Príprava stravy
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 236
- Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Hradištko
Díky Alffo !
Baharisi, já bych ráda chodila každý den do restaurace, ale má to háček:
1) miluju kotvení na opuštěnějších místech (a mám podobně založené kamarády),
2) nepřipadá mi úplně fér platit Chorvatům za 1 (slovy jednu) večeři v přepočtu cca 800 Kč.
Většina lidí si to třeba může i dovolit, ale mě to připadá z principu divný,
tak jdeme na takovou večeři maximálně 2x za týden (opravdu maximálně).
Pokud jsi obratem, že jsi se posunul někam jinam, nemyslel každodenní návštěvu restaurací,
tak napiš, kam jsi se posunul. Zajímá mě to. Třeba se taky posunem.
Zdraví Meryl
Baharisi, já bych ráda chodila každý den do restaurace, ale má to háček:
1) miluju kotvení na opuštěnějších místech (a mám podobně založené kamarády),
2) nepřipadá mi úplně fér platit Chorvatům za 1 (slovy jednu) večeři v přepočtu cca 800 Kč.
Většina lidí si to třeba může i dovolit, ale mě to připadá z principu divný,
tak jdeme na takovou večeři maximálně 2x za týden (opravdu maximálně).
Pokud jsi obratem, že jsi se posunul někam jinam, nemyslel každodenní návštěvu restaurací,
tak napiš, kam jsi se posunul. Zajímá mě to. Třeba se taky posunem.
Zdraví Meryl
Naposledy upravil(a) Meryl dne pát úno 01, 2008 9:48 am, celkem upraveno 1 x.
- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 236
- Registrován: čtv srp 02, 2007 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Hradištko
Ahoj Vilmo,
já nejsem žádný odborník, ale myslím si, že pokud je jídlo nakořeněné a zavařené,
tak fakt vydrží téměř všechno, samozřejmě určitou dobu.
Že koření, sůl konzervuje tvrdila už moje prababička.
Myslím, že pokud se zkazí, tak za to mohou špatně vymyté sklenice, špatná víčka atp.
V koření by žádné plísně být neměly.
Nebo jinak:
naložím-li syrové maso do koření nebo marinády, tak může být v lednici i dva dny.
já nejsem žádný odborník, ale myslím si, že pokud je jídlo nakořeněné a zavařené,
tak fakt vydrží téměř všechno, samozřejmě určitou dobu.
Že koření, sůl konzervuje tvrdila už moje prababička.
Myslím, že pokud se zkazí, tak za to mohou špatně vymyté sklenice, špatná víčka atp.
V koření by žádné plísně být neměly.
Nebo jinak:
naložím-li syrové maso do koření nebo marinády, tak může být v lednici i dva dny.
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3167
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 45
- Bydliště: Olomoucko
jestliže je forum od toho, abychom se nezištně upozorňovali na chyby a omyly, tak teda píšu : 1/pozor mýlíš se a 2/plísně tam jsou. Že to leží v lednici dva dny neznamená, že tam nejsou, naopak v klidu si bujej a bujej. Jako ostatně i v každým trochu odstátým jídle na plotně s pootevřenou pokličkou. Je jenom otázkou, jestli se to sní dřív než je to zelené.
Když jsme u otázky trvanlivosti potravin, tak ještě podotknu, že někdy nejde jen o tu zamořenost, ale o prostý fakt, že bílkoviny se prostě časem rozkládají a tím se kazí.
No ale to není nic proti zavařování obecně, naopak, třeba to nakonec taky začnu dle výše uvedených návodů dělat. /Do těďka jako milovník čerstvé stravy jsem tomu skoro úspěšně unikala i na opuštěných místech/.
Když jsme u otázky trvanlivosti potravin, tak ještě podotknu, že někdy nejde jen o tu zamořenost, ale o prostý fakt, že bílkoviny se prostě časem rozkládají a tím se kazí.
No ale to není nic proti zavařování obecně, naopak, třeba to nakonec taky začnu dle výše uvedených návodů dělat. /Do těďka jako milovník čerstvé stravy jsem tomu skoro úspěšně unikala i na opuštěných místech/.
Deset let v masokombinátu: Sůl je na konzervaci a koření na přeražení odéru zkažené suroviny. Čím víc kořeněná uzenina, tím větší předpoklad že se použila surovina na samém prahu zpracovatelnosti.
Zaručená kvalita je u výrobků, které neprochází tepelným zpracováním. Herkules, Poličan, apod.
To jen tak mimo téma....
Zaručená kvalita je u výrobků, které neprochází tepelným zpracováním. Herkules, Poličan, apod.
To jen tak mimo téma....
Ještě jsem opomněl Meryl:
S tím kotvením v zátokách jsme na tom stejně. Bože jak já jsem romantickej... Celé mládí jsem trávil v lese u táborových ohňů a na řekách. Hospodu jsme potkali jen při cestě na nádraží.
Pokud by nebylo potřeba doplnit na lodi vodu, ani by jsme se k městskému molu nepřiblížili. V HR maríně jsem byl během plavby všeho všudy jedenkrát. Né loni. Vůbec! A jsou rybárny i mimo město. Pokud tam není přelodíno, dá se tomu říct opuštěná zátoka. Ale kde dnes nejsou lodě, že? Ale nakonec jestli jsi se podívala na to video, co jsem ho sem dával, tak tam je náš ideál pro přečkání noci. Úplně sami, snad desítky mil kolem nás ani loď.
Ten "obrat" je trochu složitější. Dříve jsme si to prostě dovolit nemohli, dnes už jo. Dříve jsme si zavařovali konzervy, balili chleba se salámen na cestu. Dnes i když to ještě není žádný zázrak, ale jsme na tom trochu líp. Pokud jedeme na lyže, nebo i v létě na pevninu, zásadně do apartmánů, tj. s kuchyňkou. Už lze vzít i syrové maso, polotovary a já nevím co. No a kombinovat s poznáváním místní gastronomie. Už ta potřeba zavařování u nás není. Pokud jedeme na loď, říkám posádkám že mě je úplně jedno co budou vařit. Sním všechno. A kdyby byl každý den chleba se sádlem a s cibulí, tak se mě tam bude stejně líbit.
Pokud se dám do gala, oholím, navoňám, a zajdu do dobré restauračky na večeři, očekávám hody pro mé chuťové pohárky. Ale jídlo na lodi považuji spíše za doplňování kalorií. Nenechám se jím vyrušovat a plně se věnuji vstřebávání toho, co doma mít nemůžu. Není se snad třeba rozepisovat.
Kurňa, jsem v životě netušil, jak jsem ukecaný....
S tím kotvením v zátokách jsme na tom stejně. Bože jak já jsem romantickej... Celé mládí jsem trávil v lese u táborových ohňů a na řekách. Hospodu jsme potkali jen při cestě na nádraží.
Pokud by nebylo potřeba doplnit na lodi vodu, ani by jsme se k městskému molu nepřiblížili. V HR maríně jsem byl během plavby všeho všudy jedenkrát. Né loni. Vůbec! A jsou rybárny i mimo město. Pokud tam není přelodíno, dá se tomu říct opuštěná zátoka. Ale kde dnes nejsou lodě, že? Ale nakonec jestli jsi se podívala na to video, co jsem ho sem dával, tak tam je náš ideál pro přečkání noci. Úplně sami, snad desítky mil kolem nás ani loď.
Ten "obrat" je trochu složitější. Dříve jsme si to prostě dovolit nemohli, dnes už jo. Dříve jsme si zavařovali konzervy, balili chleba se salámen na cestu. Dnes i když to ještě není žádný zázrak, ale jsme na tom trochu líp. Pokud jedeme na lyže, nebo i v létě na pevninu, zásadně do apartmánů, tj. s kuchyňkou. Už lze vzít i syrové maso, polotovary a já nevím co. No a kombinovat s poznáváním místní gastronomie. Už ta potřeba zavařování u nás není. Pokud jedeme na loď, říkám posádkám že mě je úplně jedno co budou vařit. Sním všechno. A kdyby byl každý den chleba se sádlem a s cibulí, tak se mě tam bude stejně líbit.
Pokud se dám do gala, oholím, navoňám, a zajdu do dobré restauračky na večeři, očekávám hody pro mé chuťové pohárky. Ale jídlo na lodi považuji spíše za doplňování kalorií. Nenechám se jím vyrušovat a plně se věnuji vstřebávání toho, co doma mít nemůžu. Není se snad třeba rozepisovat.
Kurňa, jsem v životě netušil, jak jsem ukecaný....

- Stanly
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 25
- Registrován: stř led 30, 2008 1:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Plzeň
To Baharis : Reakce na zavařené potraviny a cibule. Možná námět a bez receptů. Něco pár let našch plaveb jsme přistoupili k nákupu hotovek z Kolince (okr.Sušice-pro některé z ruky). (Kdybych se na hlavu postavil, mám v tom mém námořnickém paírování rtochu brajgl a nemuhu najít firemní leták!-tj.uveřejním až najdu!). Jedná se o jakési zem.družstvo, které vyvařuje nejen pro sebe, ale i pro široké okolí, snad i školy a jiné organizace. Vaří více druhů hlavních jídel, polévek ap. a "přebytky zavařují do umělohmotných krabiček (2-4-6-10 porcí najednou) a to př.džťkovou, s járt.knedlíčky,hovězí na česneku,směs na špagety,guláše ... prostě lecosy. Skladné, chutné, ošetřené (tuším při teplotě do 25 st.C? "životnost" -myšleno uvedeného pokrmu-6 měsíců!). Staší ohřát, ukuchtit nějakou tu přílohu, nazdobit - a je TO. Letos (Kyklády a letecky) tento druh stravy asi vypustíme, ale jinak .... dost dobrý! Ještě sehnat tu adresu..., ale to taky bude.
Stanly
Stanly
Vilmo, ještě k té konzervaci kořením, když jsem se svého času ochomýtl v tropické Asii, místní tvrdili, že ta jídla je tam zvykem dělat tak ďábelsky pálivá právě proto, že to tím pálivým kořením přirozeně konzervují, aby se jim to v tom teple tak rychle nezkazilo. Asi na tom něco bude, jenom ten náš trávicí systém si na to musí zvyknout... 

- vfrman
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 81
- Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Blanensko
- Kontaktovat uživatele:
tady je odkaz na tu výrobnu jídel v Kolinci:
http://www.kolinec-zod.cz/cenik.html
je tam i objednávkový formulář a tady je ceník:
http://www.kolinec-zod.cz/cenikdoc/cenik.doc
http://www.kolinec-zod.cz/cenik.html
je tam i objednávkový formulář a tady je ceník:
http://www.kolinec-zod.cz/cenikdoc/cenik.doc
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3167
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 45
- Bydliště: Olomoucko
jenda píše:Vilmo, ještě k té konzervaci kořením, když jsem se svého času ochomýtl v tropické Asii, místní tvrdili, že ta jídla je tam zvykem dělat tak ďábelsky pálivá právě proto, že to tím pálivým kořením přirozeně konzervují, aby se jim to v tom teple tak rychle nezkazilo. Asi na tom něco bude, jenom ten náš trávicí systém si na to musí zvyknout...
No, jestli ďábelsky okořeníš, pak to ještě v tom jídle necháš rozležet při zavařování a transportu, tak bůh s Tebou, to bude dobrota, ze které se můžeš i .....
Samozřejmě nekladu meze ničí tvořivosti a víře !

Jestli ale kořeníš tak nějak česky, abys nepřebil chuť jídla, pak na konzervační účinky nemá cenu spoléhat.
No, mě to koneckonců může být jedno, co kdo dělá, zažívacích problémů jsem si ještě neužila a ani moje děcka ne a - a to myslím i během cestování. Beru to tak, že každej má svůj styl, co dodržuje a co se mu osvědčuje.
- lynx
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 3267
- Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
- Reputace: 343
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
také mám rád kořeněná jídla – i já jsem párkrát byl v Asii –, ale hodně koření může překrýt počáteční stádium zkaženosti jídla, což považuji za nebezpečné. Konec konců horší restaurace na to spoléhají – v takových se dívám s podezřením na jídla typu Katův šleh či Ďábelský guláš atd.
Na lodi se to (jistě neúmyslně) může stát také. Je to ale nebezpečnější. V případě akutních potíží trvá déle, než se postižený dostane k lékaři. (Jak jsem pochopil, s Tebou ne, Vilmo
S pozdravem
také mám rád kořeněná jídla – i já jsem párkrát byl v Asii –, ale hodně koření může překrýt počáteční stádium zkaženosti jídla, což považuji za nebezpečné. Konec konců horší restaurace na to spoléhají – v takových se dívám s podezřením na jídla typu Katův šleh či Ďábelský guláš atd.
Na lodi se to (jistě neúmyslně) může stát také. Je to ale nebezpečnější. V případě akutních potíží trvá déle, než se postižený dostane k lékaři. (Jak jsem pochopil, s Tebou ne, Vilmo

S pozdravem
- Wlady
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 617
- Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
- Reputace: 4
- Bydliště: Praha
Ahoj.
to Vilma :
V otázce případné a samozřejmě poněkud relativní "konzervace" potravin vyššími dávkami koření, jmenovitě chilli, bych si s tebou dovolil nesouhlasit. Mám za to, že určitý konzervační účinek v nich obsaženého alkaloidu capsaicinu byl vědecky prokázán a jeho nadužívání v tropických oblastech bývá skutečně spojováno s touto schopností.
Jiná otázka samozřejmě je, jak si s tím poradí zažívací trakt netrénovaného konzumenta. Osobně silně pálivé pochutiny zbožňuji, v Asii se cítím jako u maminky a z téhož důvodu o mě můj otec prohlašoval, že mám plechovou hubu .... bohužel takto doslovně
. Už jsem zde v této diskusi uváděl, že již léta na dovolenou též podomácku zavařujeme a i když pochopitelně s ohledem na zbytek strávníků kořeníme poněkud méně než by mi bylo milé (ale nikoli úplně málo, protože rodina je v tréningu, takže pro případné hosty musíme vařit zvlášť a nebo svíčkovou ...jedině tam a do buchet chilli ještě neproniklo).
A nikdy nás po konzumaci konzerv žádný zažívací problém díkybohu nepotkal.
Je zvláštní a pro podobně postižené možná stojí za zmínku, že ačkoli obsah mého žlučníku připomíná na sonu hromadu štěrku (česnek a tlusté od šunky jsou pro mě jedy takřka smrtelné) tak chilli snáší bez jakýchkoli protestů...
Jinak pro dámy dodávám, že zmíněný alkaloid urychluje metabolismus a tudíž podporuje hubnutí. Pro pány, že zlepšuje prokrvení tkání a tudíž i erekci. A pro obě pohlaví, že po jeho konzumaci je do krevního oběhu vyplavováno zvýšené množství hormonu serotoninu (podobně jako po kvalitní čokoládě), který bývá nazýván hormonem štěstí a dobré nálady. Co více si přát?
Wlady
to Vilma :
V otázce případné a samozřejmě poněkud relativní "konzervace" potravin vyššími dávkami koření, jmenovitě chilli, bych si s tebou dovolil nesouhlasit. Mám za to, že určitý konzervační účinek v nich obsaženého alkaloidu capsaicinu byl vědecky prokázán a jeho nadužívání v tropických oblastech bývá skutečně spojováno s touto schopností.
Jiná otázka samozřejmě je, jak si s tím poradí zažívací trakt netrénovaného konzumenta. Osobně silně pálivé pochutiny zbožňuji, v Asii se cítím jako u maminky a z téhož důvodu o mě můj otec prohlašoval, že mám plechovou hubu .... bohužel takto doslovně


Je zvláštní a pro podobně postižené možná stojí za zmínku, že ačkoli obsah mého žlučníku připomíná na sonu hromadu štěrku (česnek a tlusté od šunky jsou pro mě jedy takřka smrtelné) tak chilli snáší bez jakýchkoli protestů...
Jinak pro dámy dodávám, že zmíněný alkaloid urychluje metabolismus a tudíž podporuje hubnutí. Pro pány, že zlepšuje prokrvení tkání a tudíž i erekci. A pro obě pohlaví, že po jeho konzumaci je do krevního oběhu vyplavováno zvýšené množství hormonu serotoninu (podobně jako po kvalitní čokoládě), který bývá nazýván hormonem štěstí a dobré nálady. Co více si přát?
Wlady
- Wlady
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 617
- Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
- Reputace: 4
- Bydliště: Praha
to berty :
No, můj příspěvek byl určitě o pojídání. Ale dovolil bych si tipovat, že potření by výrazně zrychlilo nejprve tvůj krok a následně i ten krevní oběh. Zhubl bys díky rychlému pohyby pravděpodobně taky a možná i ke zvýšení hladiny podobně příjemně působícího hormonu, tentokrát ovšem endorfinu, by díky nebývalému výdeji energie asi taky došlo... Suma sumárum by účinky mohly být docela podobné, i když na poněkud jiném principu. Za vyzkoušení to možná i stojí, ale to už bych s radostí nechal na tobě.
Nějaký poznatek jsem sice zcela náhodou a neplánovaně v naznačeném směru díky své vášni pro konzumaci pálivých poživatin opravdu získal, ale to už by bylo extrémně OT, takže si to necháme na případné setkání u sklenky. Ale když se nad tím zamyslíš, třeba tě i něco napadne. A pokud ano, nezkoušej to! Odezva není nic moc.
Wlady
No, můj příspěvek byl určitě o pojídání. Ale dovolil bych si tipovat, že potření by výrazně zrychlilo nejprve tvůj krok a následně i ten krevní oběh. Zhubl bys díky rychlému pohyby pravděpodobně taky a možná i ke zvýšení hladiny podobně příjemně působícího hormonu, tentokrát ovšem endorfinu, by díky nebývalému výdeji energie asi taky došlo... Suma sumárum by účinky mohly být docela podobné, i když na poněkud jiném principu. Za vyzkoušení to možná i stojí, ale to už bych s radostí nechal na tobě.

Nějaký poznatek jsem sice zcela náhodou a neplánovaně v naznačeném směru díky své vášni pro konzumaci pálivých poživatin opravdu získal, ale to už by bylo extrémně OT, takže si to necháme na případné setkání u sklenky. Ale když se nad tím zamyslíš, třeba tě i něco napadne. A pokud ano, nezkoušej to! Odezva není nic moc.

Wlady
-
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 36
- Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Liberec
Protože se blíží naše sezona, jak ještě něco k zavařování. Připravuji nejen guláše k těstovinám, ale i hotová jídla - rizoto, luštěniny jako je hrách s uzeným, čočku. dál potom vepřové ve vlastní šťávě a tlačenku k chlebu, či prejt k bramborám. Zavařuji do menších sklenic /max.370 ml/ - jedna sklenice jedna porce, protože není lednička tak aby po otevření byl obsah sklenice skonzumován. Podle mých zkušeností, zejména mých předků při zavařování jsou suroviny pouze solené, koření se před samotnou spotřebou. Koření nemá dobrý vliv na trvanlivost konzervy. Pouze tlačenka, prejt-zabíjačkové pochoutky, které se připravují na poslední chvíli, není požadavek na dlouhou trvanlivost, se koření. Nikdy ale není přidávána cibule může způsobit zhořknutí obsahu i jeho zkázu.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Zdenek píše:Alfo. Pokud se týče cibule asi jsem se špatně vyjádřil. Jde o cibuli, která není tepelně zpracovaná pokud nejde o konzervu k brzské spotřebě.
Zdenku,
to je jiná.

U vaření (ale i jiného), by to chtělo dát na to vyjadřovaní bacha.
Také znám poměr „PŘIMĚŘENĚ“, no těžko podle toho vařit (nezkušeným).

alffa
P.S.
Co to je ? "RYCHLÁ SPOTŘEBA"?
Pět dní? Pět něděl, nebo pět měsíců?
To se neptám. To dávám příklad.

-
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 36
- Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Liberec
Takže abych to bapravil. Brzskou spotřebou rozumím nesterilované potraviny-na př. utopenci. Neber v úvahu okurky. Ty jsou z jiné mísy, jsou sterilované v octě. Potom přicházejí v úvahu zabíjačkové pochoutky, prejt,jelítkový prejt i tlačenka, které můžeš uchovávat v konzervě asi 2 až 3 měsíce, potom v ařená hotová jídla i vepřové ve vlastní šťávě, která ti vydrží i celý rok. Zpravidla vydrží i do další zabíjačky. Takže! Příště se pokusím než něco odešlu třeba několikrát si to přečíst a případné nedostatky odstranit. Souhlasíš?
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti