Jaký máte zkušenosti s větrným generátorem na lodi?
Co třeba toto http://www.ebay.com/itm/300W-WATT-WIND- ... 1e82fecf08
Má vůbec smysl investovat do podobnýho zařízení?
Jak by se to chovalo v kombinaci se solárníma panelama na jednom regulátoru?
Větrný generátor
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
existuje taky kombinovany regulator pre solar + vietor
http://www.amazon.de/Uzman-Import-Expor ... raftanlage

http://www.amazon.de/Uzman-Import-Expor ... raftanlage

- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Re: Větrný generátor
Zdenda12345 píše:Jaký máte zkušenosti s větrným generátorem na lodi?
Co třeba toto http://www.ebay.com/itm/300W-WATT-WIND- ... 1e82fecf08
Má vůbec smysl investovat do podobnýho zařízení?
Jak by se to chovalo v kombinaci se solárníma panelama na jednom regulátoru?
Pro tebe to významu pozbývá. Soláry jsou daleko využitelnější v podmínkách Medditeránu a i majoritně na Atlantiku...teda v místech pasátů. Severněji by význam windgen měl,nicméně co se potkávám s lidma,názor stejnej...raději více sol.panelů,a to jsem se naposledy o tom bavil s Kanaďanem. Jinak některé windgeny mají regulátor zabudovanej.Zcela jistě bych nešel do třílistovejch potvor hlavně kvůli hluku...hučí jako stíhačky u startu. No a na letním Jadranu je ti winggen platnej asi jako slepému full HD
howk
Monty
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

OK, dík.
Pustim to z hlavy.
Napadlo mě, že když už na lodi to uchycení mam, tak bych to tam taky pověsil. Zatim mam na tom držáku hozenej pár natáčecích solárů 2x20W. Vypadá to ale dost blbě. Ten gen. by se na to hodil víc. Možná by i dal víc energie, než ty dva panely. Taky bych tim pořešil dny, kdy je pod mrakem.
Pravda je, že jsem letos byl na moři poprvé. Všechno pro mě bylo nový, takže přemejšlení, jestli to fouká dobře pro větrnej generátor mě vůbec nenapadlo.
Asi je to blbě vyhozených 6 tis.
Jinak solární regulátor už mam, takže když, tak bych to potřeboval připojit k němu..... teď mi docvaklo, že já mam asi jen 10, nebo 20A. Tak to by mi ho ten větrník při prvnim většim větru poslal do věčných lovišť.
Asi je to fakt blbej nápad.
Pustim to z hlavy.
Napadlo mě, že když už na lodi to uchycení mam, tak bych to tam taky pověsil. Zatim mam na tom držáku hozenej pár natáčecích solárů 2x20W. Vypadá to ale dost blbě. Ten gen. by se na to hodil víc. Možná by i dal víc energie, než ty dva panely. Taky bych tim pořešil dny, kdy je pod mrakem.
Pravda je, že jsem letos byl na moři poprvé. Všechno pro mě bylo nový, takže přemejšlení, jestli to fouká dobře pro větrnej generátor mě vůbec nenapadlo.
Asi je to blbě vyhozených 6 tis.
Jinak solární regulátor už mam, takže když, tak bych to potřeboval připojit k němu..... teď mi docvaklo, že já mam asi jen 10, nebo 20A. Tak to by mi ho ten větrník při prvnim většim větru poslal do věčných lovišť.
Asi je to fakt blbej nápad.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

Je to ten z odkazu, jak jsem dával. nedělam si iluze. Bude to nějaká čína, takže asi moc dlouho nevydrží. Na druhou stranu dneska už je všechno konstruovaný tak, aby to jen těsně přežilo záruku.
Je to 6 listej rotor, generátor max. 350W. Výstupní proud při 12V 25A. Cena i s poštovnym je 270 doláčů.
Čim víc nad tim přemejšlim, tim víc mi to přijde jako pitomost. Už třeba i proto, že do baterie těch 25A ani pustit nemůžu. Mam tam asi 95Ah baterii. I když auto mi taky těsně po startu dobíjí i 100A a baterie to vydrží.
Samozřejmě můžu brát v úvahu, že to na jadranu, nebo na přehradě na plno asi jen tak nepojede. a když, tak jen při nějakym nárazu větru a to už budu stejně pos. strachy a někde schovanej.
To, že to startuje na 3m/s chápu tak, že to se to konečně roztočí (s prakticky nulovym výkonem). Bohužel u toho neni wýkonová křivka.
Kdyby to někdo měl na lodi, tak by mě zajímaly i postřehy z reálnýho provozu.
Minimálně to, že se to na jadranu moc nevyskytuje ti monty dává za pravdu, že se to tam nehodí. Zase ale je to tam samá čártrovka a tam se na tyhle zdroje obecně kašle.
Je to 6 listej rotor, generátor max. 350W. Výstupní proud při 12V 25A. Cena i s poštovnym je 270 doláčů.
Čim víc nad tim přemejšlim, tim víc mi to přijde jako pitomost. Už třeba i proto, že do baterie těch 25A ani pustit nemůžu. Mam tam asi 95Ah baterii. I když auto mi taky těsně po startu dobíjí i 100A a baterie to vydrží.
Samozřejmě můžu brát v úvahu, že to na jadranu, nebo na přehradě na plno asi jen tak nepojede. a když, tak jen při nějakym nárazu větru a to už budu stejně pos. strachy a někde schovanej.
To, že to startuje na 3m/s chápu tak, že to se to konečně roztočí (s prakticky nulovym výkonem). Bohužel u toho neni wýkonová křivka.
Kdyby to někdo měl na lodi, tak by mě zajímaly i postřehy z reálnýho provozu.
Minimálně to, že se to na jadranu moc nevyskytuje ti monty dává za pravdu, že se to tam nehodí. Zase ale je to tam samá čártrovka a tam se na tyhle zdroje obecně kašle.
- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
zdendo a co toto?
http://www.ebay.de/itm/Windrad-Windgene ... 1278717885
12V, max 150W, zabudovany regulator, priemer vrtule iba 82 cm.

http://www.ebay.de/itm/Windrad-Windgene ... 1278717885
12V, max 150W, zabudovany regulator, priemer vrtule iba 82 cm.
- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
O 25A si můžeš nechat akorát zdát. Skus někde najít na netu k tomu křivku,graf,tabulku,ale myslím,že to bude jako u všech...vítr do 10kn je tak na jeden-dva A,těch 25A ti dá tak v 45kn,což je trochu stejně nereální,bo to už bude moset windgen zabrzdit ,jinak by ti nejspíše ulítnul
. A do baterky 25 A v klidu pustit můžeš,stejně si baterie veme jenom co potřebuje...víc do ní nepoteče. Na lodi jsem měl wingen rok.Na oceli to jde stěží odizolovat na kluk a po železe se zvuk nese dobře. V noci,když foukalo jsem ho stejně zarígloval,bo spát v tom šlo jenom po lahvi Jacka. Nedávno jsem měl na ruce 400W windgen za 200,-€,zvažoval jsem ho dát na bezan,ale pak jsem si to rozmyslel. Moc peněz,práce,starostí...málo muziky.Raději nadimenzovat baterie a k tomu soláry. Moje en.spotřeba je hodně vysoká,nicméně prozatím stíhá 240W 40V solár plus MPPT reg. i teď v zimě a ještě k tomu na uchcané Maltě. Pokud ale to trochu přeženu,jako že zachrápu u kompu a pod, a trochu zcucnu baterie,mám generátor(zabudovanej). Myslím,že by musel dlouho vrčet,než by se provozem tohoto jednoválcového nafťáku zaplatil windgen. Ale všechno je relativní,mnoho lidí ho na lodích má,hlavně seagypsys,nicméně každej tvrdí,že raději přidat sol.panely. Pokud ale windgen na lodi je,nejspíš bude k něčemu,i když nejspíše ne natolik,jak bys očekával.
howk
Monty
. A do baterky 25 A v klidu pustit můžeš,stejně si baterie veme jenom co potřebuje...víc do ní nepoteče. Na lodi jsem měl wingen rok.Na oceli to jde stěží odizolovat na kluk a po železe se zvuk nese dobře. V noci,když foukalo jsem ho stejně zarígloval,bo spát v tom šlo jenom po lahvi Jacka. Nedávno jsem měl na ruce 400W windgen za 200,-€,zvažoval jsem ho dát na bezan,ale pak jsem si to rozmyslel. Moc peněz,práce,starostí...málo muziky.Raději nadimenzovat baterie a k tomu soláry. Moje en.spotřeba je hodně vysoká,nicméně prozatím stíhá 240W 40V solár plus MPPT reg. i teď v zimě a ještě k tomu na uchcané Maltě. Pokud ale to trochu přeženu,jako že zachrápu u kompu a pod, a trochu zcucnu baterie,mám generátor(zabudovanej). Myslím,že by musel dlouho vrčet,než by se provozem tohoto jednoválcového nafťáku zaplatil windgen. Ale všechno je relativní,mnoho lidí ho na lodích má,hlavně seagypsys,nicméně každej tvrdí,že raději přidat sol.panely. Pokud ale windgen na lodi je,nejspíš bude k něčemu,i když nejspíše ne natolik,jak bys očekával.
howk
Monty
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

Hluk mě vůbec nenapadl. Máš pravdu.
Holt tam necham ty dva otočný panely. Ty daji reálně kolem 2 - 2,5A po dobu 10 - 12 hodin deně. Počítejme tedy těch zhruba 25Ah. To by asi ten generátor v podmínkách za jakých jsem já na vodě fakt nedal.
Dík za rady
Projevuje se zima.... člověk vymejšlí píč...., aby se nenudil
Holt tam necham ty dva otočný panely. Ty daji reálně kolem 2 - 2,5A po dobu 10 - 12 hodin deně. Počítejme tedy těch zhruba 25Ah. To by asi ten generátor v podmínkách za jakých jsem já na vodě fakt nedal.
Dík za rady
Projevuje se zima.... člověk vymejšlí píč...., aby se nenudil