Pokazila sa mi loď

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7075
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 90
Bydliště: Bratislava

Pokazila sa mi loď

Příspěvekod Denis » pát říj 19, 2007 4:52 pm

Máme po sezóne. Sedíme doma a spomíname na pekné chvíle strávene s partiou na mori. Ale okrem pekných chvíl zažijeme niekedy aj nerváky a to najme keď sa na lodi niečo pokazí.
TEDA AK SA VÁM NIEČO TAKÉ STALO, NAPÍŠTE O TOM a skúste poskytnúť komplexnú informáciu, teda :kedy a aká loď , aký ročník, aká čártrovka, popis závady, spôsob jej odstránenia, čo na to čártrovka, celkové hodnotenie závady, napr. bola mimoriadne nebezpečná, bola nepríjemná a pod. prípadne aj ďalšie dôležité informácie.

Ja som mal pri prenajímaní lodí asi šťastie, závady v podstate žiadne. Výnimkou bol extrém, čo bolo požičanie lode od p. Jelínka z Českého čártru, to sme však už preberali inde. Ale inak okrem tohoto v pohode. Smozrejme ak si zoberiem 10 ročnú SASku, tak nemôžem byť príliš náročný, ale aj tam kupodivu fungovalo všetko.
Jediná malá lapália sa nám stala tento rok 2007 na jar, mali sme Bavariu 30 cez Yachtnet, domovský prístav Sukošan, báza tuším AC. Loď mala centrálny elektronický informačný dislej kde boli údaje o stave paliva, vody, prevádzkových batérií a štartovacej. Ak bolo niečoho kriticky málo spustil sa alarm, blikalo červené svetielko. Niečo po polnoci sa spustil alarm, nízke napetie prevádzkových batérií, ale keď spustilo alarm aj na štartovaciu batériu, tak sme vstávali. Naštartovali sme motor, po cca pol hod, sa nabili a iši sme spať. Ráno to isté. A tak sa to opakovalo celý týždeň. Pátrali sme po chybe, typli sme najprv na el. bojler, ale ten nemá nič spoločné so štartovacou batériou. Tak sme každú noc štartovali, lebo chybu sme nenašli. V maríne personál krútil nad tým hlavou, ale dôvod závady sme sa nedozvedeli. Závada to bola drobná, len znepríjemňujúca pohodu na inač dobre vybavenej a spravenej plachetničke. Ale ak by tam nebol ten alarm tak to mohlo byť velmi nepríjemné. Alebo blbla elektronika?
Pri preberaní lode nás odbuzerovali na nafte, lebo podla elektronického geretu tam chýbalo pár litrov. Ale hodinku pred tým sme boli na črpke a doplnili sme tak až nám striekala nafta cez odvzdušňovák. Zrkadlo bolo celé mastné a patrične aj smrdelo. Nič nepomohlo, museli sme ísť z bandaskou na črpku, nabrať ale 3-4 litre nafty do bandasky a doliať.
Uživatelský avatar
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1523
Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
Reputace: 3
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát říj 19, 2007 7:38 pm

Susmasumárum jsem kdysi na sasu 39 zažil nefunkční ledničku a teklo kolem kormidelní hřídele do trupu - nepříjemné (teplé pivo a občasné čerpání vody), ale byla to stará loď :)
Pak pár let pohoda - dotáhnout sem tam šrouby, spálená pojistka kotevního vrátku, stratili jsme lodní hák (kompenzovali jsme škodu nalezeným fendrem), rozbité nádobí, ... Vše bylo při checkoutu bráno techniky jako maličkosti bez zadržení kauce.

Ale minulý týden stál za to. Oceanis 411/2003/Vodice/AYC (Rakušáci) - pěkná loď s přívesným motorem a spinakerem v ceně.
Na prasklé plexi hlavní příďové palubní lukny jsme upozornili ještě v marině a technik ji opravil izolepou. OK. Pak jsme při prudce zesilujícím větru (z 10 na 20kn během 10min) špatnou manipulací při halse urazili spodní kladku výtahu spinakerového pně (škoda ve výši ceny 2 ks nerez nýtů). Pak spíš taková veselá příhoda s napuštěním fekální nádrže pitnou vodou :mad: Taky jsme ohnuli dřík kotvy do luku. Při páčení z pode skály (nakonec musel jeden plavčík do vody ;)
Závěrem jsme jen ve čtvrtek večer roztrhli genu. Krásný jachtec při 20kn větru ostře proti a rup! V místě již 2x zaplátovaném. Posádka lehce zděšena z možnosti zadržení kauce.
Při checkoutu jsem vše přiznal v plné barvě a navíc nahlásil i zjištěné nedostatky námi nezpůsobené. Tachnik byl potěšen, poděkoval a kauci vrátili 100%.
AYC/Vodice doporučuju!
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát říj 19, 2007 10:48 pm

Ty drobné opravičky už považuji za samozřejmou součást plavby a dárcovský příspěvek k údržbě lodě. Problémy s lednicí, baterkami, netěsnícími luknami nefunkčními windmetry a podobně u starších lodí přímo očekávám...
Z těch větších si pamatuji, když nám vloni blbnul stykač vrátku kotvy. Dvakrát sepnul a pětkrát ne. Krabice o stranách asi 20cm, umístněná v přídi, mezi studánkou a přední kajutou. Přístup malým montážním otvorem z kajuty a po několikátem rozdělání a složení se to podařilo zprovoznit.
Letos se nám pdařilo ohnout spinakrový peň. Byl dost dlouhý a celkem subtilní. Utrhnulo se nám uchycení spodního kikingu, opravu jsme nevyřešili nejlépe a když jsme valili na bočák při nějakých 15 uzlech měl spinaker tendenci se zvedat a peň to nezvládl. Za opravu si vyúčtovali 20€.
O utopené kotvě jsem už psal a to jsou všechny větší excesy, které jsem doposud zažil. Klepu na dřevo, aby to tak i zůstalo. Celkem se dá říct, že jsem s přípravou charterových lodí spokojený. Pokud je něco pokaženého, většinou za tím vidím předcházející posádky. V tom fofru, když přešlapujeme nad uklizečkami aby jsme co nejdříve vypluli, nemají v maríně možnost něco většího opravovat.
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » sob říj 20, 2007 9:16 am

Letos v srpnu, spolecnost Croatia Yacht Charter (vlastnena Chorvatem, ktery zije ve Svedsku), marina Kremik.
Lod Elan 384 Impression.
Podarilo se nam ulomit jednu z kladek v ulozeni kotvy. Jsou tam dve a jsou na vcelku tenkych cepech. Cele ulozeni kotvy je dle meho nazoru poddimenzovano.
Oprava cca 100,- EUR.
Chartrovku bych nedoporucil.Ne kvuli te oprave ale hlavne vzhledem k chovani.
Ludek
Uživatelský avatar
kus
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 80
Registrován: úte črc 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod kus » pon úno 25, 2008 11:31 pm

Zdravím a chci Vám sice pozdě,ale přeci jen osvětlit ten problém s vybíjením startovací baterie.Pokud je na lodi uděláno dobíjení přes děliče,tak pokud když ten je poškozen,tak se přes něj může baterka vybíjet.
Dělič je zařízení,které rozděluje nabíjecí proud do různých akumulátorů podle toho,jak jsou vybité.
Trochu to objasním- pokud máte na lodi 2 aku lodní a jednu startovací tak má dělič tři výstupy.Vstupy má 1x alternátor a 1x nabíječka 230V. A teď ta vlastní činnost:pokud jedeš na motor a altertnátor dobíjí,tak pokud by byla první aku nabitá,tak by diodově snižoval nabíjení až do úplného vypnutí.Proto se tam vkládá dělič,a ten při nabití jedné aku pošle proud do další až do úplného dobití všech a nezavírá dobíjení alternátoru při dobytí té první.
Pokud je však proražen(myslím elektricky)tak se zrovna tak vybíjí i když by neměl,od toho to hlášení té poruchy s kapacitou té startovací aku.
A ještě pro objasnění-je to zařízení,které jsem dodatečně domontovával hlavně na privátní plachetnice,tam není skoro nikde! A setkal jsem se už i s tím proražením těch diod uvnitř a pak docházelo k tomu vybíjení do lodních aku a proto Vám to ukazovalo tu nízkou kapacitu.Navíc v Chorvatsku servisáci v žádném charteru neznají detaily el.zapojení,a proto ten údiv při Vašem oznámení.Byl jsem tam asi 10 let a z toho i 2 roky oficiálně na servisu u F.Pašaliče v Rogoznici,tak vím,o čem mluvím!
Doufám,že jste to pochopili,můžu poslat i schéma zapojení.
-----------------------------------------------------------------------------
Co se Týká rozdílných kapacit baterií,mám vyzkoušeno,že to funguje i na různé kapacity Aku.
Co se týká dotazu na solární panely,už jsem je montoval a sloužili majiteli k plné spokojenosti,i když jsme je po jednom roce museli trochu předělat.Montoval jsem i ty,co jsme lepili na palubu a i ty na Zábradlí nebo stříšku,vždy je to víc o elektrickém zapojení a protažení kabelů tak,aby to bylo k plné spokojenosti majitele.
Montoval jsem např.děliče,sol.panely a odsolovák na privátní loď,dvoustěžník od Amela,loď Santorini
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co se týká schémat,musím je naskenovat,mám je v sešitě elektrického zapojení,který si vedu už 30 let a je tam úplně všechno včetně el.schémat motorů a lodí,které jsem zatím dělal.
Tak mi dejte chvíli čas,až budu mít čas,tak to naskenuju a dám vám to sem
---------------------------------------------------------
Tak ještě na chvíli k tomu úniku el.kapacity:
jako nejjednodušší by bylo odpojit odpojovače a pokud má i motor svoji,tak tu.Teoreticky by ti nemělo potom nic mikam jít,i když i mě se stalo,že procházel proud i při vypnutém odpojovači-po rozebrání byla utržená ta vodivá packa uvnitř-ale to jsem zjistil až po tom,co mě to zajímalo a JÁ TEN ODPOJOVAČ ROZŘÍZL PILKOU!!!
Ale to je skutečně extrém a já se s tím setkal jen v jednom případě,ale věř mi,že jsem to hledal 2 dny!
A pokud byli odpojovače zapnuté,tak nejčastější příčina vybíjení jepřes kotvu startéru nebo diodu alternátoru,což je závada,která se rovněž špatně hledá,protože dokud ta dioda není proražená úplně,tak to jde jen velmi špatně naměřit!
A také samozřejmě mohli být i špatné samotné akumulátory nebo i jeden z nich a přes ten dělič se vybíjeli všechny!
Mohl bych Ti vyprávět,u kolika novejch lodí z fabriky - a to myslím teď Dyfoura,Bavarii,Elána i Žanó to bylo špatně zapojený a nefungovalo to tak,jak mělo! U nich to nedělají nějací odborníci!!!!!

----------------
Tak jak to popsal david,je to pomocí žárovičky to nejjednodušší,jde o to,že pokud tam máš dělič,tak ti alternátor přestane dodávat proud až po tom,kdy budeš mít vlastně až tu nejvác vybitou úplně nabitou a tu startovací Ti to dobije samozřejmě mnohem dřív,protože tu používáš vlastně jenom při statru,tedy krátkou chvíli.
Nemohu si zde však nepřipomenout,že na lodi lodní AKU měli být sestaveny výhradně z trakčních aku a pro motor by měla být klasická,startovací.Ale doufám,že už to tu někdo řešil,nechci to tu tedy znovu rozebírat.
Naposledy upravil(a) kus dne stř úno 27, 2008 7:28 am, celkem upraveno 4 x.
Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1090
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » úte úno 26, 2008 8:43 am

To Kus,
je možné tento dělič použít jen při stejné kapacitě dvou baterií,nebo i při různé kapacitě.Já mám přepínání dobíjení baterií ruční,a někdy holt se zapomene přepnout.Šlo by taky připojit solární panel?Zatím ho mám připojen pouze na síťovou baterii,ale hodilo by se i na startovací,hlavně přes zimní období,kdy člověk na lodi delší dobu není.A to schéma by bylo dobré hodit sem(pokud by to bylo možné),protože toto bude zajímat více lidí.
Díky MARIS :good:
Uživatelský avatar
mysacek
s/y Kirké
Příspěvky: 750
Registrován: stř říj 24, 2007 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Martinique
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte úno 26, 2008 9:39 am

jezdim temer vyhradne s Kiriacoulisem, popripade se Sunsailem. Fakt je, ze uroven lodi a sluzeb je v tom chorvatsku jina i u techto spolecnosti. Ale jak pise Fikus, vzdycky jsem vsechno priznal a uypozornil i na veci, ktere jsme objevili a neudelali my a vzdycky to bylo prijato velmi kladne., Oni potrebuji, aby byly lode v poradku, kdyz tam maji tucet lodi, tak se neda vsechno dukladne prolezt. Takze proto take se nesnazi na vsechno ukusovat kauci. Kiriacoulis mam mimo to, ze jsou roztahany po celym svete, rad take proto, ze se da pojistit kauce - ale tak, ze opravdu zaplatim jenom tu pojistkua o nic se nestaram. Na konci dam akorat seznam zavad vyplnim Satisfaction Survey a nestresuju se zbytecne, co tam kde najdou. Rozbity sklenicky neresi asi nikde. Jednou se nam podarilo rozbit ten plastovej nerozbitnej talirek - to nemohli pochopit. Mlatil s nim predemnou, az byla podlaha cela otlucena a talirek nic :?
Jednou jsem mel lod z Martinique a jeli jsme az na Trinidad, tam mi vypadl cep od rahna a mile rahno viselo jen na plachte. Nastesti jsme v marine nasli kus rezatyho zeleza a tak se jelo dal. Na zpatecni ceste se nam podarilo nasi blbosti roztrhnout hlavni plachtu (poprve a naposled :shock: ), ale po cely delce, takze jsme dali ref a na ref dojeli zbytek cesty. Pri prebirani lodi jsem rikal, ze musim jet jeste pro naftu (chybelo ctvrt nadrze). Base manager rikal, ze je to dobry, ze nemusim, ze to je kompenzace za to rahno a nad rozskubnutou plachtou jenom mavnul rukou. Rikal, ze jsme klidne mohli z Trinidadu zavolat, ze by tam klidne nechal letadlem poslat cele rahno, kdyby bylo potreba. Nad tim pristupem jsem docela valil bulvy. :good:
Jinak v chorvatsku to dnes chce opravdu dukladne prolest lod na zacatku a na vsechno upozornit a zapsat do protokolu.
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7075
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 90
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » úte úno 26, 2008 8:41 pm

To Kus, trendiodu poznám a aj jej funkcia je mi jasná a približne viem aj schému zapojenia. Ale v tom to asi nebolo, pretože prevádzkové batérie boli nabité. Chladničku sme zapínali len keď sme išli na motor a z el. spotrebičov išla len VHF. Večer sa svietilo minimálne, sedeli sme v kokpite pod hviezdami. Po zotmení sme zapli kotevné svetlo. Každý deň sa jazdilo na motor, hodinku dve istotne a možno aj viac. Z maríny sme vyplávali až v sobotu ráno a boli sme pripojený na kábel, teda odplávali sme z nabitou batériou. Myslím že to bol nejaký skrat, trvalý odber čo nevyhodí poistku.
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » úte úno 26, 2008 11:55 pm

MARIS píše:To Kus,
je možné tento dělič použít jen při stejné kapacitě dvou baterií,nebo i při různé kapacitě?:


je to srdečně jedno a kus to nepopsal docela přesně. baterky se přes dělič dobíjí současně. každá si bere podle svého okamžitého napětí a kapacity. dělič brání tomu, aby proud netek zpět mezi baterkama když je některá vybitá víc a odděluje okruhy startovací - svíticí.
Pokud chceš zjistit jestli ti někam do háje neteče šťáva, jednoduše všechno vypni, odpoj jeden kontakt baterky a do série dej slabou žárovku nebo ampérmetr. Když svítí nebo ukazuje můžeš začít hledat. Jestli máš líp přístupný odpojovač - vypni ho a zase dej přes jeho kontakty žárovku. nesmí svítit ani mžourat. jednoduchá rada a spolehlivá.
Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1090
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » stř úno 27, 2008 8:09 am

Ahoj Davide,
mě ani tak nešlo o vybíjení,jako o nabíjení dvou baterek nestejné kapacity a připojení solaru na obě.Solar mě perfektně dobíjí a udržuje síťovou baterku,ale startovací je závislá jen na dobití z nabíječky nebo z motoru.A ten dělič by to mohl vyřešit,proto bych potřeboval schema zapojení děliče.
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7075
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 90
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » stř úno 27, 2008 8:26 am

Marisi, v katalógoch tie schémi bývajú nakreslené, ak to nájdem tak ti dám vedieť, ale myslím /teda neviem/ že to ide. Ešte si pametám že tie trenndiody majú rozličný výkon, dimenzuje sa podla kapacity batérií.
Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1090
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » stř úno 27, 2008 9:25 am

Denisi,zapojení soláru na dvě i více baterií znám,ale tady byla před časem diskuze o dobíjení baterek,a z té vyplynulo,že nemohou mít rozdílnou kapacitu,protože ta menší žere z té větší.Proto jsem se ptal.Ale pokud jde o to schema,tak jsem myslel schema toho děliče,abych si ho mohl udělat.
Uživatelský avatar
kus
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 80
Registrován: úte črc 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod kus » stř úno 27, 2008 11:10 am

Jo máš pravdu,prodávají se podle nejvyšší kapacity aku,zapojoval jsem 6 panelů pochozových a jeden velkej vyklápěcí na zábradlí na Amelovi,kde jsou 4 trkšční aku a jedna startovací a funguje to super,používá to majitel už 5 let a objel s tím už pár moří k naprosté spokojenosti
Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1090
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » stř úno 27, 2008 10:34 pm

To Kus,teď ti nerozumím,"prodávají se podle nejvyšší kapacity",co se tak prodává ,děliče?

promiň,ale až teď jsem si všiml,že jsi už odpovídal úpravou svého příspěvku,já jsem to už nečetl,až teď.Takže už budu jen čekat na ta schemata. :?
Uživatelský avatar
kus
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 80
Registrován: úte črc 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod kus » stř úno 27, 2008 11:57 pm

No,máš aku 100Ah, tak musíš i Dělič koupit na 100Ah,dělají se ve dvou a někdy 3 výkonech.
Pokud máš třeba motorový aku 50Ah a lodní 120Ah,tak ten dělič musíš mít podle nejvyšší kapacity Aku,to jsem myslel.Rovněž tak ho koupíš podle vstupů a výstupů,třeba vstup Alternátor-nabíječka a výstupy 1Aku,2Aku nebo 3Aku.
Mohu Ti poslat i nějaké obrázky z katalogu,jak to zařízení vypadá!
Zatím čau.
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 28, 2008 7:31 pm

MARIS píše:Ahoj Davide,
mě ani tak nešlo o vybíjení,jako o nabíjení dvou baterek nestejné kapacity a připojení solaru na obě.Solar mě perfektně dobíjí a udržuje síťovou baterku,ale startovací je závislá jen na dobití z nabíječky nebo z motoru.A ten dělič by to mohl vyřešit,proto bych potřeboval schema zapojení děliče.


no a psal jsem něci jinýho?? "je to srdečně jedno a kus to nepopsal docela přesně. baterky se přes dělič dobíjí současně. každá si bere podle svého okamžitého napětí a kapacity."
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » čtv úno 28, 2008 8:14 pm

Nějaký odkaz na prodejce děličů by nebyl ? :thankyou:
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 28, 2008 8:24 pm

MaPa píše:Nějaký odkaz na prodejce děličů by nebyl ? :thankyou:


www.svb.de


jinak to asi každý prodejce lodních krámů doveze. taky to lze uplácat doma
Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1090
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » čtv úno 28, 2008 8:38 pm

To David
"taky to lze uplácat doma"
to je to,co bych chtěl,ale nemám schema.Teda tři vstupy (nabíječka,alternátor a solar),a dva výstupy na baterie (100 Ah a 50Ah). :mad:
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 28, 2008 9:13 pm

kus píše:No,máš aku 100Ah, tak musíš i Dělič koupit na 100Ah,dělají se ve dvou a někdy 3 výkonech.
Pokud máš třeba motorový aku 50Ah a lodní 120Ah,tak ten dělič musíš mít podle nejvyšší kapacity Aku,to jsem myslel.Rovněž tak ho koupíš podle vstupů a výstupů,třeba vstup Alternátor-nabíječka a výstupy 1Aku,2Aku nebo 3Aku.


teda Kuse, to je ale kravina! kupuje se to podle trvalýho proudu, většinou jsou trendiody krátkodobě 1OO% přetižitelný.

Tedy: trvalej dobíjecí proud baterky je obecně 10% kapacity a i když přišlápneš regulátor, víc jak 2O% bys tam prát neměl. Na začátku dobíjení, třeba po startu, bere až kolem 5O%, ale to trvá řádově vteřiny. Nacož jsou diody stavěný. Tak že jak píšeš 1OO ampérovej, mohl bys mít v lodi 1000 Ah baterek, to si nebude běžný, že?
Dále nevím proč by měly být odděleny vstupy, když každý dobíjecí vstup ( altik, solár, nabíječka ) má sám na konci diody nebo je to polovodič sám o sobě, no a tím je jednosměrně odělen.
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » čtv úno 28, 2008 9:26 pm

TO:david
Dík za odkaz,ale....měl jsem spíš na mysli někoho v čr :sorry:
Pokud jsem dobře rozuměl tomu co napsal kus, tak se nejedná o dělič 100A, ale o dělič pro 100 Ah akubat ..co?
TO:Maris
Ano, to je přesně co by se mi taky hodilo-jen ty akubat mám větší (300 a 120 Ah )
P.
Uživatelský avatar
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1157
Registrován: pon kvě 07, 2007 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Praha 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv úno 28, 2008 9:26 pm

Já bych možná nepoužíval tak drsných slov :P
1) Pokud je na zařízení napsáno, že k němu můžu připojit 100Ah baterku, asi to neznamená, že tam teče 100A, ale to co je tam napsáno.
2) To že zařízení MÁ být proti něčemu odolné neznamená, že proti tomu odolné JE. Například slaboproudé zařízení napájené z baterií by mělo být odolné proti přepólování (stačí na to jedna pitomá dioda). Ale setkal jsem se se zařízením, kam jsem ty baterky omylem narval obráceně a nebylo to odolné :oops: Dělalo to pěkné čmoudíky :thmbdn:
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 28, 2008 9:29 pm

MARIS píše:To David
"taky to lze uplácat doma"
to je to,co bych chtěl,ale nemám schema.Teda tři vstupy (nabíječka,alternátor a solar),a dva výstupy na baterie (100 Ah a 50Ah). :mad:


jaký schema. vpodstatě strčíš patřičně nadimenzovanou diodu sériově do drátu mezi dobíjecí zdroj a každou baterku v propustným směru do baterky Musí mít chladič. Má to jednu vadu, stejně jako první prodávaný trendiody, každá dioda sundá napětí od caa 0,7 po 0,4V, a o to to všechno míň dobíjí.
Dřív se to řešilo úpravou budicího napění altiku, pak byly lepší diody - těch 0,4V, no a teď se to řeší elektronickým překlemováním vlastních oddělovacích diod po tom co naskočí nějaký dobíjecí proud. Takže je to opět celý přetechnizovaný.
Uživatelský avatar
kus
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 80
Registrován: úte črc 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod kus » čtv úno 28, 2008 9:34 pm

Jenom připomínka,já to nevyrábím,já to kupuju hotový a tam se to označuje takto,maj to totiž takhle rozdělený! Možná,že to uvnitř pracuje tak,jak to popisuješ,ale já když to objednávám,tak to prodávají podle kapacity AKU!
Mohu Ti poslat nabídku firmy,tam to takhle nabízejí a já to od nich takhle beru a statečně montuji už 15 let!
Tak prosím opatrně s těma kravinama,aby jsme tady nevedli osobní války a skutek utek!
Já v principu nic nestavím a nevyrábím,lodě které servisuju,tak tam bych si ani nedovolil namontovat něco,co by snad mohlo fungovat a nebo abych to za plavby zkoušel a prověřoval to,co jsem vyrobil.
Asi by se to mým zákazníkům nelíbilo a nevím,jak bych to řešil,když by mi zavolal,že stojí třeba v Marmarisu a něco mu nefunguje.
Musím montovat věci,které jdou i jinde koupit a vyměnit,mám například jednu loď v Egyptě a tam zkus něco sehnat.
To by snad mohlo stačit,proto,pokud jsi elektrikář a uděláš si to sám,tak smekám klobouk,ale na druhou stranu jsi tady se mnou na fóru a ne na moři.Mí zákazníci jezdí třeba 5 měsíců stále a tak je to taky trochu o něčem jiném.
Zatím se měj K.B.
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » čtv úno 28, 2008 9:37 pm

Strycek_Bidlo píše:Já bych možná nepoužíval tak drsných slov :P
1) Pokud je na zařízení napsáno, že k němu můžu připojit 100Ah baterku, asi to neznamená, že tam teče 100A, ale to co je tam napsáno.
2) To že zařízení MÁ být proti něčemu odolné neznamená, že proti tomu odolné JE. Například slaboproudé zařízení napájené z baterií by mělo být odolné proti přepólování (stačí na to jedna pitomá dioda). Ale setkal jsem se se zařízením, kam jsem ty baterky omylem narval obráceně a nebylo to odolné :oops: Dělalo to pěkné čmoudíky :thmbdn:


Omyl, na zařízení je napsán jmenovitý trvalý a max. krátkodobý proud. T.j. mělo by odpovídat výkonu alternátoru a ne kapacitě baterek - chápeš??

Nevim kde sem psal že něco MÁ BÝT ODOLNÉ.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host