Kotvení na Slezské Hartě
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Jak to vypadá z množstvím vody na Hartě. Už jdou bojky vidět ? Přemyšlím, že bych v půli května spustil loď a tak potřebuji vědět zda je jíž má "Danova"
bojka vidět. Apropó...kde je nejlepší místo ná spouštení lodě pomocí jeřábu ? Obávám se, že N.Pláň bude zatím nepoužitelná i co se délky mé lodě a vytočení se kolem závory týče. 

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 177
- Kontaktovat uživatele:
Jeřáboval jsem jen 1x v N. Pláni - na konci staré cesty:
Myslím, že by jses vytočil, pokud tam nebude nešikovně stát maringotka od Vojtovi půjčovny loděk, pak dále do zadu na starou cestu.
Jinak myslím, že Dušan (ta největší loď na Hartě) jeřábuje v Roudně.
Stav vody (skoro online) s denní aktualizací můžeš sledovat zde http://www.pod.cz/portal/nadrze/cz/
Bohužel nemůžu najít poznačenou výšku kamenné hráze zpevnění břehu u půjčovny, podle toho se dalo usoudit zda už jsou bóje z vody venku. Snad to najdu, pak to doplním.

Myslím, že by jses vytočil, pokud tam nebude nešikovně stát maringotka od Vojtovi půjčovny loděk, pak dále do zadu na starou cestu.
Jinak myslím, že Dušan (ta největší loď na Hartě) jeřábuje v Roudně.
Stav vody (skoro online) s denní aktualizací můžeš sledovat zde http://www.pod.cz/portal/nadrze/cz/
Bohužel nemůžu najít poznačenou výšku kamenné hráze zpevnění břehu u půjčovny, podle toho se dalo usoudit zda už jsou bóje z vody venku. Snad to najdu, pak to doplním.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Letos asi dám loď na Hartu asi až po plavbě v HR, tj. koncem srpna. Letos mám v plánu provést trochu údržbu na lodi a to budu asi dělat až před odjezdem do Chorvatska.
Měl jsem tam, než mi to utrhla Dušanova loď, toto (cca 160kg):
a teď tam dal Dušan toto (váha asi 80 - 100kg):
Jinak fotky z loňska (2007) jsou zde: http://jachting.info/modules.php?name=c ... &album=151
Za zmínku stojí cvičný nálet bojových vrtulníků na loď běhen plavby, užili jsme si a chvíli se i loď rozjela od větru způsobeným rotorem vrtulníku
Měl jsem tam, než mi to utrhla Dušanova loď, toto (cca 160kg):

a teď tam dal Dušan toto (váha asi 80 - 100kg):

Jinak fotky z loňska (2007) jsou zde: http://jachting.info/modules.php?name=c ... &album=151
Za zmínku stojí cvičný nálet bojových vrtulníků na loď běhen plavby, užili jsme si a chvíli se i loď rozjela od větru způsobeným rotorem vrtulníku

-
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Budeme se letos plavit jen na domácí "půdě" a seznamovat se s jachtou. Bermuda Cup ? nevím, snad jedině, že bych na lodi dělal pomocné práce a najmul si na závod kapitána
. Touto cestou nabízím možnost zazávodit si se mnou společně na mé jachtě někomu zkušenějšímu než jsem já , já jachtařský učeň.
Apropo hledám vhodný název pro jachtu a tak asi založím new topič 

- Hovez
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Rad bych na Hartu umistil bojku pro plachetnici 6,6m/800kg, poradi mi nekdo zhruba jak tezke zavazi pouzit? Zvazuji podobne provedeni jako se pouziva pro zaklady mostnich piliru na mori - konstrukce ocel+beton, ktera sama doplave na misto a pak napustenim vody klesne na dno... mozna i nejake roxory navarene zespod, aby se zavazi "zapichlo" do dna.
Cca jak hluboko je v mistech, kde kotvite lode? A jaky pomer mezi hloubkou a delkou lana se doporucuje, vzhledem na zkusenosti s kolisanim hladiny na Harte?
Nejradeji bych byl, kdyby mne nekdo zabydleny trochu vytipoval vhodne misto, aby lod nezavazela ostatnim...
Cca jak hluboko je v mistech, kde kotvite lode? A jaky pomer mezi hloubkou a delkou lana se doporucuje, vzhledem na zkusenosti s kolisanim hladiny na Harte?
Nejradeji bych byl, kdyby mne nekdo zabydleny trochu vytipoval vhodne misto, aby lod nezavazela ostatnim...
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
To Hovez
Vítám tě zde na fóru a také na domácí vodě - Hartě.
Máš to daleko / blízko na Hartu? Jinak řečeno jseš zdejší?
Co se týče kotvení, těžko radit, když jsi neuvedl kde. Leskovec, Nová Pláň, Roudno či Rázová?
První by jsi se měl nahlásit na hrázi. Evidují bójky a k nim lodě. Je to lepší i pro tebe, pokud by vyvstal nějaký problém.
Závaží dle váhy lodě. Moje váží cca 1200 a dával jsem poprvé cca 180kg.
Bylo to na 8 nebo 10mm nerez laně. Ale kolega mi to ukroutil a pak jsem dělali novou bójku, trochu méně váhy a opět 10mm nerez lano.
Teď tam mám toto
asi cca 80 - 100kg.
Záleží na tobě jaké máš možnosti a jak to chceš přepravit. a) k vodě a za b) na místo určení
Kolega měl sud plný betonu a na staré pneumatice to doplavil na místo, propíchl gumu a bylo to. Váha dobře přes 200 kg, ale jeho loď má přes 3 tuny.
Všechny fotky jsou v galerii Harty modules.php?name=coppermine&cat=6
V Nové Pláni kotvím na hloubce cca 10m. Lze i na menší. Hladinu můžeš sledovat online na stránkách povodí Odry.
Stačí rezerva cca 4m. Jinak budeš mít velký rozptyl. A na jaře stejně budou po jarním tání všechny bójky pod vodou.
Během roku hladina moc nekolísá a případně při nějaké návštěvě upravíš volnou délku. Další možnost je udělat to přes kladky - návod je tu ve fóru.
Na Hartě jsem to ale nikde takto neviděl.
Místo si musíš ale vytipovat sám
Až se tam budeš pohybovat písni mi
Vítám tě zde na fóru a také na domácí vodě - Hartě.
Máš to daleko / blízko na Hartu? Jinak řečeno jseš zdejší?
Co se týče kotvení, těžko radit, když jsi neuvedl kde. Leskovec, Nová Pláň, Roudno či Rázová?
První by jsi se měl nahlásit na hrázi. Evidují bójky a k nim lodě. Je to lepší i pro tebe, pokud by vyvstal nějaký problém.
Závaží dle váhy lodě. Moje váží cca 1200 a dával jsem poprvé cca 180kg.

Bylo to na 8 nebo 10mm nerez laně. Ale kolega mi to ukroutil a pak jsem dělali novou bójku, trochu méně váhy a opět 10mm nerez lano.
Teď tam mám toto

asi cca 80 - 100kg.
Záleží na tobě jaké máš možnosti a jak to chceš přepravit. a) k vodě a za b) na místo určení

Kolega měl sud plný betonu a na staré pneumatice to doplavil na místo, propíchl gumu a bylo to. Váha dobře přes 200 kg, ale jeho loď má přes 3 tuny.

Všechny fotky jsou v galerii Harty modules.php?name=coppermine&cat=6
V Nové Pláni kotvím na hloubce cca 10m. Lze i na menší. Hladinu můžeš sledovat online na stránkách povodí Odry.
Stačí rezerva cca 4m. Jinak budeš mít velký rozptyl. A na jaře stejně budou po jarním tání všechny bójky pod vodou.
Během roku hladina moc nekolísá a případně při nějaké návštěvě upravíš volnou délku. Další možnost je udělat to přes kladky - návod je tu ve fóru.
Na Hartě jsem to ale nikde takto neviděl.
Místo si musíš ale vytipovat sám

Až se tam budeš pohybovat písni mi

- Hovez
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Planuju dat bojku do Nove Plane - jak jsem pochopil, jsou tam zakotveni snad vsichni, nebo vetsina...
Ja jsem z Prerova (70km), ale lod je darek a majitel to bude mit z Olomouce 50km
Samozrejme ja se taky sem-tam svezu
ale mne spis bavi bastleni, takze ja budu v posadce spis zuslechtovatel
Zdroje na vyrobu bojky jsou temer nevycerpatelne, z 50% mne zivi stavarina a z 50% strojarina a obcas fusuju i do elektriky.
Ja jsem z Prerova (70km), ale lod je darek a majitel to bude mit z Olomouce 50km

Samozrejme ja se taky sem-tam svezu

Zdroje na vyrobu bojky jsou temer nevycerpatelne, z 50% mne zivi stavarina a z 50% strojarina a obcas fusuju i do elektriky.
Nasedlá lod
Zdarec, dnes jsem byl na hartě v Razovské zátoce a je tam vyvrácená yachta, uvízla na kýlu, upoštějí vodu! Tak at není pozdě!
- vasaditkavasa
- návštěvník fóra
- Reputace: 9
Kotvení v Leskovci n. M.
Povodí Odry pro rok 2010 nechce v Leskovci nad Moravicí povolovat kotvení na bójkách z důvodů malé manevrovatelnosti po výstavbě kotevního mola firmy Misgurnus. Pro možnost kotvení na bójce je potřeba povodí Odry písemně zažádat a oni žádost individuálně zváží a poté buď povolí nebo zamítnou. Má zkušenost jednání s povodí Odry je dobrá, kotvení na bójce mi povolili, ale s podmínkou, že budu stát až na hranici zátoky a volné vodní plochy, kde už je zátoka dostatečně široká.
Firma Misgurnus zatím molo postavené nemá a vzhledem k tomu, že plavební sezóna již začala 1. května, tak nevím nač čekají, ale aspoň je u vody prozatím krásný klid
Ahoj na Hartě
Firma Misgurnus zatím molo postavené nemá a vzhledem k tomu, že plavební sezóna již začala 1. května, tak nevím nač čekají, ale aspoň je u vody prozatím krásný klid

Naposledy upravil(a) vasaditkavasa dne stř led 05, 2011 5:45 pm, celkem upraveno 1 x.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Harta 2010 - spuštění a bóje
Prosím o informaci:
Je aktuálně v Leskovci dost vody na spuštění lodě? V pátek (2.7.2010) bych zde rád spustil loď 7,8m. Za malého stavu vody končí panelová cesta prahem ... Pokud je Leskovec momentálně nevhodný, prosím o radu KDE jinde.
A dále - kolik je v zátoce v Nové Pláni hloubka - rád bych zde bojku a chci ji mít kotvenou řetězem - potřebuji určit jeho přibližnou délku.
Díky.
Je aktuálně v Leskovci dost vody na spuštění lodě? V pátek (2.7.2010) bych zde rád spustil loď 7,8m. Za malého stavu vody končí panelová cesta prahem ... Pokud je Leskovec momentálně nevhodný, prosím o radu KDE jinde.
A dále - kolik je v zátoce v Nové Pláni hloubka - rád bych zde bojku a chci ji mít kotvenou řetězem - potřebuji určit jeho přibližnou délku.
Díky.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
V poslední době jsem tam nebyl, tak na první část nemohu dát odpověď.
Něco málo napoví on-line kamera, nebo stránky Povodí Odry s výškou hladiny. Ale když nemáš referenční bod/výšku, tak ti to asi moc neřekne.
Kamera míří trochu nad sjezd, ale zatím vypadá, že je dost vody:
Co se týče Nové Pláně, záleží kam ji umístíš..hloubka od 0- 10m běžně. Já jsem počítal s 12m + oka. Při nízké hladině jsem musel zkracovat. S 10 metry nic nepokazíš, 12-14 to jistí ....
Něco málo napoví on-line kamera, nebo stránky Povodí Odry s výškou hladiny. Ale když nemáš referenční bod/výšku, tak ti to asi moc neřekne.
Kamera míří trochu nad sjezd, ale zatím vypadá, že je dost vody:

Co se týče Nové Pláně, záleží kam ji umístíš..hloubka od 0- 10m běžně. Já jsem počítal s 12m + oka. Při nízké hladině jsem musel zkracovat. S 10 metry nic nepokazíš, 12-14 to jistí ....
Navštěva
Ahoj,
v pondělí 9.8. a úterý 10.8. mne to zavane na Slezskou Hartu, konkrétně do Nové Pláně. Vezmu si sebou nafukovací katamarán pro strýčka příhodu.
A můj zvědavý dotaz zní, dostanu se autem k vodě, abych to vše mohl vyložit a smontovat?
Díky za odpověď, Oja
v pondělí 9.8. a úterý 10.8. mne to zavane na Slezskou Hartu, konkrétně do Nové Pláně. Vezmu si sebou nafukovací katamarán pro strýčka příhodu.
A můj zvědavý dotaz zní, dostanu se autem k vodě, abych to vše mohl vyložit a smontovat?
Díky za odpověď, Oja
Díky za rychlou odpověď.
Budu v penzionu U Jelena, takže po smontování hodím auto zpět k penzionu. Chápu to dobře, že se dá s majitelem půjčovny domluvit o otevření závory? Alespoň jsem to četl někde v tomto fóru.
Další moje otázka zní, jak to tam vlastně běžně fouká ... jestli si i u Nové Pláně zaplachtím, nebo budu muset vyjet na větší plochu. Katamarán je třímetrový (asi ještě kousek), takže mi stačí málo.
Budu v penzionu U Jelena, takže po smontování hodím auto zpět k penzionu. Chápu to dobře, že se dá s majitelem půjčovny domluvit o otevření závory? Alespoň jsem to četl někde v tomto fóru.
Další moje otázka zní, jak to tam vlastně běžně fouká ... jestli si i u Nové Pláně zaplachtím, nebo budu muset vyjet na větší plochu. Katamarán je třímetrový (asi ještě kousek), takže mi stačí málo.