Propeler pre Yamaha F 30 B

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Propeler pre Yamaha F 30 B

Příspěvekod Ozzie » pon led 13, 2014 8:25 am

Minulý týždeň mi poslal náš nováčik yan túto súkromnú správu. Keďže ja nemám stýmto motorom skúsenosti, tak som si dovolil založiť nové vlákno. Dúfam, že mu pomôžete. Ďakujem!
"Ahoj, chcem ta poprosit o radu. Mam katamaran 5m a novú Yamaha 30HP. Do 1/3plynu (na pake oznacene ako ekon.jazda) to reaguje super, ale ked pridam viac, hoci aj plny kotol,motor ma stale rovnake otacky i rychlost. V podstaste ide /pocitovo/ podobne ako ked som mal 20HP, len stupla spotreba. Cln ma 170kg, motor 100,...komplet s posadkou 450-500kg. Vraj mi predajca namontoval na tu zataz nevhodnu vrtulu (11-6/3x11). Ze treba inu, motor pojde rychlejsie na nizsie otacky+klesne spotreba. O to mi islo, ked som kupoval 30tku-premiestnovat sa tichsie,pritom rychlejsie a s dobrou spotrebou /som rybar,Dunaj/. Poprosim ta o nazor, lebo to chcem riesit, kym je motor novy /4motohodiny/, aby som nieco /ako neodbornik/nepos... Dakujem za odpoved."
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Propeler pre Yamaha F 30 B

Příspěvekod david » pon led 13, 2014 9:29 am

z dotazu mi není jasné, jakou rychlostí to jezdilo a jak vytočil těch 20HP. pokud to nedostal do kluzu - není to klouzavá loď - tak 30HP v podstatě nemá smysl.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon led 13, 2014 9:44 am

Neklouzava lod o delce 5m na Dunaji je uplna blbost (to nahodou vim), slo by to maximalne nejakejch 14km/h a při 500kg by motor přes 10HP nemel zadnej smysl. Chtelo by to taky napsat a jakou mel ten 20HP vrtuli, když uz.

Edit: Vlastne by to chtelo videt jak ten kat vypada. (170kg lod .... 100kg motor .... to mne pos*r!)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon led 13, 2014 11:12 am

Ať sem dá fotku já mám taky na Molinári katamaranové dno. ten tunel tam trochu dělá paseku musí se správně vyladit výška motoru a dát dolu na dno takový trojuůhelník jinak voda strašně stříká. na takém člunu musí být 10 koní navíc cejtit i kdyby tam byla jiná vrtule
david
moderátor

Příspěvekod david » pon led 13, 2014 11:12 am

von to spíš nebude klasickej kat, ale nějakej klouzavej dvoukýlák. jenže to měl jasně napsat.

nebo se courá ve výtlaku na nějakým rameni a do proudu neplave.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon led 13, 2014 12:36 pm

Jestli se coura po ramenech, tak mu staci motor za 1200EUR a nemusi kupovat 30HP obludu.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon led 13, 2014 3:18 pm

Ale on ten motor má a chce radu. kdyby chtěl malej motor tak si ho asi koupil ale asi jezdí i v proudu a tam je slabej motor k ničemu. já mám taky rád na motoru rezervu.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon led 13, 2014 3:21 pm

když chce radu, musí dát víc detailů

Píše: Mam katamaran 5m a novú Yamaha 30HP. Do 1/3plynu (na pake oznacene ako ekon.jazda) to reaguje super, ale ked pridam viac, hoci aj plny kotol,motor ma stale rovnake otacky i rychlost. V podstaste ide /pocitovo/ podobne ako ked som mal 20HP, len stupla spotřeba.

Vono to celý dohromady moc nehraje. Jestli má klouzadlo, tak s 30HP na třetinu plynu to do kluzu nedostane. Navíc motor nemá zajetej. Přesto píše, že to jede na třetinu plynu, jako 20Hp na plnej. Divný. Třeba třetina není třetina.

Teoretická rychlost jeho vrtule je cca 46km/h, praktická tak do 38 km/h
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon led 13, 2014 3:35 pm

no je divný že když dá motor naplno tak to má stejné otáčky jde o to jestlí jde opravdu naplno to že dám páku naplno neznamená žé je naplno mohlo by to být špatně seřízené. Ale je pravda že někdy na člunu se stává,že jedeš na třičtvrtě plynu třeba 50km a na plnej to jen víc řve žere a rychlost třeba jen 52. prostě z tý lodě víc už nedostaneš ani silnym motorem
martin76
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod martin76 » úte led 14, 2014 6:58 pm

170 kg na 5 metrový čln sa mi zdá málo ak by to naozaj tak bolo tak by to s tou jedenástkou vrtulou malo ísť bezproblémou do sklzu.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte led 14, 2014 7:23 pm

Pravdepodobne ide o kat maďarskej výroby, ktoré valcujú dobrou cenou. Je ale známe, že je vnich málo materiálu. Kopíruje a falšuje ich každý kto má ruky a nohy. Jazdiť s 30 koňovým motorom by ale mal v pohode. Dobre by bolo keby sa ozval kolega, pre ktorého som toto vlákno založil.
yan
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod yan » úte led 21, 2014 9:13 am

Ide o kat Sportyacht 500L. Kamarat rybar s nim jazdi Dunaj 4 roky, uplne spokojny. Cln je pre moje potreby ok, jedine minus je opatrnejsia jazda pri vlnach v hlavnom toku, ale s tym som pri kat ratal. Jazda je, ako som pisal, v pohode, sklz ihned, nechapem iba ten plyn. Neviem ake ma motor pri 1/3 otacky, ale asi netoci plny vykon /5-6tisic/. Ale isto nie je v poriadku, aby pri pridani nad tretinu plynu zostavali otacky rovnake, aj ked dam hoci plny. Vymenim podla odporucania vrtulu za rozmer 11,10x13 a uvidim.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 21, 2014 1:10 pm

Já bych začal tím že ho vyzkouším na suchu s klakama na vodu. a uvidíš jestli otáčky budou vyšší nebo ne. pak by byloa chyba na motor. Ale když to jede na 1/3 OK tak na plnej to musí dostat vyšší otáčky i při nevhodné vrtuli
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte led 21, 2014 1:44 pm

Změní se zvuk motoru při přidání z 1/3 na plnej plyn? Měl jsi už rozdělanej karbec a díval se jak se hejbe jehla? Jestli ten motor neni novej, tak se v tom mohl nějakej kutil hrabat.

Venku bez zatížení bych ten motor rozhodně nehnal na plnej knedlík. Jediný co zjistíš je jak daleko ti z válce vyletí píst!! :D
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 21, 2014 1:55 pm

No nevím kam by mu letěl píst a hlavně proč! Když nasadím klapky na vodu tak to bude chladit a motor klidně můžu vyzkoušet ze 1/3 a pak dát plnej a uvidím jestli se otáčky zvednou či ne. snad to nemusí hnát na prázno hodinu ale stačí 5 sekund a vidím co to dělá. nebo chceš tvrdit že bez vody se motor rozletí :mad:
yan
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod yan » úte led 21, 2014 1:55 pm

pisal som, ze motor ma rovnake otacky i rychlost, takze asi aj zvuk.Pisal som, ze je novy, ma 4 hodiny. Kedze je novy a je to 30hp, nema karburator ale el.vstrek. ...
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte led 21, 2014 2:18 pm

Už jsem si dočetl, že je novej. A už jsem si i našel, že je to stříkačka. Původně jsem se tomu nechtěl nijak věnovat. :) sorry
Jen mě zaujala ta myšlenka přetočenýho motoru (jestli nemá nějakej omezovač apod.) :D

Ostatně muj motor to neni, takže hurá na plnej knedlík bez zatížení. :D Třeba motorka mi už na brnknutí o plyn vyletí do omezovače. A to rozhodně neni řeč ani o 1/3 plynu!
Specifika lodních motorů neznam. Ty ostatní se rozhodně nesmí vytáčet bez zatížení.
O chlazení přece vůbec nebyla řeč. Snad jen úplnýho .... by napadlo startovat motor bez připojenýho chlazení. :gun:

asi máš dvě možnosti. Buď si motor podle "odborných" rad dobrovolně zkur... doma, nebo ho odvezeš do záručního servisu.

P.S.
Já mam třeba na lodnim motoru moc lehkou vrtuli. Zhruba do 3/4 plynu jde OK, ale po dalšim přidání jsou otáčky pořád stejný, jen zvuk trochu zhrubne. Takže asi tak. Už chápeš mojí otázku? :)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 21, 2014 2:23 pm

Tak ještě jinak. Když sundáš víko a dáš tu jednu 1/3 plynu koukni kde je páčka na motoru (plynu) pak dej plnej a jestli se pohne nebo ne. a když ne odpoj táhlo a zkus to ručně jestli to jde dál či ne. to můžeš udělat i při vypnutym motoru. Ale vrtulí to nebude. nebo sundej vrtuli a zkus to ve vodě bez ní a vuidíš či otáčky se zvednou či ne a i zvuk by se měl změnit .Ale chyba bude v ovládání plynu asi
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte led 21, 2014 2:28 pm

geus píše:Tak ještě jinak. Když sundáš víko a dáš tu jednu 1/3 plynu koukni kde je páčka na motoru (plynu) pak dej plnej a jestli se pohne nebo ne. a když ne odpoj táhlo a zkus to ručně jestli to jde dál či ne. to můžeš udělat i při vypnutym motoru. Ale vrtulí to nebude. nebo sundej vrtuli a zkus to ve vodě bez ní a vuidíš či otáčky se zvednou či ne a i zvuk by se měl změnit .Ale chyba bude v ovládání plynu asi

Přesně tak!! :) Jsme u toho, co jsem psal. Jen jaksi neovládá jehlu kerbece, ale klapku. A hlavně jsi to napsal srozumitelnějš, než já. :good:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 21, 2014 2:37 pm

Kdyby měl 3/4 plynu pak dal plnej a nic se nedělo tak bych to chápal že je třeba blbá vrtule nebu sklon či maximálky člunu a pak už to nic nedělá. Ale 1/3 a plnej to někde by bylo vidět a slyšet. A 30h a jeho loď je ok. Muj motor na neutrál jde vytočit jen na 1/3 plynu až po zařazení jde plnej tak jestli tam neni něco bloklého či uvolněného. Ale to si s tím musí pohrát a zkontrolovat takhle na dálku radit je jehla v seně
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte led 21, 2014 3:15 pm

Máš pravdu, taky mam takovou blokaci na Hondě. Dokonce na zpátečku mi tam ta blokace zůstává pořád. Jestli to tak má bejt nevim a neni to podstatou tohohle vlákna.

On ale píše, že ten plyn vytočí. Jen motor na to nijak nereaguje.

Souhlas, tohle vrtulí nebude.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte led 21, 2014 3:58 pm

odpovím mimo téma je to i někdy na zpátečce.
Boborobo2
návštěvník fóra
návštěvník fóra

to yan

Příspěvekod Boborobo2 » čtv led 23, 2014 8:31 pm

Ahoj!
yan Ty máš ten čln sportyacht 500 a motor Yamaha 30 .Mal by som otázku Ja mám Kmaxxi 4.60 je to skoro ten istý čln,mám naňom teraz Hondu bf30 s krátkou nohou ,chcem ju predať a kupiť tiež Yamahu novú ale 40.ku.Váhu to má ako tvoja 30-ka.No,a to sa ťa chcem spýtať že Ten tvoj motor má dlhú nohu alebo krátku?lebo ja mám na člne zrkadlo pre motor s krátkou nohou, a ako sa ti chová ten čln stým motorom? nieje moc ťažký ten motor na ten čln?netlačí ti vzadok lode moc dole?lebo výrobca odporúča nad 25 HP motor s dlhou nohou a s vyšším zrkadlom na člne.Mimochodom teraz tá moja Honda 30ka váži 73 kg a tá Yamaha 40ka má 94 kg podla prospektov tak neviem ale keď Ty ju tam máš zavesenú tak asi to je v poho,otázka je či máš tam dlhú alebo krátku nohu.
Diky!
Robo

Zpět na