jak předělat motor na dálkové ovládání

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

polasek91
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

jak předělat motor na dálkové ovládání

Příspěvekod polasek91 » čtv dub 14, 2016 3:28 pm

Zdravím potřebuji radu a předem se omlouvám jestli už se to někde probíralo, chci kupovat bazarový motor o výkonu 4-5 Hp ale ještě se mi nepodařilo sehnat motor upravený na dálkové ovládání proto uvažuji o koupi motoru s pínou a předělání na dálkové ovládání, originální sadu kupovat nechci nebudu dávat přes 5000 za dva plechy a pár podložek, plynovou páku i s kabeláží a řízení už na lodi mám jen potřebuji radu od někoho do se do něčeho takového pustil. Co všechno musím na motoru předělat aby se dal ovládat dálkově? Jdou všechny motory předělat na dálkové ovládání?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: jak předělat motor na dálkové ovládání

Příspěvekod Charlie » čtv dub 14, 2016 3:45 pm

Já předělával Hondu BF2, naohybal jsem nerez plocháč kterej je přišroubovanej ke spodnímu krytu motoru - na tom plocháči je držák na táhlo plynu a čep na řízení. Musel jsem teda ještě přendat výtrhovku, ale tu budu ještě dělat taky na ovládání u volantu. Pak jsem ještě dělal silonový pouzdro který je přišroubovaný k držáku motoru a v něm je tyčka od řízení. Měl jsem na lodi původně Mercury 50Hp, tak jsem ho odpojil od dálkovýho ovládání a podle těch komponent udělal držáky na tu Hondu, takže ovládání zůstalo původní. Akorát teda nemá řazení.

DSC_0401.jpg

DSC_0279.jpg
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv dub 14, 2016 3:49 pm

každej motor jde upravit na ,,dalku,,-chce to jen trošku namahat hlavu :) a rozhlidnout se v železařství nebo v garaži-ja mam treba plyn a řazení pripojen pomocí kul.kloubku za 15kc z autodílů
polasek91
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod polasek91 » čtv dub 14, 2016 3:54 pm

jj řízení zhruba vím ale jde mi hlavně o řazení aby se dalo ovládat plynovou pákou jak je řešené jestli stačí odpojit lanka píny a místo nich napojit lanka plynové páky nebo se musí dodělávat nějaké komponenty...
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv dub 14, 2016 4:33 pm

jo, odpojí se pína, ale neovládá se to lankama, ale tlačně/tažnou strunou - bowdenem.

Dále vřele doporučuju prodloužit dopředu taky elektrickej chcípák
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod marekparek » čtv dub 14, 2016 8:37 pm

záleží na typu motor, já jsem předělával motor Selva Piranha, protože originál sada stála asi devět tisíc. Nejdřív jsem musel porovnat rozsahy posuvů na dálkovým ovládání a ty na řazení a karburátoru. Pak jsem si vyrobil páky a další cajky. S řazením to šlo celkem lehce, horší byl plyn, protože tam se rozsahy zásadně lišily, takže jsem musel udělat přepákování. Je to vidět zde na fotkách http://prezraly.rajce.idnes.cz/Lod/#IMAG1617.jpg
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv dub 14, 2016 9:45 pm

Pekna galerie, koukam ze jsi stejnej magor jako ja, zachrana totálního vraku. Drzim palce!

Prijde mi, ze ta ploutev na hridel propeleru muze delat před zavesnym motorem docela slusnej binec, uz jsi to zkousel na vode?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv dub 14, 2016 10:04 pm

Ještě dodám, ovládání řazení a plynu v píně má minimum motorů. Většinou to je oddělené. Pokud to chceš oboje integrovat do jedné páky dálkového ovládání, je potřeba velmi dobře vyladit krok řazení tak, aby řadicí vidlička dole v noze při zařazení, hlavně dopředu, nebyla trvale a silně opřená o řadicí spojku.
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod marekparek » čtv dub 14, 2016 11:00 pm

Viky_CZ píše:Pekna galerie, koukam ze jsi stejnej magor jako ja, zachrana totálního vraku. Drzim palce!

Prijde mi, ze ta ploutev na hridel propeleru muze delat před zavesnym motorem docela slusnej binec, uz jsi to zkousel na vode?

zase taková totálka to nebyla, jinak letos pojedem už třetí sezónu. Ta ploutev tam nevadí, maximálka je 11 km/h. Ale myslel jsem, že už jsme se o tom spolu bavili
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod marekparek » čtv dub 14, 2016 11:09 pm

polasek91 píše:jj řízení zhruba vím ale jde mi hlavně o řazení aby se dalo ovládat plynovou pákou jak je řešené jestli stačí odpojit lanka píny a místo nich napojit lanka plynové páky nebo se musí dodělávat nějaké komponenty...

vyrábět budeš muset vždycky, záleží na tom jak moc. Dost starostí se dá podle mě ušetřit správným výběrem motoru, protože systémy jsou všelijaký. Myslím, že ne každej motor je zkonstruovantej na sadu dálkovýho ovládání.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát dub 15, 2016 9:02 am

To je pravdamel jsem Johnson 15 a ten na dalkove ovladani nesel nemel ani vstupy proste nic.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát dub 15, 2016 10:08 am

Tak na dálkové ovládání být uzpůsobenej nemusí, ale vždy to jde nějak vyřešit. Pokud má řazení, tak nějaké ovládání má, stejně plyn a řízení.

Na tu mojí 2hp taky nic není ale vymyslet se to dalo, sice to nevypadá bůhvíjak ale funguje to spolehlivě

Zpět na