V Chorvatsku zmizel český jachtař
- MalyBob
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 10
Ten Blesk je jak Rádio Jerevan, ale na idnes je to dost podobné.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/244712/Default.aspx
http://www.jutarnji.hr/policijski-ronio ... e/1190766/
Každopádně moc smutné, R.I.P.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/244712/Default.aspx
Každopádně moc smutné, R.I.P.
-
Macek0585
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
[quote="MalyBob"]Ten Blesk je jak Rádio Jerevan, ale na idnes je to dost podobné.
Po posledních zkušenostech s Chorvaty bych řekl, že tyto odkazy Radio Jerevan i Blesk hravě předčí

Po posledních zkušenostech s Chorvaty bych řekl, že tyto odkazy Radio Jerevan i Blesk hravě předčí

jj, jsem tu s kurzem. Včera jsme měli panenskou plavbu na zaďák k Zatonu a křižováníčko zpátky, foukalo jugo 25-28 čv, dnes jsme trénovali přistávání k molu všemi možnými způsoby. Už skoro bezvětří. Samozřejmě kromě intenzivního učení na zkoušky.
Tuto zprávu jsme zachytili na netu bez toho, abychom sledovali nějaký pohyb či vzrušení, sanitku pohřebák, policii. Prostě nic. Ptal jsem se teda odpoledne kluků z NCP a prý opravdu. Někde na začátku maríny, snad u nové recepce, stál katamarán s českou posádkou a jeden člen zůstal pod vodou déle než je obvyklé. Měl se snad potápět, ukazoval mě brýle a měl dostat ránu zezadu / zvrchu do hlavy. Tak mě to připadá, jako by se vynořoval při šnorchlování a trefil se hlavou na plovák.
Děkuji za starost, naše posádka se těší plné kondici.
Tak pěkný pozdrav z prosluněného Šibeniku. Teploučko jako v létě, kluci se jeli okoupat do Solarisu.
Palmary Weather funguje přesně, takže zítra můžeme očekávat ochlazení a déšť, od středy začne foukat od severu....
Tuto zprávu jsme zachytili na netu bez toho, abychom sledovali nějaký pohyb či vzrušení, sanitku pohřebák, policii. Prostě nic. Ptal jsem se teda odpoledne kluků z NCP a prý opravdu. Někde na začátku maríny, snad u nové recepce, stál katamarán s českou posádkou a jeden člen zůstal pod vodou déle než je obvyklé. Měl se snad potápět, ukazoval mě brýle a měl dostat ránu zezadu / zvrchu do hlavy. Tak mě to připadá, jako by se vynořoval při šnorchlování a trefil se hlavou na plovák.
Děkuji za starost, naše posádka se těší plné kondici.
Tak pěkný pozdrav z prosluněného Šibeniku. Teploučko jako v létě, kluci se jeli okoupat do Solarisu.
Palmary Weather funguje přesně, takže zítra můžeme očekávat ochlazení a déšť, od středy začne foukat od severu....
- Finn
- aktívní jachtař

- Reputace: 16
Tak jsem se dozvěděl přímo od člena posádky, domníval jsem se, že kapitánoval, ale naštěstí ne, jak se ta nešťastná událost přihodila. Kapitánoval právě ten utonulý. Takže stručně - přijeli autem, převzali loď a šli do konoby s tím, že ráno vyplují. Asi ve tři ráno se šel kapitán vymočit na záď, dva členové byli v kajutě a slyšeli šplouchnutí, ihned vyběhli a pátrali po kapitánovi ale nikde ve vodě jej neobjevili. Hned to nahlásili v marině, dva potápěči začali pátrat ve tři odpoledne, nic nenašli, potom nasadili psa a ten štěkotem upozornil na místo u mola, kde utonulého našli. Něco vypito samozřejmě měl, ale v normě, žádný drama. Zkrátka ujela mu noha, byl bos na oroseném laminátu, chtěl se zachytit dřevěného držáku vlajky, ten se ulomil a jak padal dolů, narazil hlavou do mola a to mu bylo osudným. Při vyšetřování události jim bylo řečeno, že kdyby kapitánoval někdo jiný a utopil by se člen posádky, přesto, že ani nevypluli od mola, měl by z toho kapitán hodně velké problémy.

PROČ?
Protože i přístav je součástí námořní plavby.
Protože na charterové plachetnici jste vedeni jako CREW tedy posádka lodi, ne pasažeři.
Posádka tedy CREW nesmí být na lodi pod vlivem alkoholu.
To že nikdo neni na lodi pod vlivem alkoholu si musí ohlídat kapitán.
CREW tedy posádka musí být na lodi způsobilá k ovládání plavidla, kapitán k jejímu řízení.
Zodpovědnosti za posádku (CREW) se kapitán může zbavit jen tak, že jim dá povolení opustit loď, ovšem v okamžiku vstupu na loď za ně opět nese plnou odpovědnost a stávají se opět posádkou (CREW)
Takže pokud má kapitán na lodi ožralou posádku je to na jeho zodpovědnost, porušuje zákon o námořní plavbě a vystavuje se riziku postihu.
Nehledě na to, že na lodi nesmí být přítomné omamné a psychotropní látky (alkohol nevyjímaje).
Tolik Zákon o námořní plavbě a Pomorski zakonik.
Kdo tohle neví měl by okamžitě vrátit Kapitánský průkaz, protože tím ohrožuje nejen sebe, ale i členy posádky a ostatní lodě.
Budu rád pokud mě někdo opraví, že jsem si něco špatně vyložil.
Protože na charterové plachetnici jste vedeni jako CREW tedy posádka lodi, ne pasažeři.
Posádka tedy CREW nesmí být na lodi pod vlivem alkoholu.
To že nikdo neni na lodi pod vlivem alkoholu si musí ohlídat kapitán.
CREW tedy posádka musí být na lodi způsobilá k ovládání plavidla, kapitán k jejímu řízení.
Zodpovědnosti za posádku (CREW) se kapitán může zbavit jen tak, že jim dá povolení opustit loď, ovšem v okamžiku vstupu na loď za ně opět nese plnou odpovědnost a stávají se opět posádkou (CREW)
Takže pokud má kapitán na lodi ožralou posádku je to na jeho zodpovědnost, porušuje zákon o námořní plavbě a vystavuje se riziku postihu.
Nehledě na to, že na lodi nesmí být přítomné omamné a psychotropní látky (alkohol nevyjímaje).
Tolik Zákon o námořní plavbě a Pomorski zakonik.
Kdo tohle neví měl by okamžitě vrátit Kapitánský průkaz, protože tím ohrožuje nejen sebe, ale i členy posádky a ostatní lodě.
Budu rád pokud mě někdo opraví, že jsem si něco špatně vyložil.
- Pavel63
- aktívní jachtař

- Reputace: 44
No, tak jestli je to právně tak, jak píše Finn a Karma, tak to je pěkný mazec. Já osobně jsem takřka abstinent, ale nedovedu si představit, že bych na lodi měl vyhlásit prohibici, a nebo posádku, pokud jde z hospody, nechat spát na břehu, abych jako kapitám nenesl odpovědnost za jejich případné uklouznutí, ať už je to u mola nebo na kotvě. Samozřejmě vždy tvrdím všem, že s alkoholem na lodi musí opatrně, protože když někdo spadne na cestě domů, nemusí to být ještě problém. Ale když spadne z lodi, je to naprosto někde jinde.
Pavel.
Pavel.

Ano, je to dost velkej problém, protože pojišťovně se samozřejmě nebude chtít platit záchranu tonoucího, hospitalizaci nebo nedejbože případnou repatriaci nebožtíka. Pojišťovně se ani nebude chtít platit poničení jachty za 50 mega když opilá posádka hodí kotvu omylem na cizí palubu. Ani se jí nebude chtít platit schořelou loď, když si opilá posádka bude zkoušet signalizační rakety. Pojišťovna se vždycky bude snažit to na někoho hodit, a podívat se do Zákona je pro ni to nejmenší. Bohužel je to tak a je třeba s tim počítat. To jestli s tim někdo souhlasí nebo nesouhlasí je věc jiná, zrovna tak jestli je to dobře nebo ne, nebo jestli to někomu přijde vtipný. A nejjednodušší je to hodit na kapitána.
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Mám za to, že to karma v 8:29 napsal hodně dobře.
Protože prů.erů na moři je minimálně, většina lidí si rizika vůbec neuvědomuje.
Podle mých informací na "pleasure boat" rozdělení lidí na lodi podle funkcí neexistuje.
Je definován pouze kapitán. Ten nese odpovědnost za všechno dění na lodi, včetně lidí.
Myslím, že není rozdíl mezi charterovou lodí a majitelskou lodí v odpovědnosti kapitána ve vztahu k veřejně právním předpisům.
Na charterové lodi je navíc vztah mezi majitelem lodi a nájemcem lodi, eventuálně pojišťovnou. To jsou soukromě právní vztahy.
EDIT: Než jsem to dopsal, objevil se příspěvek nový karmy. Moje reakce je ten první příspěvek.
Protože prů.erů na moři je minimálně, většina lidí si rizika vůbec neuvědomuje.
Podle mých informací na "pleasure boat" rozdělení lidí na lodi podle funkcí neexistuje.
Je definován pouze kapitán. Ten nese odpovědnost za všechno dění na lodi, včetně lidí.
Myslím, že není rozdíl mezi charterovou lodí a majitelskou lodí v odpovědnosti kapitána ve vztahu k veřejně právním předpisům.
Na charterové lodi je navíc vztah mezi majitelem lodi a nájemcem lodi, eventuálně pojišťovnou. To jsou soukromě právní vztahy.
EDIT: Než jsem to dopsal, objevil se příspěvek nový karmy. Moje reakce je ten první příspěvek.
Abych pravdu řekl, já v tom mám hokej.
Měl jsem doposud za to, že vyvázáním se ke břehu, počíná svéprávnost osazenstva crew. Jestli se "unaví" na lodi nebo na břehu, jestli se zraní či to nejhorší co se stalo při nastupování na loď, nebo vystupování z ní....
Co ještě všechno bych měl kontrolovat a mít za krkem?
Ať tak či tak, nechci podsouvat tak jen za sebe, vědomě a trvale porušuji nařízení o prohibici na lodi. Nedokážu si vůbec představit že by si posádka v zimě nedala slivovice, ve vedru pivo. Samozřejmě s mírou (malým) a rozumně. Zlobit se začínám, jen když to někdo začne přehánět. To se zlobím a zlobit se umím hodně. Některá zlobení mě do teď mrzí a jsou to dlouhé roky nazad. Nicméně strach že se někomu něco stane jsem už několikrát zažil dostatečný a sledování během plavby stavu posádek, obzvláště z Ostravy a okolí, patří k mé "oblíbené" činnosti.
S tím že kromě ranní šťopečky pálení červa, já jsem mimo tento druh pitného režimu, absolutně.
Pokud někdo docílí toho že posádka celý týden nepožije ani kapku alkoholu, ten je podle mě geroj a já smekám v hlubokém předklonu. (nejraději mám Jana M. Trosku, Ludvíka Součka a Arthura C. Clarka)
V každém případě Finne díky za info, beru to tak že jak jsi dostal, tak dáváš.
A jen tak bokem, nejsem si vědom že by tam ty dny byla rosa. A to že jej nenašli i když jej slyšeli padat, to mě udivuje. To musela být zoufalá beznaděj.
Měl jsem doposud za to, že vyvázáním se ke břehu, počíná svéprávnost osazenstva crew. Jestli se "unaví" na lodi nebo na břehu, jestli se zraní či to nejhorší co se stalo při nastupování na loď, nebo vystupování z ní....
Co ještě všechno bych měl kontrolovat a mít za krkem?
Ať tak či tak, nechci podsouvat tak jen za sebe, vědomě a trvale porušuji nařízení o prohibici na lodi. Nedokážu si vůbec představit že by si posádka v zimě nedala slivovice, ve vedru pivo. Samozřejmě s mírou (malým) a rozumně. Zlobit se začínám, jen když to někdo začne přehánět. To se zlobím a zlobit se umím hodně. Některá zlobení mě do teď mrzí a jsou to dlouhé roky nazad. Nicméně strach že se někomu něco stane jsem už několikrát zažil dostatečný a sledování během plavby stavu posádek, obzvláště z Ostravy a okolí, patří k mé "oblíbené" činnosti.
S tím že kromě ranní šťopečky pálení červa, já jsem mimo tento druh pitného režimu, absolutně.
Pokud někdo docílí toho že posádka celý týden nepožije ani kapku alkoholu, ten je podle mě geroj a já smekám v hlubokém předklonu. (nejraději mám Jana M. Trosku, Ludvíka Součka a Arthura C. Clarka)
V každém případě Finne díky za info, beru to tak že jak jsi dostal, tak dáváš.
A jen tak bokem, nejsem si vědom že by tam ty dny byla rosa. A to že jej nenašli i když jej slyšeli padat, to mě udivuje. To musela být zoufalá beznaděj.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Skutečně zajímavá situace ......
Český zákon o námořní plavbě, ve statích odpovědnosti a pravomoci velitele námořního plavidla, nepoužívá pojmy jako např. "za plavby", ale pojmy "nalodění" a "vylodění".
Museli bychom v tomto případě tvrdit, že ten utonulý z lodi nevystupoval, ale naopak chtěl nastoupit (teprve se nalodit), což se mu nepodařilo a nebyla tedy ještě založena odpovědnost velitele.
Český zákon o námořní plavbě, ve statích odpovědnosti a pravomoci velitele námořního plavidla, nepoužívá pojmy jako např. "za plavby", ale pojmy "nalodění" a "vylodění".
Museli bychom v tomto případě tvrdit, že ten utonulý z lodi nevystupoval, ale naopak chtěl nastoupit (teprve se nalodit), což se mu nepodařilo a nebyla tedy ještě založena odpovědnost velitele.

- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Obávám se, že nalodit a vylodit neznamená (zjednodušeně) přejít desku mezi lodí a molem.
Spíš je to o přenesení batohu na loď v sobotu před vyplutím a přenesení batohu zpět na břeh za týden. Zase zjednodušeně. Podívej se na § 51 námořního zákona.
Kohokoliv z nás kdykoliv dostanou na:
§ 33 Základní povinnosti velitele námořního plavidla
.....
c) zajistit bezpečnost přepravovaných osob a posádky včetně pravidelného organizování nácviku cvičných poplachů a praktického cvičení nouzových situací .......
Ve všech zemích to bude podobně ustanoveno.
Spíš je to o přenesení batohu na loď v sobotu před vyplutím a přenesení batohu zpět na břeh za týden. Zase zjednodušeně. Podívej se na § 51 námořního zákona.
Kohokoliv z nás kdykoliv dostanou na:
§ 33 Základní povinnosti velitele námořního plavidla
.....
c) zajistit bezpečnost přepravovaných osob a posádky včetně pravidelného organizování nácviku cvičných poplachů a praktického cvičení nouzových situací .......
Ve všech zemích to bude podobně ustanoveno.
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Osobne si myslim ze odpovednost kapitana vznika pri nalodeni posadky a prvnim zapisem do lodniho deniku a zanika pri opusteni posadky plavidla a poslednim zapisem v lodnim deniku. ZJEDNODUSENE. Teze v zapisu v lodnim deniku je urcena kompetence posadky. Rozdeleni sluzeb, kdo zastupuje kapitana a pod. To podle mne urcuje kdo si muze a nemuze liznout alkoholu. Takze to v praxi je asi tak ze strizliva slouzici cast posadky dohlizi na posadku na srot
V podstate je na kapitanovy jak se domluvi s posadkou a kde je jeho mira tolerance a rizika. Nemyslim si ze jakykoliv namorni zakon zakazuje nekompetentnim clenum posadky chlastat. To by napriklad byla na vyletnich parnicich prohybice coz neni.
V praxi je to tak ze na vetsine lodi je pritomen alkohol a poziva se do okamziku poradneho pruseru, bohuzel.
V podstate je na kapitanovy jak se domluvi s posadkou a kde je jeho mira tolerance a rizika. Nemyslim si ze jakykoliv namorni zakon zakazuje nekompetentnim clenum posadky chlastat. To by napriklad byla na vyletnich parnicich prohybice coz neni.
V praxi je to tak ze na vetsine lodi je pritomen alkohol a poziva se do okamziku poradneho pruseru, bohuzel.Bóžo, nehledej v tom nic jen návod.
Kapitán / posádka / pasažéři (komerční plavidla - kapitán a posádka nemůže, pasažéři ano)
Kapitán / posádka (nekomerční plavidla - kapitán a posádka nemůže)
Je to tak?
EDIT: Jardo přečti si §1 odd.1 písm. a)
Kolik z nás to řeší?
Kapitán / posádka / pasažéři (komerční plavidla - kapitán a posádka nemůže, pasažéři ano)
Kapitán / posádka (nekomerční plavidla - kapitán a posádka nemůže)
Je to tak?
EDIT: Jardo přečti si §1 odd.1 písm. a)
Kolik z nás to řeší?
Naposledy upravil(a) Anonym dne úte kvě 27, 2014 4:18 pm, celkem upraveno 1 x.
Jarda885 píše:c) zajistit bezpečnost přepravovaných osob a posádky včetně pravidelného organizování nácviku cvičných poplachů a praktického cvičení nouzových situací
Prepacte pan sudca, zabudol som posadku na noc priviazat o postele, jeden blbec sa mi v noci utrhol a utopil sa.
Vase chyba kapitan, vase chyba, pujdete brucet !
takto nejako?