MapSource - začínáme

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8247
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » úte led 15, 2008 10:36 am

Jsem tady s cílem přesunout diskuzi. Otázka měla znít: Jaké mapy pro MapSource máš vytvořené?

Meryl píše: - já to mám poněkud složitější a mám tam i mnou vytvořené mapy.


A teď vidím, že Komín už něco načal a předpokládám, že to bude ono.

Dobrá. Pořád se v souvislosti s malým rozšířením GPS mluví o tom, jak jsou drahé mapy. Mohl by někdo o tomto řešení napsat něco více?
Třeba i v novém topicu...
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Tvorba vlastních map - Garmin

Příspěvekod Meryl » stř led 16, 2008 3:12 pm

Tvorba vlastních vektorových map pro Garmin je složitá a časově náročná.
Dokonce i lze rozebrat nějakou free mapu a něco si tam domalovat (jednodušší postup).
Vzhledem k ceně Blue Chartu bych spíš doporučila koupit mapu ve dvou,
resp. pro dva přístroje a o cenu se podělit - myslím, že to ještě jde.

Vlastní mapy si dělám pro oblasti, pro které žádnou elektronickou mapu nekoupíte,
např. naposledy Karavanky, Slovinsko nebo GR 20 na Korsice.
Jeden z postupů (stručně):

1) část mapy oskenuji (případně si před skenováním udělám na mapě body ke kalibraci),
2) v OziEploreru ji nakalibruji nejméně na 5 bodů (už toto nemusí být snadné,
protože všechny mapy nejsou ve WGS 84 - a pozor tento SW není free)
3) použiju program MapEdit (v mém případě maluju jen cesty, vrcholy, chaty a nebezpečná místa),
4) převede se to polského formátu (to je vlastně texťák),
5) upraví se "hlavička" mapy - vrstvy, ID mapy, název atp.,
6) pak se to celé předělá pomocí programu CGpsMapper na soubor *.IMG, s kterým umí pracovat MapSource,
7) poslední fází je ruční úprava registru, aby MapSource mapu "viděl" a mohl nahrát do přístroje.

Doufám, že jsem každého dostatečně odradila. :D
Pokud by se našel nadšenec, který by to chtěl zkusit, tak bych se pokusila o podrobnější popis.
:good:

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8582
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 16, 2008 4:25 pm

No to si piš, že se najde ;) .
Kdysi jsem experimentoval s OziEplorerem v PDA když navigace do auta nebyly až tak dostupné, hlavně mapové pokrytí směrem na východ. Ale dál než kalibrace naskenovaných map jsem se tehdy nedostal.
Takže za sebe, jestli můžu poprosit, ...bych byl moc rád. Teď používám Garmina a toto se pro různé oblasti, kde buď mapy nejsou nebo jsou příliš drahé pro jednorázové týdenní použití, může velmi hodit.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8247
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba vlastních map - Garmin

Příspěvekod Baharis » stř led 16, 2008 4:40 pm

Meryl píše:Doufám, že jsem každého dostatečně odradila.

No mě teda určitě. Mě tato informace naprosti dostačuje.
Ten výsledek snad ani za tu piplačku nestojí...
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » čtv led 17, 2008 12:26 pm

To Baharis: Stojí, když žádné mapy nejsou (např. pro hory).
Samozřejmě nejdůležitější je přesná kalibrace slušný mapy, pak je výsledek perfektní
s přesností na metry.

Pro Libora: O víkendu začnu něco tvořit - popis nejjednodušího postupu.
Asi vynechám rozklad původní mapy, ale jen vytvoření nové.

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8247
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » čtv led 17, 2008 1:01 pm

Já tě nechci odrazovat ani ti to hanět. Jsi na to zvyklá a éto tvoje dělo.

Jen že i ty turistické mapy jsou k mání a na rozdíl od námořních stojí pár kaček. Pro CZ mám koupené TOPO Czech. Je to včetně vrstevnic a turistických značek, když se naplánuje cesta, ukáže to výškový profil tratě....
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » čtv led 17, 2008 1:12 pm

Pro Baharise:

Jasně, ale s mapama to tak není. Já nejsem jenom mořská vlčice.
Českou republiku mám taky, ale kvůli Čechám bych si vůbec GPSku nepořizovala.

Rakousko je k mání teprve asi tak půl roku, smaozřejmě v měřítku 1:50000.
Promiň, ale nevím, že by se dali sehnat např. Karavanky nebo kterékoliv rumunské hory.
Přičemž se domnívám, že na hory potřebuješ měřítko 1:20000, 1:50000 nestačí.

Pokud se to někde sehnat dá, tak mi dej vědět.
Já jsem nic nenašla.

Občas se podaří vyměnit s někým prošlou trasu, která Ti potvrdí správnost kalibrace i mapy.

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8247
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » čtv led 17, 2008 3:50 pm

Bavit se tu o turistických mapách asi nebude úplně košér, to by nám na za chvíli někdo omlátil o hlavu, ale beru to jako vysvětlení důvodů. ;)

Dalo by se určitě bavit dál, ale raději to ukončíme a vrátíme se k využití MapSource pro jachting. Tady to už není o dostupnosti, ale o "spořivosti". Záleží na každém zvlášť, jakou formu zvolí a jak si zajistí bezpečnost a komfort navigace na lodi. Možností a způsobů je mnoho.
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » pát led 25, 2008 3:11 pm

Ono pokud dobře čtu na Garminích stránkách,tak ty nové mapy G2 budou už přenositelné na více přístrojů,byť jen těch novějších,ale i tak je to konečně rozumné řešení ze starny Garmina.
Pravda,cena je o trošku vyšší,ale zase pokrytí území,pokud se nepletu je větší...
Už jsem kontaktoval Fonse a asi si udělám radost k narozeninám:-)
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » pon úno 25, 2008 2:28 pm

Když už se tady psalo o Selvagenas Islands,tak jsem to porovnal na třech vektorových mapových podkladech...C-MAP,BlueChart/Garmin/ a MapSend/Magellan/.Výsledek mně dosti překvapil.C-MAP jednoznačně nejhorší,nejlepší Magellan.Výsledek je tady ke stažení http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/454 ... .62KB.html :?
Uživatelský avatar
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 93
Registrován: stř črc 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Re: Tvorba vlastních map - Garmin

Příspěvekod mboban » čtv dub 03, 2008 12:46 pm

Meryl píše:Tvorba vlastních vektorových map pro Garmin je složitá a časově náročná.
Dokonce i lze rozebrat nějakou free mapu a něco si tam domalovat (jednodušší postup).
Vzhledem k ceně Blue Chartu bych spíš doporučila koupit mapu ve dvou,
resp. pro dva přístroje a o cenu se podělit - myslím, že to ještě jde.

Vlastní mapy si dělám pro oblasti, pro které žádnou elektronickou mapu nekoupíte,
např. naposledy Karavanky, Slovinsko nebo GR 20 na Korsice.
Jeden z postupů (stručně):

1) část mapy oskenuji (případně si před skenováním udělám na mapě body ke kalibraci),
2) v OziEploreru ji nakalibruji nejméně na 5 bodů (už toto nemusí být snadné,
protože všechny mapy nejsou ve WGS 84 - a pozor tento SW není free)
3) použiju program MapEdit (v mém případě maluju jen cesty, vrcholy, chaty a nebezpečná místa),
4) převede se to polského formátu (to je vlastně texťák),
5) upraví se "hlavička" mapy - vrstvy, ID mapy, název atp.,
6) pak se to celé předělá pomocí programu CGpsMapper na soubor *.IMG, s kterým umí pracovat MapSource,
7) poslední fází je ruční úprava registru, aby MapSource mapu "viděl" a mohl nahrát do přístroje.

Doufám, že jsem každého dostatečně odradila. :D
Pokud by se našel nadšenec, který by to chtěl zkusit, tak bych se pokusila o podrobnější popis.
:good:

Zdraví Meryl




Meril, hrozně nerad Tě připomínám, ale slíbila jsi, že sem hodíš podrobnější popis tvorby vektorových map do Garmina. :roll:
Sám s tím experimentuji jako samouk a dostal jsem se až k převodu do formátu IMG. Bohužel to pak už nemůžu dostat do MapSource. Píše mě, že je to pro něj neznámý formát. Kde dělám chybu?
Tak kdyby jsi měla chvíli času, tak prosím o ten popis. Určitě nás bude víc koho to bude zajímat. Děkuji předem :thankyou:
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Re: Tvorba vlastních map - Garmin

Příspěvekod alffa » čtv dub 03, 2008 1:28 pm

mboban píše: Tak kdyby jsi měla chvíli času, tak prosím o ten popis. Určitě nás bude víc koho to bude zajímat. Děkuji předem :thankyou:


To si piš že zájem bude.
Prosil bych hlavně od začátku a hlavně BLBUVZDORNĚ. :)
Děkuji, alffa
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » čtv dub 03, 2008 1:53 pm

Tak dobrá, já se pokusím sepsat mé malé zkušenosti.
Přiznám se, že jsem to trochu dala k ledu neb nejmenovaný guru měl připomínky
o tom, že to sem nepatří, že si máme koupit Blue Chart celý zeměkoule a neškudlit...
:mad:

To Mboban:

Napadá mne jako první, že zádrhel by mohl být v registru.
Aby MapSource "mapu" viděl, musí být nadefinovaná v registru - editace příkazem Regedit.

Přiložila bych příklad v JPG, jak to v registru vypadá,
akorát sákryš musím zapátrat kterak se to dělá.

P.S. Imageshack mi nějak nejde otevřít...Případně tedy pošlu na e-mail.

Meryl
Uživatelský avatar
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 207
Registrován: pon bře 05, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Čelákovice - Roztoky - Liberec

Příspěvekod Johna » čtv dub 03, 2008 2:14 pm

Nedávno jsem našel tenhle článek. Nešel by použít program M3 – Mapsource Mapset Manager zmiňovaný na konci článku? Nedělal jsem s tím, tak nevím.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8247
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » čtv dub 03, 2008 2:25 pm

Meryl píše:...neb nejmenovaný guru měl připomínky o tom, že to sem nepatří, že si máme koupit Blue Chart celý zeměkoule a neškudlit... :mad:
Teda Meryl, to byla podpásovka. To bolííí. Jaujau!!! Ještě že tam máš toho smajlíka. :( ;)

Je pravdou že nejsem obhájcem tohoto řešení. Ale to neznamená, že bráním v jejich používání jiným. Jediné co jsem napsal, že se nemusíme bavit o turistických mapách.
Tak se prosím na mě nevymlouvej a rychle jim to vysvětli! :crazy:
Uživatelský avatar
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 93
Registrován: stř črc 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod mboban » čtv dub 03, 2008 2:51 pm

Meryl píše:Tak dobrá, já se pokusím sepsat mé malé zkušenosti.
Přiznám se, že jsem to trochu dala k ledu neb nejmenovaný guru měl připomínky
o tom, že to sem nepatří, že si máme koupit Blue Chart celý zeměkoule a neškudlit...
:mad:

To Mboban:

Napadá mne jako první, že zádrhel by mohl být v registru.
Aby MapSource "mapu" viděl, musí být nadefinovaná v registru - editace příkazem Regedit.

Přiložila bych příklad v JPG, jak to v registru vypadá,
akorát sákryš musím zapátrat kterak se to dělá.

P.S. Imageshack mi nějak nejde otevřít...Případně tedy pošlu na e-mail.

Meryl


Too Meryl: Myslel jsem si že to bude nějaký podobný problém. Prosím, mohla by jsi mě ( a jistě ne jenom mě), podrobněji popsat jak jak ten soubor nadefinovat? :thankyou:
Uživatelský avatar
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 93
Registrován: stř črc 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod mboban » čtv dub 03, 2008 3:03 pm

Baharis píše:
Meryl píše:...neb nejmenovaný guru měl připomínky o tom, že to sem nepatří, že si máme koupit Blue Chart celý zeměkoule a neškudlit... :mad:
Teda Meryl, to byla podpásovka. To bolííí. Jaujau!!! Ještě že tam máš toho smajlíka. :( ;)

Je pravdou že nejsem obhájcem tohoto řešení. Ale to neznamená, že bráním v jejich používání jiným. Jediné co jsem napsal, že se nemusíme bavit o turistických mapách.
Tak se prosím na mě nevymlouvej a rychle jim to vysvětli! :crazy:



Však já Baharisi bych chtěl privátně zkusit dostat do Garmina námořní mapy. (Topo CR už tam mám) .Ale vzhledem k ceně BCH :shock: bych chtěl zkusit nějaké ty námořní .Je jasné, že když výsledek nebude adekvátní vynaložené práci, nezbývá než rozbít prasátko. :smash:
A taky není špatný se naučit něco nového s kompem.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » čtv dub 03, 2008 3:30 pm

Já myslím, že by nemělo vadit, ikdyby námořník potřeboval dostat do Garminova přístroje
turistické mapy neb i námořník se vydává na průzkum ostrovů...

To Mboban:
Pošlu obrázek registru s vysvětlením mejlem neb jsem nepochopila kterak sem umístním obrázek a ty stránky z Alffova popisu nefungují. Pošli email.

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » čtv dub 03, 2008 4:21 pm

Meryl píše:Já myslím, že by nemělo vadit, ikdyby námořník potřeboval dostat do Garminova přístroje
turistické mapy neb i námořník se vydává na průzkum ostrovů...

To Mboban:
Pošlu obrázek registru s vysvětlením mejlem neb jsem nepochopila kterak sem umístním obrázek a ty stránky z Alffova popisu nefungují. Pošli email.

Zdraví Meryl

Ahoj Meryl,
Baharis se zřejmě domníval že tady chceme řešit jak ukráct MamSource.
Nám jde ale o to jak s ním pracovat a to je rozdíl. Prč bych měl mít v počítači 15 systémů když můžu mít jeden.
Takže v klidu. Už se těším.

A teď ty obrázky.
Mě to tam tedy funguje, no ale dám sem takový výcuc. Po použití opět smažu.
Smažu já! Páni moderátoři.

Obrázek je na vašem počítači.
Nechcete si zakládat foto-alba a podobné záležitosti na webu.
Můžete tedy použít našeho modulu pro vkládání obrázků IMAGESHACK.
Je dole pod formulářem do kterého píšete příspěvek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

V okně IMAGESHACK označíme kód který potřebujeme.
(umístíme kurzor do codu a klick levým myšidlem, zbarví se modře)
Označený cód zkopírujeme (Ctrl+C) do schránky.
Přepneme se do okna s příspěvkem, umístíme kurzor do příspěvku kde chceme zobrazit obrázek a vložíme cód (Ctrl+V).

Obrázek

Zmenšeniny (náhledy) používejte u všech obrázků širších než 600 pix.
U obrázků pod 600 pix, je výhodné používat cód pro přímé zobrazení.
Tyto cody jsou použity například v tomto návodu.

Obrázek

Tak už zbývá náš příspěvek jenom zkontrolovat (chybička se vloudí).

Obrázek

Toť zatím vše. Pokud se vyskytne nějaký zádrhel tak písni.
Doplním. ;) alffa
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » pát dub 04, 2008 9:11 am

Ahoj Alffo,

díky, tento Tvůj popis jsem včera našla, ale jestli to správně chápu, tak obrázek nejprve
musím uložit na imageshack.us a ten mi včera nešel otevřít. Dnes jsem ještě nezkoušela.
Nebo jsem někde úplně jinde ? :cry:

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8247
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » pát dub 04, 2008 9:23 am

Neznám způsob jak se zpětně dostat na dříve uložený obrázek :cry: , já ihned po nahrátí souboru na imageshack zkopíruji ten odkaz ukončený "(1)" do textu a jen odkontroluji náhled. :jupi:
Naposledy upravil(a) Baharis dne pát dub 04, 2008 9:43 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » pát dub 04, 2008 9:37 am

Jasně, já jsem se včera nemohla dostat na imageshack, dnes už to jde.
Tak až budu mít chvilku.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » pát dub 04, 2008 12:14 pm

Tak se vracím k odpovědi Mbobanovi:

Mám-li vlastnoručně vytvořené mapy např. z OziExploreru, musím ještě upravit registr,
abych je mohla použít v MapSource. Sice existují programy, které to umí "naládovat" rovnou
do GPSky, ale to není dobré řešení, protože při každé změně tam musíte nahrát opětovně celý soubor svých map (ať již koupených nebo udělaných).

Příklad ukazuji na mapě, která byla free a my jsme si tam dodělávali majáky a izobáty.
V registru se musí vytvořit adresář nejlépe shodný s adresářem, kde jsou uloženy soubory mapy.
V našem případě "FAMILY_614", kde musíme zadat ID mapy v binárním tvaru.
ID je v tomto případě 614 a je obsaženo v hlavičce mapy čitelné v polském formátu,
tím jsi se už musel ale prokousat. (Obr.č. 1)
Dále je tam podadresář 1, kde jsou prakticky jen cesty k souboru map, tak aby je MapSource "viděl".
(Obr.č. 2)

Obrázek

Obrázek

Ráda zodpovím další dotazy nebo slibuju tu "příručku", kterou sem vložím jako článek.

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8582
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát dub 04, 2008 12:32 pm

No já bych se přimlouval spíš za tu příručku, protože někteří jsme se až sem neprokousali... :)
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » pát dub 04, 2008 1:34 pm

Ahoj Meryl,
No pokud má imageshack náhodou výpadek (nestává se často), tak se tam pochopitelně neprokouše nikdo.
Jinak obrázky už jsou zde zřejmě jasné, tak mažu, ať se to tu neplete.

Tak konečně k těm mapám.
Stejně jako Libor bych prosil hezky od začátku a BLBUVZDORNĚ. :!:

Já nevím jak se tvoří mapy............... :shock:
Pokud nějakou třeba papírovou naskenuji, tak tam klidně domaluji cokoli, bude to ale v bitmapě, nikoli ve vektoru.
No a jak se to kolibruje............ :?: no to už vůbec ne. Není to nějaká nadávka :?:

To jen aby jsi Meryl věděla, pro jaký ancábl to budeš psát. :mad:
alffa

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů