Príprava stravy

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
Pepik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 58
Registrován: pát led 05, 2007 1:00 am
Reputace: 0

Príprava stravy

Příspěvekod Pepik » pon říj 22, 2007 8:46 am

Príprava stravy

Dôležitým faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje dojem z absolvovanej námornej plavby, je spôsob stravovania na palube.
Lodná kuchyňa je výborne vybavená a umožňuje prípravu prakticky akéhokoľvek jedla. Napriek počiatočným obavám nezainteresovaných je zabezpečenie stravy na týždennú plavbu jednoduché a veľká časť lodných zásob zostane zvyčajne nedotknutá. Príčinou nadzásobenia proviantom je zvyčajne úzkostlivé plánovanie niekoľkých denných jedál. V skutočnosti sa však mnohé z nich na lodi z rozličných príčin vynechajú a mnohé sú nahradené návštevou reštaurácií alebo nakúpením miestnych surovín a prípravou lokálnych špecialít. Pri plánovaní proviantu na plavbu odporúčame postupovať uvážene a striedmo. S nápojmi je to trochu iné. Väčšina všetkého, čo sa na loď privezie, sa zvyčajne aj skonzumuje.


Zásady plánovania zabezpečenia stravy na lodi:
Suroviny treba plánovať tak, aby sa z každého uvažovaného jedla nasýtila celá posádka.
Členovia posádky sa v príprave jedál striedajú, pokiaľ sa nedohodnú inak. Zvyčajne už doma sa posádka dohodne, kto aké jedlo bude pripravovať.
Pri príprave jedla na lodi netreba robiť žiadnu veľkú rezervu.
Posádka na rekreačnej plachetnici sa stará aj o žalúdok kapitána - ten je ich hosťom.
Netreba nosiť všetko z domu, takmer všetky suroviny možno nakúpiť aj v prístavoch, pravda, niekedy za podstatne vyššie ceny.
Polotovary šetria čas a prácu aj pri príprave pokrmov na palube lode.
Aj keď je na lodi k dispozícii chladnička, mrazené suroviny treba spotrebovať čo najskôr.
Väčšine posádok vyhovuje počas plavby na plachetnici systém polpenzie, t.j. výdatné raňajky a večera. Počas dňa na lodi často stačí suchá strava - napríklad chlieb s nátierkou, údeniny, syr, ovocie, zelenina. K obľúbeným "krátkym jedlám" počas poludňajších prestávok v zátokách patria polievky. Obyčajne sa pripravujú z dehydrovaných polotovarov.

Niekoľko tipov, čo variť na palube:
Obed / večera 1:
Hydina na prírodný spôsob (dá sa vopred zakonzervovať doma alebo ako minútka pripraviť priamo na palube), omáčka (orientálna, čínska, ...) pripravená z dehydrovaného polotovaru, tvrdé cestoviny
Obed / večera 2:
Cestoviny s čímkoľvek

Obed / večera 3:
Bravčové pečené (pripravené doma a sterilizované), kapusta (pripravená a sterilizovaná doma) a knedľa (z prášku).

Obed / večera 4:
Vyprážaný syr, zemiaky

Obed / večera 5:
Pečené ryby (kúpené ráno na trhu v rybárskej dedinke), zemiaky, zeleninový šalát

Obed / večera 6:
Pečené kuracie stehná, ryža, zeleninový šalát

Obed / večera 7:
Francúzske zemiaky alebo zemiaky na akýkoľvek spôsob

http://yachting.maxo.sk/cms/74/117
Uživatelský avatar
kojot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 61
Registrován: úte čer 05, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha-západ

Příspěvekod kojot » pon říj 22, 2007 12:13 pm

To Pepik. Ještě jsi zapomněl na vídeňský řízek,hovězí svíčkovou na smetaně a mohl bys udělat nějakej dortík,(samozřejmě patrovej)to aby se náhodou kapitán neurazil. :lol:
Uživatelský avatar
ycskipper
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: úte úno 20, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Štěchovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ycskipper » úte led 29, 2008 11:18 pm

kojote ten patrovej dort bych si možná odpustil ale svíčková a řízek neni vůbec špatná připomínka

svíčková doma zavařená - pohoda a k červenýmu vínku večer je to lahoda
knedlík ale zavařovat nedoporučuju.-) lepčí je to pak z prášku
a řízek k tomu přeci neni co dodávat .-)
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2656
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 17

Příspěvekod Pepa » stř led 30, 2008 12:02 am

Pepiku, moc jsi se nevyznamenal
Ten jídelníček je dost odfláknutý. Ani polívku jsi neuvařil, o druhé večeři nehovoříc a ta je sakramentsky důležitá, připouštím, že stačí domácí uzené, dobrý sýr, okurčičky a dobrý chleba. Zapíjíme suchým červeným a ....

Pepa
Naposledy upravil(a) Pepa dne stř led 30, 2008 9:13 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Nessie
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 37
Registrován: pát led 18, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Nessie » stř led 30, 2008 12:03 am

Knedlíky z prášku nee.
Ono konečně bez prášku je to prakticky úplně stejně náročné, jako z prášku (mouka, sušený droždí a voda, nebo prášek z pytlíku a voda...) :good:

A k tomu smaženýmu sýru ještě rajčata ;)
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » stř led 30, 2008 7:40 am

ycskipper píše:svíčková doma zavařená - pohoda a k červenýmu vínku večer je to lahoda
knedlík ale zavařovat nedoporučuju.-) lepčí je to pak z prášku

Svíčková je bez námitek.
Proč ale nezavařovat knedlíky? Jde to. Mám to vyzkoušeno.
Problém je pouze s vhodným obalem. Zavařovací plechovky se jen těžko shání a hlavně jsou drahé. :hmm:
Pokud by byli například k sehnání plechovky (za přijatelnou cenu) s trhacím víčkem (alá psí konzervy), nemělo by to chybu.

Jestli mám ale knedlík zadělávat na místě, to bych souhlasil s Nessie.
Vůni droždí, ničím nenahradíš. :mad:
alffa
Apropó:
Nemáte někdo zdroj (nákupní), na ruční uzavírací strojek na plechovky? :?:
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » stř led 30, 2008 9:23 am

No, já zavařuju do skla a používám normální víčka na ovoce, nekupuju ty spešl.
Nemluvě o plechovkách.
Proč vůbec zavařovat do plechovek ? Má to nějaký význam, když nezavařuju rok dopředu ?

Zavařuju tak asi 14 dní před odjezdem.
Na tento rok plánuju guláš, segedýn a pikantní omáčky na špagety.
Přiznám se, že knedlíky na lodi ani omylem, na to nemám čas - jedině kdyby se našel dobrovolník.
Přílohy řeším většinou rýží, vakuově balenými bramborovými noky a těstovinami.

Zdraví Meryl
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » stř led 30, 2008 9:37 am

Meryl píše:No, já zavařuju do skla a používám normální víčka na ovoce, nekupuju ty spešl.
Nemluvě o plechovkách.
Proč vůbec zavařovat do plechovek ? Má to nějaký význam, když nezavařuju rok dopředu ?

Zavařuju tak asi 14 dní před odjezdem.
Na tento rok plánuju guláš, segedýn a pikantní omáčky na špagety.
Přiznám se, že knedlíky na lodi ani omylem, na to nemám čas - jedině kdyby se našel dobrovolník.
Přílohy řeším většinou rýží, vakuově balenými bramborovými noky a těstovinami.

Zdraví Meryl

No já ale píši o zavařování právě těch knedlíků. :hmm:
Proč plechovky?
Je to prosté. Zkus z té sklenice, ty zavařené knedle dostat :lol: (masovky s rovnou stěnou už neexistují).
O hmotnosti sklenice a její choulostivosti, ani nemluvě.
Jinak napařit knedle, je rychlejší než uvařit špagety nebo rýži.

Dělá se to tak, že syrový (vykynutý) knedlík napereš v mikroténovém sáčku do plechovky a uvaříš jako normální knedlík + asi 10 min přídavku na ten plech.
Ještě po roce, jsou krásně voňavoučké. :mad:
alffa
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » stř led 30, 2008 10:03 am

Tedy, kdybys to netvrdil Ty, tak tomu ani snad nebudu věřit...
Možná ty knedlíky vyzkouším.
Mám sbírku různejch sklenic a jsou tam i takové, které se sice vespod rozšiřují, ale u víčka
jsou rovné. Ten knedlik, když je v mikrotenu, by měl jít vytáhnout ven.

Většinou zásoby vozíme autem (naštěstí ne na zádech a autobusem).
Ty sklenice šoupnu do umělohmotné přepravky a mezery vypním vším možným - koření, čaje, utěrky,
houbičky na nádobí, pytle na odpadky atp.

Díky za typ.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » stř led 30, 2008 10:05 am

Nicméně teď se začínám pomalu zamýšlet nad Plavbou kapitánů 2008 v Řecku.
Tam můžeme vzít do letadla jen asi 20 kg.

Nemáte někdo zajímavý recept na rychlé a dobré jídlo ?
Teď nemyslím na špagety a těstoviny na 100 různých způsobů...

Meryl
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » stř led 30, 2008 10:53 am

Meryl píše:Možná ty knedlíky vyzkouším.
Mám sbírku různejch sklenic a jsou tam i takové, které se sice vespod rozšiřují, ale u víčka
jsou rovné. Ten knedlik, když je v mikrotenu, by měl jít vytáhnout ven.
Díky za typ.


Klidně to prubni.
Budeš mít krásné, voňavé, zkrátka domácí knedlíky.
Všichni budou čumět.
Na charter ty sklenice pochopitelně nevadí. (Já uvažuji spíš expedičně )
Snaž se ale někde sehnat ty masovky. Nevím kde. Nejspíš někde po babičce.
Pokud se ta sklenice bude dole rozšiřovat, lze to vyjmout pouze kladivem. :D
On ten knedlík pochopitelně vařením nabude a dokonale vyplní obsah.
Mikrotén Tě nezachrání.
Já tu technologii vypracoval. Je to vlastně takový můj patent, takže mě můžeš klidně věřit.
Tím patentem myslím saáámozdřejmě, jen ty knedlíky. ;) Jinak takhle se dodnes, ještě semo tamo, zavařuje například domácí zabijačka. mňam mňam.

Nic ale nebrání tomu, zavařit takto i v Praze v paneláku, například tlačenku.
Když jí podáš ráno posádce po prohýřené noci, hezky s cibulí a octem + jedním vyprošťovákem (lahváč), tak Tě budou na rukou nosit. :)
No už toho nechám. Zbíhají se mě sliny, jak mě neustále napadají další a další variace.
Taky by to už bylo na samostatný topic: „JAK ZAVAŘOVAT NA LOĎ“. :whist:
alffa
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » stř led 30, 2008 11:40 am

Tak ten samostatný topic prosím udělej.
Myslím, že by bylo fajn, kdyby se tu posbíralo pár odzkoušenejch receptů.
Vím, že kapitáni to moc neřešej, ale já ano, protože dobře napapaná posádka
neztrácí humor ani ve špatném počasí...

Můžeš sem napsat ten recept na tlačenku ?
Přežije tlačenka cestu v horku do Chorvatska ?

Díky předem.
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » stř led 30, 2008 1:19 pm

Určitě a bez problémů přežije,vozíme ji tak už několik let,stejně jako držŤkovou polívku-zachlazené a vozíme to v polystyrenové bedně a zatím vždy bez problémů-pravda jíme to vždy co nejdříve,a zatím se nám nikdy nic nezkazilo :)
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » stř led 30, 2008 1:53 pm

To je fakt, polystyrénovou bednu mám již také ve výbavě. :whist:

Máte-li někdo nějaké zajímavé recepty, ať už na zavařování nebo na vaření na lodi, napište !

Hledám inspiraci pro 3 týdenní plavbu.
:mad:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř led 30, 2008 9:07 pm

Meryl píše:To je fakt, polystyrénovou bednu mám již také ve výbavě. :whist:

Máte-li někdo nějaké zajímavé recepty, ať už na zavařování nebo na vaření na lodi, napište !

Hledám inspiraci pro 3 týdenní plavbu.
:mad:


Ale jo--Inspirace je mnohonásobně více jako přísun ingrediencií...... :mad: Ale tohle téma je nad rámec konference..... :D
david
moderátor
Příspěvky: 5079
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 119
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř led 30, 2008 11:16 pm

Máte-li někdo nějaké zajímavé recepty, ať už na zavařování nebo na vaření na lodi, napište !

trochu se divím jak probíráte knedlíky, to jich nemáte do roka dost? hydinu nebrat, zvlášť syrová se bleskem kazí. ideál je biftek na 25O, den naloženej, s kouskem brambory a kopcem zeleniny, prostřídanej příjemnou přístavní hospodou. Stejně se většinou jezdí z přístavu do přístavu. Domácí konzervy sem taky dělal, ale pocit z jejich výdrže ve vedru jsem neměl nikdy dobrej. Taky se jich pár zkazilo. Teď jedu systém - čerstvý ( nelíp ten zmiňovaný bifťour) - hospoda - chleba se sýrem a česnekem. Trápit se na dovolené vařením ve 30°C není to 1A
Uživatelský avatar
ycskipper
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: úte úno 20, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Štěchovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ycskipper » čtv led 31, 2008 12:09 am

Tak pokud jezdíš jen ve 30 stupních tak to se nedivim že knedlíky nemůžeš ani vidět... Ale na začátku a konci sezony tak kolem těch 10-15 stupňů je taková svíčková s knedlíkem neskutečně výživná záležitost a nedám na ni na lodi dopustit!
V těch 30 a více stupních je samozřejmě lepší čerstvej šopák a lahev dobře vychlazenýho bílýho...
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1416
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv led 31, 2008 1:17 am

Ahoj mlsouni.
Nám se výborně osvědčila trouba a zapékání čehokoli, je to bez stání u plotny a stačí jen přijít na čas. Nebyl žádný extra fukejř ale obraty zvládala dobře, tedy i otázka jestli má někdo zkušenost v ostrým větru. Jinak jsem tam poprvý baštil přelahodný houby nákladaný v takový rajčatový čalamádě, no luxus ale recept nevím, dovalil to známý, známý to jako labužník kuchař.
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » čtv led 31, 2008 8:23 am

To David:

Také jezdím na začátku a na konci sezóny. Třicítky jsem zatím nezažila,
ale prochladlou a unavenou posádku po noční plavbě ano.

Knedlíky doma nevařím, nejím a pro mne nemusejí vůbec existovat, maximálně bramborové.
Pokud je budu zavařovat, tak z jediného důvodu: pro ostatní, kteří je mají rádi.
:whist:

Při zachování postupu a dodržení úzkostné čistoty se konzervy hotového jídla nekazí.

Meryl
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » čtv led 31, 2008 11:21 am

alffa píše: Apropó:
Nemáte někdo zdroj (nákupní), na ruční uzavírací strojek na plechovky? :?:

To alffa:
Našel jsem na netu tyto dvě nabídky,ale to Ty jsi je už našel asi taky :) :
http://ostatni-dum-byt.sbazar.cz/stroje ... 85316.html
http://stroje.bazos.cz/potravinarske/30/
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » čtv led 31, 2008 12:05 pm

MaPa píše:
alffa píše: Apropó:
Nemáte někdo zdroj (nákupní), na ruční uzavírací strojek na plechovky? :?:

To alffa:
Našel jsem na netu tyto dvě nabídky,ale to Ty jsi je už našel asi taky :) :
http://ostatni-dum-byt.sbazar.cz/stroje ... 85316.html
http://stroje.bazos.cz/potravinarske/30/


Ahoj MaPa,
Díky za tip.
Ten první stroj dokonce mám.
Je to litinové, původně na 380V (předěláno na 220V), a hlavně, váží to asi třicet kg.
Takže na loď nic moc. Teda vlastně příliš. :hmm:

Na ten druhý zavolám. To by mohlo být ono. Je to na ruční pohon. Uvidíme. :?
Každopádně ještě jednou dík, alffa
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » čtv led 31, 2008 12:19 pm

alffa píše: a hlavně, váží to asi třicet kg.
:hmm:



Tak to jsem opravdu netušil,že je to taková "kráva" :D
Jinak není zač děkovat -rádo se stalo :)
Uživatelský avatar
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 617
Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod Wlady » pát úno 01, 2008 4:16 am

Ahoj.
Už nějakých 25 let taky zavařujeme. Do skla, pod "masová" víčka. Když kdysi nebývala k sehnání, i pod "kompotová". Až na výjimky v řádu kusů, nikdy žádný problém. Vyzkoušená výdrž minimálně měsíc. Ty zkažené byly myslím spíš technologická chyba. Sklenice jsme naplnili přespříliš (normálně cca 1,5 až 2 cm pod hrdlo) a při zavařování zřejmě obsah vzkypěl a znečistil stykové plochy skla a těsnění. Víčka sice držela a vše vypadalo OK, ale nebylo. Při vlastním zavařování se snažíme, aby voda v níž sklenice stojí nevřela, ale jen lehounce "pouštěla malé bublinky". Zavařovací hrnec nepoužíváme, děláme to v normálním kastrólu.
Jsme dosti gastronomicky zpovykaná famílie. Nesháněli jsme žádné spešl recepty a zavařovali jídla uvařená tak, jak jsme normálně zvyklí je konzumovat doma. A to včetně svíčkové, ptáčků, plněných paprik atd. atd... I vepřo-zelo (knedlo čerstvé na místě). Jen hubovou omáčku jsme si netroufli.
Začali jsme s tím jako karavanisté. Jezdívali jsme převážně do Jugošky a v kempech zažívali úsměvné situace. My jsme záviděli Němcům, kteří vyráželi na večeři do místní restaurace, jejíž služby jsme si my denně dovolit nemohli a oni žádostivě pokukovali a čenichali lahodnou vůni české svíčkové...
Po výměně karavanu za pobyty na lodi se celkem nic nezměnilo. Jen jsme vynechali ty těžké omáčky a knedlíky tudíž řešit nemusíme. Přepravujeme standardně v termoboxech od Campingazu. Na cestu utěsňujeme, stejně jako Meryl, drobnějšími potravinami a přidáváme namražené chladící náplně. Takto zabalené vydrží konzervy bez problémů (bez otevírání) v kufru auta i třídenní pobyt při letních teplotách. Ani po nalodění je není všechny nezbytně nutné překládat do lednice. Zhruba každou třetí noc trávíme někde v civilizaci, nachladíme náplně a tak pořád dokola. Jedinou výjimkou jsou konzervy s čočkou a drobně nakrájenou uzeninou. Mám jí rád hooodně kyselou a zřejmě díky tomu jí lze klidně přepravovat i skladovat v pokojové teplotě kdekoli. Při celodenní přeplavbě jí ostatně považuji za ideální potravinu. Ráno šoupnu sklenici na slunce a po poledni pojídám lžící za kormidlem oběd rovnou ze sklenice. Kuchaře ani sporáku netřeba.
Ty termoboxy od CG vřele doporučuji. Máme je už léta. Jeden obrovský, snad 40 l, ten je dokonce fochem rozdělen na dvě "patra" a druhý zhruba poloviční. Jsou pevné a odolné, bez problémů poslouží jako sedátko, ale i jinak. Při objevitelských cestách na gumáku používáme dle plánované délky cesty a stavu moře jeden z nich jako sedátko ve člunu a uschováváme do něj vše, co by mohla stříkající nebo do člunu našplouchaná voda poškodit.
Wlady
Uživatelský avatar
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 236
Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Meryl » pát úno 01, 2008 8:21 am

Při zavařování postupuju přesně jak píše Wlady.

Akorát mám zkušenosti, že gulášové domácí konzervy jsem přepravovala
normálně v kufru auta (ne v termoboxu), pak ještě několik hodin v marině v kufru na slunci,
na lodi skladované ve špajzu a nic jim nebylo, nezkazila se ani jedna.

Zavařováno 14 dní před odjezdem do normálních sklenic na ovoce takto:

1) nedodělaný hovězí guláš (jen cca 30 minut vařený), omáčka nezahuštěná
a neředěná,
2) jeden den zavařit cca 20 minut,
3) druhý den opět zavařit cca 20 minut,
4) na lodi stačí ohřát, případně podle chuti omáčku naředit vodou a zahustit.

Na internetu jsem četla různé bajky, že se do guláše, který chceme zavařit nesmí dát
cibule. To je nesmysl, já tam měla cibule fůru, taktéž česneku, ale pochopitelně
pikantně okořeněno (koření také konzervuje).

K tomu by asi mohl vyjádřit Alffa...
Jasně Meryl,
vyjádřím se. Je to trochu obsáhlejší, mějte se mnou trpělivost. Připravuji pár receptů. ;) a
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8245
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 156
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » pát úno 01, 2008 9:24 am

My už teď skoro vůbec nezavařujeme, posunuli jsme se trochu někam jinam. Ale tak před 25ti lety jsme měli do Jugošky zavařené i na tři týdny. Žádné chladící boxy, žádné ledničky, jen prostě ve stínu a pokud možno na nejchladnějším místě. Žádné speciální postupy, poslední měsíc se vařily tuplované dávky a druhá půlka se zavařila do omniovek. Do odjezdu si užily chladu v ledničce a pak už jak jsem popsal.
A z té doby si pamatuji, že z počátku opravdu jídla s cibulí vydržela nejmíň. Od moudrých babiček jsme získali informaci že to není náhodou a v dalších letech se vařilo trochu obráceně a cibulový základ se dával až poslední, na cestách se dělal až na místě.
Co se týká knedlí, u nás tzv. "hospodské" knedle nikdo nejí a než do sebe soukat ty buchtové výtvory, to si raději vezmu chleba. Když to necháte 1/4 hodiny položené v omáčce, tak se rozpadnou. Ale každý je zvyklý na něco jiného. Od svých rodičů a prarodičů jsem převzal tradici tvrdých houskových knedlíků a jejich příprava (před vařením) mě v domácím prostření nevezme ani 5 minut, na lodi tak 10min. Kilo polohrubé mouky, voda, sůl, vajíčko, 1/2 kypřícího prášku a 4-5 rohlíků na kostičky. Tady nevidím důvod to zavařovat...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů