševu (muringy, voda?)?
Případně jestli je něco, na co by jsme si měli dát pozor?
Skof
-
Macek0585
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
Ahoj,
asi bych vynechal Kukljici (pokud myslíš Ugljan), nic moc mne tam nenadchlo, stání ve městě. Pravděpodobně bych vynechal Primošten - myslím, že nepoměr cena / služby je dost výrazný, pokud se tam dneska chci podívat, jedu tam autem z Biogradu za zlomek ceny toho, co stojí vyvázání.
Určitě bych nevynechal můj oblíbený Zlarin (jako alternativu Žirje nebo Kakanu), na Visu se nám (i s ohledem na dobrou hospodu) zdálo nejlepší vyvázání v části Kut, jen sem tam vlny od trajektů.
asi bych vynechal Kukljici (pokud myslíš Ugljan), nic moc mne tam nenadchlo, stání ve městě. Pravděpodobně bych vynechal Primošten - myslím, že nepoměr cena / služby je dost výrazný, pokud se tam dneska chci podívat, jedu tam autem z Biogradu za zlomek ceny toho, co stojí vyvázání.
Určitě bych nevynechal můj oblíbený Zlarin (jako alternativu Žirje nebo Kakanu), na Visu se nám (i s ohledem na dobrou hospodu) zdálo nejlepší vyvázání v části Kut, jen sem tam vlny od trajektů.
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Letos před prázdninami jsme se plavili na podobné trase: o Primoštenu a Visu-město jsem ti odpovídal v tématu"Neplatilo se...." Na Žirje kromě možností, zmíněných v nedávné reportáži od FiendMB jsou poměrně nové kvalitní bojky i v zátoce Tratinska (jižní pobřeží ostrova, západně od Stupica), o trochu dražší. Bunkr před městem Vis je v zátoce Rogačič, vyvázání možné pro několik lodí (Regatka JI 2012) i na kotvu. Do centra je ale poměrně delší procházka kamenitou cestou přes kopec. Vila Češka se momentálně opravuje, vyvázání u mola problematické, spíš nemožné. Na Biševu byly sloupky s elektrikou atp. nefunkční Možná už to někdo opravil, ale spíš ne- bydlí tam jenom pár lidí (asi 7) Při vyvázání bokem nutno nechat místo pro výletní loď (označeno cedulkou) a dát pozor na armování, občas vyčnívající z betonu.
Zlarin, doporučovaný Mackem, mám taky v oblibě. No a kdyby náhodou foukalo dovnitř, tak naproti je zrcadlově umístěný ostrov: Prvič-Luka. Dobrá hospoda hned u mola.
Brač - libí se mi Boboviště, ale možností je tam v blízkosti víc na obě strany.
Všechna tebou požadovaná místa už zde byla v různých vláknech popsána, zkus pofiltrovat.
Zlarin, doporučovaný Mackem, mám taky v oblibě. No a kdyby náhodou foukalo dovnitř, tak naproti je zrcadlově umístěný ostrov: Prvič-Luka. Dobrá hospoda hned u mola.
Všechna tebou požadovaná místa už zde byla v různých vláknech popsána, zkus pofiltrovat.
Naposledy upravil(a) bedrich dne pát zář 13, 2013 9:21 am, celkem upraveno 1 x.
Macek0585 píše:Ahoj,
Ok...dik moc.
Kukljici davame spiš jen proto, aby jsme se v sobotu někam pohli a otestovali loď... Zlarin by mohl byt fajn náhrada za Primošten...
Naposledy upravil(a) Skof_ACE dne stř zář 11, 2013 4:31 pm, celkem upraveno 1 x.
bedrich píše:Letos před prázdninami jsme se plavili na podobné trase: o Primoštenu a Visu-město jsem ti odpovídal v tématu"Neplatilo se...." Na Žirje kromě možností, zmíněných v nedávné reportáži od FiendMB jsou poměrně nové kvalitní bojky i v zátoce Tratinska (jižní pobřeží ostrova, západně od Stupica), o trochu dražší. Bunkr před městem Vis je v zátoce Rogačič, vyvázání možné pro několik lodí (Regatka JI 2011) i na kotvu. Do centra je ale poměrně delší procházka kamenitou cestou přes kopec. Vila Češka se momentálně opravuje, vyvázání u mola problematické, spíš nemožné. Na Biševu byly sloupky s elektrikou atp. nefunkční Možná už to někdo opravil, ale spíš ne- bydlí tam jenom pár lidí (asi 7) Při vyvázání bokem nutno nechat místo pro výletní loď (označeno cedulkou) a dát pozor na armování, občas vyčnívající z betonu.
JJ..pamatuju se:). Jen jsem teď tu trasu dal tak trochu vic do kupy. Asi tim padem vymenim Kakan za Žirje. V pilotovi ten Kakan nevypada zas tak otevřený...ale realita může být jiná. Takže Tratinska nebo Stupica.
- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
Kukljica - myslím si, že pokud nebudeš mít pozdní příjezd, dá se v sobotu dostat dál. Třeba Vrgada.
Kakan - Já bych raději na Žirje, Vela Stupica. Lépe kryté, levnější bójky
Komiža- bývá často brzo plná, Ferenc hlásil v srpnu, že bral v 11 poslední muring (prostě se hojně využívá jako ideální místo pro start na Biševo a jeskyně)
Bunkry - omezená kapacita cca 4 lodí, takže bývá brzo plno. V sezonu téměř nemyslitelné
Primošten - osobně to tam mám rád a ceny se mě nezdají jiné, než jinde. Já bych ho určitě nevypustil z plánu.
Sukošan, tam musíš
Na co si dát pozor? No rozhodně nezkoušet proplout pod Ždrelacem
, benzinka v Sukošanu tuším do 18 hod. téměř bez fronty.
Asi bych vypustil Brač bunkry. Po Biševu skočit na Sv. Klement a pak se vracet nahoru. Ale těžko se ted radí, když je zatím na nějaké předpovědi počasí brzo.
Komiža- bývá často brzo plná, Ferenc hlásil v srpnu, že bral v 11 poslední muring (prostě se hojně využívá jako ideální místo pro start na Biševo a jeskyně)
Bunkry - omezená kapacita cca 4 lodí, takže bývá brzo plno. V sezonu téměř nemyslitelné
Primošten - osobně to tam mám rád a ceny se mě nezdají jiné, než jinde. Já bych ho určitě nevypustil z plánu.
Sukošan, tam musíš
Na co si dát pozor? No rozhodně nezkoušet proplout pod Ždrelacem
, benzinka v Sukošanu tuším do 18 hod. téměř bez fronty.
Asi bych vypustil Brač bunkry. Po Biševu skočit na Sv. Klement a pak se vracet nahoru. Ale těžko se ted radí, když je zatím na nějaké předpovědi počasí brzo.
Bilardos píše:Kukljica - myslím si, že pokud nebudeš mít pozdní příjezd, dá se v sobotu dostat dál. Třeba Vrgada.
Sukošan, tam musíš![]()
Na co si dát pozor? No rozhodně nezkoušet proplout pod Ždrelacem, benzinka v Sukošanu tuším do 18 hod. téměř bez fronty.
Dík moc..něco z toho určitě vyberu...snad nám bude prat počasí.
deko píše:o tejto trase su tu na fore popisane tony. staci sa trochu posnazit a budete mat presnu predstavu kade ist a kam nie...
Jj, mám to tu docela projity. Ale spousta informaci je tu třeba z roku 2009, a od té doby se mohlo spoustu věci změnit.
Proto to vlákno.
Pokud někdo mate chuť a čas se podělit....jsem rad za kazdou aktualni informaci.
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Kterou máš na mysli? Restaurace Gajeta vedle recepce a velkých sprch (zhruba molo 7 - 8 ) souhlas - nic moc. Ale ta na koupacím poloostrově jménem Laguna (molo 32-33) není tak špatná, vzhledem k tomu, že v blízkém okolí mariny jinak nic není. Až v Sukošanu obci, ale pak ten zpáteční husí pochod po silnici.
- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
bedrich píše:Kterou máš na mysli? Restaurace Gajeta vedle recepce a velkých sprch (zhruba molo 7 - 8 ) souhlas - nic moc.
Ano Gajetu vedle recepce jsem měl na mysli. Jinak pokud někomu nevadí se projít, tak rozhodně lepší než uvedená je asi 20 min pěšky tady: Google maps
- FerenCS
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Bilardos píše:Komiža- bývá často brzo plná, Ferenc hlásil v srpnu, že bral v 11 poslední muring (prostě se hojně využívá jako ideální místo pro start na Biševo a jeskyně)
To, že tam bolo plno súviselo okrem iného aj s predpoveďou počasia: GUST OF WINDS 35-45KN. RISK OF LIGHT ISOLATED THUNDERSTORM. V samotnom prístave v Komiži vtedy fučalo 16-20KN, tak bolo celkom veselo.
- kaptn
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
Bunkry-Brač-obsazené v létě polohoumelesy,grilující výletním lodím masena,za projití ale určitě stojí,některé jsou velmi vhodné i pro volné kotvení,ale je tam dost hloubka; na Visu-Rogačic-4 plachetnice a dost,..takže soukromí 0 a k tomu smrad,jen jako nouzové kotviště s pevným uvázáním,v zátoce je písek,kde nám kotva ve větru moc nedržela,chce se to ztáhnout do závětří,potom docela pohoda, do Visu cca hod chůze
Komiži se zásadně vyhýbám,vítr tam zesiluje jako v dýze,většinou plno,k bojce jsem se uvázal jen nouzově jen na pár hod,do opravy,s výběrčím byla i řeč,za 2 piva mě nechal,když jsem mu řekl o krizovce s vrátkem,.....VIS: u čs chalupy chce to vyhodit kotvu dále a zád uvázet co nejblíže břehu,naproti v zátoce bylo kupodivu volno i u břehu,chce se to nebát a zaplout hlouběji do zátoky,v podstatě až po majáček u mola se kotvit dá na přijatelné hloubce,jen pozor na opuštěné mooringy
Biševo,celkem malá zátoka u jeskyně,rozcapenost některých nezná mezí
,na větší hloubce jsou již kameny a kotva drží velmi dobře,
na severu se snažím nekotvit ,anžto nejsem tak bohatý,abych platil a platil a platil a raději to dávám i v noci rovnou na VIS,ev až na Šoltu z jižní strany-dle nasliněného prstu a nálady
do neděle má pršet foukat do 5m/s -dnešní přímé zprávy z Makarské,-na severu už kosa-Pula 18,v Tisnu vane mistral,v Dubrovníku 25,příští týden- jedu předzazimovat do Tisna,má už být tepleji
Komiži se zásadně vyhýbám,vítr tam zesiluje jako v dýze,většinou plno,k bojce jsem se uvázal jen nouzově jen na pár hod,do opravy,s výběrčím byla i řeč,za 2 piva mě nechal,když jsem mu řekl o krizovce s vrátkem,.....VIS: u čs chalupy chce to vyhodit kotvu dále a zád uvázet co nejblíže břehu,naproti v zátoce bylo kupodivu volno i u břehu,chce se to nebát a zaplout hlouběji do zátoky,v podstatě až po majáček u mola se kotvit dá na přijatelné hloubce,jen pozor na opuštěné mooringy
Biševo,celkem malá zátoka u jeskyně,rozcapenost některých nezná mezí
,na větší hloubce jsou již kameny a kotva drží velmi dobře,
na severu se snažím nekotvit ,anžto nejsem tak bohatý,abych platil a platil a platil a raději to dávám i v noci rovnou na VIS,ev až na Šoltu z jižní strany-dle nasliněného prstu a nálady
do neděle má pršet foukat do 5m/s -dnešní přímé zprávy z Makarské,-na severu už kosa-Pula 18,v Tisnu vane mistral,v Dubrovníku 25,příští týden- jedu předzazimovat do Tisna,má už být tepleji
- kaptn
- pravidelný návštěvník

- Kontaktovat uživatele:
bedrich píše:zkrácená cit." Biševo - kotva drží velmi dobře"![]()
Přes zátoku vede podmořský elektrický kabel = zákaz kotvení, vyznačený znakem na břehu naproti molu. Mimo to je tam po dně docela bordel, takže už jsem tam viděl i jak kotvu nemohli za boha vytáhnout.
Myslíme jednu a tu samou zátoku?Molo jsem tam neviděl
- FerenCS
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
kaptn píše: na Visu-Rogačic-4 plachetnice a dost,..takže soukromí 0 a k tomu smrad,jen jako nouzové kotviště s pevným uvázáním,v zátoce je písek,kde nám kotva ve větru moc nedržela,chce se to ztáhnout do závětří,potom docela pohoda, do Visu cca hod chůze
Ten počet lodí v bunkri závisí hlavne od ochoty, umu a šikovnosti zúčastnených. Zažil som v bunkri Rogačic už trochu viac lodí. Na FR JI 2012 ich tam bolo 6+3

Ještě jednou dík za tipy...
A jen takové shrnutí.
První noc Kukljice - poplatek nula, grilovali jsme na molu (resp. vlnolamu)... fajn.
Druhá noc Kakan (už bylo pozdě, takže se nám nechtělo na Žirje) - v noci přišla bouřka, docela se blýskalo, ale zas tak moc nefoukalo, takže taky OK - platili jsme opět nula - asi jsme dojeli pozdě.
Třetí noc Biševo - kotvení na muring - za kotvení opět nula.
Severní zátoka na Budikovacu - fajn oběd i koupání.
Čtvrtá noc Vis-Vis - trochu ostřejší hoši na výběru poplatku za kotvení, ale vyváženo super odpolednem na skůtrech - za tři hoďky jsme objeli celý VIS. Moc fajn restaurace u mola v Rukavacu - byli tam i nějaké bójky.
Pátá noc Brač - oba bunkry, jak už bylo zmíněno výše, obsazené polohomelesy - takže jsme nakonec stáli v zátoce Lučice. Zátoka ok, ale 300 Kun mi přišlo docela dost.
Zátoka Stari Trogir (oběd) taky fajn.
Šestá noc - Žirje - Stupica - dobrý.
Jinak loď Bav 46 2005 z charteru Miramo Sukošan připravená celkem ok. A když jsme pak řešili nějaké drobnosti, tak fajn přístup. Jel bych s nima zase.
A jen takové shrnutí.
První noc Kukljice - poplatek nula, grilovali jsme na molu (resp. vlnolamu)... fajn.
Druhá noc Kakan (už bylo pozdě, takže se nám nechtělo na Žirje) - v noci přišla bouřka, docela se blýskalo, ale zas tak moc nefoukalo, takže taky OK - platili jsme opět nula - asi jsme dojeli pozdě.
Třetí noc Biševo - kotvení na muring - za kotvení opět nula.
Severní zátoka na Budikovacu - fajn oběd i koupání.
Čtvrtá noc Vis-Vis - trochu ostřejší hoši na výběru poplatku za kotvení, ale vyváženo super odpolednem na skůtrech - za tři hoďky jsme objeli celý VIS. Moc fajn restaurace u mola v Rukavacu - byli tam i nějaké bójky.
Pátá noc Brač - oba bunkry, jak už bylo zmíněno výše, obsazené polohomelesy - takže jsme nakonec stáli v zátoce Lučice. Zátoka ok, ale 300 Kun mi přišlo docela dost.
Zátoka Stari Trogir (oběd) taky fajn.
Šestá noc - Žirje - Stupica - dobrý.
Jinak loď Bav 46 2005 z charteru Miramo Sukošan připravená celkem ok. A když jsme pak řešili nějaké drobnosti, tak fajn přístup. Jel bych s nima zase.