MapSource - začínáme
Moderátoři: Pepa, windward, vilma
- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
To Alffa:
Neboj, to bude snad pochopitelný. Nejsem žádná šamanka.
V podstatě vytvořit mapu komplet do GPSky je hodně pracný, ale jak
už jsem tady někde psala, tak není až tak nutné, aby na té mapě pro GPSku bylo úplně vše do detailu.
Někdy stačí jen izobaty, skály, ostrovy, obrys pevniny, majáky atd. (v turistice např. jen cesty a hospody).
Malovat celou mapu by opravdu němělo smysl - bylo by to desítky hodin.
Zdraví Meryl
už jsem tady někde psala, tak není až tak nutné, aby na té mapě pro GPSku bylo úplně vše do detailu.
Někdy stačí jen izobaty, skály, ostrovy, obrys pevniny, majáky atd. (v turistice např. jen cesty a hospody).
Zdraví Meryl
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Meryl píše:To Alffa:
Zdraví Meryl
Nerozumíme si.
Teda asi spíš já.................

Já nechci vytvářet mapy tak, že popadnu teodolit a vyrazím do krajiny.
Naopak, chci použít nejrůznější základy (sken atd.),
Jestli si tam domaluju svojí oblíbenou hospodu nebo kotviště to už je podružná věc.
Ale jak to zkalibrovat a převést do formátu aby se mě to zobrazovalo v MapSource to nevím.............

Prozatím ani neuvažuji, že bych to nahrával do nějaké příruční GPS.
Zatím mě jde jen o použití v NB + GPS
- Meryl
- pravidelný návštěvník
Aha, už chňápu.
Pokusím se stručně - mapu nelze jen tak oskenovat a naládovat do GPSky.
1)
Musí se sklaibrovat např. do OziExploreru - tím je myšleno, že na síť délky a šířky,
pasuje mapa - u námořních map se musí přepočítat do WGS84, což není problém,
protože na chorvatských je úprava uvedena přímo na mapě.
Tím vlastně získáš něco jako předlohu.
2)
Kdybys chtěl mít v GPSce celou mapu, tak musíš všechno omalovat, všechny plochy,
cesty, domečky atd. do tzv. polského formátu, což je vlastně texťák, kde je vždy popsána
skupina bodů.
3)
Potom ten polskej formát pomocí jiného programu převedeš do souboru, který
má přípomu IMG a TDB (a případně ještě indexové soubory), s ketrými už umí pracovat
MapSource.
4) Dá se takhle i rozebrat a upravit nějaká free mapa.
5) Když máš na lodi notebook nebo PDA, můžeš k navigaci rovnou použít oskenované a skalibrované mapy a program, jako např. TrackMaker (free) Ti zobrazuje polohu a další srandy.
Podařilo se mi to ve zkratce osvětlit ?
Meryl
1)
Musí se sklaibrovat např. do OziExploreru - tím je myšleno, že na síť délky a šířky,
pasuje mapa - u námořních map se musí přepočítat do WGS84, což není problém,
2)
Kdybys chtěl mít v GPSce celou mapu, tak musíš všechno omalovat, všechny plochy,
cesty, domečky atd. do tzv. polského formátu, což je vlastně texťák, kde je vždy popsána
skupina bodů.
3)
Potom ten polskej formát pomocí jiného programu převedeš do souboru, který
má přípomu IMG a TDB (a případně ještě indexové soubory), s ketrými už umí pracovat
MapSource.
4) Dá se takhle i rozebrat a upravit nějaká free mapa.
5) Když máš na lodi notebook nebo PDA, můžeš k navigaci rovnou použít oskenované a skalibrované mapy a program, jako např. TrackMaker (free) Ti zobrazuje polohu a další srandy.
Podařilo se mi to ve zkratce osvětlit ?
Meryl
- alffa
- Site building team
Meryl píše:Aha, už chňápu.
Ale já nechňápu.
Teda to, že nenacpu zájezdový autobus do ruksaku na záda, to jo, to chňápu.
To mě ani nevím jak .... ale napadlo.
1)
pasuje mapa -
Už jsem slyšel i něco o kalibraci. Jen nevím, jestli mě to neuráží?
Není to nějaká nadávka?
Jak se kalibruje?
u námořních map se musí přepočítat do WGS84, což není problém,
Jak pro koho. Pro mě ano.

2)
skupina bodů.
Nevím jak se dělají omalovánky do TEXŤÁKU.
Chtělo by to příklad.
Podařilo se mi to ve zkratce osvětlit ? Meryl
Nepodařilo.

No a vůbec. Stručně je mě to prd platné.
Potřebuji to od začátku a pro blby.

alffa
P.S.
Řekl bych že takových zoufalců zde bude víc.

Já jsem to nikdy neviděl, o malování vlastních map nic nevím. Ale co jsem tak nějak z dřívějška pochytil je, že lidi berou naskenované mapy, nacpou je do PC, a pomocí Ozzy jim v mítě vhodném (řekl bych tam kde se kříží poledník a rovnoběžka), přiřknou patřičné souřadnice.
To je má vzdálená představa použití Ozzy Exporeru. Ale na netu, ani na osvědčeném www.ce4you.cz jsem nic nenašel. Ani žádná jiná diskusní fóra....
Řekl bych že v době dnešních možností to je lehce přežité. Ale prosím nenadávat, nebít, neposílat někam. Kdo chce, ať si to pro mě za mě používá. Jen jsem chtěl trochu pomoct, ale žádnou podporu jsem nikde nenašel.
To je má vzdálená představa použití Ozzy Exporeru. Ale na netu, ani na osvědčeném www.ce4you.cz jsem nic nenašel. Ani žádná jiná diskusní fóra....
Řekl bych že v době dnešních možností to je lehce přežité. Ale prosím nenadávat, nebít, neposílat někam. Kdo chce, ať si to pro mě za mě používá. Jen jsem chtěl trochu pomoct, ale žádnou podporu jsem nikde nenašel.
- Meryl
- pravidelný návštěvník
To Baharis: přežité to opravdu není, ale to je šumák, protože tohle člověk
dělá protože ho to baví, alespoň v mém případě.
To všem:
vpodstatě je to tak, jak píše Baharis. Nutno oskenovat mapu tak, abych na ní bylo alespoň 5 bodů, kterým pak v OziExploreru přiřadím šířku a délku.
Mějte trpělivost, zítra začínám psát manuál. Jen jsem musela doma vyhrabat poznámky.
Zdraví Meryl
dělá protože ho to baví, alespoň v mém případě.
To všem:
vpodstatě je to tak, jak píše Baharis. Nutno oskenovat mapu tak, abych na ní bylo alespoň 5 bodů, kterým pak v OziExploreru přiřadím šířku a délku.
Mějte trpělivost, zítra začínám psát manuál. Jen jsem musela doma vyhrabat poznámky.
Zdraví Meryl
- MaPa
- návštěvník fóra
Kalibace map v Ozi
Na http://www.gpsweb.cz/garmin/index.htm je o tom něco málo napsáno, třeba to zatím trochu trochu pomůže, než Meryl vytvoří manuál.Je třeba vlevo otevřít MAPY a OziExplorer a tam v prvním odstavci je odkaz na kalibraci. K tomu (kalibraci) je potřeba nějaký program budˇ samozřejmě Ozi, nebo třeba Quo Vadis (www.ttqv.de ).V Ozi jsem to ještě nezkoušel (nemám), v TTQV mi to nějak nešlo.
P.
P.
- alffa
- Site building team
No ono by Baharis nemělo jít snad ani tak o malování od piky.
Spíš o úpravu již stávajících map, nerůznější provenience.
Jestli je to přežitek to nevím. Ale v MapSource, ať koukám jak koukám,
tak mimo USA (omezeně), nejsou v podstatě řeky ani kanály. Fakt jsem čuměl poctivě.
No a já potřebuji vodní cesty vnitrozemské (mimo jiné). Zejména Evropu.
Tak jestli to někdo má a poskytne, tak je to přežitek. Uznávám.
O ničem takovém ale zatím nevím.
Hlavně nechci mít na každou mapu extra soft. To by ten noutbuk musel být nafukovací.
Potřebuji aby to fungovalo jako MapSource. Chci vidět polohu kde jsem. Když si kliknu na komoru (kterou jsem tam domaloval) tak chci vidět provozní dobu, platební podmínky, tel. nebo volací kanál, atd. Prostě to co se mě podaří sehnat a narvat to do info.
Například Dunaj je ve vektoru (nějakém, ..... C-map?). Potřeboval bych to zkonvertovat (nebo oskenovat) a dále upravit, aby to fungovalo v MapSource. ATD, atd.
Představuji si to asi jako Hurvínek válku. No co nadělám.............
To MaPa,
Mě by více zajímalo, v čem Ti to šlo a jak jsi to dělal.
To Meryl,
už se těším. Za chvíli budeš zase sexovat v Brně.................
a pak nebudeš mít čas.
alffa
Spíš o úpravu již stávajících map, nerůznější provenience.
Jestli je to přežitek to nevím. Ale v MapSource, ať koukám jak koukám,
tak mimo USA (omezeně), nejsou v podstatě řeky ani kanály. Fakt jsem čuměl poctivě.
No a já potřebuji vodní cesty vnitrozemské (mimo jiné). Zejména Evropu.
Tak jestli to někdo má a poskytne, tak je to přežitek. Uznávám.
O ničem takovém ale zatím nevím.
Hlavně nechci mít na každou mapu extra soft. To by ten noutbuk musel být nafukovací.
Potřebuji aby to fungovalo jako MapSource. Chci vidět polohu kde jsem. Když si kliknu na komoru (kterou jsem tam domaloval) tak chci vidět provozní dobu, platební podmínky, tel. nebo volací kanál, atd. Prostě to co se mě podaří sehnat a narvat to do info.
Například Dunaj je ve vektoru (nějakém, ..... C-map?). Potřeboval bych to zkonvertovat (nebo oskenovat) a dále upravit, aby to fungovalo v MapSource. ATD, atd.
Představuji si to asi jako Hurvínek válku. No co nadělám.............
To MaPa,
Mě by více zajímalo, v čem Ti to šlo a jak jsi to dělal.

To Meryl,
už se těším. Za chvíli budeš zase sexovat v Brně.................

alffa
Zdravím všechny amatérské topografy. Meril se nám na toto téma odmlčela a tak jsem vyplnil čas tvořením vlastních mapových podkladů pro Garmina. Už umím tvořit body, polygony atd. Umím to všechno převést do polského formátu a do img. Hraju si i s registrem (kupodivu jsem nemusel kvůli tomu přeinstalovávat Wokna
), ale tady jsem asi skončil. MapSource tvrdošíně odmítá brát moje mapy vážně. Vůbec je nenačte.
Meril prosím, help my

Meril prosím, help my

- Meryl
- pravidelný návštěvník
Ahoj,
já se omlouvám, ale dokončuji rekostrukci bytu a byť bych se ráda aktivně účastnila,
musím to dodělat než mě to dodělá...
Tlačí mě čas, peníze už nejsou a pomocníci také ne.
Není to výmluva, je to krize.
To Mboban:
chyba bude určitě v definici registru. Musí souhlasit cesty k souborům a ID mapy.
Nejlépe je se podívat jak je to udělané u nějaké oficiálně koupené mapy od Garmina.
Tak jsem postupovala já.
A samozřejmě gratuluji k úspěšnému kousku !
já se omlouvám, ale dokončuji rekostrukci bytu a byť bych se ráda aktivně účastnila,
musím to dodělat než mě to dodělá...

Tlačí mě čas, peníze už nejsou a pomocníci také ne.
Není to výmluva, je to krize.
To Mboban:
chyba bude určitě v definici registru. Musí souhlasit cesty k souborům a ID mapy.
Nejlépe je se podívat jak je to udělané u nějaké oficiálně koupené mapy od Garmina.
Tak jsem postupovala já.
A samozřejmě gratuluji k úspěšnému kousku !
- pecho
- aktívní jachtař
OT rekonstrukce bytu
Jééééé vy se máte, že můžete rekonstruovat, mě to ženská zakázala, předloni to byla koupelna, chodba, ložnice, včetně výměny některých oken, přelom roku podkroví a z části půdy udělat obytnou kuchyň a vedle koupelnu, druhá strana je dávno hotová, ale taky bych ji zrekonstruoval a vylepšil a teď jsem chtěl měnit zbývajícíh 6 oken 150x150 za plastové, ale jak se na mě zle kouká a to jsem jí řekl, že objednám i úklidovou službu, aby tak nevrčela, ale nedá si říct a nedá si říct....... Zdraví Pecho
Re: OT rekonstrukce bytu
pecho píše:Jééééé vy se máte, že můžete rekonstruovat, mě to ženská zakázala, předloni to byla koupelna, chodba, ložnice, včetně výměny některých oken, přelom roku podkroví a z části půdy udělat obytnou kuchyň a vedle koupelnu, druhá strana je dávno hotová, ale taky bych ji zrekonstruoval a vylepšil a teď jsem chtěl měnit zbývajícíh 6 oken 150x150 za plastové, ale jak se na mě zle kouká a to jsem jí řekl, že objednám i úklidovou službu, aby tak nevrčela, ale nedá si říct a nedá si říct....... Zdraví Pecho
No teba Pecho to zírám. Ty jseš úplný kutil Tim. Mě to teda taky baví ale někdy už jsem z toho utahanej. Jinak s těmi ženskými to je stejný. Ta moje taky naznačila něco v tom smyslu, že je lepší vyhořet.

Omlouváme se adminům za

- pecho
- aktívní jachtař
nedorozumění
Já to sám nebuduju, to se přiznám bez mučení, ale mám hodně kámošů, kteří dělají různé profese, takže zas jdu na výpomoc k nim, ale ze zdravotních důvodů jim zas toho tak moc nepodělám, teď např. naposledy jsem kámošovi, co montuje plasťáky a ulítla mu při Emmě-vichřici střecha,tak jsem pro něj naháněl po HK lepenku, hřebíky, nějaká prkna jsem doma vyšťoural atd. Zdraví Pecho
Další pokus.Baharis píše:Jsem tady s cílem přesunout diskuzi.
Tak jsem studoval Chorvatsko v BlueChartu 9.5. Dost map se překrývá. Některé podrobné přístavů úplně nelícují s podkladem. A teď kterou preferovat?!
Jak donutit počítač, aby zobrazil překrytou mapu? Ve výchozím stavu jsou na vrchu mapy s malým měřítkem.
Kolik je třeba nechat volneho místa v paměti GPS pro uložení logu na týdenní plavbu cca 250nm? Jaké je vhodné nastavení logování tracku? (Konkrétní přístroj použiji GPSmap 60c s více než 32MB volnými po nahrani map.)
Díky za odpovědi. Zdraví Petr
Naposledy upravil(a) PetrM dne pát kvě 02, 2008 8:55 am, celkem upraveno 2 x.
To PetrM. Pokud máš 32MB paměť, tak neměj žádné obavy. Do tohto se ti vejde celý Jadran až po Korfu, včetně italské strany a ještě ti tak 10MB zůstane volných. Může se ti stát /jako mě/ že tě daleko dříve zastaví počet položek. To je údaj, který se nikde neuvádí, ale GPS s ním asi pracují. Pokud máš mapy v MapeSorce, použij nástroj výběr mapy, vyber mapy jako k přenosu do GPS, jejich zápis se zobrazuje v levém sloupci obrazovky a dole ti naskakuje s každým výběrem celková hodnota paměti provedeného výběru. Budeš překvapen, ja to je málo.Pokud Mape Sorce nemáš, lze jej stáhnouzt - návod je v tomto topicu. Postupoval jsem dle něho a funguje to.Vřele doporučuji.
Nepřesnost v překrývání map je asi obecná, stává se mi to rovněž. Eliminuje se to při určitém zvětšení, ale né vždy.Zřejmě se předpokládá, že ji již uvnitř detailní mapy a ostatní je nepodstatné.
Pepa
Nepřesnost v překrývání map je asi obecná, stává se mi to rovněž. Eliminuje se to při určitém zvětšení, ale né vždy.Zřejmě se předpokládá, že ji již uvnitř detailní mapy a ostatní je nepodstatné.
Pepa
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 174
- Kontaktovat uživatele:
Protože mě zajímají mapy v různých podobách a pro různé využití v GPS, hledal jsem a našel návod po kterém tu zřejmě voláte zde http://gps-maps.info/topoguide/
Je to Meryl ono?
Je to Meryl ono?
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jeden malý návod jak si nepřemazat aktuálně používanou mapu, kterou chcete ponechat v přístroji trvale:
(použití v konkrétním přístroji je třeba vyzkoušet)
čtěte pozorně!
Mapy jsou v GPS přijímači nebo na kartě rozděleny do několika souborů, které se nacházejí ve složce Garmin:
gmapbmap.img – základní mapa světa, která je předinstalována od výrobce
gmapprom.img – primární mapa. Většinou se jedná o mapu City Navigator.
gmapsupp.img - doplňkové mapy. V našem případě se jedná o mapu TOPO Czech.
Při každém exportu map je soubor gmapsupp.img vždy přepsán novou kompilací. Velmi snadno tak uživatel může přijít o mapu TOPO Czech, pokud byla předinstalována od prodejce, resp. českého distributora. Ano, mapu lze samozřejmě znovu nainstalovat, ale nějakých pár minut to vzhledem k datovému objemu a pomalému rozhraní USB 1.1 vždy zabere.
TIP č.1: Soubory gmapprom.img a gmapsupp.img lze nakopírovat na paměťovou kartu do složky Garmin, čímž vzniknou čtyři na sobě nezávislé kompilace map:
Zařízení - složka Garmin:
gmapbmap.img
gmapprom.img
gmapsupp.img
SD karta - složka Garmin:
gmapprom.img (EDIT: nemusí být podporováno)
gmapsupp.img
Všechny uvedené soubory jsou na sobě nezávislé a GPS přijímač je načte (neplatí ale pro všechny přijímače). Nejčastěji používané mapy tedy můžeme exportovat na paměťovou kartu do souboru gmapsupp.img, a tento soubor přejmenovat na gmapprom.img, čímž máme jistotu, že si jej v budoucnu při exportu dalších map nikdy nepřepíšeme, ať už exportujeme na kartu nebo do zařízení.
TIP č.2: V zařízení ponecháme tyto soubory původní soubory:
gmapbmap.img – mapa světa
gmapprom.img – City Navigator
Protože velmi často využíváme mapy TOPO Czech a Atlas 10R, vybereme obě mapy v MapSource a exportujeme do GPS přijímače. Nově generovaný soubor gmapsupp.img přejmenujeme na gmapprom1.img, který nuvi rovněž akceptuje (Edit: kromě nuvi 350). Takže ani jeden z těchto souborů nebude při budoucím exportu dalších map nikdy přepsán. Exportuje se vždy a pouze do souboru gmapsupp.img.
Existuje také možnost přejmenovat mapový set na gmapoem.img, ale vzhledem k tomu, že takto pojmenovaný mapový set nelze v přijímači deaktivovat, najde využití spíše u promo akcí výrobce či u prodejců.
(použití v konkrétním přístroji je třeba vyzkoušet)
čtěte pozorně!
Mapy jsou v GPS přijímači nebo na kartě rozděleny do několika souborů, které se nacházejí ve složce Garmin:
gmapbmap.img – základní mapa světa, která je předinstalována od výrobce
gmapprom.img – primární mapa. Většinou se jedná o mapu City Navigator.
gmapsupp.img - doplňkové mapy. V našem případě se jedná o mapu TOPO Czech.
Při každém exportu map je soubor gmapsupp.img vždy přepsán novou kompilací. Velmi snadno tak uživatel může přijít o mapu TOPO Czech, pokud byla předinstalována od prodejce, resp. českého distributora. Ano, mapu lze samozřejmě znovu nainstalovat, ale nějakých pár minut to vzhledem k datovému objemu a pomalému rozhraní USB 1.1 vždy zabere.
TIP č.1: Soubory gmapprom.img a gmapsupp.img lze nakopírovat na paměťovou kartu do složky Garmin, čímž vzniknou čtyři na sobě nezávislé kompilace map:
Zařízení - složka Garmin:
gmapbmap.img
gmapprom.img
gmapsupp.img
SD karta - složka Garmin:
gmapprom.img (EDIT: nemusí být podporováno)
gmapsupp.img
Všechny uvedené soubory jsou na sobě nezávislé a GPS přijímač je načte (neplatí ale pro všechny přijímače). Nejčastěji používané mapy tedy můžeme exportovat na paměťovou kartu do souboru gmapsupp.img, a tento soubor přejmenovat na gmapprom.img, čímž máme jistotu, že si jej v budoucnu při exportu dalších map nikdy nepřepíšeme, ať už exportujeme na kartu nebo do zařízení.
TIP č.2: V zařízení ponecháme tyto soubory původní soubory:
gmapbmap.img – mapa světa
gmapprom.img – City Navigator
Protože velmi často využíváme mapy TOPO Czech a Atlas 10R, vybereme obě mapy v MapSource a exportujeme do GPS přijímače. Nově generovaný soubor gmapsupp.img přejmenujeme na gmapprom1.img, který nuvi rovněž akceptuje (Edit: kromě nuvi 350). Takže ani jeden z těchto souborů nebude při budoucím exportu dalších map nikdy přepsán. Exportuje se vždy a pouze do souboru gmapsupp.img.
Existuje také možnost přejmenovat mapový set na gmapoem.img, ale vzhledem k tomu, že takto pojmenovaný mapový set nelze v přijímači deaktivovat, najde využití spíše u promo akcí výrobce či u prodejců.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Možná, že nesu dříví do lesa ..........., ale já jsem to donedávna nevěděl.
Přenesením mapy z MapSource do GPS Gamin se smaže mapa, která v přístroji byla uložená před přenosem. Chtěl jsem dostat do GPS část mapy Čech a část Rakouska. Jenže jak to udělat? Když pošlu jednu část(CZ) a pak druhou (A), tak první smažu. Návod jsem pořádně nepřečetl, asi to tam bude a tak jsem žil v bludu, že když se v MapSource přepnu z jedné mapy do další mapy, výběr map z té první je zapomenut. Jedna dobrá duše mi sdělila, že to tak není!
Takže dle příkladu výše se v MapSource otevře mapa Čech a vyberou se žádané části mapy. Pak se přepne na mapu Rakouska a vyberou se další žádané části map. Pak se dá příkaz odeslat do GPS. Mapsource si pamatuje všechny vybrané mapy jak Čech tak i Rakouska, vytvoří z nich jeden společný soubor a ten odešle do Garmina. A je to.
Jo, člověk se stále učí i takovéhle triviálnosti
.
Přenesením mapy z MapSource do GPS Gamin se smaže mapa, která v přístroji byla uložená před přenosem. Chtěl jsem dostat do GPS část mapy Čech a část Rakouska. Jenže jak to udělat? Když pošlu jednu část(CZ) a pak druhou (A), tak první smažu. Návod jsem pořádně nepřečetl, asi to tam bude a tak jsem žil v bludu, že když se v MapSource přepnu z jedné mapy do další mapy, výběr map z té první je zapomenut. Jedna dobrá duše mi sdělila, že to tak není!
Takže dle příkladu výše se v MapSource otevře mapa Čech a vyberou se žádané části mapy. Pak se přepne na mapu Rakouska a vyberou se další žádané části map. Pak se dá příkaz odeslat do GPS. Mapsource si pamatuje všechny vybrané mapy jak Čech tak i Rakouska, vytvoří z nich jeden společný soubor a ten odešle do Garmina. A je to.
Jo, člověk se stále učí i takovéhle triviálnosti

- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Nosit můžeš, opakování se hodí...
Ti co si to už zkusili, na to jistě přišli
a novým jsi ušetřil trochu času a bádání.
Jinak bych rád připomenul, že je to popsané v návodu k MapSource zde http://jachting.info/modules.php?name=D ... it&lid=208
Je tam toho více, ale abychom se pořád neopakovali, bylo by dobré si to projít a ptát se až konkrétně, na to co není jasné.

Ti co si to už zkusili, na to jistě přišli

Jinak bych rád připomenul, že je to popsané v návodu k MapSource zde http://jachting.info/modules.php?name=D ... it&lid=208
Je tam toho více, ale abychom se pořád neopakovali, bylo by dobré si to projít a ptát se až konkrétně, na to co není jasné.