WC na chartrovkach

Patří sem různé tipy a témata zatím nezařazená, nemající dosud samostatnou sekci kdekoli ve foru, v případě nahromadění určitého tématu bude sekce zřízena.
Pokud nevíte kam s novým tématem, vložte sem.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

gonzales
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

WC na chartrovkach

Příspěvekod gonzales » čtv úno 11, 2016 2:54 pm

Ahoj, ospravedlňujem sa ak zakladám duplicitnú tému ale nič som tu o tom nenašiel. Zaujímali by ma vaše skúsenosti s WC na lodiach. Niekto tvrdí že ani toaletný papier by sa tam nemal hádzať čo mne príde ako trochu nedomyslené v tejto dobe vyrobiť WC ktoré nestrávi toaletný papier. Druhá vec čo ma zarazila bolo keď mi kamarát povedal že nemali na lodi odpadovú nádrž a že po spláchnutí išlo všetko rovno do vody len cez nejaký mechanizmus ktorý to rozdrtil a to aj v marine. ( kto ešte v maríne nenamotal lano na propeler nech dvihne ruku. jasne že treba ísť do vody. FUJ.)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: WC na chartrovkach

Příspěvekod Anonym » čtv úno 11, 2016 3:47 pm

Promiň Gonzálesi, trochu se v tom ztrácím. Možná jsi měl začít trochu z jiného konce. Představit se, něco o sobě napsat, prozradit nám tvé zkušenosti. Aby člověk věděl, na jaké úrovni se bavit.

Zatím vím(e), že tě zajímá oddávání kapitánem, Wi-Fi, toaleta, vysílačka. Bereš si B30 (jako skipper?) v Pirovacu, máš celkem naivní otázky člověka který jede na loď poprvé. O to nic, všichni jsme začínali. Ale než jsme šli samostatně na loď, nějaké praktické zkušenosti jsme asi pobrali.

Tak prosím tě. Byl jsi někdy sám nebo s někým na lodi/plachetnici na moři? Myslím to v dobrém, bez nějakého ohrnování nosu, jenom aby člověk věděl.

EDIT: Spojil jsem dva uživatele, musel jsem trochu korigovat, sry .... :oops:
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » čtv úno 11, 2016 5:09 pm

podle mě se sem hodí tohle video. https://www.youtube.com/watch?v=-UlWbT0_oQw

Udivuje mě, že ti nevadí jíst jídlo co z hoven vyrostlo. Dokonce i ryby kadí do moře. Dokonce i domy mají kolikrát kanalizaci do moře. Prostě je na tom založená celá naše civilizace. Já mám na lodi vyustěněj záchod přímo do moře, v marinách ho nepoužívám vůbec.
staffo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod staffo » čtv úno 11, 2016 5:56 pm

Tak do tejto debaty sa zapojím, asi preto, lebo je to PRVÁ VEC, ktorú riešim s nastúpenou posádkou v kokpite
vždy tesne po nalodení bez ohľadu na skúsenosti jednotlivých členov posádky - mám totiž takmer panický
strach (nie je to až také strašné, ale naozaj to riešim vždy) z toho, že budeme týždeň (a viac) bývať v smrade
kvôli upchatému WC.... :gun:
Je to ľahké - kým som kapitán platí absolútny zákaz hádzať do WC na lodi čokoľvek okrem hoven. Howkgh! :sorry:
Každé wecko je takmer vždy predsa súčasťou nejakej kúpeľnej bunky, kde sa dá po použití toalety použiť aj sprcha,
ak to niekomu nevyhovuje, vždy je v menších či väčších intervaloch možnosť navštíviť WCko na brehu,
alebo - s prepáčením, dá sa použiť priamo more :crazy: .... nič neobvyklé...

More má úžasnú vlastnosť materiál tohoto charakteru veľmi rýchlo rozložiť - nezostane po tom ani mastný ani iný fľak,
ani zápach, čo sa o použitom toaleťáku povedať síce dá tiež, no doba rozkladu je zrejme značne dlhšia.
Je jasné, že nie všetci to chápu a rozumejú tomuto "problému" - výsledok sa spravidla dostaví do pár hodín
po upchatí buď WC alebo hadice vedúcej do zbernej nádrže - a tá sa potom nedá vyprázdniť a pri náklonoch je to
v kokpite "absolútne labúžo".... :gun:

Čo sa týka zvyklostí - Chorváti zvynú priamo mechanickou zábranou znemožniť používanie zbernej nádrže - ak je na lodi.
Gréci - všetko funguje ako má - akurát keď náhodou nádrž zabudneš vyprázdniť na mori nemajú problém vypustiť jej obsah
rovno v maríne. Najlepší sú na tom Turci - s loďou obdržíš kartičku s čipom, kde musíš zaznamenávať každé použitie automatu
na vyprázdňovanie fekálnych nádrží - a to je za mierny poplatok.

Takže tak - naoko malichernosť, no keď sa zadarí, vie to byť jeden z najotravnejších spôsobov ako znechutiť všetkým
plavbu...

R.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv úno 11, 2016 6:27 pm

Hmmm nebudu komentovat co tu píšete. Promiňte, plavat mezi hovnama je prasárna.
Ahoj Gonzales, Tvá otázka má logiku. Používáme toaletní papír, který ve vodě velmi změkne a neucpe.
Ve Švédsku je zákaz prázdnit septik v teritoriálních vodách. V přístavech a i na ostrovech jsou vysávací čerpadla.
Na lodi máme dva trojcestné kulové venyily s T koulí. To umožňuje všechny směry čerpání, rovnou ven, do nádrže, z nádrže a vysávání na palubě.
Když mimo teritoriální vodu prázdníme septik, zavřu kohout odvzdušnění nádrže a pumpou toalety nafoukám vzduch do nádrže. Za 45 let jsme neměli ucpáno.
Hodně zdaru..
staffo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod staffo » čtv úno 11, 2016 6:38 pm

to Pavel-Sulc: sa usmievam... ale áno, máš pravdu - ak si zodpovedný, ak vieš presne čo robíš, ak máš jemný rýchlorozpustný toaleťák, ak.. ak..,
podmienok je veľa pre ľudí čo sú 1. krát na lodi, prípadne 2. a nemajú tú úctu k lodi a zariadeniam v nej, akú je nutné mať... :-)

ostatné asi naozaj komentovať nie je potrebné...

pekný večer...

R.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » čtv úno 11, 2016 9:02 pm

Mám s tím supr zkušenout Bavarie 37 s tankem,(předtím 4 lodě a všechny přímo do moře) bohužel nám to neřekli, že je tam tank. V Chorvatsku tanky běžně nejsou, nebo jsou vyřazený. Tři ženský na palubě a třetí den zrovna mě nešlo vypumpovat. Totálně ucpáno, museli jsme na břeh a najít něco s čím to prošťouchnot dodnes se stydím, ale u nějakýho rozestavěnýho baráku trčel ze země kabel ten jsme usekli a po půl hodině jsme to z gumáku prošťouchli. Z toho pline poučení což tvrdě vyžaduji a počítám! Při nástupu posádky ji kladu na srdce a několikrát opakuji!! 10x vypumpovat 10x napumpovat vykonat potřebu a znovu 10x vypumpovat a 10x napumpovat.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » čtv úno 11, 2016 9:28 pm

S tím bojuju pořád. Furt dokola. Pumpujte, ať to vyženete i z trubek. A je to marný, je to marný.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv úno 11, 2016 9:51 pm

Já k tomu snad mohu říct jen tolik, že pokud někdo používá lodní záchod s přímým vypouštěním v maríně, je u mně prase. Stejně tak, pokud vypustí fekální tank blíže, jak 10mil od pobřeží. Na lodi mám přímý záchod a jak jsem psal, buď chodím v přístavu nebo potřebu vykonáme do kbelíku s vodou a plně v naturální podobě to jde do moře, dostatečně daleko od pobřeží. Za plavby mám totiž WC většinou zavřené. Přestože mám udělané přepady nad vodorysku, vlny a vítr máme téměř pořád a otevřené ventyly od WC nejsou zrovna to, co v takových podmínkách potřebuji.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » čtv úno 11, 2016 10:07 pm

lod1.JPG
lod111.JPG
gonzales
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gonzales » pát úno 12, 2016 8:02 am

to baharis, ospravedlňujem sa za moju nezdvorilosť. Skúsim to napraviť. Okolo lodí sa motám od malička.Skúsenosti som tiež nejaké pozbieral za tie roky. Aj na okruhovkach (optimist, kadet, finn, 420ka skúšal som aj pretekať) aj na kajutovej lodi ovšem nie ako skipper takže veľa vecí mi uniklo o ktoré som sa ako posádka nezaujímal. Moja blbosť uznávam. Minulý rok som mal premiéru ako skipper na lodi preto taká malá loď (B30). A keď idem na loď pristupujem k tomu ako keby som všetko videl prvý krát a nechám si pekne všetko vysvetliť a pýtam sa uisťujem sa. Nerád by som bol za babráka čo niečo pohnojil na lodi koli egu len preto že sa hanbil opýtať. Zhrnutie? Čo sa týka yachtenia nema problema ale na technické vybavenie lodi
si teprv zvykám. Dufam že to takto stačí ak nie kludne sa pýtajte. Ďakujem za pozornosť
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát úno 12, 2016 9:18 am

Díky, to je hned jiná :clap:

Z diskuze si zajisté vezmeš co budeš potřebovat. Názorů je mnoho, není vždy lehké se v tom orientovat. Využiju tohoto vlákna a stručně ti odpovím na všechny otázky, jak jsi je postupně kladl, tak jak to vidím subjektivně já. Vezmi si z toho co uznáš za vhodné.

- Na lodi je jak rozvod 12V, tak 230V. Ale ten střídavý je u 99,9% lodí v provozu pouze když jsi napojení na síť na mole. Můžeš sice použít vlastní měnič 230/12, ale moc nedoporučuji. S nedostatkem energie v bateriích budeš bojovat každý charter. Když tak pouze při běhu motoru.

- Wi-Fi na lodi začíná být u lepšícjh společností celkem standard. Již několik let Angelina u všech, AC myslím u těch větších. Náš hlavní partner YachtNet měl do konce roku na všech pronájmech nad 1000€ internet zdarma. Spoj se s děvčatama od YN, zadej požadavek a určitě ti vyhoví a najdou co potřebuješ. Jinak si předplatit vlastní data. Signál GSM je mezi Jadranskými ostrovy celkem stabilní.

- Na svatbu nemysli, je to nesmysl. Pouze jako hezká recese, něco jako svatba nanečisto a pak stejně na úřad.

- Vysílačku na lodi zapínám ráno před vyplutím a po zakotvení vypínám. V tuto chvíli nevím jestli to je povinnost a čím je daná, ale všem kurzantům kladu na srdce aby to tak dělali. Je přinejmenším prospěšné vědět co se v oblasti děje.

- WC se často neprávem démonizuje, není to taková trága. Samozřejmě to je věc důležitá a drahá. Je to první věc po které jdu při check-inu a je to první věc po které jde technik při check-outu. Ale wecko lze normálním způsobem používat, včetně postupného splachování přiměřeného množství papíru. Nesmí se tam naráz hodit velká guča, to se potom mlýnek sekne a rozebrání bývá trochu nechutné. Nicméně je to věc lidská a přirozená. Zažil jsem na svých plavbách 2x kdy posádka nedbala pokynů a pak měli na vybranou. Buď zaplatit (200€?), nebo opravit. Vždy opravili. Naštěstí je ona místůstka jedna velká vana s výpustí, takže lze jednoduše spláchnout a dočistit.
Jo, a jak už bylo řečeno. Po výkonu a spláchnutí, při již čisté toaletní míse, ještě 10x zapumpovat. Dost důležité, jinak se obsah trubek v sifónu může vrátit zpět.

Vypouštění do moře, další zbytečné mudrování. Většina městeček kolem pobřeží pouští veškerý odpad do moře. Na mapách lze vidět značku potrubí, která končí několik mil v moři. Biologický odpad který vyprodukují jachtaři je doslova jako kapka v moři. Za 10 minut po výkonu po něm v zátoce není ani památky a může se koupat.
Charterovky mají většinu lodí bez toho tzv. blacktanku. A pokud je, hlavně u novějších lodí, tak jej pro několika fatálních příhodách odpojují. Když fungoval, používal se v zátokách a jak se z ní vyplulo se vypustil. Vše také odvisí od momentální situace a posouzení. Nebylo by mě třeba příjemné v zátoce kde kotví 20 - 30 lodí, ráno kdy většina populace to wecko používá jít do vody. Protože mohu předpokládat co se na všech ostatních lodích děje. Na koupačku a klidnou snídani raději odpluji do sousední zátoky. Nebo si tu frekventovanou nevybírám.
V přístavech, marínách a na městských molech kde je na břehu WC je používání palubního přímo zakázané. Neříkám že když se někdo vzbudí nad ránem že musí s pískem 500m na záchod. Ale na velkou určitě ne. I když si myslím že ty záchody z maríny stejně končí někde v zátoce.

Moře snese hodně. Vím že se to zneužívá a že napínáme jeho trpělivost, ale s bilologickým odpadem si myslím že si hravě poradí. Daleko větší nebezpečí je biologicky neodbouratelný odpad. To když vidím, tak bych střílel.
gonzales
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gonzales » pát úno 12, 2016 9:56 am

Ďakujem za odpovede, dosť ste mi pomohli sa zorientovať. Samozrejme sa vždy budem pýtať pri check-ine ako to na danej lodi funguje lebo by som sa rad vyhol akejkolvek oprave akéhokoľvek wc. Trpím nazval by som to exkrementofobiou :) bolo mi zle už len ked som videl tie fotky tu na vlakne. Takže sa pýtam a zisťujem čo sa dá lebo na každej lodi iný princíp. Budem vďačný za každý postreh, skúsenosť alebo radu. Mimochodom ja by som vypúšťanie do mora zakázal úplne a zvlášť z pevniny. Keď sa niekto vytoto z lode do mora tak prosím. Treba si uvedomiť že planéta bez nás prežije ale my bez planéty určite nie. A podla toho sa treba správať.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát úno 12, 2016 10:07 am

Elektrické čerpadlo s mlýnkem jsme na začátku měli. Byl s ním problém. Už ho nemáme.
Máme ručně pumpovací Jabsco toaletu a ruční pumpě žádný ho....vno ani toaletní papír neodolá.
A můžeš ručně volit množství splachovací vody, abys napoprvé nenaplnil hned nádrž.
Do toalety se smí dávat jen, co prošlo tělem a rozpustný toaletní papír. Vložky a Rudé právo tam nepatří
Přeji dobrou chuť a skvělý den. Jo a na tý palubě po tom neuklouzněte.
Pozdrav z Ruzyně, letím domů.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát úno 12, 2016 3:47 pm

Doplnil bych poznatky s používáním ručně pupmpovaných WC na lodi.

Musíš si hlídat, aby v míse bylo vždy hodně vody.
Tzn. před usednutím na velkou zajistit, aby v míse byla voda. Při velkém množství ať stolice nebo papíru činnost rozumně přerušit, zapumpovat s otevřeným doplňováním vody. Tím se obsah mísy rozředí a lze pokračovat.

Po ukončení činnosti doporučuji zapumpovat 20x při malé, stokrát při velké (20x od okamžiku, kdy je mísa prázdná). Čísla nejsou podstatná.Nikdo to nemusí počítat. Každý by si měl uvědomit, že vody je potřeba moc. Víc vody nikdy neuškodí.

Za patnáct let (víc než padesát plaveb) jsme čistili WC pouze jednou. Dotyčný se přiznal, že si spletl polohu ventilu a začal pumpovat s uzavřeným přívodem vody. Lidově "na sucho".
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát úno 12, 2016 4:05 pm

Koukám, jak se tu vesele míchaji informace o použití toalety na lodi s tankem a bez tanku. :)
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pát úno 12, 2016 4:27 pm

jajarin: mohl bys prosím tu první fotku odstranit? asi jsem moc cíťa :D
k tématu - když máte od předchozí posádky ucpaný waste tank, tak vám 20x zapumpování nepomůže, sundat dekl a na nádrž poklepat hned při checkinu ušetří hodne nechutné práce
při případné opravě průchodnosti potrubí se na lodi samozřejmě pero na protažení nevyskytuje, určitou pomoc čištění v trubce poskytne lanko relingu,
na waste tank je potreba delší pevný drát, např. ze sušáku na prádlo můžu doporučit :lol:
taucher
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod taucher » pát úno 12, 2016 5:28 pm

Zdravím všechny WC experty, tohle téma se mi náramně hodí, protože posledních pět let jsem charteroval lodě jen s chemickým wc. To mořské jsem měl k dispozici předtím jen jednou a jak přesně jsem ho používal jsem už zapoměl. Až letos budu mít zase mořské wc bez fekálního tanku a k takovému vám položím ještě jeden, možná nesmyslný dotaz. V jaké fázi se pumpuje s uzavřeným přívodem vody? Mám na mysli uzavřeno páčkou na wc, ne kulovým ventilem v trupu lodi.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát úno 12, 2016 5:30 pm

Kolegové nevím co jíte že máte takový problémy. My za 45 let jsme se neucpali ani jednou.
A 100 šťouchů - kolik kubíků septik máte?
Voda v míse co zbyla po minulém použití stačí.
My tak 5 šťouchy dopravíme koncentrovaný materiál do septiku.
Pak přehodíme kuláky na ven a mísu vypláchnem do čista.
Na mytí mísy máme štětku na nádobí z IKEA. Na nádobí máme jinou štětku.
20140206_145328.jpg

No a máme také spršku která je skvělá a šetří papír. Tak že máme vlastně bidet.
DSC04896.JPG
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne pát úno 12, 2016 5:41 pm, celkem upraveno 3 x.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát úno 12, 2016 5:37 pm

Taucher - když chceš z mísy vysát vodu tak zavřeš přívod vody do pumpy páčkou nahoře.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát úno 12, 2016 5:40 pm

Pavel-Sulc píše:......
A 100 šťouchů - kolik kubíků septik máte?
.....[/attachment]

V Chorvatsku mají septiky trvale otevřené, tam to neřeším.
Jinde musím vypouštět na moři třeba každý druhý, třetí den.
Raději často vypouštět septik, než čistit ucpaný WC.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát úno 12, 2016 5:42 pm

Ano, úplně nakonec. :D
Až je vše venku a čisté, je dobré pokud možno tu vodu z mísy odsát a pumpičku zaaretovat. Ona se ta voda podle stavu zařízení dost často vrací, ale stejně to vždy dělám. Jsou to takové zautomatizované pohyby.

Ze začátku se mě to také trochu eklovalo, bylo to nepříjemné, nechtělo se mě do té pidibudky. Při první plavbě se mě podařilo na velkou až za nějaké tři dny a další roky to nebylo o moc lepší. To bylo psychyckého rázu, byl jsem v cizím prostředí a to jsem míval na čundrech klapku. Dva tři dny, ale vždycky až doma....
V dnešní době, kdy jsem (spočítáno) na lodi strávil jeden a půl roku, už tam jsem jako doma a pravidelnosti domova plynule pokračují, pouze narušené cestou. Je to všechno o zvyku.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát úno 12, 2016 5:57 pm

Na fotce nahoře je vidět vpravo kulový ventil splachovací vody.
Ten vždy po použití zavíráme.
Na těsnost pumpičky nespoléhám, mísu máme pod vodoryskou.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » pát úno 12, 2016 5:59 pm

Já jsem s páčkou vypínající přívod vody zakázal manipulovat. Akorát to pak někdo vypne a bude se divit proč to nefunguje. Záchod dycky vypumpovává víc než splachuje.

Spíš teď řeším problém s kulovýmy ventily. Jelikož je mám pod vodoryskou, tak tam vydrží sotva jeden rok. Letos tam dám klasicky rozebíratelný šoupě z mosazi, tak jsem zvědavej.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod mipe » sob úno 13, 2016 4:09 pm

Bol som na súkromnej lodi, upchal sa tam odtok na WC. Majiteľ si objednal na opravu technika (v Taliansku) za 500 €, ktorý nám po rozobraní ukázal odtokovú hadicu. Bola zanesená uloženým kameňom vytvoreným asi z moču a morskej vody tak, že mala voľný priemer asi 2-3 cm.

Keď testujem na charter lodi WC a ide tam pumpa veľmi ťažko, tak si vždy pomyslím na tú zanesenú odtokovú hadicu a toto WC sa nesmie používať na veľkú. Je možné, že pumpa ide ťažko preto, lebo sú nové tesnenia, ale tomu moc neverím.

Priznávam, že som tiež upchal WC a to asi hádam po 8000 míľach, keď som si myslel, že sa mi to nemôže stať (nebolo to na tej súkromnej lodi). Odvtedy nosím 10 L sáčky na odpadky a papier odkladám do nich. Dobre zakrútené vrecko ide do hlavných odpadkových košov.

Zpět na