Rád se podělím o své první zkušenosti z plavby na svépomocně postavené lodí - 600 Nm už stihlo loď trochu prověřit.
Na severu - Baltu a zejména v Polsku, patří 11m loď mezi ty "větší". Je třeba hlídat rozteč přístavních kůlů (šíře lodi je 3,54m). Z druhé strany mnohdy pocit, že se tam přeci nemůžeme vlézt byl lichý, šlo to.
Hledání místa pro trvalé stání rovněž není až tak jednoduché (pokud je cílem hlídat rozpočet). Dosud nemám dohodnuto místo na zimování lodi, uvidím.
Pro Balt je nutností dog house či sprayhood - vítr je studený a v kombinacemi s vlnami je to pro otrlé. Loď je sice vysoká, pěkně jde vlnami, přesto při drsnějším moři dost vody projde ... Chystám se dělat pevnou nástavbu, dog house, pro příští sezonu
Na severu u kovových lodí je nutnost dobré izolace. Zastihlo nás protivné léto - pršelo a bylo dost chladno. Voda kondenzovala na luknách a jejich rámech. Tam kde byla použita nedostatečná izolace docházelo k mírné kondenzaci na ploše obkladové překližky. Jedná se zejména o podpalubní koridor do zadní kajuty, kde jsem z důvodu zachování co nejvyšší světlosti použil pouze 5mm izolant. Všude jinde mám 40 až 50mm.
Loď je, myslím, dobře větraná, přesto uvažuji o posílení větrání - mé webasto umožňuje větrání lodě rozvodem topení a pro ten je žádoucí mít možnost brát do oběhu venkovní vzduch a nejen ten z kajuty ... a tak snad v budoucnosti přidám další průduch.
Mám instalovanou vysílačku Standard Horizon GX2200 Matrix s DSC, AIS a GPS. Bohužel, a to jsem věděl, v plechovce GPS nejede. Koupil jsem za 35 USD venkovní GPS modul a je přede mnou jeho instalace.
Odešel mi hloubkoměr (NASA Clipper) - kolem sondy (mám ji instalovanou skrze trup) pronikala voda ovšem ne v přechodu mezi trupem a sondou samou, nýbrž mezi tělem sondy a vystupujícím kabelem - zřejmě při převozu či manipulaci jeřábem došlo k narušení celistvosti sondy - sikaflex zastavil vodu, zbytek pořeším v zimě.
Mám tužší kormidelní kolo - ovládání kormidla. Použil jsem lana uložené bowdenech. Zjistil jsem, že když povolím napětí v lanech - nechám jim vůle, řízení se značně uvolní. Přes zimu ještě nahradím kluzná ložiska v kladkách kvalitnějšími.
Genua má o cca 4cm delší přední lík, než by bylo pro můj rolfok vhodné, při plném vytažení a dopnutí výtahu se rolfok zasekne - připravilo mi to docela nepříjemné chvíle v prudkém větru - první návin jsem v tu chvíli realizoval jízdou v kruhu

za bouřlivého protestu zbytku takeláže. Kosatka, kterou mám ze stejné objednávky od stejného výrobce je OK. Dá se to řešit.
A jinak? Mám radost a jsem hrdý na své dílo

Základní údaje:
- konstrukce Van de Stadt 36 Seal
- délka 11m, šířka 3,54m, ponor 1,5m, váha 7,5 tun?
- materiál trupu: slitina hliníku
- dvě kajuty, 2+2+2 lůžek
- motor 50Hp, pevný propeler
- nádrže 350 + 100l voda, 105 + 2*75l nafta
- topení, lednička, rozvod teplé-studené vody,
- autokormidlo Raymarine
- VHF, DSC, AIS - pasivní, NAVTEx
Třetí a čtvrtý týden září se budu toulat Baltem - Německo, Dánsko, Švédsko? Pokud má někdo zájem, nechť se ozve ...