Kormidlo - správná orientace listu v knize
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Clouseau
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 34
Kormidlo - správná orientace listu v knize
Prosím, dokáže někdo jen podle fotografií říct, zda je list kormidla správně nasazen ( orientován ) v knize?

- Clouseau
- pravidelný návštěvník

No, asi budu za hlupáka,ale mužů se ještě zeptat, podle čeho se to dá určit?
Podle sklonu listu? Při opačné orientaci by nebyl tak kolmo dolu a byl by méně vyvážený a více namáhaný?
Nebo podle toho, kde jsou zakotveny ovládací lana listu? Nebo podle toho,jak je list na konci zkosený? Podle toho bych ale spíš řekl,ze by měl být naopak...
Zkoušel jsem najít něco o kormidlech na internetu,nebo v literatuře,ale nic použitelného jsem nenašel. Jen pár symetrických
Děkuji.
Podle sklonu listu? Při opačné orientaci by nebyl tak kolmo dolu a byl by méně vyvážený a více namáhaný?
Nebo podle toho, kde jsou zakotveny ovládací lana listu? Nebo podle toho,jak je list na konci zkosený? Podle toho bych ale spíš řekl,ze by měl být naopak...
Zkoušel jsem najít něco o kormidlech na internetu,nebo v literatuře,ale nic použitelného jsem nenašel. Jen pár symetrických
Děkuji.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
No jestli jsem správně pochopil davida, tak se spíš snažil sdělit, že se to pozná podle tvaru.
Jen jako berličku pak psal, že se to dá poznat i podle zajišťovacího lana.
Podívej se na tvar křídla letadla a jak je otočený vůči směru letu. Tak musí bejt i list kormidla.
Pak je tu ještě kormidlo, jako je to moje.... kus plochýho hliníkovýho plechu.
tam je to celkem jedno.
Jen jako berličku pak psal, že se to dá poznat i podle zajišťovacího lana.
Podívej se na tvar křídla letadla a jak je otočený vůči směru letu. Tak musí bejt i list kormidla.
Pak je tu ještě kormidlo, jako je to moje.... kus plochýho hliníkovýho plechu.
tam je to celkem jedno.no jistě, podle tvaru bych řekl na první pohled, že je to špatně, ale
různých tvarů kormidel jsou tři pr..le, naštěstí je tu ještě "druhý pohled"
, na lanka a ten to potvrzuje - při správném nasazení umožní ÚPLNÉ vytažení
kormidla ven. podle tvaru, jak jsem psal výš, to trkne hned (náběhová hrana....)
, ale jistý bych si byl až při pohledu na profil/průřez ....... takže jistější jsem si
z toho mála informací spíše těmi lanky ( ono stejně obojí ukazuje na to, že to má být
naopak......)
sek
různých tvarů kormidel jsou tři pr..le, naštěstí je tu ještě "druhý pohled"
, na lanka a ten to potvrzuje - při správném nasazení umožní ÚPLNÉ vytažení
kormidla ven. podle tvaru, jak jsem psal výš, to trkne hned (náběhová hrana....)
, ale jistý bych si byl až při pohledu na profil/průřez ....... takže jistější jsem si
z toho mála informací spíše těmi lanky ( ono stejně obojí ukazuje na to, že to má být
naopak......)
sek
prosím moderátora o smazání tohoto příspěvku, omylem odeslán předchozí dvakrát.....
dík sek
P.S.: to geus - taky mě to teda trochu překvapilo....
dík sek
P.S.: to geus - taky mě to teda trochu překvapilo....

Naposledy upravil(a) jsekera dne ned kvě 04, 2014 10:17 am, celkem upraveno 1 x.
- Clouseau
- pravidelný návštěvník

Zdravím všechny...tak list byl skutečně nasazen naopak. Dalo se to identifikovat podle kapkovitého profilu a podle těch ovládacích lanek. Když jsme na místě vše prohlédl, bylo to najednou jasné.
Ještě jednou moc děkuji všem, kdož přispěli do této diskuze. Třeba se to bude někomu někdy hodit.
PS : Napadá mne ještě jedna otázka... jak správně nastavit lanky ten list? Přesně kolmo dolů? Mírně proti směru pohybu, nebo mírně po směru? Lze to těmi lanky poměrně dost ovlivnit.
Ještě jednou moc děkuji všem, kdož přispěli do této diskuze. Třeba se to bude někomu někdy hodit.
PS : Napadá mne ještě jedna otázka... jak správně nastavit lanky ten list? Přesně kolmo dolů? Mírně proti směru pohybu, nebo mírně po směru? Lze to těmi lanky poměrně dost ovlivnit.
Aby se to někomu hodilo, je potřeba pár slov závěrem.
S určitou nadsázkou se dá říci, že všichni typující měli pravdu a zároveň nikdo z nich.
Včetně Geronima.
Správně tu zaznělo, že usazení listu se dá v této situaci určit 3 způsoby.
1/ Podle příčného řezu listem.Příčný řez listem má kapkovitý /proudnicový tvar. Tluščí konec je náběžná hrana /přední/
Tenký konec odtoková hrana /zadní/.
2/Dle ovládacích lanek. Delší chod točivého pohybu by měl být využit ke zvedání listu z vody. Jinak ...vzdálenější díra od osy točení slouží ke zvedání, protože postupně zvětšuje páku provázku ke středovému čepu.
Zvětšování vzdálenosti pojistného provázku žádnou páku nezvětšuje.
3/podle tvaru listu. Rozeznáváme obdélníkový, lichoběžníkový a eliptický.
Eliptický tvar vykazuje nejmenší součinitel odporu. Proto lze tento tvar vidět vcelku často a nejen na kormidlech. Vzpomeňte na tvar křídel stíhaček z II. SV.
Pro tento tvar je charakteristický rovný tvar na náběžné /přední/ hraně křídla a eliptický tvar na odtokové /zadní/ straně křídla.
Závěr: pokud se najde "odborník " , který si vyřeže eliptický tvar křídla a náběžnou hranu udělá na eliptické části, můžete tu diskutovat o správném umístění až do rána.
Pepa

S určitou nadsázkou se dá říci, že všichni typující měli pravdu a zároveň nikdo z nich.
Včetně Geronima.
1/ Podle příčného řezu listem.Příčný řez listem má kapkovitý /proudnicový tvar. Tluščí konec je náběžná hrana /přední/
Tenký konec odtoková hrana /zadní/.
2/Dle ovládacích lanek. Delší chod točivého pohybu by měl být využit ke zvedání listu z vody. Jinak ...vzdálenější díra od osy točení slouží ke zvedání, protože postupně zvětšuje páku provázku ke středovému čepu.
Zvětšování vzdálenosti pojistného provázku žádnou páku nezvětšuje.
3/podle tvaru listu. Rozeznáváme obdélníkový, lichoběžníkový a eliptický.
Eliptický tvar vykazuje nejmenší součinitel odporu. Proto lze tento tvar vidět vcelku často a nejen na kormidlech. Vzpomeňte na tvar křídel stíhaček z II. SV.
Pro tento tvar je charakteristický rovný tvar na náběžné /přední/ hraně křídla a eliptický tvar na odtokové /zadní/ straně křídla.
Závěr: pokud se najde "odborník " , který si vyřeže eliptický tvar křídla a náběžnou hranu udělá na eliptické části, můžete tu diskutovat o správném umístění až do rána.
Pepa

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Pepa píše:Aby se to někomu hodilo, je potřeba pár slov závěrem.
Včetně Geronima.
Pepo, tak, jako bylo vyfoceno, je způsob osazení jen a pouze jeden. A kdo někdy viděl z blízka kormidlo v knize by to měl poznat. Včetně Geronima. No a když ho neviděl, a neví, má bejt potichu a čekat, jak to dopadne.
btw.: ten třetí způsob - profil - je dost pofiderní, protože u takhle tenkejch kormidelních ploutví se na kapkovitej profil nehraje. Na profil leteckýho křídla, jak tu někdo zmiňoval, už vůbec ne, to je totální blbost.
- Clouseau
- pravidelný návštěvník

No, to jsem z toho jelen...
Podle příčného řezu mám náběžnou hranu listu eliptickou
Čili podle příčného řezu bych měl dát kormidlo naopak než původně bylo ( na fotce ), ale podle tvaru bych ho měl nechat tou rovnou částí dopředu... Jsou ale i letadla, která mají šípovitá křídla...
Jestli ten list vyřezal nějaký " odborník " ?
Těžko říct, zda je originální, nebo ne...loď byla vyrobena před 30 léty...
Lanka na kormidle i na ovladani ploutve maji dle vzhledu už něco za sebou a vypadají stejně...a když jsem to měl v ruce a zkusil tahat,tak mi přišlo, že to musím otočit naopak, než na obrázku.
Doraz v pozici kolmo dolu nemá, jde dát i mírně dopředu.
Zkusil jsem zadat dotaz na google " rudder shape " a je videt, ze se pouziva siroka skala tvaru...a samozrejme je mezi nimi i ten "muj", ktery ma eliptickou nabezku a kapkovy profil... takze pravdu meli asi opravdu vsichni.
https://www.google.cz/search?q=rudder+s ... 80&bih=852
Ktera pravda je nejlepsi se ale asi nikdy nedozvime
Řekl bych, že se nad tím bádá stále 
Podle příčného řezu mám náběžnou hranu listu eliptickou
Čili podle příčného řezu bych měl dát kormidlo naopak než původně bylo ( na fotce ), ale podle tvaru bych ho měl nechat tou rovnou částí dopředu... Jsou ale i letadla, která mají šípovitá křídla...
Jestli ten list vyřezal nějaký " odborník " ?
Těžko říct, zda je originální, nebo ne...loď byla vyrobena před 30 léty...
Lanka na kormidle i na ovladani ploutve maji dle vzhledu už něco za sebou a vypadají stejně...a když jsem to měl v ruce a zkusil tahat,tak mi přišlo, že to musím otočit naopak, než na obrázku.
Doraz v pozici kolmo dolu nemá, jde dát i mírně dopředu.
Zkusil jsem zadat dotaz na google " rudder shape " a je videt, ze se pouziva siroka skala tvaru...a samozrejme je mezi nimi i ten "muj", ktery ma eliptickou nabezku a kapkovy profil... takze pravdu meli asi opravdu vsichni.
https://www.google.cz/search?q=rudder+s ... 80&bih=852
Ktera pravda je nejlepsi se ale asi nikdy nedozvime
Řekl bych, že se nad tím bádá stále 
Naposledy upravil(a) Clouseau dne ned kvě 04, 2014 11:09 pm, celkem upraveno 1 x.