Propeler
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 32
Díky Vám všem!
To Vovsky: Asi budeš mať pravdu! Dnes som sa porozprával s jedným známým čo už mal viaceré lode. Vysvetlil som mu, že jazdím s 9" so Zodiacom 340 s 3-mi dospelými cca do 35 km, ale keď sme boli štyria tak už som išiel do sklzu velmi dlho. On mi poradil aby som nekupoval strmšiu skrutku, lebo ten motor ho neutiahne, proste môže sa stať že keď budem naložený vôbec ho nedostanem do sklzu. Suzuki 15 DF má doporučené skrutky 7" - 11", priemer je 9" asi to tak nechám.
To Vovsky: Asi budeš mať pravdu! Dnes som sa porozprával s jedným známým čo už mal viaceré lode. Vysvetlil som mu, že jazdím s 9" so Zodiacom 340 s 3-mi dospelými cca do 35 km, ale keď sme boli štyria tak už som išiel do sklzu velmi dlho. On mi poradil aby som nekupoval strmšiu skrutku, lebo ten motor ho neutiahne, proste môže sa stať že keď budem naložený vôbec ho nedostanem do sklzu. Suzuki 15 DF má doporučené skrutky 7" - 11", priemer je 9" asi to tak nechám.
- Ozzie
- zkušený harcovník
Našiel som zaujímavý zdroj na propelery vo Wiedni hneď pri "Ostautobahn": www.kirschbaum.at
Na mém motoru Yamaha F60 byl z výroby propeler 11 1/8 x 13.Vloni jsem jej na Dunaji poškodil,tak jsem koupil nový Vortex s nábojem ,také o rozměru 11 1/8 x 13.Při plavbě jsem zjistil,že loď jede za stejných podmínek,asi o 5km/h pomaleji.Začal jsem pátrat a zjistil jsem,že původní propeler Yamaha má průměr 27,80 cm.Nový propeler Vortex /stejného čísla/ má průměr 26 cm.Nejenže nedosahují udávaného průměru 28,26 cm,ale ještě je mezi nimi dost velký rozdíl.
JAK JE TO MOŽNÉ ????
JAK JE TO MOŽNÉ ????
- mirus
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Možný to je .Proč ? To by zajímalo i mě.Pro můj motor mám 2 ks -podle číselného označení úplně stejný.Na pohled jsou rozdílné a podle GPS to taky jede s každým jinak.Rozdíl asi 7km.Možná některý z nich byl nějak opraven-upraven .Jak seš spokojen s tím Vortexem,je nějaký rozdíl ve spotřebě paliva??Máš 3list nebo 4?
S tím Vortexem zatím nevím,kromě toho,co jsem již napsal výše.Menší průměr,pomalejší jízda.Co se týká spotřeby,tak v tom nějaký rozdíl nevidím,je závislá na mnoha faktorech:
zatížení,rychlost,kolik točíš otáček,počasí a pod.Ten Vortex má význam pouze v tom,že nemusíš kupovat komplet propeler ale jen ty listy bez náboje a vyjde to asi o 1000Kč levněji.
zatížení,rychlost,kolik točíš otáček,počasí a pod.Ten Vortex má význam pouze v tom,že nemusíš kupovat komplet propeler ale jen ty listy bez náboje a vyjde to asi o 1000Kč levněji.
- Ozzie
- zkušený harcovník
Ozzie píše:Našiel som zaujímavý zdroj na propelery vo Wiedni hneď pri "Ostautobahn": www.kirschbaum.at
Tak dnes som napísal do tej firmy v Rakúsku, majú na webe dotazník:"Anfrage an uns". Na všetky moje otázky týkajúce sa stúpania lodnej skrutky pri danom člne a motore odpovedali promptne a odborne. Budúci týždeň ich asi navštívím a zakúpím potrebný propeler. potom dám správu čo všetko majú.
Dělat kužel jaký chceš není dobrá myšlenka. samosvorný kužel je věc normalizovaná. je několik systémů /typů/.U ná se asi nejvíce používaá tzv Morse kužel. Je to 6 typů a liší se začinajícím maximálním průměrem.
9,12,17, 23 mm. Ostatní si již nepamatuji. Uvádím průměr orientační, je to dosti přesná práce. Přesné rozměry najdeš v strojnických tabulkách. Soustružníci to budou znát.
Pepa
9,12,17, 23 mm. Ostatní si již nepamatuji. Uvádím průměr orientační, je to dosti přesná práce. Přesné rozměry najdeš v strojnických tabulkách. Soustružníci to budou znát.
Pepa
- fishmaster
- aktívní jachtař
- fishmaster
- aktívní jachtař
-
- moderátor
- Reputace: 205
Pepa píše:Dělat kužel jaký chceš není dobrá myšlenka. samosvorný kužel je věc normalizovaná. je několik systémů /typů/.U ná se asi nejvíce používaá tzv Morse kužel. Je to 6 typů a liší se začinajícím maximálním průměrem.
Pepa
na lodích se běžně všude používá 1 :10, což není Morse, pokud se teda nepletu. samozřejmě s pérem