Pryskyřice

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Pepa, david, vilma

alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv dub 05, 2007 11:34 am

nemo píše:Alfo, klikni u mého příspěvku na CITOVAT. Nevím proč se to neukazuje normálně, ale je to tam.

alffa píše:
nemo píše:
alffa píše:Ahoj nemo,
Tak teď jsem trochu na rozpacích. Píšeš že chceš aby to bylo transparentní.
Aby to nezakrylo ten krásný mahagon.
To ho chceš jenom napouštět?

To ale nevím jestli je to vhodná pryskyřice pro napouštění.
Výslovně se tam uvádí:
Letoxit PR 129
je tekutá nízkomolekulární cykloalifatická modifikovaná epoxidová pryskyřice bez plnicích látek. Má dobré mechanické vlastnosti a fyziologicky je dobře snášena. Vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Je vhodná pro výrobu laminátových dílů vyztužených skleněnými, uhlíkovými nebo kevlarovými vlákny (nejčastěji části letadel, člunů, karoserií aj.).

Tedy pro laminaci!
Dáš-li tam ale sklo či cokoli, ten mahagon stejně nebude vidět. Snad nanejvýše tušit.
alffa :?:
P.S.
Určitě by nás zajímalo vše co Ti sdělí. Tedy pokud se ozvou. :wink:

Nějak nic nevidno :?: :?:

Toto je příspěvek od nema. :wink:
Někde na netu jsem našel fotografie stavby dinghy ze dřeva (laťková obšívka z červeného cedru) někde z USA, kterou pak jednou vrstvou 160g/m2 skelné tkaniny olaminovali namísto ochraného laku. Nevím, jakou pryskyřici v USA používají, ale úplně to zprůhlednělo a dřevo svou barvou ožilo jako po lazurovacím laku. Navíc byť jediná vrstva laminátu je přece jenom lepší ochrana než několik vrstev laku. Chci tuto technologii použít. Proto hledám pryskyřici s UV ochranou a transparentní.
Pouze mne udivilo, že to laminovali z obou stran, tedy i zevnitř člunu. Můj známý Karel Nohejl (71 let), starý říční vlk, mě varoval před uzavřením dřeva do laminátu a doporučil zevnitř pouze impregnovat lodním lakem, aby dřevo mohlo dýchat, jinak se za pár let rozsype. Máte někdo s tím nějaké zkušenosti?

Tak už to vím proč se to nezobrazovalo.
Ty jsi ten příspěvek umístil omylem mezi značky(quote][/quote).
No to se stane :wink:
No tak teď už je to snad lepší.
alffa
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv dub 05, 2007 12:03 pm

Pardon,
Ještě k tomu laminování.
Ano; také jsem to na netu viděl.
Pokud se použije jedna vrstva tkaniny 160/g kvalitního skla, bude to perfektně prolaminováno. Tak to ještě průhledné bude.
Pak mě ale uniká smysl takové vrstvy. Jedna vrsta nemá žádný mechanický význam.
Jen si zaděláš na problémy.
Zatím co nátěr (napuštění) lehce při poškození opravíš, u toho skla také může dojít k tomu,
že to budeš strhávat. (práce pro vrahy) !!!!
A uzavřít z obou stran………..to může napadnout jen amika.
Tvůj přítel má pravdu. Rozhodně neuzavírat :!:
alffa
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 151

Příspěvekod Denis » čtv dub 05, 2007 10:49 pm

Zožeň si špecialnu živicu na extra priehladný laminát a vyskúšaj kolko gramov skla to znesie aby to bolo stále priehladné.. Myslím, že to bude viac ako 160 g. A potom to nalakuj. Samozrejme že aj tá tenká vrstva tam má význam, ak máš pekne odyhovanú preglejku, treba ju chrániť čo najviac.
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod berty » pát dub 06, 2007 10:54 am

Denisi, bez komentáře maximální souhlas
Berty
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát dub 06, 2007 9:22 pm

Keď som olaminovával trup na H16, tak cez 330 g bolo vidieť ako cez sklo a živica bola obyčajná. Problém vidím v povrchu, 160 g sa mi zdá hrubé. A pozor na skladbu, aby si tam nemal hrbole. Preloženie tkaniny budeš musieť odbrúsiť. Aj tak budeš asi musieť brúsiť. Tým narušíš sklo, teda po prebrúsení to natri znovu živicou. Je to piplačka a ešte k tomu na nervy.
Nemo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Nemo » úte kvě 29, 2007 12:06 pm

alffa píše:Ahoj nemo,
Tak teď jsem trochu na rozpacích. Píšeš že chceš aby to bylo transparentní.
Aby to nezakrylo ten krásný mahagon.
To ho chceš jenom napouštět?

To ale nevím jestli je to vhodná pryskyřice pro napouštění.
Výslovně se tam uvádí:
Letoxit PR 129
je tekutá nízkomolekulární cykloalifatická modifikovaná epoxidová pryskyřice bez plnicích látek. Má dobré mechanické vlastnosti a fyziologicky je dobře snášena. Vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Je vhodná pro výrobu laminátových dílů vyztužených skleněnými, uhlíkovými nebo kevlarovými vlákny (nejčastěji části letadel, člunů, karoserií aj.).

Tedy pro laminaci!
Dáš-li tam ale sklo či cokoli, ten mahagon stejně nebude vidět. Snad nanejvýše tušit.
alffa :?:
P.S.
Určitě by nás zajímalo vše co Ti sdělí. Tedy pokud se ozvou. :wink:

Je mi líto, kontaktoval jsem je už dvakrát a dosud se mi neozvali. Asi je zajímají jen kšefty za miliony. Naopak dostal jsem vzorky z Hedvy, ale to patří do plachet.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » pon čer 16, 2008 9:58 pm

Mam zacatecnicky dotaz: vlaminovavam preklizkova zebra do laminatoveho trupu a potreboval bych nejak prechovat stetec do dalsi laminace (treba pres noc). Zkousel jsem redidlo C6000, byl tvrdy. Nejaky napad do ceho stetec ponorit a nebo znamena kazda laminace zacit s novym stetcem?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon čer 16, 2008 10:24 pm

Ja umývam štetec /od epoxidu/ acetónom. Na kratšie obdobie, napríklad do druhého dňa alebo týždňa ho nechám po prvom vymytí ponorený v acetóne. Ale spotreba štetcov je aj tak vysoká.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » pon čer 16, 2008 11:04 pm

C6000 je aceton. Zajdi člověče do Baumaxu, Kauflandu ...... a tam mívají v těch hrabacích bednách za pár korun pytlík mizernejch štětců. Na laminování to stačí a pak vyhodit. Jinak ty vyprané štětce dělají žmolky a práce stojí za prd. už jsme se s tím docela natrápili.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte čer 17, 2008 8:47 am

V tomto případě bude na čištění štětců fungovat ředidlo 6300 /ředění epoxidové barvy/
Pepa
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » úte čer 17, 2008 11:37 am

stefin píše:Mam zacatecnicky dotaz: vlaminovavam preklizkova zebra do laminatoveho trupu a potreboval bych nejak prechovat stetec do dalsi laminace (treba pres noc). Zkousel jsem redidlo C6000, byl tvrdy. Nejaky napad do ceho stetec ponorit a nebo znamena kazda laminace zacit s novym stetcem?

To stefin,
nestačí štětec do něčeho přes noc namočit. Musí se důkladně vyprat a to včas.
Jakmile to začne gelovatět, je už každé ředidlo k ničemu.
Z toho plyne, že spotřeba ředidla je značná. Cenově vyjde lépe ten teistův Baumax-systém.
Výhodné je pokud se laminování může účastnit více lidí(nejméně dva).
Lidi rozděl na dvě party. Jednu „suchou“ a jednu „mokrou“. Mokrá provádí vlastní laminaci.
Suchá klade připravené sklo, míchá pryskyřici a obsluhuje mokrou partu.Všechno tak, aby se nezapatlala.
Je nutné vše předem připravit a rozvážit. Takzvaný laminovací plán. Pokud laminuješ sám, platí to dvojnásob. Jakmile se jednou zapatláš, už nic nepřipravíš.
No zkrátka musí to všechno vodsejpat.
Ještě k těm štětcům. Kde to jde, používej válečky. ;)
alffa
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » úte čer 17, 2008 1:50 pm

Dekuji za rady, prozatim se mi take osvedcilo stetce menit nez je vymyvat i pro to, ze u vymyvani nebyl vysledek ocekavany.
Valecek jsem si take poridil, ale nemel jsem odvahu jej jeste pouzit - laminuji zebra do trupu a tak je to vzdy pravy uhel (v tom lepsim pripade), mel jsem strach, ze bych se do rohu s valeckem nedostal a mit zapraseny stetec i valecek, to je dvojnasobna investice.
Jinak rozklad na sucho a mokrou partu se osvedcil, ja delam tu mokrou a manzelka tu suchou, akorat ta mokra parta ma na starost mimo vsechny sve prace i hodne ukonu z Tveho vyctu pro suchou partu. Stezovat si ale nemohu, protoze kdybych o suchou partu prisel, jsem v pytli.
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » úte čer 17, 2008 4:44 pm

ahoj stefin , já jsem to ze začátku dělal stejnou metodou jako ty , nakoupit hromadu levných štětců a pokaždé požít nový . Pak přijel tchán a zeptal se mě proč je vyhazuju , že u nich v laminovně (on byl v jiném provozu ) je vymejvali stejně jako při použití na barvu .
Od té doby používám jeden štětec zhruba měsíc , podle údržby a příjde mě to lepší . Po vymytí a vytření štětce ho postavím do čistého ředidla C 6000 .Já osobně nemám rád práci s novým štětcem , protože pouští chlupy .
Jinak já jsem se na suchou partu nezmohl , a tak si dopředu musím vše připravit , ale nelepím zatím žádné velké plochy . Na laminování trupu plánuji být ve čtyřech .
Jinak manželku samozřejmě chválit i kdyby to nebylo úplně ono :)
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » ned srp 31, 2008 1:08 pm

holó, staří praktici, poraďte prosím mladému praktikovi. Jak při T spoji překližek nanést do lomu zahuštěnou pryskyřici (kterou pak setřu/vytvaruju radiusovou stěrkou)a nezapatlat to moc kolem?

Pevnější PE pytlík s ustřiženým rohem?
Nebo nějek jinak?

Jinak zkouším dle poznatků seascoutaře Karla Araldit GY 764BD s tužidlem H285 od Skolilů. Na zahuštění jsem dostal tamtéž vzorek křemičitého prachu Q-cell.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned srp 31, 2008 1:32 pm

a co zkusit velkou plastikovou injekční stříkačku (nebo něco jí podobného) s dostatečně velkým výstupním otvorem...

A na velký množství by šel použít obal od tmelu (silikonového a pod..) co se vkládají do vytlačovací pistole.
Naposledy upravil(a) smike dne ned srp 31, 2008 1:42 pm, celkem upraveno 1 x.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » ned srp 31, 2008 1:39 pm

smike píše:a co zkusit velkou plastikovou injekční stříkačku (nebo něco jí podobného) s dostatečně velkým výstupním otvorem...

To by bylo ok, ale bohužel jen jednorázově. Vyčištění té stříkačky by bylo nemožné.
smike
moderátor

Příspěvekod smike » ned srp 31, 2008 1:45 pm

po zatvrdnutí z plastu epoxy a podobné lepidla sloupneš.... takže lze opakovaně použít.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned srp 31, 2008 2:20 pm

Ted zrovna celý víkend brousím, tmelím a lakuji chatu. Při práci s tmelem v kartuších mě napadlo, jestli by bylo možné v prázdne kartuši vrátit píst zpět a naplnit ji pryskyřicí...
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » ned srp 31, 2008 4:14 pm

smikeu, to je fakt. Z míchacího kelímku jsem ztvrdlý epoxid vyloupl bez problémů. Akorát se tedy musí vytáhnou píst úplně ven hned po použití :)

Baharisi, kartuši jsem tímto způsobem použil při spárování dlažby a obkladů v koutech. Ale tam je času plno. S epoxidem, jak jsem si ověřil, je 20 minut pryč co by dup :D Nehledě na to, že "píst" z kartuše musíš po vyprázdnění vytlačovat nějakou tyčkou a moc dobře to zrovna nejde ...
smike
moderátor

Příspěvekod smike » ned srp 31, 2008 4:35 pm

do té kartuše ale můžeš nalít jen tolik epoxy co zpracuješ, nemusí být plná ;)

po práci, když vytřeš zbylé lepidlo hadříkem, tak po zatvrdnutí zůstane jen slabý film a ten se dobře odstraňuje..

Se zpětným vytlačováním pístku máš pravdu, ale zase jednoduchá a rychlá práce s nanášením epoxidu na překližku
ti to bohatě vynahradí. A mohla by to být i čistá práce bez "zaprasené" překližky všude kolem.

Vyzkoušej to, ať jsi průkopník slepých uliček :D a my ostatní ti kdyžtak můžem radit další..
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » ned srp 31, 2008 5:01 pm

To ficcus,
Pokud to chceš používat trvale šla by použít injekční stříkačka skleněná.
Funguje zároveň jako odměrný válec, jde umýt acetonem. Koupíš v zdravotnických potřebách, nebo seženeš různě po špitálech.

Ještě mě napadlo, dá se kupit i cosi podobného stříkačce, je to na zdobení dortů. Má to výměnné zdobící nástavce.
Také to má píst. Já to používám k plnění kuřecích křidýlek. Je to ale nějaký plast. Tak ten aceton asi ne.
Dá se ale sloupnout jako z jiných plastů. ;)
Ahoj, alffa

Zpět na