Zkušenosti z Jadranu (Vis, Hvar, Brač ...)

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

bob-bart
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Zkušenosti z Jadranu (Vis, Hvar, Brač ...)

Příspěvekod bob-bart » úte říj 02, 2007 11:56 am

Právě jsem se vrátil z plavby a mám pro všechny pár info a doporučení.

Na Visu (městě) je v 808čkách kresleno pár bójek a u města není ani jedna. Dá se pěkně kotvit v zátoce za hřbitovem. Jsou tu asi tři vyvazovací bóje (zřejmě rybářské) a pokud nejsou obsazené jsou zadarmo (alespoň pro nás byly). Do města je to kousek...
je možný zakotvit i v námořním bunkru v zátoce na severu.
Jinak stání na muringu ve městě stojí 40Eur.

K modrý jeskyni na Biševu doporučuju doplout nejpozději kolem devátý, pak je tu šílenej nával. Cena 30Kn za osobu.

Na ostrově Sv. Klement u Hvaru jsou kreslený v 808čkách vyvazovací bóje u restaurace Paradiso. Bohužel ve skutečnosti zde žádný nejsou. Doporučuju bójky u ostrova Marinkovac blíž ke Hvaru. Pkud navštívíte restauraci jsou dokonce zadarmo. Mě se víc líbila ta severnější restaurace. Pokud moc nefouká, je tu celkem i bezpečná kotva.

Na Brači parádní bójky v zátoce Lučice, ovšem pozor nesmí foukat od jihu, potom jsou nebezpečný. Stará se tu o ně moc prima majitel místní restaurace.
Na Brači určitě stojí za návštěvu Poustevna Blača, ale o tý tu bylo psáno už jinde.
Při jižních větrech je celkem bezpečná zátoka Bobovišče. V 808čkách je kresleno několik vyvazovacích bójí. Není tu ani jediná. Pouze pár muringů nebo kotva. Bylo zde i pár lodí na kotvě vyvázaných na břeh.

Pokud někdo chce navštívit Trogir a nechce se mu platit za marinu (cca 50 Eur) je možný zakotvit před městem u nějaký bývalý fabriky. Do města je to pak asi půl hodiny. Na přespání doporučuju klidnou opuštěnou zátoku Razetinovac naproti na ostrově Čiovo na kotvu. Kotva zde dobře drží i za velkého větru. Pozor na konci zátoky voda rychle klesá.

Ještě pár postřehů k tankování. Mimo sezónu je otevřená v okolé pouze benzínka v Trogiru, pak až v Šibeniku a ve Vodici. Doporučuju tankovat ve Vodici, bývá zde nejmenší nával, ale pozor na hloubku. Max. 3 metry.

HOWGH :mad:
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » úte říj 02, 2007 1:44 pm

V jakém okolí? A co benzinky ve Hvaru, v Bolu, Vrbosce atd........
Konec "šmitec"
Berty
bob-bart
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bob-bart » úte říj 02, 2007 3:11 pm

Myslím benzínky od Splitu k Šibeniku.

Sezoní benzínky v Rogoznici a Kremiku jsou zavřený a dle info v Šibeniku je takových sezoních benzínek víc, tak je třeba rozvážit kam zajet natankovat.

Dle 808ček jsou otevřený, ale ve skutečnosti mají zavřeno.

Doporučuju si předem zavolat a zjistit, než se někam vydáte.

Toť vše.... :)
hastrmank
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hastrmank » sob říj 20, 2007 5:45 pm

bob-bart píše:Myslím benzínky od Splitu k Šibeniku.

Sezoní benzínky v Rogoznici a Kremiku jsou zavřený a dle info v Šibeniku je takových sezoních benzínek víc, tak je třeba rozvážit kam zajet natankovat.

Dle 808ček jsou otevřený, ale ve skutečnosti mají zavřeno.

Doporučuju si předem zavolat a zjistit, než se někam vydáte.

Toť vše.... :)

Ahoj, v Rogoznici je jen malá nádrž na naftu, většinou není, do Kremniku zajížděla pojízdná cisterna - nejde na ní spolehnout. V Rogači a v Milně je mimo sezonu omezený provoz. Ahoj.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Benzinka.

Příspěvekod Ferdinand » sob říj 20, 2007 10:14 pm

A co benzinka na Šoltě, ta se nepočítá ?
hastrmank
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Benzinka.

Příspěvekod hastrmank » sob říj 20, 2007 11:27 pm

Ferdinand píše:A co benzinka na Šoltě, ta se nepočítá ?

Ahoj, omlouvám se, zapoměl jsem napsat že Rogač je na Šoltě.
Irena
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irena » ned říj 28, 2007 3:40 pm

Byli jsme na lodi v termínu 13.10.-20.10.Pár postřehů - v Primoštenu boje sundávají 15.10.,u mola večer opět plno.To však bylo bylo jediné plné místo.
Zátoka Mala Nozdra na Kapriji - naprosto opuštěná,boje jsou.Mateo už má vyděláno.Byli jsme tu úplně sami,nádhera.Přes kopec do Kaprije - dvě lodě u mola,jedna hospoda otevřená -pouze pití.
Zátoka Stupica -Žirje - boje jsou,byli jsme zde dvě lodě a dědula večer nelenil a vyrazil vybírat.
Kdo zná v letě zátoku Tijaščica na Tijatu asi si těžko představí tu romantiku - sami na kotvě.
Přes den teploty do 23 st.,4 dny jsme se i koupali.Po západu slunce 6.15 však rychlé ochlazení.
Vylézt v noci ze spacáku je boj -8-12st v lodi,studené prkýnko a v naší lodi netekla teplá voda(v tomto období zvláště super).
Kdo netouží po opékání na palubě a počítá s tím,můžu doporučit.Jen je větší spotřeba rumu do čaje,ale rozhodně to má své kouzlo.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 149

Příspěvekod Denis » ned říj 28, 2007 4:57 pm

Raz si tu niekto povzdychol, kam sa podeli v Chorvatsku prázdne zátoky? Odpoveď je jednoduchá, nesmieš chodiť cez prázdniny a keď predsa len ideš cez prázdniny, tak nesmieš kotviť v zátokách kde je krčma. V auguste /srpen/ som bol vo Vela nozdra na Kaprije a na noc úplne sám, vedlajšia Mala nozdra bola precpaná. V Tijaščici kotvilo asi 5 lodí, na Murteri pri Tisne v zátoke vedla zátoky Lovišče sme boli až tri lode !!!
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned říj 28, 2007 7:19 pm

No, ono nejde jen o prázdniny. Já letos končil v týdnu na přelomu září a října, což určitě není plná sezona. A zátoky byly tak plné, jak jsem ještě nezažil.
Trochu to vysvětluje fakt, že jen z našeho mola v Sukošanu vyplouval celý autobus poláků. A přes týden spolu s maďary všude jasně dominovali. Asi nová móda. Akorát na Jabuce a Svetacu jsme byli sami.....
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 149

Příspěvekod Denis » ned říj 28, 2007 8:58 pm

Je to možné. Potom by to bolo cez prázdniny lepšie, pretože skoro všetci čártristi a motoristi pred zotmením opustili zátoky a išli do svojích marin, alebo do nejakej zátoky s krčmou užívať života. Zátoky bez krčiem boli príjemne prázdne. Jednu noc som neprozretelne zakotvil na kotvisku Hiljača na Žute. Len okolo mňa som napočítal 51 plachetníc s motorákmi a to som ešte na všetky lode nedovidel.
Irena
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irena » ned říj 28, 2007 9:35 pm

Když jsem sháněla lod na druhý nebo třetí týden v září ,dozvěděla jsem se,že jsou to nejvíce vytížené týdny.Takže ty prázdniny jsou možná lepší.
Oliver
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Oliver » pon říj 29, 2007 10:17 pm

Vracím se ještě ke kotveni Visu.Byl jsem tan na konci zářří a zvolil jsem levou stranu, oblast Kut.
Cena za deset metrů loď a čtyři lidé 168 Kn. ( moring)Restaurace kolem dokola a do centara cca 10min.Toaleta zhruba stejně daleko jako z druhé strany. V zátoce Bobovišče jsou bojky v levo v menší zátoce. Kotvil jsem tan na jaře.Pozor na bojky jsou ukotveny jenom tenším lanem cca 1,2m pod hladinou a poton očko se silnějším.Jsem celkem začátečník, ale taková zdánlivá maličkost může být konec našich snů.Milan
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Vis.

Příspěvekod Ferdinand » úte črc 01, 2008 9:16 am

To bob-bart : Ahoj, tak nevím s čím jsi kotvil Ty, ale já teď za 10 m loď a 4 dospělé platil u městského mola naproti Hrvatskému domu 157 Kuna za dobu od 9,00 ráno do 17,00 hod odpoledne druhého dne. Ten první den vyjma pomoci při kotvení si nás zřízenec vůbec nevšímal, kdybychom odjeli ten stejný den do 17,00 neplatili bychom vůbec nic. Zajímalo ho hlavně, jestli tam budeme přes noc. Tedy, dá se tam zdarma doplnit voda, dobít elektřina a nazdar - pokud stojíš na prohlídku Visu pouze přes den. Okolo 16,00 se začíná přístav plnit loděmi a to už vybírají ships document a platíš, i když poměrně málo. Ty bójky tam opravdu nejsou, dvě jsou pouze naproti kostelu v části zvané Kut a spíš jsou pro rybáře, stáli jsme tam taky zdarma.
popeye
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod popeye » čtv srp 14, 2008 3:26 pm

Ahoj,

tak to je zajímavý, v Bobovišči jsem kdysi stál na bóji, mohlo jich tam být cca 20 - 25. Po obou stranách zátoky, ještě než se dojelo k městečku. Přišlo mi to tenkrát jako dobrá alternativa k Milně, protože tak špinavou vodu jako je tam v ACI marině jsem v životě neviděl... Jinak na kotvení jsou pohádkový Pakleni otoci, ta velká zátoka přes ostrov naproti marině Palmižana se tuším jmenuje Vinogradišče a byla tam i písečná plážička. Bohužel je tam v sezóně asi pekelnej nával...
Irena
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irena » pon zář 22, 2008 11:36 am

Vinogradišče jsme letos poprvé zažili v červenci(jinak vždy jarní nebo podzimní termíny)-byla to síla.Problém proplout i na gumáku.Naštěstí ráno většina pospává,takže je možné ráno včas odplout i když ti kotevní řetěz leží přes tři ostatní.
Dlouho jsme nebyli na Velim Drveniku-má někdo čerstvou zkušenost,zda už tam jsou muringy,nebo se stále kotví u mola s vypuštěnou kotvou?
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » pon zář 22, 2008 12:07 pm

V.Drvenik, letos v cervenci. Mooringy u mola nejsou. Stale je to jen pristani na kotvu.
Lodi moc nebylo.
zdendaSzER
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zdendaSzER » pon zář 22, 2008 3:29 pm

Taky přidám kapku s Veli Drvenikem
Rozestavěné molo je na prodej za 500.000,- EUR.
Muring opravdu není, takže kovta je potřeba hodit ZAVČAS!
Nestát bokem k molu když tam připluji relativě brzo..

Jinak letos od července je molo zpoplatněno..
do 40 stop za 150 kuna, bez začunu za 100 kuna
do 45 stop za 200 kuna, bez računu za 100 kuna + pelinkovač a pivo
do 50 stop za 250 kuna, bez računu za 100 kuna + pivo, pelinkovač, cigára

Jo na Veli Drveniku je fajn a hlavně restaurant u Dražena / JERE /
dělá výbornou peku, ale dohnout tak 2-3 hod předem +385 918841054 a Drazěn vám poskytne i info jak to na mole právě vypadá..
Hezký den Zdenek
popeye
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod popeye » ned zář 28, 2008 10:18 am

Ahoj,

dovolím si pár čerstvých poznatků z téhleté oblasti, právě jsem se vyspal ze zpáteční cesty:

Negativa:

1) Vis. To, že nejsou v zátoce ve Visu bóje (mezi poloostrovem s klášterem a "centarem") i když je sedmičky slibují, to jsem věděl. To, že ale budu v Kutu platit za 6 lidí a loď 37 stop celkem hezkých 363 Kn, to mě poněkud odbouralo, zvláštěpak, když si na recepci zazpívali dalších 30 Kn za kartu od sociálek. Tržní hospodářství je hezká věc, ale tohle už mi přijde trošku za hranicí... Podle slov kolemstojících německých skipperů tedy nejen mně. Mimochodem kartu

2) Bobovišče. Bójkové pole tu prostě není, což mě dost mrzí, protože jsem tu stával moc rád. Pár muringů přímo na návsi je obsazených možná už někdy od oběda.

Pozitiva:

1) Maslinica. Muringy, proud i voda k dispozici, záchod v poněkud dobrodružném vydání rovněž. Cena za stání nikoli lidová, nicméně ještě únosná, navíc kalkulovaná evidentně "podle ksichtu". Pro zájemce o stání hlouběji v zátoce dodávám, že je nezbytné se vyvázat přídí. Několik konob uspokojivé kvality.

2) Milna - Marina Vlaška. Vzhledem k čistotě vody a odéru, který se z ní line hlouběji v zátoce u ACI maríny jsem zvolil stání tady a nelitoval jsem. Marína má holandský management a (nic proti Chorvatům) je to vidět. Místní marinero byl při vyvazování přijíždějících lodí vzorem profesionality. Cena vzhledem k tomu přiměřená.

Shrnutí:
Byl jsem v Chorvatsku na týdením charteru po skoro třech letech (mezitím pár přeplaveb) a musím říct, že místní při přepisování ceníků věru nelení... Skoro bych řekl, že otázka "Co chceme ještě platit?" je pomalu na založení nového vlákna.

Dobré dopoledne všem

popeye
popeye
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod popeye » ned zář 28, 2008 10:21 am

Na vysvětlenou: Mimochodem kartu mělo znamenat, že jí moje posádka jaksi zapomněla vrátit, takže jedna zánovní kartička od záchodů ve Visu je u mě volně k dispozici...
Jezura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod Jezura » ned zář 28, 2008 11:19 am

Dneska jsem se v noci vratil po tydnu v Chorvatsku a troubim do sveta nasledujici zkusenosti:

- chartertovka MirAmo v Sukosanu skvela, lod sice starsi ale v dobrym stavu, sluzby personalu opravdu dobre
- marina Trogir 420 kn a to este pohunek remcal, ze na me musej cekat patnact minut pred lodi, pac jsem sel do sprchy. Kdybych neslibil kamosovi rybi trh, tak bych se zrovna sebral a odjel, tam si do ust opravdu nevidej a nestoji to za to
- na bojce v Hvaru zadara, a jeste k tomu je v cene fixni lano na vyvazani na breh - asi se nikomu nechtelo na konci sezony vybirat. Hvar doporucuju na navstevu, je to krasne mestecko
- mestsky pristav Bozava na severu Dugeho Otoku 196 kn, dobra a levna restaurace na nabrezi, pekna prochazka po ostrove. Moc se nam tam libilo.

Opet se mi potvrdilo, ze v Chorvatsku vic nez kde jinde zalezi na tom, na koho natrefite.

Jen mam pocit, ze tech, ktery u vas stojej s natazenou pazourou je nejak vic a vic a jsou oprsklejsi a oprsklejsi.

P.S. pro fsechny astronavigatory - pri tretim mereni se mi povedlo se trefit cca na pul mile. Pripoustim ale, ze jsem zbabele vyhodnoceni observace nechal na softveru z Brazilie
Benji
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Benji » stř říj 01, 2008 10:50 am

popeye píše:Ahoj,

2) Milna - Marina Vlaška. Vzhledem k čistotě vody a odéru, který se z ní line hlouběji v zátoce u ACI maríny jsem zvolil stání tady a nelitoval jsem. Marína má holandský management a (nic proti Chorvatům) je to vidět. Místní marinero byl při vyvazování přijíždějících lodí vzorem profesionality. Cena vzhledem k tomu přiměřená.

popeye

Uplne suhlasim s predchadzajucim hodnotenim a vrele vsetkym doporucujem /18.9.2008 Bavaria 44/
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » stř říj 01, 2008 1:32 pm

Jezura píše:P.S. pro fsechny astronavigatory - pri tretim mereni se mi povedlo se trefit cca na pul mile. Pripoustim ale, ze jsem zbabele vyhodnoceni observace nechal na softveru z Brazilie

Coze to mas za software? :?
Asi by bolo veľmi záslužné, keby si nejakú info o ňom pridal, napríklad do sekcie "Navigace" :
http://jachting.info/modules.php?name=F ... forum&f=77
Vďaka! :) :) :)
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pát říj 24, 2008 2:17 pm

pripajam sa k nazoru jezuri a tvrdim ze .... chorvati su cim dalej viac a viac horsi a horsi a osobne sa tam zase x rokov nemienim vratit. jedinne co maju dobre je jedlo!!!

par prihod:
1. Piskera - restika oproti cez zatoku - po tom ako nas previezol lodkou do prazdnej restauracie snazil sa nam vnutit nim urcene miesto na sedenie zo slovami ze vsetko okolo je rezervovane. Po tom ako sme si objednali o cca 17.55, zdoraznil ze jedlo zacina pripravovat az o 18,00 a napriek tomu ze sme tam minuli cca 1200 kuna museli sme pol hodinu cakat kym nas odvezie spat do mariny.
2. Kremik ... neboli schopni nam povedat kolko stoji marina a hned chceli volat policiu - dodnes neviem preco.
3. boja - Primosten .........chcel od nas peniaze za dva dni dopredu zo slovami ze aj tak mu neujdeme lebo ma rychly cln
4. Hramina ......bez slova mi nauctovala 12m lod namiesto do 10m
5. Sukosan pumpa ..........skasiroval odo sumu na ktoru si akurat spomenul a este mi na nu aj dal papier v zmysle 4x3 = 15 a to s peciatkou aj podpisom
6. Adriatic charter........hned ako sme prisli nam oznamili ze mame poskodeny kyl a to bol este potapac na brehu

Fasa ludia ti chorvati ale stacilo.
Naposledy upravil(a) avalon dne pát říj 24, 2008 3:00 pm, celkem upraveno 1 x.
Benji
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Benji » pát říj 24, 2008 2:55 pm

avalon píše: 6. Adriatic charter........hned ako sme prisli nam oznamili ze mame poskodeny kyl a to bol este potapac na brehu .

... a presný názov tej "skvelej" chartrovky je ?
MiraR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MiraR » pát říj 24, 2008 3:15 pm

Předpokládám, že máš na mysli Adriatic Charter ze Sukošanu. Podle mého názoru, je toto zrovna jedna z těch lepších.

Zpět na