Ahoj,
Na Baváriích je nutné při smotávání hlavní plachty (a ideálně i při vymotávání) nutné použít ráčnu na stežni.
Chtěl bych se tomu letos vyhnout.
Nevíte někdo jak je to třeba na Elanech?? (např Elan 344 Impresion)
Vím jen že Francouzi (Sun Odyssey, Oceanis,....) tento systém určitě nepoužívají.
Dík
Skof
PS: na obrázcích nějaká ráčna je, otázkou je, jestli je to jedinné řešeni...
Bavaria X Elan....ráčna na stežni? (system roll)
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Nenapsal jsi přesně co chceš/nechceš, čemu se chceš vlastně vyhnout. Jestli nechceš vůbec roll do stěžně, nebo pouze nechceš točit klikou.
- Pokud chceš místo kliky šroubovici s lanem do kokpitu, musíš na Francouze. Nevzpomínám si že by "němec" nebo "slovinec" měl tento systém.
- Pokud nechceš vůbec roll, nech si udělat takovou nabídku od svého dodavatele. Už ve specifikaci lodí, jež lze u dodavatele vyhledat, je toto popsáno.
- Pokud chceš místo kliky šroubovici s lanem do kokpitu, musíš na Francouze. Nevzpomínám si že by "němec" nebo "slovinec" měl tento systém.
- Pokud nechceš vůbec roll, nech si udělat takovou nabídku od svého dodavatele. Už ve specifikaci lodí, jež lze u dodavatele vyhledat, je toto popsáno.
Systém šneku není špatný, ale s klikou nemívám problémy. Podle mě to je to nejmenší, co se týká práce posádky. Něco dělat musí, jinak zvlčí.
Co mě ale vadí, to je případ kdy tou vinchnou co se do ní na stěžni dává klika, je protažené lano a svedené do kokpitu. Jako nekonečné. Jak se to tam motá, plantá, jednou stranou taháš, u druhé musíš dávat pozor aby dobře najížděla do stoperu. Zlatá klika.
Co mě ale vadí, to je případ kdy tou vinchnou co se do ní na stěžni dává klika, je protažené lano a svedené do kokpitu. Jako nekonečné. Jak se to tam motá, plantá, jednou stranou taháš, u druhé musíš dávat pozor aby dobře najížděla do stoperu. Zlatá klika.
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Skof_ACE píše:Roll mi nevadí, chtěl jsem se vyhnout "klice na stěžni":)
......
Ok, dík:)
Měl jsem podobný názor.
Časem jsem si na systém "točení klikou na stěžni" zvyknul. Dnes mu dávám přednost před jinými systémy rolování plachty do stěžně. Při točení klikou můžeš pracovat s větším citem. Máš prostor na případné srovnávání plachty do drážky stěžně. Jsi u toho.
Je to otázka zvyku. Všechny používané systémy fungují dobře, když je pochopíš a naučíš se s nimi pracovat.
V současné době se mi nelíbí systém nekonečného lana namotaného na vinšně, jak o tom píše Baharis.
Myslím si, že je to tím, že se s ním setkávám pouze výjimečně. Nepřišel jsem mu na chuť.
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Re: Bavaria X Elan....ráčna na stežni? (system roll)
Skof_ACE píše:Ahoj,
Na Baváriích je nutné při smotávání hlavní plachty (a ideálně i při vymotávání) nutné použít ráčnu na stežni.
..........
Použít kliku při vymotávání plachty je třeba vždy když fouká. Rozvíjení plachty musí být kontrolované. Nejhorší je, když nedáš kliku, uvolníš brzdu a plachta vyletí rychle ven. Lekneš se a zabrzdíš. V tomto momentě systém chytá ránu, na kterou není dimenzován. Uděláš to několikrát a systém se rozpadne. Pak máš problém, nezabrzdíš plachtu. Ve větru velký problém.