Nakoniec po tom ako sme sa stretli reálne pri splavovaní Dunaja, stretávame sa znovu virtuálne na vlnách jachting.info. Na Dunaj na viac dní, prinajmenšom do Maďarska sa s MacGregorom ešte určite viac krát vyberiem, tiež mi bolo veľmi lúto keď som sa musel prehnať okolo krásnych miest a nebol čas sa zastaviť (2 dni dolu+2dni hore, viac voľna som vtedy bohužiaľ nemal).
To teista: Ohľadom spotreby - kĺzanie je určite LUXUS, najmä ak sa jedná o ťažší kajutový čln. S vzrastajúcou váhou klzáku (a rastúcou rýchlosťou) neúmerne rastie potrebný výkon a tým aj spotreba paliva. Samozrejme príjemne fajne stúpa aj arenalín pri jazde ... ale to po pár hodinách rýchlo omrzí a posádka sa začína tešiť na okamih, keď sa motor/ry konečne vypne/nú. A potom občas treba trochu relaxovať pri bandaskových stečingových cvikoch k viac či menej blízkej pumpe pri dopĺňaní trojciferného množstva litrov PHM ...
Ešte sa dá veeľa ušetriť pri príjemnej kľudnej výtlačnej plavbe dolu prúdom.
Na mojej lodi je to veľký rozdiel - MacGregor je skôr štíhla plachetnica ako klzák, a hodinová spotreba pri cca 6 uzloch je iba okolo 3-4 litrov - 50HP štvortakt iba tíško pradie pri 2000 - 2200 rpm.
Proti prúdu sa ale niekedy výtlačná plavba neoplatí, na niektorých miestach by si skoro stál na mieste ... v sklze sa proti prúdu pohybovala spotreba tiež okolo 50l/100km (dole prúdom sklzom cca 40l/100km). Samozrejme, flipper išiel aj v minimálnom sklze o dosť rýchlejšie ...
Teraz mám loď na Balatone a na dva víkendy zatiaľ stačilo 25l benzínu
- občas nefúkalo, takže som natočil 8 motohodín, z toho iba asi 1/2 hod jazdou v sklze, viac nás to nebavilo. Bezmotorovo odplachtenú vzdialenosť odhadujem okolo 100nm. A to je zábava zase o niečom inom! 

, až v důchodu...