Dalekohled

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled

Příspěvekod Libor » stř říj 03, 2007 7:54 am

Dalekohledy jsou v různých cenových skupinách, s kompasem / bez kompasu. S různým zvětšením....a na dalekohled (s/bez kompasu) existuje mnoho názorů, který je nejvhodnější.
Jaký dalekohled máte, nebo používáte na svých plavbách? Který považujete za optimální?

Já už nějaký rok mám vždy sebou (ať už na své lodi nebo chartru) svůj dalekohled Fomei Mariner 10x50 ZCF , na který jsem zvyklý.

Obrázek
Řada - MARINER (Celoskleněná optika, úprava proti vodě prachu a orosení, plněné suchým dusíkem). Řada dalekohledů odolných proti vodě rozšiřuje možnosti použití např. při sportu. Celoskleněná optika s vícenásobnou antireflexní úpravou (Multi Coated). Silné pogumování v dvoubarevném provedení žlutá-černá. Dodává se včetně pouzdra.

Dnes jej koupíte za dobrou cenu např.zde: http://www.progres-shop.cz/index.php?zb ... &vyr=Fomei

Zvažoval jsem před jeho koupí ještě dalekohledy s vestavěným kompasem, ale pak se mi cena zdála příliš vysoká vzhledem k jeho využitelnosti a většinou menším zvětšením, která se u kompasových pohybovala a i dnes většinou je 7 x 50. Možná se mýlím. Říká se, že na houpající loď je optimem zvětšení 7 x 50. No já chtěl trochu více a nemám problém (většinou :) ) se zvětšením 10 x 50.

|Dnes považuji za dobrou volbu dalekohled Vanguard OCEAN 7500 7x50
Obrázek
http://www.topoptika.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=11

A to nejlepší co dnes asi můžete mít na lodi (mimo profi) je ESCHENBACH 4211 7X50 Regatta:

http://www.fotoskoda.cz/eObchod/1080754 ... dalekohled
Obrázek

nebo STEINER Commander 7x50 K 7540
Nejlepší námořní dalekohled současnosti. Vybavený podsvíceným kompasem a křížem pro určování vzdáleností. Naprosto brilantní optika. Voděodolný do 10 metrů.

http://www.optik-shop.cz/?p=productsMor ... 61999c2b64

Obrázek
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

lodní tachnika

Příspěvekod MARIS » stř říj 03, 2007 8:24 am

Dalo by se říci,že je to věc osobní zkušenosti,ale doporučovaných 7 x 50,je opravdu nejlepší poměr.Když jsem hodně dávno začínal na Baltu,tak jsem si koupil v NDR monokulár 8x30,(byl nejlacinší)ale sloužil mě dlouho(mám ho dodnes).Později jsem koupil 8-20 x 30 mono,ale ten moc dobrý se nejevil,hlavně při větším zvětšení je problém najít pozorovaný objekt.No a pak přišel na řadu 7x50 a ten je stále na lodi.Pro jistotu ale sebou vozím ještě 6x32,malý skládací binokulár,vleze do kapsy při toulkách po ostrovech.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » stř říj 03, 2007 8:43 am

dotaz na vlastniky dalkohledu s kompasem ... opravdu ten kompas bezne vyuzivate?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř říj 03, 2007 9:17 am

Já mám jako správný pirát monokulár :D :
Vanguard MZ-61225 2-12x25 ZOOM 125 gramů

Obrázek

je dlouhý 12 cm a 3,5 cm v průměru s látkovým pouzdrem na pásek (obraz není vzhůru nohama).
Koupil jsem ho někde na netu a přes tisícovku to stálo.

Je jasné, že binokulár to nenahradí, ale zase ho máte stále u sebe. Ale pokud by ho zalila slaná voda, to by byl asi konec.

Měl jsem 7x35 ale letos jsem ho utopil. Viděli jsme dva katamarány na sobě vyhnané větrem na břeh - to bych tedy zažít nechtěl. Všichni jsme se "prali" o dalekohled až nakonec skončil na bimini. No a v momentě kdy jsme ho začali hledat se loď naklonila a tak jsme všichni viděli jak se šel vykoupat :cry: No ale zase budu mít nový, lepší :lol:
Jen mě průměr ten dalekohled 50 přijde dost veliký, ale zase ta světelnost, pozorovací úhel,... to je těžké rozhodování.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Dalekohled

Příspěvekod Richard » stř říj 03, 2007 11:11 am

To Simon
Mám STEINER Commander 7x50 a jeho kompas jsem používal. Minulý čas je namístě - zprvu jsem jej používal k terestrické navigaci. Později, když už jsem Chorvatské vody znal "nazpaměť", tak jsem už tuto možnost použil zřídka. Vím ale, že při příbřežní plavbě v neznámých vodách má toto zařízení smysl (i když náměrový kompas splní totéž).
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » stř říj 03, 2007 12:23 pm

Mňam, mňam.
Ten STEINER Commander 7x50, by se mě moc líbil.
No za 20 000 Kč, ....... by mohl pes blutu, vysílat do palubního noutbuku náměry.

A je zde otázka dají se vůbec pomocí zabudovaného kompasu měřit náměry?
alffa
Edit:
Než jsem se dostal k odeslání, Richard už částečně odpověděl.
No přesto bych rád věděl jestli je to spíš náhražka, nebo je to plnohodnotné, srovnatelné s náměrovím kompasem :?:
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Náměr

Příspěvekod Richard » stř říj 03, 2007 12:42 pm

Je to plnohodnotné.
R.

Koukám, ubyla mi hvězdička :o)))))
CO jsem provedl, šéfe?

Edit admin:
vůbec nic jsi neprovedl, ale jak přibývá příspěvků a uživatelů, měna devalvuje ;) . Musel jsem to trochu poupravit, aby to déle vydželo, neboj za chvíli ji máš zase zpátky a nijak tě to teď v ničem neomezuje. Laťka je nastavená jinde jinak.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř říj 03, 2007 2:48 pm

Já chtěl vidět hodně daleko, tak jsem si v dávné minolsti sehnal docela kvalitní ruský dalekohled myslím 12x60. V noci vidím bóje jako ve dne ale ve vlnách se to fakt nedá udržet. Těch 7x50 bude asi ideální kompromis.

To Richard
Díky tvému zděšení jsem zjistil, že jsem rovněž degradovaný, a to rovnou o dvě frčky :o
Rok dřiny ve dne a ještě více v noci a na konec tohle :cry:
A co teprv chudák Denis, u toho jsem nějak zaznamenal profesional - profík - zkušený harcovník :shock: To už je i degradace statutu :lol:
Pepa
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

No

Příspěvekod Richard » stř říj 03, 2007 2:52 pm

To už je jak měnová reforma v padesátých letech ... člověk se probudí a má po statutu :cry:
Rád bych, aby pod mé jméno bylo vepsáno "věčný začátečník"

admin: Tvé přání bylo okamžitě vyslyšeno a splněno. Jsme jedno ucho a zázraky jsou u nás na počkání. Ještě si můžeš poslat obrázek namísto hvězdiček ;)
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » stř říj 03, 2007 2:57 pm

To Richard
:good: :good: :lol: .

admin:
Pokud na tom hodnocení pánové lpí, lze nastavit původní nebo i přidat nějaké spešl. Co tak admirál, kontraadmirál.....atd.?
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

No toto!!§

Příspěvekod Richard » stř říj 03, 2007 3:06 pm

Mám pár otázek:
Za prvé: Proč zmizely i ty poslední dvě? (hvězdičky - pro nezasvěcené)
protože proto (ale jinak je to proto, že nastavení "věčný ..." je natvrdo a napořád, a napořád, a napořád a nemá to s automatem co to tam sází sám nic společného :D )

Za druhé a především: Kdo dostal MOJE hvězdičky???!!!
nikdo, viz předchozí. Systém si je schoval pro další návštěvníky

PS: Děkuji za zapsání požadovaného, jen bych prosil odstranit ty devalvující uvozovky (obě). stalo se
PS2: Rozhodl jsem se neurazit se :P
no to je štěstí :whist:
PS3: nenechám se vás podívat přes můj skvělý dalekohled s kterým se dá koukat i deset metrů pod hladinou! Tak.
no to ale je neštěstí :|
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » stř říj 03, 2007 4:34 pm

Musel jsem použít,svůj dadlekohled 12x60, bo vlastním očím jsem nevěřil
Richarde ......nóóóótedááááááá, no toto... :shock: :shock: . Nejprve jsem ti chtěl napsat, že s tebou od této chvíle nemluvím.
Nenapíšu. :?
Prokouknul jsem to. Chtějí mezi nás vrazit klín. To se jim nepovede.
Ale salutovat, ani zahlašovat se ti nebudu. :crazy:

Navíc
Já už mám svoji osobní funkci dávno vybranou a jmenuji se do ni,
jak to jen trochu jde /nejen na vodě/ :crazy:

HOST NA PALAUBĚ /opraveno/
Nic nedělá
Všichni jej obskakují
Do všeho kecá
Za nic nenese odpovědnost

Když Richard mohl dostat…věčného začátečníka ………..?/opraveno/
Změnu osobního nedevalvujícího statutu /prosím modře/rovněž uvítám, ovšem bez nároku na admirálské výložky.

Vidím, že tady si chce někdo taky něco vyškemrat :?
Ale tak ňák se neumí vyjádřit. Je to PLAUBĚ nebo PLAVBĚ? Je to věčný nebo vděčný?
Tak fakt nevím co teď s tím :?:
Achlamarin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Achlamarin » stř říj 03, 2007 8:05 pm

Jěště k dalekohledům, mám Commander V od Steiner a je velmi dobrý, už ho mám víc jak 4 roky a takový jas co ten má jsem nezažil. Má na sobě compas s červenou lampičkou (dvě baterie 350) a používám ho hodně, když chci na kotvě ověřít náměry a je to nenahraditelné když pluji v noci kde ruční náměr nerad používám. Ve dne kompas používám také ale tam často ruční náměr je jednodušší. Že bez něj nemůžu plout bych neřekl, ale je to určitě pěkná hračka.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » stř říj 03, 2007 8:41 pm

Nerozumim informacim v odkazu na
PARAMETRY

Typ 7x30
Třída Professional
Zvětšení 7x
Průměr objektivu 30

V nazvu je 7x50, u typu je 7x30, prumer optiky je uvaden take 30. Jak to tedy je. Za ty penize bych ocekaval spise 50ku.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » stř říj 03, 2007 8:49 pm

stefin píše:Nerozumim informacim v odkazu na
PARAMETRY

Typ 7x30
Třída Professional
Zvětšení 7x
Průměr objektivu 30

V nazvu je 7x50, u typu je 7x30, prumer optiky je uvaden take 30. Jak to tedy je. Za ty penize bych ocekaval spise 50ku.

To nejsi sám ;)
Pláčeš ale na nepravém hrobě.
To se musíš zeptat E-shopu, cože to chtěl básník říci. :lol:
alffa
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » čtv říj 04, 2007 11:56 am

Ja používam takéto kukátko:

Obrázek

Prosím ctených puristov, aby ma hneď neukameňovali :gun: - kúpil som ho totiž vo výpredajovej akcii u Lidla. :lol:
Avšak uvážte sami - nekúpili by ste v rámci bežného nákupu spolu so salámou, rožkami, pomarančovým džúsom, psími granulami aj zoomový trieder 8-24x50, ked to pri platení za celý nákup v kase ani nepocítite ??? (cena bola okolo 599,- Sk!) :? :? :?
Dalekohlad vyzerá solídne, ale vzhľadom na cenu a pôvod som mal v zálohe riešenie darovať ho ako hračku deťom.
Predával sa v peknej brašni s nápisom TRONIC, a aj s adaptérom na statív.
Má čiastočne pogumovanú konštrukciu, zoom aj ostrenie má dobrý chod bez vôle. Optika je naozaj zo skla, dokonca s antireflexnou vrstvou. Možnosť nastavenia dioptrickej korekcie. Uhol záberu 4,5° umožní zorné pole na 1000m nastaviť zoomom v rozmedzí 56 až 78m.
Ako som cez googla vyzistil, ide o pravdepodobne výrobok zaiste vysoko renomovanej a známej fabriky Nanyang City Hailin Optical Instrument Machining Co., Ltd. vývoj a kontajnerový export Shanghai Tongqing Industrial Development Company Ltd, odolnejšie povahy si na http://chinatelescope.en.alibaba.com/ môžu pozrieť fabriku zvonku aj znútra. :shock: :lol:

ALE - vyskúšal som ho najprv pri turistike v Alpách, a s potešením som konštatoval že neide o hračku!
Mal som ho na svojich dvoch charterových plavbách v Chorvátsku, kde sa celkom osvedčil - v porovnaní s "profi" triedrami tvoriacimi výbavu jácht mal podstatne lepší obraz aj na základnom zoome v polohe 8x50! Taktiež zniesol porovnanie s nejakým značkovým námorným daľekohladom 7x50 ktorý sa mi ešte dostal do rúk. Zoom je celkom využiteľná vec, umožní napríklad prispôsobiť sa momentálnemu kolísaniu lode tak aby sa obraz dal "udržať". Po pohybe zoomu však vždy treba doostriť - toto možno pri serióznejších (a rádovo drahších) dalekohladoch netreba. ;)

Ak by sa ešte v Lidlovi tento výrobok za dobrú cenu objavil, odporúčam ho predsudkami nezaťaženej jachtárskej verejnosti do pozornosti .... :)

Ale pozor, v Lidlovi vtedy mali aj podobný dalekohľad bez zoomu, ten ja ale nepoznám!
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » pát říj 05, 2007 8:54 am

ja pouzivam Praktica Marine 7x50

waterproof s kompasom a nemozem nanho povedat jedine krive slovo
http://www.praktica.de/cms/index.php?id=25&L=1&tx_prdatasheetbinocular_pi1%5BshowUid%5D=41&cHash=b2207de228

ako spominal achlamarin, takisto pouzivam kompas najma pri kotveni na namery
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob říj 06, 2007 9:36 pm

Pokud bych vybíral nový dalekohled pro jachting, možná bych vybíral jinak. Mám jej ale ještě z doby, kdy jsem trochu střílel a nutně potřeboval zoom, navíc pro běžnou turistiku malé kompaktní provedení. Mám tudíž dalekohled Minolta Standard EZ 7x - 15x 35.
A musím říct, že s ním jsem max. spokojený. Pro neklidné moře zvětšení 7x a přitom nevylučuje při lepších podmínkách použít 15x. Navíc, i když to výrobce neuvádí, už mnoho let oddolává sladké i slané vodě, bez následků na optiku. Mám jej téměř vždy pověšený u kormidla a mnoho vln se přes něj přelilo, mnohokrát zmoknul...
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » pon dub 07, 2008 11:39 am

Dnes jsem koupil v Liedlu triedr Bresser 10x50. Cena 599,-Kč je skutečně lidová a podle recenzí na www.astro-forum.cz se jedná o triedr s velmi slušnou (za tu cenu) optikou , hranoly a čočky z materiálu BaK-4. Dalekohledy se srovnatelnou optikou stojí kolem 2.000,-Kč. Chce ho pořádně prohlédnout a vyzkoušet , ale z pěti nabízených byly všechny OK.
Jelikož se nám již asi povedlo jeden dalekohled utopit , nechtěl jsem nic dražšího.
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod maxik » úte dub 08, 2008 11:56 pm

Děkuju za príma tip.
Po loňském ťuknutí se zoomovým dalekohledem, co se pak musel nechat seštelovat aby koukal oběma očima na stejný bod, slídím po pevném 10x50. Do marketu mě to nenapadlo.
Dneska jsem vybíral v Lidlu, a uz ho mám taky doma. Vypadá dost dobře, uvidíme co slané povětří.
Zdravím, Maxik
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » sob led 24, 2009 7:39 pm

Pro toho kdo ještě nemá jsem našel orig. jachtařský dalekohled za slušnou cenu u pana Matouška.

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 0&idp=1825
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob led 24, 2009 8:27 pm

Dobrý tip bobeši :good: :good:

doplním ještě, že s příplatkem cca 1100,- lze pořídit i dalekohled s vestavěným náměrovým kompasem s osvětlením:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=889
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » sob led 24, 2009 8:58 pm

Mám Prakticu marine 7x50. Nezamlžuje se, snese déšť, plave. Osvětlený kompas, když dojde batera, dá se stupnice nasvítit zezhora čímkoli, ale knoflíková baterka mi drží už 3 roky. Používám ho na noční zaměřování, zejména při noční plavbě přes frekventovaná místa, nemám radar.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob led 24, 2009 11:17 pm

Lachtan píše:Mám Prakticu marine 7x50. Nezamlžuje se, snese déšť, plave.

To je prýma informace. :)
A kolik to stojí a kde se to dá koupit :?:
alffa
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob led 24, 2009 11:25 pm

Zpět na