Kvíz "kuchařův džbánek"?

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Kvíz "kuchařův džbánek"?

Příspěvekod Libor » pon říj 08, 2007 11:57 pm

3 dny nikdo nevyužil právo vložit novou hádanku místo posledního vítěze Pabla, zkusím opět něco jiného než obrázek:

Nepoctivý lodní kuchař nalezl mezi lodním proviantem 10 litrový plný sud vína. Natočil si džbánek a vypil ho, a aby nikdo nic nepoznal, dolil sud vodou. Druhý den, když se vše v sudu promíchalo, kuchař natočil opět plný džbánek a sud zase dolil vodou. A tak se stalo, že víno bylo ředěno právě 1:1. Jaký objem měl kuchařův džbánek?
Naposledy upravil(a) Libor dne úte říj 09, 2007 9:53 am, celkem upraveno 1 x.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Re: kuchařův džbánek?

Příspěvekod Wlady » úte říj 09, 2007 2:18 am

Libor píše: Jaký objem měl kuchařův džbánek?

Vychází mi dost debilní....2,93 litru...a to ještě jen zaokrouhleně :cry:

Wlady
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod RadekS » úte říj 09, 2007 8:05 am

Dalo mi to trochu zabrat, ale řekl bych, že Wlady to sčotnul správně. Ten kuchař měl dobrý spalování. Já vypít takovej džbánek, tak druhý den nebudu mít na víno ani pomyšlení.
:D
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte říj 09, 2007 8:24 am

Už nikdo další?
A nějaký postup ba byl taky dobrý.... ;)
kosisa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod kosisa » úte říj 09, 2007 8:25 am

Nějak to stále nemohu schroupnout. Jestliže by v desetilitrovém džbánku mělo být víno s vodou 1:1, mělo by tam být 5 litrů vody a 5 litrů vína. Nebo se pletu ?
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte říj 09, 2007 8:32 am

kosisa píše:Nějak to stále nemohu schroupnout. Jestliže by v desetilitrovém džbánku mělo být víno s vodou 1:1, mělo by tam být 5 litrů vody a 5 litrů vína. Nebo se pletu ?

Jo...ale na druhej den dolíval už ze zředěného vína. :mad:
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » úte říj 09, 2007 9:00 am

nevim, ja svoje vino neredim :)
...cca 3l ?

vino | voda
10 | 0
-3 litry
=
7 | 3
-3litry (cca 2 + 1)
= cca 7-2 | 3+3
= 5 | 6

cili dzban je kolem 3 litru
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » úte říj 09, 2007 4:26 pm

je to marny, ale vychazi mi jako wladymu debilnich 2.92893 l.
konvertor mi rekl, ze je to : 0,0250 of barrels (beer) - nevim jestli to ma neco spolecneho,
ono totiz tezko se ve vsech tech barrelech vyznat, asi je to nahoda ;-)

a postup (v tomto postupu pocitam vypite vino):

zadani:
objem = objem sudu = 10 l
proc = konecne procento obsahu vina v sudu = 1:1 = 50% = 0,5
x = objem dzbanu = ?
v[sub]1[/sub] = objem vypiteho vina 1.den
v[sub]2[/sub] = objem vypiteho vina 2.den

vypocet:
v[sub]1[/sub] + v[sub]2[/sub] = objem * proc
v[sub]1[/sub] = x
v[sub]2[/sub] = (objem - x ) * x / objem
.. tady se delaji chyby: (objem - x ) je objem vina v sudu po 1.dni a protoze se a druhy
den pije uz redene vino (urcity pomer) proto nasobeni pomerem ( dzban / sud )
=>

x + (objem - x ) * x / objem = objem * proc

=> po dosazeni znamych hodnot dostaneme kvadratickou rovnici:

-x[sup]2[/sup] + 20x - 50 = 0
a protoze kv. rovnice ma vetsinou dve reseni, tak musime zavest jeste, ze:
objem > x > 0

no a kv.rovnice uz umi pocita kazdy .... nebo ne ? :bleble:
[hr]
zakonite to musim mit spravne .... uz kvuli tomuhle napsanymu postupu :type: :whist:
Naposledy upravil(a) jerryx dne stř říj 10, 2007 1:32 am, celkem upraveno 1 x.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » stř říj 10, 2007 12:15 am

Ahoj.
to jerryx: Děkuji za tak luxusně popsanej postup řešení. Shodli jsme se a tudíž jsi mi ušetřil spoustu práce s popisem jak jsem k tomu debilnímu číslu došel já ...

Takže ti slavnostně mažu jedno velké významné minus (z mnoha), které máš u mně za pomlouvání našeho veleváženého klubu důchodců a zároveň ti z moci úřední uděluji jedno malé bezvýznamné plus... :mad:

Wlady
Naposledy upravil(a) Wlady dne stř říj 10, 2007 3:23 am, celkem upraveno 3 x.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » stř říj 10, 2007 1:53 am

PS 1 : Nejprve jsem napsal chvalozpěv na jerryxe a teprve potom jsem si všiml nevěřícného příspěvku kosise. Takže zde je rekapitulace dějů v kuchyni zlotřilého kuchaře, která zároveň může posloužit jako důkaz správnosti našich výpočtů....(budu používat čísla zaokrouhlená na dvě desetinná místa).

1.DEN : odlito 2,93 l vína a nahrazeno vodou = v sudu zbylo 7,07 l čistého vína = roztok 70,7%

2.DEN : odlito 2,93 l výše zmíněného roztoku, což tedy představuje reálných 2,07 l vína...zbytek ( 0,86 l ) je včera dolitá voda

REKAPITULACE : odlito 2,93 + 2,07 = 5 l vína A druhý den i 0,86 l čisté vody
dolito 2 x 2,93 = 5,86 l čisté vody ALE druhý den spolu s vínem zároveň i 0,86 l čisté vody odlito......5,86 - 0,86 = 5 l vody v sudu zbylo
výsledek je tedy poměr vína a vody 5 : 5 = 1 : 1 což odpovídá zadání
POZNÁMKA : doporučuji nebádat nad tím, že i "čisté" víno je cca z 85% voda, protože by to nikam nevedlo, tady vedlo, ale do.... ;) , bude asi lépe si představit nějakou jinou "bezvodou" kapalinu...

PS 2 : Neslyším na výtky moderátorů, že píši dva příspěvky za sebou. Ten původní nelze doplnit....emigrovala mi tato možnost z nabídky! A když už si stěžuju : V poslední době se mi stránky velmi špatně a pomalu načítají a zmizelo mi obarvení přečtených příspěvků do červena .:cry:

PS 3 : No to je bo....tedy nepořádek. Možnost úprav se mi poťouchle vrátila z emigrace....ale je mi to čočku platný, protože sloučit dva příspěvky do jednoho stejně neumím a celý se mi to přepisovat nechce ! :whist:

Wlady
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř říj 10, 2007 8:43 am

Nejprve od konce
To Wlady:
sloučit příspěvěk je to nejjednodušší. Zkopíruješ si jeden a pak se vrátíš k druhému, dáš opravit a vložíš do něj to co jsi předtím zkopíroval do schránky.... :D No a pak už ten nepotřebný někdo smázne (můžeš tam vložit text - smazat / přesunuto / sloučeno).

Ale teď to dilema určit vítěze (bohužel pokračovat může dle pravidel jen jeden).
Wlady byl sice první. Už už jsem jej chtěl prohlásit vítězem-pokračovatelem. Ale nedalo mi ještě vyčkat, zda se přeci jen nezapojí více řešitelů.
Jerryxův přednes excelentní - přesný a včetně postupu. Ano vše směřovalo ke kvadratické rovnici.

Měl jsem pro Vás nachystáno:
Správné řešení:a) bez kvadratické rovnice - úvahou (takto postupoval Wlady)
b) s rovnicí (jerryx)
Když mělo být víno zředěno 1:1, muselo v sudu zůstat 5 litrů vína a stejné množství vody. Objem kuchařova džbánku označím proměnou x.
První den:
Kuchař si nalil víno o objemu x, to znamená, že v sudu zůstalo (10-x) litrů vína a x (původní víno bylo "čisté", to znamená, že neobsahovalo vodu).
Druhý den:
Kuchař si nalil další džbánek vína, ale protože bylo dobře promícháno, tak si mimo vína nalil i něco málo vody. Kolik vína a kolik vody si nalil záleží na poměru vína a vody po prvním dnu. Dostáváme kvadratickou rovnici:
(10-x)-x krát(10-x)/10=5
Číslovka pět je obsah vína ve zředění 1:1 tedy 5 litrů.
Dostáváme 2 řešení, ale jen jedno je vyhovuje pro x>0.
x = 10-5 x sqrt(2)=2,9289 litru.
(sqrt je druhá odmocnina.)

No a prestože by si oba pánové asi měli střihnout o první místo (nebo si dát ještě jeden příklad), musím rozhodnout takto:
Wlady - pochvala před nastoupenou jednotkou, byl první a téměř přesně
jerryx - vítěz, sice později ale o to přesněji (výpočty zaberou trochu času, že :D ), a zéjména precizní postup výpočtu si zaslouží ocenění. Proto považuji jeho odpověd o malinký kousek lepší než Wladyho (který doufám někde neopisoval, když nám předtím nenapsal jak k číslu 2,93 došel ;) )

Takže pokračování je na jerryxovi.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » stř říj 10, 2007 11:07 pm

to Libor : Děkuji za nařčení z plagiátorství, to vždycky potěší....
K výsledkům : psal jsem výslovně, že uvádím zaokrouhlenou hodnotu, protože číslo je to i tak debilní a v příkladu, kde se počítá na džbánky, jaksi nepatřičné i tak jak jsem jej napsal...o výsledku na 5 desetinných míst nemluvě. Postup jsem neuváděl úmyslně, protože by bylo po kvízu. Pokud si si vzpomínám, v tom prvním navigačním příkladu, který vlastně současnou kvízománii rozjel, to tak bylo i požadováno. Netušil jsem, že už je zase všechno jinak....Na jiném místě jsi dnes tento web klasifikoval jako nadnárodní, jachtařský. Neřekl bych. Je stále více a častěji typicky český... (Denis a spol. laskavě prominou).
Tvou výzvu o doplnění popisu postupu řešení jsem si přečetl až zároveň s příspěvkem jerryxe. Nemám bohužel čas monitorovat místní dění nonstop.
Na závěr mi dovol konstatovat, že by z tebe byl skvělý, ba nebojím se říci přímo nepostradatelný, člen jakékoli vládní či ministerské výběrové komise.

Nicméně za vyhlášení jerryxe jsem upřímně rád. Jednak si dal opravdu nadstandardní práci s popisem výpočtu a krom toho jsem nyní natolik časově vytížen, že bych neměl čas vymýšlet něco smysluplného a v případě vítězství jsem byl stejně připraven jej poprosit o pokračování.
Wlady
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv říj 11, 2007 12:34 am

Vzhledem k tomuto pravidlu:
2) Každý zadavatel je povinen po ukončení soutěže oznámit vítěze, výsledek a postup jeho správného řešení (případně obrazový důkaz).

Nelze upředňostovat luštitele, který popíše řešení. :!:
Popsat řešení, je výsadou a zároveň povinností zadavatele. :!:

Naopak, .......... Wlady se správně zdržel výkladu. Bylo tím pádem po fťákách.

No kvizy se teprve rozjíždějí.
Musíme si na ta pravidla tak trochu zvyknout.
V zásadě se nic neděje. Všem zúčastněným stranám to vyhovuje, takže pokračuje Jerryx
P.S.
Dobrá připomínka Wlady, možná bude třeba to v těch pravidlech trochu zdůraznit. ;)
Díky, alffa
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv říj 11, 2007 9:14 am

Tímto se Wladymu veřejně omlouvám, pokud jsem mu svým jednáním způsobil újmu. Opisování byla jen nadsázka ......Přeci jen Google je mocný nástroj :D
Jen nepřijímám výtku, že web je stále více český. To nevím jak jsi na to příšel. :?
Dilema jsem měl velké. Rozhodl jsem jak jsem rozhodl a proto ti slibuji, že ti v případě mého pokračování předám slovo.
A protože máš na to málo času, můžeš si to chystat pomalu už od teď (pak to jen zkopíruješ) ;)

PS: do pravidel bych dal, že odpověď se nesděluje,nehádá atd. , ale píše se i s postupem.
Citace:
2) Každý zadavatel je povinen po ukončení soutěže oznámit vítěze, výsledek a postup jeho správného řešení (případně obrazový důkaz).

Ale účastník soutěže (ani ostaní) přece ještě v průběhu soutěže nemůže vědět, zda zrovna jeho odpověď je správná.... :D
Přeci nevyhlašujeme vítěze po prvním správném výsledku, tím dáváme prostor i jiným...... ;)
Přeci (alespoň já) na konci uvádím své řešení, viz poslední příklad. Jerryx počítal trochu jinak.
Takto při psaní pravidel jsem uvažoval. Zadavatel má (musí) zveřejnit návod. I vítěz může dojít k cíli jinou cestou, nebo mít postup neúplný atd.
Tak aby jsme to měli na závěr komplet, proto bod 2 v pravidlech!
A propó: chybí nám klauzule: jak postupovat v případě 2 a více správných výsledků.... :? Dle rychlosti? To není dobré pro ty, co mají méně času a přístupů na web....
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv říj 11, 2007 9:24 am

to abych se ted citil vinen :oops:

ja jsem ten postup napsal az po vyzvani a nemyslete si, ze jsem ho psal jen kvuli vam !
ja ho psal i kvuli sobe, ponevadz jsem si rikal, ze postup mam spravne, ale stale jsem pochyboval
o tom debilnim cisle (jako wlady: nepasovalo mi to k tomu dzbanku), takze jsem chtel,
aby v pripade, ze jsem udelal chybu, mi nekdo mohl rict: jo mas to spatne, chyba je v .. 3 radku ;-)

takze se nemyslete, ze vse delam jen pro vas :P :lol:

jinak wlady mel ve svem prispevku dost pravdy : zase se pravidla meni bez upozorneni a
opravdu ne kazdy muze stale monitorovat tento web (i kdyz by to mela byt povinnost :P)

jinak ja bych byl rad, kdyby to za mne taky nekdo vzal - ted nejak nemam cas na vymysleni
kvizu - takze se omlouvam a prosim nekoho ... :thankyou:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv říj 11, 2007 9:28 am

Takže Wlady je na řadě a má jako malou kompenzaci vyjímku z pravidel: čas na přípravu mu běží až od teď, jako by právě teď zvítězil.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv říj 11, 2007 9:36 am

jerryx píše:
jinak wlady mel ve svem prispevku dost pravdy : zase se pravidla meni bez upozorneni a
opravdu ne kazdy muze stale monitorovat tento web (i kdyz by to mela byt povinnost :P)

Nerozumím :?:
Kdy, kde, kdo, změnil pravidla :?: :shock:
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv říj 11, 2007 10:56 am

alffa píše:Nerozumím :?:
Kdy, kde, kdo, změnil pravidla :?: :shock:

to byla reakce na vas tri - wlady, ty a libor.
i kdyz si toho vazim, tak vitezem mel byt wlady - byl prvni a postup mel dodat az po vyzvani
a ... ted jsem chtel napsat jeste neco dulezitejsiho, ale prave jsem zjistil, ze to neni pravda. :oops:
:sorry:
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Pravidla

Příspěvekod Richard » čtv říj 11, 2007 11:57 am

Tož koukám jako pulec ... teprve teď jsem zjistil, že existují psaná pravidla!!! Kde je najdu? Jak jsem mohl tak nezodpovědně kvízovat?! Omlouvám se, že žiji i mimo netovou virtualitu a nesleduji až tak dění. Zřejmě mi cosi uniká.
Ovšem já, věčný začátečník, si to mohu dovolit, že ...
alffa
Site building team

Re: Pravidla

Příspěvekod alffa » čtv říj 11, 2007 12:05 pm

Richard píše:Tož koukám jako pulec ... teprve teď jsem zjistil, že existují psaná pravidla!!! Kde je najdu? Jak jsem mohl tak nezodpovědně kvízovat?! Omlouvám se, že žiji i mimo netovou virtualitu a nesleduji až tak dění. Zřejmě mi cosi uniká.
Ovšem já, věčný začátečník, si to mohu dovolit, že ...

Pravidla jsou zde:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=725

Jinak je to ten úplně první topic v této sekci. :D

Za chvilku tam přesunu i tuto diskuzi o pravidlech.
Ať je to hezky pod jednou střechou.

Libor totiž nadhodil zajímavý problém. :?
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » čtv říj 11, 2007 5:19 pm

Díky za velkorysou nabídku, ale opravdu ji nemohu z časových důvodů využít. Nejde přeci jenom o to sem něco smysluplného šoupnout, ale též monitorovat postup řešení a vyhlásit vítěze... A právě to nemohu zaručit a velmi nerad bych ostatním kazil zábavu. Takže poprosím adminy o výpomoc a třeba se někdy v příhodnější době o tuto výsadu přihlásím.
Wlady

Zpět na