Jen tak mě napadlo, tu rovnici zde se rýsující tak nějak pospojovat.
Sachmet sedí doma a touží žít nebo poznat život každodenní a dlouhodobý na lodi,na které by chtěla žít a věnovat se překladatelské činnost.
Monty, zkušený jachtař,mořeplavec, potápěč. lingvista a milovník přírody sedí sám na své lodi, kdesi na moři na jihu Francie a osamělý, třesouc se zimou, píše Sachmet, že nejlepší by bylo, nejprve si takovýto způsob života na nějaké lodi vyzkoušet. A má samozřejmě pravdu.
Že bych to měl spíše přeřadit do topicu kvízy , třeba někdo najde řešení
Tedy k věci.
Jistě nejeden z nás o možnosti dlouhodobě žít na lodi alespoň sní. Ta myšlenka se nevytrácí ani s přibývajícími léty. Nakonec si řeknete…a co trávit na lodi důchod, to by přeci nebylo špatné. Konečně bude i čas.
Je to především o penězích. To je jasné
Mám li někdo hodně našetřeno – koupím novou loď dle svých představ
Mám li méně našetřeno a jistotu slušného přijmu, koupí novou nebo skoro novou loď. Část uhradí a zbytek lízne nebo použije jinou formou půjčky.
Nechce li se mi jít do půjčky, musím koupit to, na co mám.
Věřím, že životní náklady na dlouhodobý pobyt na lodi nebudou až tak dramaticky rozdílné. Ruku na srdce, je to spíše otázka osobní odvahy takovýto zásadní krok v životě udělat.
Pravdou ovšem je, že těžko se zbavit své, řekněme dosavadní domácnosti. Tedy to přinese přeci jen dublování některých výdajů /nájem apod./
Když již se rozhodnu takový krok učinit, a budu na lodi sám či občas ve dvou, domnívám se že lze vyjít s lodí o délce 9-10m. Nyní uvažuji v duchu minimálních nákladů nutných pro mé rozhodnutí. Že bude bydlení příjemnější s každým dalším půlmetrem navíc, se nemusíme navzájem přesvědčovat. Ale cena půjde ve všech možných souvislostech /nákup, rekonstrukce, údržba, provoz / nahoru a řekl bych tak nějak geometricky s přibývající velikostí.
Těžko lze očekávat, že se podaří získat loď koncipovanou k tomuto specifickému účelu.
Domnívám se tedy, že prospěšnější, než investovat do lodi o 1-1,5 m delší, bude dát ušetřené peníze na zásadní rekonstrukci interiéru. Loď atˇ 9 m nebo třeba 10,5 m dlouhá, respektive její interiér, bude s největší pravděpodobností poznamenán snahou nacpat tam šest lůžek, kdesi vtisknutým téměř nepoužitelným /rozměrově/ wc a sprchou a kuchyňka, její úložné prostory a chladnička také asi nebude odpovídat těmto novým potřebám. Pokud se úpravy interiéru podřídí sledovanému způsobu využití, lze s lodí okolo 9 m vystačit. Neméně důležitý moment by byl výběr vhodného tvaru trupu /typu lodi/ jež by umožnil, případně ulehčil zamýšlenou změnu interiéru.
Jak vidno, teoreticky to jde dobře.
Chce to dvě věci.
Začít - to není tak těžké.
Vydržet - to je hodně těžké.
Pepa