S/Y Carmen

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

S/Y Carmen

Příspěvekod ficzech » ned pro 07, 2014 7:29 pm

Ahoj,
nechteli jsme nic zakriknout, ale prodej uz je dohodnuty, tak se konecne muzem pochlubit i verejne. Od pana Bariny jsme koupili jeho zivotni lasku - lod Carmen. Narazili jsme na ni nahodou behem nasi letni dovoleny, kdy jsme si pronajimali na par dni plachetnici u chartrovky na Orliku. S majitelem jsme se dali do reci a rekli mu o nasich planech a ze shanime lod, pokud mozno co nejbliz, aby se dala levne dovezt na opravy a pripravne prace do Cech a on nam ukazal Carmen, kterou uz nejakou dobu provozuje a spravuje. Je na prodej uz nejakou dobu, ale zatim bez zajemce, protoze na tuzemske vody je asi trochu predimenzovana.
My mame ale trochu jine plany, takze pro nas to byla rana z cisteho nebe a laska na prvni pohled. Masivni pevna ocelova plachetnice (11,3m), ktera se napresrok snad stane domovem pro me,moji pritelkyni a naseho maleho syna na ceste po svete.

Parametry:
 Typ/model: Van de Stadt - Maid of Erin
 Velikost: 37ft (11,3m)
 Delka ve vodorysce: 9,2m
 Ponor: 1,67m
 Vytlak: 7,2m3
 Plachty: 71m2
 Motor: Nanni diesel 21HP

Fotky:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Historie:
Pan Barina ji zacal stavet v 70. letech sam, podle planu, ktere si objednal a koupil od Holandskeho stavitele Van de Stadt. Pak mu ale Bolsevik zabavil pas, tak stavbu zastavil a presel na jine projekty. Po revoluci ale vymysleli, ze by se s touto lodi mohli roku 92 zucastnit regaty Columbus ze Spanelska pres Atlantik a pak severni cestou zpatky do Evropy na oslavu 500. vyroci objeveni Ameriky. To znamenalo, ale rychle lod dostavet, vybavit a pripravit na zavod. Puvodne mela lod mit jmeno Vera, ale nakonec za prislib sponzorstvi od vydavatelstvi Carmen se pokrtila timto jmenem. Zavodu se ucastnila jako nejmensi lod celeho startovniho pole, ale se cti porazila i radu vetsich a vykonnejsich lodi.
Pozdeji pak vzniknul dalsi plan na cestu kolem sveta, ale na tu bohuzel nesehnali finance a sponzory, takze tato plavba se neuskutecnila. Lod ale podnikla spousty plaveb v Evropskych morich a radu let slouzila jako turisticka lod v mori stredozemnim.
Poslednich par let pak slouzila jako charterova lod na Orliku.
Naposledy upravil(a) ficzech dne pon pro 08, 2014 10:27 am, celkem upraveno 2 x.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficzech » ned pro 07, 2014 7:36 pm

BTW - behem pristiho roku bude vytazena na sichu a budem na ni makat, takze se sem urcite prijdem se spoustou veci poradit.
Takze vsem predem dekuji, za rady :)
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod MaM32 » ned pro 07, 2014 7:53 pm

Krásná loď...gratuluji :)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned pro 07, 2014 8:28 pm

Je to krasavice. Stastna volba.
Aja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Aja » ned pro 07, 2014 8:53 pm

diky. Nam se libila fakt na prvni pohled. Osobne mam rada silne, bitelne stroje. Carmen prezdivaji bitevnik.
Doplnim dalsi parametry

sirka 3.15 m
zakladni oblachteni 71.1 m[sup]2[/sup]
stezen bez 3 cm 13 m
nadrze oddelene, 100l nafty, 300 l vody
v kylu ma 2300 kg olova

Trup je jedenkrat lomena sarpie. Ma trimovaci kormidlo, ktere je ovsem prisroubovane. Sest luzek, hlavni kajuta a mala predni. Ceka nas dovybaveni na more, veskere emergency veci, pristroje, nove plachty ackoliv k lodi jsou tusim dve kosatky, jedna bourkova, hlavni plachta a spousta dalsiho prislusenstvi. Budou potreba site, kotvy, a take kotevni retez. Neni tam vratek, vse, co muze byt manualni, take manualni je. Varic je lihovy. Ten lih je nam sympaticky, ale je nam jasne, ze lih ne vsude sezenem.

Jmeno Carmen lodi zustane.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » ned pro 07, 2014 11:09 pm

Paráda! Gratuluji ke koupi a držím palce a fandím!

P.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon pro 08, 2014 9:55 am

Taky gratuluju. Pekna bytelna lod. :good: Videl jsem ji na Orliku, kdyz jsme si od Hacjachtu pujcovali lod, stala vedle nas.

Jinak co se tyka tohoto
ficzech píše:No tu budu samozrejme taky stavet. Mas nejaky tip?

martinptacek píše:Já co jsem viděl nejlepší rampu, tak měla nahoře jen jednu trubku a kolem ní se oba soláry mohly otáčet. Takže byly natáčecí aspoň v jednom směru. Jinak to není zase tak složitá konstrukce aby byly třeba nějaký tipy

Naklapeci maji napr. na tehle ocelovce Silas Crosby

vice fotek tady:
https://plus.google.com/photos/117359892187750468345/albums/5938521162815513809?banner=pwa

Ale ja kdyz jsem si stavel rampu na solary, jsem puvodne chtel taky takovou, aby sly solary naklapet. Ale nakonec jsem udelal uplne obycejnou, se solarama nalezato bez naklapeni a to hlavne z toho duvodu, ze kdyz jsem se sam sebe zeptal, jestli se mi bude chtit porad hlidat, jestli jsou solary dobre natoceny, tak jsem si odpovedel ze nebude :lol:

No a tak jsem udelal normalni rampu, se solarama vodorovne a radsi jsem trochu naddimezoval velikost solaru (mame 2x190W). A jsme naprosto spokojeny, doposud zadnej problem s nedostatnem elektriky (a to ani ve dnech kdy bylo pod mrakem) aniz bychom se nejak omezovali, lednice furt zapnuta atd. :good:

Dodo
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pon pro 08, 2014 10:08 am

Gratulujem a veľa vody po kýlom.

A.D.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon pro 08, 2014 10:19 am

Ahoj,
a diky za tip. Ja bych tam chtel mit vsechno, co nejjednodussi, takze i za cenu jistych ztrat bych to rad taky udelal napevno. Chtel bych dozadu postavit takovou branu. Neco jako maji Petr s Janou na lodi Janna:
Janna - Langkawi
Tuto bych pak mohl i pouzit jako zakladnu pro dalsi veci jako GPS antenu, skladaci bimini nebo pripadne windpilot.
Zatim premyslim,jak tu branu tam postavit, protoze se mi to nechce varit napevno, tak koukam po nejakych nerezovych spojkach na zabradli - dostatecne spolehlivych.

Ohledne samotneho zapojeni solaru bych se pak rad poradil s nekym, kdo to resil na sve lodi, tak kdybys mel chvili, tak pak nekdy muzem v poste poresit. Zakladni veci tak nejak vim, ale zajimalo by me pak, kdybych chtel kombinovat dobijeni z vice zdroju (solary,motor-alternator, mozna i vetrnik), tak jestli se to da vsechno pripojit na vstup regulatoru nebo se to musi resit nejakym dalsim zarizenim. A jak to pak pripadne resit, kdyz bych chtel mit jednu baterku jenom na motor a pak dalsi jednu nebo dve na spotrebice a nejak je vsechny inteligentne dobijet. Pripadne,jestli by stacila na ty spotrebice jedna s vyssi kapacitou nebo se pojistit a mit 2 treba mene vykonne.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon pro 08, 2014 11:44 am

Záleží jaký průměr trubky tam máš teď.

Kování se dělá v různém průměru od 19mm. Nejčastěji pak 22 a 25mm.

Avšak pouze pro půměr 25mm seženeš všechny možné fitingy na réling.

Několik nejčastěji používáných najdeš zde http://shop.jachting.info/index.php?mai ... 20a&page=1

Pokud nemáš otevřený konec trubky budeš potřebovat asi

Obrázek

Obrázek
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon pro 08, 2014 1:27 pm

vidis, zabradli sem jeste nemeril, ale odhadem to bude spis ta nejsilnejsi trubka. Mozna jeste silnejsi. Snad to nebude uplnej atyp :)
To ukotveni ty brany bych chtel mit pro jistotu co nejpevnejsi, takze budu hledat nejaky spojky, bez pohyblivych casti.

Do eshopu na to kovani sem samozrejme koukal.
Nejspis si tu branu,ale budu muset nechat udelat nejak na miru, tak kdyby mel treba nekdo tip, na nekoho, kdo by to nejak naohejbal a svaril.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Re:

Příspěvekod Zdenda12345 » pon pro 08, 2014 2:11 pm

ficzech píše:vidis, zabradli sem jeste nemeril, ale odhadem to bude spis ta nejsilnejsi trubka. Mozna jeste silnejsi. Snad to nebude uplnej atyp :)
To ukotveni ty brany bych chtel mit pro jistotu co nejpevnejsi, takze budu hledat nejaky spojky, bez pohyblivych casti.

Do eshopu na to kovani sem samozrejme koukal.
Nejspis si tu branu,ale budu muset nechat udelat nejak na miru, tak kdyby mel treba nekdo tip, na nekoho, kdo by to nejak naohejbal a svaril.

Čekal jsem jak to dopadne..... zcela jistě bych se na takový cestě vyhnul šroubovaným spojům. Já jsem si nechal dvě trubky ohnout na ohýbačce. Zbytek jsem si nařezal a oheftoval sám. Pak jsem to nechal svařit TIGem.

Když se nebudeš dívat na ten bordel na lodi, tak je to tam i s pevnym a natáčecim panelem...

Obrázek
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon pro 08, 2014 2:15 pm

ještě samotná hrazda

Obrázek
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon pro 08, 2014 2:16 pm

Tie pohyblivé časti budeš aj tak potrebovať, ak chceš sklápaciu slnečnú strechu. Okrem tých komponentov čo dal Libor, existujú aj šroubované /elegantné/ spojky na zábradlia. To je zaujímavé s toho dôvodu, že sa s tým dá experimentovať, bezproblémovo amatérsky prerábať. Ak to máš zvarené, tak je to na furt, alebo karboška a spraviť to znovu. Ja som si robil tento rok skladaciu strechu, kabrio, na motorák, v požičovni som si požičal ohýbačku trubiek a celé som si to spravil sám za jedno poobede. Na začiatok som dal trubky trochu dlhšie a keď to celé stálo, tak som to rozobral poskracoval na mieru. Ty musíš nájsť správnu polohu, aby to nevadilo zadným vantom, aby to nezasahovalo nikdy do ráhna a podobne.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon pro 08, 2014 2:23 pm

Samozřejmě souhlas. Ale je rozdíl, když ti uprostřed atlantiku upadne sluneční stříška a když přijdeš o soláry.
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon pro 08, 2014 2:28 pm

No prave proto sem myslel,ze tu hrazdu na solary bych udelal na pevno a k tomu pak na kloub jeste jednu hrazdicku vyklapeci, ktera by ale byla samostatne ukotvena k zabradli a mezi ni a tou solarni hrazdou by pak byla napnuta plachta.
Ta by se nejspis vytahovala stejne jenom pri stani kvuli slunci nebo desti.

Zdenda12345: a tu hrazdu tam mas pak privarenou nebo prisroubovanou k palube?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon pro 08, 2014 2:35 pm

Zdenda12345 píše:Samozřejmě souhlas. Ale je rozdíl, když ti uprostřed atlantiku upadne sluneční stříška a když přijdeš o soláry.

Tie spoje sú dostatočne festovné, rovnocenné zvaru, akurát šroubky treba zakapnúť lepidlom.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon pro 08, 2014 4:27 pm

Jestli chápu správně tvuj popis, tak to plánuješ přesně tak, jako to mam já. Nemohl jsem najít žádný fotky, kde by to bylo nějak vidět, tak jsem to skočil vyfotit. Hrazdu mam na pevno. Pro uchycení jsem použil původní patky. Zachoval jsem i rozměry, takže jsem nemusel dělat další díry do lodě. Nad přední patkou je přišroubovanej kloub (jako sem dal Libor) a v kloubu je přední tyč na biminy. Na příští rok chci zvedat kajutu, takže už budu moct dodělat i biminy. Přibude tam ještě jedna tyč na kloubu cca v polovině hrazdy.

Obrázek

Obrázek
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon pro 08, 2014 4:29 pm

Šrouby občas musim dotáhnout. Pravda ale je, že jsem je nezakápnul lepidlem. To udělam až to bude finální.... Chtěl bych mít na loď víc času. :(
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod ficzech » pon pro 08, 2014 4:38 pm

jj diky,
takhle nejak sem to presne myslel, ale pak sem si uvedomil, ze na tohle mi tam budou vadit vanty. Jsou tam dva - z kazdyho zadniho rohu. Takze ta sklapecka by nechodila, takze to budu muset vymyslet jinak. Prinejhorsim tam udelam jenom tu hrazdu na ty solary a biminy se vyprdnu. A behem stani to budu resit jen vyvazanim nejaky celty.

Zatim jen tak teoretizuju, stezen je ted dole a behem oprav a uprav ho zvedat nechystam, takze to budu muset nejak trefit od oka. Ale ty pozice tech vantu jsou celkem odhadnutelny, tak to snad trefim :) Puvodni provozovatel ty lodi mi prislibil obcas pomoc nebo konzultace,tak to s nim nejak dame kupy i z hlavy.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon pro 08, 2014 4:40 pm

no pokud máš celou loď ze železa, tak bych se toho materialu nebál, a místo nějaké chatrné konstrukce udělal železnou rampu. Třeba dva profily 25cm od sebe a mezi to bych si nechal vyříznout na vodním paprsku jméno lodi písmenama pod sebe. Pak to přivařit napevno k trupu a milionkrát natřít. Budeš moct po těch písmenech klidně vylést nahoru, a z tý rampy třeba skočit, nebo se aspoň podívat jak to z vrchu vypadá. A když ti to toho mrdne nějakej chartrista v maríně, tak ho ani nepůjdeš odstrkovat. Místo rovnání ohnutejch trubek jen otevřeš pisklu a přetřeš to. Jako bonus by to mohlo být i levnější.

Když to uděláš z nerezu, tak ti to stejně časem zrezne a budeš to muset leštit. A v místě uchycení k lodi to budeš muset odizolovat, aby ti tam nerezla loď.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon pro 08, 2014 5:01 pm

Taky jsem měl (mam) vanty z rohů zádě. Udělal jsem průvlaky v předních rozích hrazdy a protáhnul tudy. Měl jsem strach, jestli to bude dost tuhý, ale letošní bouřka mě přesvědčila, že to drží fakt dobře.
Jen jsem vanty musel o cca 20 cm prodloužit.
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

S/Y Carmen

Příspěvekod bernau1 » úte pro 30, 2014 8:36 pm

Moje plachetka má 1,5m ponor,kýlovka,po dálnici když jedu tak pomalu lížu mýtné brány.Pokud nemáte odmontovatelný kýl pro tranport a to při té vaší váze asi ne,tak jedině sundavací rampa.Jinak o ní přijdete ještě na suchu ;)
Aja
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: S/Y Carmen

Příspěvekod Aja » pát led 02, 2015 4:48 pm

bernau1 píše:Moje plachetka má 1,5m ponor,kýlovka,po dálnici když jedu tak pomalu lížu mýtné brány.Pokud nemáte odmontovatelný kýl pro tranport a to při té vaší váze asi ne,tak jedině sundavací rampa.Jinak o ní přijdete ještě na suchu ;)

Nevis, jaka je maximalni vyska nakladu (vcetne auta samozrejme) pro uspesnej podjezd mytny brany? U mostu je to znaceny zakazem vjezdy vozidel vyssich nez blabla, ale fakt si nevybavuju, ze by u vjezdu na dalnici nejaka takova znacka byla. Na netu jsem tu informaci nenasla, resp jen neco jako ze vyska je kolem sesti metru.
Narazila jsem na reportaz tv nova, kdy se nejaka cisterna nevesla pod branu, ale maj tam informace jak z besidky zakladni skoly, nic moc. Kazdopadne tam pisou, ze firma dostala povoleni prepravy nakladu a v tom povoleni jsou uvedeny parametry, coz je ale trochu opozdena informace, pokud uz je nakald temer vybavenej. Vzhledem k tomu, ze jak predpokladam, povoleni se vystavuje pro urcitou trasu, tak z toho moc moudra nejsem.

No, abych moc neodbihala, my se idealne pokusime dostat na jare s nejakou dobrou vlnou dostat po rece do more, ale samozrejme pocitame i s variantou, ze bude sucho a prijdou na radu silnice. Jeste si nejsme jisti, kam vyrazime, ve hre je Stredomori ale napriklad i Polsko.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » pát led 02, 2015 5:04 pm

No mostoch cez diaľnice býva značka 4,8 m. Pamätám si to preto, lebo moja loď má podjazdovú výšku 4,7,.

Zpět na