Autopřepravník (vlek na auta) a převoz lodě (v zahraničí)

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pete7
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Autopřepravník (vlek na auta) a převoz lodě (v zahraničí)

Příspěvekod pete7 » pon dub 20, 2015 3:17 pm

Ahoj, nenašel jsem zde odpověď a rád bych se tedy zeptal, jak je to s autovleky a přepravou lodí po stránce papírové, zejména v německu a rakousku, řeším, jaký vlek koupit a vlek přímo pro loď se mi příliš nechce kupovat, neboť je vpodstatě jednoúčelový a na nic jiného nepoužitelný, nejvíce se mí líbí autovlek kvůli poměrně nízké vlastní hmotnosti (sháním něco do 2t.), nicméně jak je to s TP vleku?, je tam napsáno, že se s tím musí vozit jen auta a nic jiného, nebo ne, nebo záleží na výrobci? :(
Díky za odpovědi
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon dub 20, 2015 3:39 pm

Muzes si tam nalozit co chces pokud to bude dobre zakurtovane a zajistene tak ti benge nic nereknou. A jako civilni osobe nemusis mit kurty s certifikatem
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon dub 20, 2015 5:29 pm

Speciál pro loď bude vždy lehčí než autopřepravník, navíc je většinou krátký(autopřepravník) a loď na něm nevyvážíš bez prodloužení oje. Pokud povezeš loď v Německu (Rakousku...) na autopřepravníku a nějaké provizorní koze, (která bude taky něco vážit), budeš určitě budit větší pozornost, než když pojedeš se speciálem. Navíc budeš mít vlek stejně půl roku blokovaný lodí...
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » pon dub 20, 2015 6:09 pm

geronimo píše:Speciál pro loď bude vždy lehčí než autopřepravník, navíc je většinou krátký(autopřepravník) a loď na něm nevyvážíš bez prodloužení oje. Pokud povezeš loď v Německu (Rakousku...) na autopřepravníku a nějaké provizorní koze, (která bude taky něco vážit), budeš určitě budit větší pozornost, než když pojedeš se speciálem. Navíc budeš mít vlek stejně půl roku blokovaný lodí...

Děkuji za odpověď, autopřepravník bych plánoval poměrně velký (na dvě auta) a využil bych jej právě spíše v létě, kdy je loď na vodě, s tím vyvážením a hmotností kozy na tom samozřejmě něco je, ale spíše se mi jednalo o právní aspekty téhle věci, tj pokud budou sedět hmotnosti (i v reálu, co jsem si při svých četných cestách všiml tak rakušáci váží hodně a rádi) tak zda je možné na autovleku převážet i něco jiného než auta.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon dub 20, 2015 6:22 pm

Autopřepravník na dvě auta bude prázdný vážit přes 900 kg + ta koza, chtěl jsi "něco do 2tun", to už Ti na loď moc nezbývá.... :?
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » pon dub 20, 2015 6:28 pm

Nevím no, prostě něco většího, ideálně tak kolem těch 500kg, třeba jako Agados Alfa, no ještě nad tím popřemýšlím, když to vezmu z druhé strany, dá se na vleku pro lodě převážet i něco jiného? :D
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 20, 2015 6:37 pm

Já dvouvlek na auta měl, taky jsem na něm chtěl vozit loď, ale, prázdnej měl 980kg (vapp pav 3,5 B ) ložná plocha vysoko - až nad kolama a má úzký nápravy. Tož tak. Cenově sice i jetý jsou oproti speciálu za hubičku, ale není to ono. Raděj vlek kterej je na loď určenej. Dneska se beztak všechny lodní vleky dělají jako montovačky, všechno je posuvný, podpěry si dáš jak chceš a není problém si označit kde byli a sundat je a pak zas dát zpět. Pak si z toho vleku můžeš udělat defakto co chceš náš na něj korbu a můžeš vozit cokoliv.

Já teď byl s lodním jednonápravovým vlekem pro železo - trubky a jekly 6m dlouhý nechal jsem tam člun, rampu se světlama vytáhl na maximum a materiál nastrkal pod člun. Vyšlo to přesně.
Naposledy upravil(a) Charlie dne pon dub 20, 2015 6:40 pm, celkem upraveno 1 x.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » pon dub 20, 2015 6:40 pm

Já bych ještě upozornil na jednu nevýhodu autopřepravníku. U speciálního vleku na loď budeš schopen loď naložit "níž", tím pádem celý náklad nebude tak vysoký. Pokud plánuješ jen malou loď, nebo loď se zasouvacím kýlem, možná je to jedno, ale u kýlovky už to může být zásadní.
Jen pro představu i na speciálním lodním vleku dosahuji celkové výšky 345cm (je to 7,5m dlouhá kýlová loď, s ponorem 130cm).

Edit: Charlie už stihnul zmínit něco podobného.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon dub 20, 2015 8:32 pm

Záleží na tom co máš napsaný v TP. Jestli tam bude napsáno, že je to vlek na přepravu aut, tak na to loď legálně nedáš. Stejně tak na vleku na loď legálně neodvezeš paletu cihel.

Jakej vlek vlastně chceš? Nejdřív napíšeš, že vlek na 2 auta. Když ti pak napíšou, že takovej vlek váží tunu, tak dáš odkaz na vlek na jedno auto. Ten ale zase bude nejspíš krátkej..... Ono to holt s těma univerzálníma věcma není jednoduchý. :)
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » pon dub 20, 2015 8:59 pm

Zdenda12345 píše:Záleží na tom co máš napsaný v TP. Jestli tam bude napsáno, že je to vlek na přepravu aut, tak na to loď legálně nedáš. Stejně tak na vleku na loď legálně neodvezeš paletu cihel.

Jakej vlek vlastně chceš? Nejdřív napíšeš, že vlek na 2 auta. Když ti pak napíšou, že takovej vlek váží tunu, tak dáš odkaz na vlek na jedno auto. Ten ale zase bude nejspíš krátkej..... Ono to holt s těma univerzálníma věcma není jednoduchý. :)

No jo, sleduju že to nebude jednoduché, asi skončím u vleku přímo pro loď a hotovo, tažné na autě mám 2t a přes to nejede vlak, nové auto kupovat nebudu a na tohle větší tažné nedám :).
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 20, 2015 9:07 pm

Musíš najít takovej vlek, kterej včetně lodě bude mít do dvou tun, celkovou může mít klidně nad 2t, to už je dneska fuk. Já u všech vleků co jsem na lodě měl, tak bylo zapsáno v malim techničáku vlek nákladní speciální. Pokud budeš kupovat novej, tak je to o dohodě s výrobcem, co ti tam napíše, nechal bych zapsat nákladní přívěs a hotovo.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon dub 20, 2015 9:10 pm

Většinou se začíná obráceně, ke konkrétní lodi si pořídíš odpovídající vlek, ty tu řešíš vlek a nikdo neví jakou že to poveze loď.... :?
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » pon dub 20, 2015 9:40 pm

Charlie píše:Musíš najít takovej vlek, kterej včetně lodě bude mít do dvou tun, celkovou může mít klidně nad 2t, to už je dneska fuk. Já u všech vleků co jsem na lodě měl, tak bylo zapsáno v malim techničáku vlek nákladní speciální. Pokud budeš kupovat novej, tak je to o dohodě s výrobcem, co ti tam napíše, nechal bych zapsat nákladní přívěs a hotovo.

Tohle by mě taky zajímalo, někde jsem na to narazil, ale pořád v tom nemám jasno, takže můžu mít vlek třeba s celkovou 3,5t ale když mám tažne s největší přípustnou 2t tak v reálu dohromady může mít naložený jen ty 2t?, je to někde v zákoně?
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » pon dub 20, 2015 9:53 pm

geronimo píše:Většinou se začíná obráceně, ke konkrétní lodi si pořídíš odpovídající vlek, ty tu řešíš vlek a nikdo neví jakou že to poveze loď.... :?

Momentální představa je plachetnice do cca 7m délky, bez bližších podrobností :D
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » úte dub 21, 2015 8:23 am

Charlie píše:Já dvouvlek na auta měl, taky jsem na něm chtěl vozit loď, ale, prázdnej měl 980kg (vapp pav 3,5 B ) ložná plocha vysoko - až nad kolama a má úzký nápravy. Tož tak.

Co jsem se díval, tak existují i autopřepravníky, které mají kola "vedle" ložné plochy, takže limitující jsou pak u obou stejně nápravy, ještě budu přemýšlet, ale děkuji za postřeh a i všem ostatním za vedení mě na cestu pravou :D
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » úte dub 21, 2015 8:36 am

to pete7: Mela jsem vlek VAPP 2.0 urceny primo na prepravu aut. Kola mel vedle lozne plochy. Vozila jsem na nem kylovku a na vleku jsem mela udelany ram na lod. Pokud byla lod na vode, tak se ram sundal a vlek se mohl pouzivat normalne. Nakonec jsem vlek prodala a koupil si ho znamy, co ma take kylovku. Pod lod ma udelanou kozu s kolecky, tak neni vubec problem kdykoliv lod sundat a muze si na vlek dat co chce. Dokonce jsem na vleku prevazela na podlazkach i leseni. Vubec ho nejaka lod neomezuje, proste ji kdykoliv sunda jak potrebuje.

Mimochodem nekde u Polaku jsem videla i universal vlek jak na auto tak i na lode. Pokud najdu foto, tak sem dodam
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » úte dub 21, 2015 9:22 am

Děkuji, to bych byl moc vděčný a nevzpomeneš si prosím co měl ten tvůj bývalý vlek napsáno v TP, jestli měl označení jako vlek pro auta, nebo něco jiného, děkuji.
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ave » úte dub 21, 2015 9:46 am

Oznaceni pouze jako "Specialni prives"
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » úte dub 21, 2015 9:52 am

Pete7, kdybys trochu zalistoval, tak je tady vlákno, které to řeší dopodrobna.

jinak to je zcela jednoduché - stačí si přečíst tvůj techničák, kde máš přesně zapsáno, kolik může tvoje auto vléci: jak celkově těžký vlek nebrzděný, jak celkově těžký vlek brzděný a kolik smí mít celkově jízdní souprava. I k vleku máš v techničáku udánu maximální celkovou váhu a pohotovostní váhu. naložit můžeš jen ten rozdíl mezi těmito dvěma údaji. Policajty v zahraničí zaujímají tyto hodnoty, které na vozíku máš vyraženy i na štítku. Není nad čím spekulovat A navíc, čím bizarnější monstrum za auto připřáhneš, tím větší zájem policajtů přivoláš!!!!
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » úte dub 21, 2015 10:15 am

Děkuji za odpověď, bohužel uvedené vlákno se mi najít nepodařilo, hodnoty, jaké smím vléci atd samozřejmě z TP vím, můj původní dotaz směřoval na papírovou stránku věci, tj co je napsáno v TP autovleku a co na něm může být naloženo, což mě zodpověděla Ave a za což jí velmi děkuji ;), to zda tam bude naloženo "monstrum" nebo ne už je druhá věc, předpokládám, že pokud nebude náklad přesahovat vzadu víc než 1m a bude dostatečně upevněn a budou sedět váhy tak proti tomu nikdo nemůže nic namítat.
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ave » úte dub 21, 2015 10:58 am

to pete7: Ten vlek (VAPP 2.0) mel udelanou sundavaci rampu, kdyby se s nim melo 1) jet do vody a za 2) kdyz byl nalozen, a naklad presahoval, tak se jen rampa vysunula. Stejne jako u vleku primo na lode.

Tenkrat jsem na nem prevazela bezkylovku a svetla nebyly videt, tak se udelala vytahovaci rampa;)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » úte dub 21, 2015 3:02 pm

Ono to vše vzájemně souvisí: máš konstantu - tvé stávající auto, které nechceš měnit. Z toho ti vyplývá velikost vleku a kolik na něj můžeš naložit a z toho ti jednoznačně vyplyne jak velkou lodičku si můžeš na přívěs naložit. Čím větší a komplikovanější konstrukci tam dáš, tím méně ti zbude na loď. Takže pokud zrovna nemáš Hummera, nebo nějakou velkou terénní čtyřkolku, tak moc velký výběr není.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 21, 2015 5:00 pm

pete7 píše:Nevím no, prostě něco většího, ideálně tak kolem těch 500kg, třeba jako Agados Alfa, no ještě nad tím popřemýšlím, když to vezmu z druhé strany, dá se na vleku pro lodě převážet i něco jiného? :D

Tys ale srandista :D Píšeš do 2 tun a hodíš odkaz na 2,6 tuny....

Můžeš vozit třeba klády z lesa.... :D

Jak ti psali druzí. 2 tuny vleku celkové je jeho hmotnost k 500kg (pokud není speciální hliníkový). Na loď ti zbude 1500kg.

Auto musí mít na kouli 2 tuny (pro uvedený vlek 2,6 tuny) , to už jsou větší auta než střední třída. Dohromady budeš přes 3,5 tuny, potřebuješ k B ještě E.

Tak si nejprve ujasni co chceš a co taky můžeš tahat. ;)

Tebou uvedený vlek Alffa sice uveze 2 tuny, ale ložná plocha 2 x 4m ! Co na to dáš za loď? A stojí 80 litrů.....
pete7
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pete7 » úte dub 21, 2015 5:50 pm

Ten vlek jsem dal jen jako příklad, předpokládám že většina normálních výrobců ti napíše maximální hmotnost jakou si budeš přát až do těch 2,6t, auto mám malou dodávku (Renault Trafic), BE si právě dělám, ale jak píšu, nic zatím není rozhodnuto, zatím dávám dohromady informace...
btw loď plánuju maximálně těch 1500kg, spíš míň
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte dub 21, 2015 7:26 pm

Já mám speciál 2,6 t na převoz lodi, prázdný váží 380 kg takže mi na loď zbývá 2220 kg. Pokud by sis nechal postavit na 2 t , bude možná ještě lehčí. Tím se Ti zase zvětší okruh lodí, které připadají v úvahu. Nesmíš počítat jen s prospektovou váhou lodi, ale i s váhou motoru a všech věcí, které do lodi postupně nataháš. Teď mi odpovíš, že to všechno můžeš vovit v autě, ale to uděláš poprvé, možná i podruhé a pak se na to vykašleš......:-)

Zpět na