Trim klapky

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » stř lis 04, 2009 12:00 am

souhlas, já taky stavitelné, ale ty co nabízí lubor jsou na brko, tedy péro, a samy si dle odporu / rychlosti staví úhel. nejni to ideál, ale lepší než pevné ( ty nebrat vůbec )
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv lis 05, 2009 8:26 pm

Dá se el. trim k přívěsnému motoru použít i ze silnějšího motoru než mám?
Já mám Mercury 50 a mám možnost koupit poškozený motor s el. trimem ale Mercury 80, jestli je možné ten trim přendat ??
david
moderátor

Příspěvekod david » pát lis 06, 2009 8:22 pm

pokud se ta 5O- tka dělala taky s trimem, tak snad (aby byly nálitky, př. otvory pro montáž trimu ). Ale moc tomu nevěřím
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát lis 06, 2009 8:28 pm

Takže to budu muset nejdříve pořádně prohlédnout a pak se uvidí. Kdyžtak by to šlo i nějak poupravit snad? :?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 4

Příspěvekod tataS » pát lis 06, 2009 9:25 pm

Je tam rozdíl ve váze motorů asi 70kg a tak to asi bude rozměrově jiné. Vzhledem k tomu, že chceš použít trim z těžšího motoru na lehčí, tak by to stálo za to
to případně na ose závěsu vypodložit. Jiná věc je upevnění toho el. trimu na motoru. Největší problém bych viděl ve schválení výměny motoru při tech. prohlídce.
Chtělo by to si to vysondovat na SPS.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát lis 06, 2009 11:24 pm

poku by šlo trim přibastlit, tak to je SPS putna

jestli by náhodou nešel vyměnit celý závěs, na něm je trim přidělanej, pak by šlo jen o to, jak vypadá místo na noze, kam se trim opírá, ale pochybuju
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob lis 07, 2009 9:22 am

Ještě nevím, ten 80tkovej motor jsem ještě neviděl, jen vím, že je zadřenej - 2takt používaný s málem oleje v benzínu.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pát kvě 07, 2010 1:59 am

Objednával už někdo z vás ty elektické trim klapky z odkazu co sem dával Sullaco? Jde mi o to že se mi člun naklání na pravou stranu a bylo mi doporučeno od pana Valůcha tam dát ty klapky automatické které vyjdou na 4600, pokud by mi loď příčně vyrovnaly tak bych do nich asi šel ale pokud ne tak bych si je za těch cca 10000objednal z Ameriky www.iboats.com/Lenco-12v-Electric-Trim- ... _id.259205 Je tam rozdíl cca 6000 což při poměru cena výkon nené zas taková hrůza
Naposledy upravil(a) Luky dne ned kvě 09, 2010 10:09 am, celkem upraveno 1 x.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » ned kvě 09, 2010 8:53 am

Ahoj, né zrovna tyhle klapky ale jiné zboží a ok. Jinak pokud se ti naklání loď na jednu stranu, tak kup ty elektrické, co můžeš ovládat z kokpitu. Ty pevné ti pomohou max tak dostat loď dřív z vody, nic víc.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » ned kvě 09, 2010 10:20 am

Dík Sullaco, nemám problém dostat se do skluzu ale jak píšeš právě to naklánění mě trápí. Je ten shop spolehlivý? Minulý rok jsem si objednával z německa zboží za 2500kč a do dnes mi nic nepřišlo i přes reklamace emailem, peníze z účtu odešly ale zboží zkrátka nikde a do dnes mi ten shop posílá asi provokativně akční a jiné nabídky. Proto mám strach bez referencí něco kupovat ze zahraničí a platit to dopředu.
samoliter
účet uživatele zrušen

Naklánění člunu.

Příspěvekod samoliter » ned kvě 09, 2010 12:24 pm

Pokud má člun v podélné rovině symetrické dno a v příčné rovině správně rozloženou hmotnost zátěže, posádky, tak naklánění je snad způsobeno reakčním momentem vrtule a výkonným motorem při lehkém člunu. Při pevných klapkách, nebo těch, co musíš nastavit růčo před plavbou, pomůže tohle: Nastavit klapku o pár stupňů víc na straně, na kterou se člun naklání. Vyzkoušet několik stupňů nastavení při rychlosti, kterou jezdíš při plavbách nejraději.
Jiné nastavení klapky o nějaký stupeň má menší účinek při malé rychlosti po začátku klouzání. Ale když tomu dáš plný knedlík, tak účinnost klapky se zvýši s nárůstem rychlosti. samoliter.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » ned kvě 09, 2010 12:37 pm

Mám lehký člun, s posádkou tak 600kg, to naklánění je zapříčiněno rozložením váhy. Já mám 104kg a sedím napravo no a žena váží 60kg a sedí nalevo, děti jsou váhově nastejno a tak sedí každé na jedné straně. Na té mé ale sedí má maličkost která se 44kg převažuje a tím se mi asi naklání ten člun na pravou stranu. Když jsem jel se známým který vážil 80kg tak ten náklon byl jen mírný no a když jedu sám tak to je zameteno a náklon na pravou stranu okamžitě po dosažení rychlosti skluzu, ve výtlaku je vše a při všech váhách v pohodě ale ten skluz..... Mám 40hp motor a tu ploutvičku pootočenou na levou stranu, myslíš že vytočením na opačnou stranu by to také trošku pomohlo? Teď pojedu na projížďku na moravu se spoštěním člunu na vodu v Otrokovicích, pojedu vyzkoušet kolik to vůbec jede bo jsem při první jízdě neměl zapojen rychlomněr a projistotu sebou vemu i GPS abych věděl odchylky rychlomněru.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » ned kvě 09, 2010 12:43 pm

Shop je dle mě spolehlivý. Nikdy jsem neměl ani problém se shopy z Německa a to jsem nakoupil a nakupuji hafo věcí. Pokud ti zboží neposlali, máš jim zaslat výpis z banky že jsi peníze odeslal na jejich účet a neříkej mi, že se k tomu nějak nepostaví. Nebo rovnou někoho kdo umí německy a zavolat. Určitě se to dá do pořádku.

Co se týká ploutvičky na noze motoru, tak jsem s tím sešteloval maximálně zatáčení lodi k poloze volantu a tah na pravo či levo. Náklon rozhodně ne.

Pokud je to na tvé lodi váhou, navíc ještě která se mění, tak ti pomohou jedině elektrické, protože bys to musel jinak pokaždé štelovat na trupu.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » ned kvě 09, 2010 8:28 pm

Půjdu do těch elektrických, a jelikož mám k zahraničním eshopům nedůvěru asi to udělám takto: koupím el. trimválce s ovladačem http://www.vltava2000.cz/marinesport/go ... D=PR-TR003 a klapky si nechám udělat z bytelného nerez plechu a ty mě vyjdou na cca 500 i s pantem. Ještě asi pořeším náklonoměr abych si byl jist že mám lodi vyváženou. Ty křidýlka jsem k váze člunu a výkonu motoru nemusel dávat ale už se mi půl roku válely doma tak jsem je tam šoupl a jde to o chvilinku dřív z vody a max rychlost dle gps byla 44km/hod. Ještě zvažuji nový nerezový propeler s jiným stoupáním než mám teď, víc do rychla protože na motoru mám výkonostně rezervu.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pon kvě 10, 2010 11:34 am

Nevím, moc nechápu tvou nedůvěru k zahraničním shopům, obzvláště u těchto velkých jako je iboats.com není čeho se bát. Nevěřím tomu, že když uzavřu oficiálně objednávku a převedu peníze, navíc jim třeba zavolám, či napíši, že se na to vykašlou. I oni mají nějaké zákony, a že už jsem něco nakoupil, tak toto se mi nikdy nestalo. Navíc ta cena jen za ty pístnice mi nepřijde zrovna nízká a ten ovladač třeba v těch kompletech od iboats je tuším i s ukazatelem polohy klapek. Ale dělej jak myslíš samozřejmě.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon kvě 10, 2010 1:58 pm

Díval jsem se na ten shop v us a cena těch el trim klapek je okolo 11000kč při dnešním kurzu. Navíc ty ukazatele trimu nejsou v ceně ale doplácí se na ně celkem balík
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon kvě 10, 2010 2:06 pm

No ale když jsem se teď na to znovu díval tak bych jen ty el. pístnice pořídil za cca 3500 kč. Neumím anglicky a tak mám trošku problém vybrat co vše bych na to potřeboval abych si mohl udělat obrázek o konečné ceně. Google překladač mi to trošku víc komolí, sice jde přečíst o co se zhruba ale opravdu jen zhruba jedná ale detaily si odhadnout netroufám.
Sullaco mám na tebe velkou prosbičku, chtěl bych tě poprosit zda by bylo možné mi trošku pomoci s obědnávkou těch el. trim klapek z US?
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pon kvě 10, 2010 2:36 pm

Co se týká toho ovladače, tak máš recht, tenkrát měli asi nějakou akci.

A už ses rozhodl jestli elektrické (Lenco) či hydraulické (Benett) ??? V tomhle ti neporadím, na to jsou zde jiní.

Nicméně je to jednoduchý, dle rozměru tvé lodě a síle motoru si vybereš rozměr a pak už je jestli chceš s ovladačem či bez. Ty nejmenší s ovladačem jsou zde: http://www.iboats.com/Hydraulic-Trim-Ta ... _id.197042

Tady máš stránky výrobce, kde je i tabulka velikostí vůči rozměrům lodi: http://bennetttrimtabs.com/trimtabkits.php?cID=1

Nicméně teď jsem se na stránkách výrobce dočetl, že ta sada Sport Trimm Tabs M80 a M120 obsahuje Rocker Switch Control (ten ovladač) takže to vyjde ještě levněji jak ta sada nahoře o cca 100 USD: http://www.iboats.com/Bennett-Sport-Tab ... w_id.38429
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon kvě 10, 2010 2:57 pm

[img]http://[IMG=http://img517.imageshack.us/img517/3030/p5010033.jpg][/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]

Jak vidíš místa tam mám poskromnu, tak bych bral elektrické, tyto které by mněly na délku4.4m stačit http://www.iboats.com/Sport-Trim-Tabs-8 ... _id.164757 jen dotaz ten ukazatel s elektronikou je v tom taky nebo jsou to jen el. písty a nerez klapky, z obrázku to není patrné a překladač mi to komolí :cry:
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pon kvě 10, 2010 3:54 pm

Ty co ukazuješ jsou na hydrauliku a jsou to ty M20 takže ty ten ovladač mají viz stránky výrobce http://bennetttrimtabs.com/catalog.php?vID=78&catHome=1

Citace: Trim tab kits include two stainless steel trim tabs, two actuators, a hydraulic power unit, all necessary wiring, tubing, hardware and installation video.
Includes Euro-Style Rocker Switch Control.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon kvě 10, 2010 4:34 pm

Už v tom mám guláš, chci elektrické s ovladačem popřípadě ukazatelem trimu a rozměrově okolo 20cm/25cm. Musím při nákupu být nějak na těch stránkách přihlášen a za jak dlouho ti z tama zboží dojde?
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon kvě 10, 2010 4:45 pm

Tyhle by mněly být elektrické http://translate.googleusercontent.com/ ... kTc9_kUMmw a k tomu ten indikátor s elektronikou ještě dokoupit. Prosím o trpělivost tohle není zrovna moje parketa :oops:
Naposledy upravil(a) Luky dne pon kvě 10, 2010 4:51 pm, celkem upraveno 1 x.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pon kvě 10, 2010 4:46 pm

Elektrické - jsou poháněny elektromotorem
Hydraulické - hydraulická jednotka samozřejmě také napojena na el. proud pohání klapky pomocí hydrauliky

Tvoje rozměry spolňují ty Bennetty M80 i ty co píšeš od Lenca. Nevím, tenkrát mi kdosi říkal, že hydraulika je spolehlivější. Na stránkách Bennettu máš přímo srovnání obou systémů, tak si to přelož a přečti.

Tenkrát mi to došlo do 3 neděl, mrkni co nabízí nyní do Čech.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon kvě 10, 2010 4:56 pm

Úplný debil nejsem i když to tak teďkom vypadá :oops: Mám otevřeno asi šest oken a nakopíroval jsem jiný odkaz. Do kterých by jsi šel ty, někde jsem slyšel že ty el. mají okamžitou akceleraci. Osobně chci ty el. protože na čerpadlo už v zádi opravdu nemám místo a ne jen v zádi. Máš nějaký odkaz co se týče těch výrobjků pro česko?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 177
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 10, 2010 6:39 pm

Pokud ti zahraniční obchod nesedí, můžu dovézt celou sadu Lenco do E-shopu:
10.500 souprava i s panelem a ukazatelem nastavení
9.600 jen pístnice bez panelu
2.000-5.000 nerezové trim klapky podle velikosti
    Trimklappe / 250 x 285 mm 15 - 20 ft
    Trimklappe / 250 x 370 mm 15 - 20 ft
    Trimklappe / 250 x 450 mm 18 - 25 ft