Orlík

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » pát čer 10, 2011 9:21 pm

Pravý břeh Orlíku, z vesnice Klučenice, hotel U jezera (z Klučenic cca 3km). Vloni jsme tam stavěli Berounku, tvrdá pláž do vody, spouštěli tam hromadu lodí, malé i větší.
Obrázek
Pohled do zátoky
Obrázek
Příjezdová cesta k vodě
Obrázek
Tak to tam vypadalo vloni, na začátku září.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát čer 10, 2011 10:13 pm

To vůbec nevypadá špatně. Je tam volný vjezd, nebo se někde musí hlásit/platit ?
A jak to tam vypadá s hloubkou vodu? Není tam moc mělko?
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod mirzik » pát čer 10, 2011 10:33 pm

Samoliter : sjezd u obce Louka znám, ale je to pro mě docela z ruky, ale děkuji.
panak-ml: tam to znám, dávám to tam na vodu skoro pokaždé, dokonce jsem to tam dával když jste tam stavěli Berounku :)
Charlie: je tam volný vjezd, akorát to chce ohlásit v tom rekreačním středisku co ta pláž k tomu patří, je hned nad zátokou cca 100m, nemají s tím problém , ani nic platit nechtějí, ještě Ti dovolí zaparkovat na jejich parkovišti. Záleží co tam chceš spouštět na vodu, v zátoce je to hodně pozvolný, musím odpojit vlek a poslat ho tam na provaze než loď začne plavat, a když je málo vody je tam bahno, bacha je to pod pískem a zapadneš cobydup. Kousek po pravé straně je to příkřejší, ale zase se tam nedostaneš když je hodně vody, je tam les pak kousek tráva, a nezajedeš kolmo k vodě, a na trávě to klouže, už jsem tam tahal auto a pak i loď , pan to nějak neodhadl. Když je málo vody je to na 2kolku dost velký sklon, 4kolka problém nemá. Větší a těžší loď bych tam asi 2 kolkou nedával, 4kolka v pohodě, malé lodě bezproblémů, ale jak už jsem psal " bacha je to tam pod pískem hodně měkké a docela daleko mělké.".
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob čer 11, 2011 10:42 pm

Vážení,
mám prosbu - máte někdo zkušenosti, kde se dá na Orlíku (střední či horní část, pro ostatní samozřejmě i spodní, případně Otava) zajít z lodě na večeři? Mám na mysli kde zakotvit a kam pak vyrazit.
Pročetl jsem celé tohle fórum, ale na tohle téma je tady jen jedna nebo dvě zmínky - dá se snad najíst někde u Svaté Anny a pak v motorestu u pumpy asi 1 km od mostu u Podolska, jestli jsem to dobře pochopil. O jiných místech ale zmínka není. Samozřejmě se dá asi najíst i u zámku Orlík, tam to ale bude patrně vzhledem k lokalitě dražší. Navíc si nejsem jistý, zda se dá legálně zakotvit v té malé zátoce jižně od zámku pod okny zámku. Mám zato, že tam byla cedule zákaz kotvení, ale nevím, zda se vztahovala na celou zátoku, nebo jen břeh, na kterém stojí zámek.

Děkuji předem za info.
Pavel.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned čer 12, 2011 8:03 am

No co já vím, tak skoro v každém kempu se dá najíst i zajkotvit.

Potom u zámku Orlík, v té zátoce se dá kotvit, od 8:00 do 20:00 a to jen na straně u lesa, né, druhá strana zátoky je zákaz. Najíst se tam dá, jsou tam restaurace i občerstvení

Potom když zakotvíš u Ždákovského mostu od orlíka až v té zátoce za mostem po pravé straně, dá se vyjít nahoru a tam je bistro kde dobře vařej a kousek nad ním motorest.

Potom na Zvíkově, kotví se tam na Otavě a když vyjdeš lesem na silnici a půjdeš směrem od hradu, jakoby do vesnice, tak u parkoviště se dá také celkem slušně najíst.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » ned čer 12, 2011 10:26 am

Dobrý den,

ještě jeden dotaz k Orlíku - nikde jsem nenašel podmínky upravující, kde můžu nebo nemůžu kotvit (plachetnice 7m). Na stránkách SPS Praha sice najdu, kde můžu nebo nemůžu v ČR plout, plout s motorem, ve skluzu, lyžovat - ale o kotvení jsem tam nic nenašel. Můžete poradit?

Díky moc.
Pavel.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » ned čer 12, 2011 10:36 am

Pavel63 píše: nikde jsem nenašel podmínky upravující, kde můžu nebo nemůžu kotvit

Kotvit můžeš všude tam, kde není kotvení zakázáno.
Předpokládám že máš VMP. Tak se ho drž.

Je to jakoby ses zeptal, kde můžeš na trase Praha - Plzeň, zaparkovat auto.
Odpověď by byla zhruba stejná. ;)
alffa
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » ned čer 12, 2011 10:56 am

Po loňské zkušenosti, kde to není zakázané značkou, tak kdekoliv. Respektuji chaty, kempy, rybářská hnízda. Nebyl žádný problém.
Pavel63: před žďákovským mostem nahoru na Staré sedlo, velice dobrá hospoda :good:
kemp a marina Pukňov :good: ,
vlevo od Radavy úzkou zátokou - tvrz Holešice cca 15 minut od vody :)
vpravo od mola a přístaviště parníků u hradu Orlík, (večer zase na Staré sedlo :good:)
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » ned čer 12, 2011 11:28 am

To Alffa:

Děkuji za info, dotaz na kotvení jsem nadhodil proto, že se někdo zmínil, že někde je kotvení povoleno od 8 do 20 hod. - protože netuším, kde se tyto informace vezmou, tak se tady ptám zkušenějších.
Bohužel legislativně je u nás takový bordel, že bych se nedivil, kdyby některá obec svou obecní vyhláškou na svém k.ú. něco omezila i ve vztahu k plavbě a kotvení - a nehodlám kontaktovat všechny dotčené obecní úřady dotazem, zda náhodou takovou vyhlášku nevydali ... Jelikož jinak jezdím na moře, tak podmínky na vnitrozemských vodních cestách neznám.

A díky i ostatním za další informace.

S pozdravem Pavel.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » ned čer 12, 2011 12:06 pm

Pavel63 píše:Bohužel legislativně je u nás takový bordel, že bych se nedivil, kdyby některá obec svou obecní vyhláškou na svém k.ú. něco omezila i ve vztahu k plavbě a kotvení - a nehodlám kontaktovat všechny dotčené obecní úřady dotazem, zda náhodou takovou vyhlášku nevydali

Bordel je, to je fakt. "Nějaká" obecní vyhláška Tě ale nemůže rozhodit. Není žádný důvod, abys při plavbě, jakkoli komunikoval s nějakými obcemi.
Plavební režim určuje SPS. Plavební správa s námi komunikuje prostřednictvím značek (cedulí). :) Šmytec :!:
Taková úřední cedule má svoje parametry. Takže pokud si nějaký OÚ namaluje štětkou vlastní ceduli, tak je neplatná. Kašli na ní.
Jestli SPS na své ceduli uvádí, že je povoleno kotvení jen od 23,00hod do 24,00hod. pak to platí.

Pavel63 píše: Jelikož jinak jezdím na moře, tak podmínky na vnitrozemských vodních cestách neznám.

Platí to samé co na moři.
Co není zakázáno, to je povoleno. U nás pak ještě:
Kdo se moc ptá, moc se dozví. ;)
Užij si to a nedělej si zbytečné vrásky.
Ahoj, alffa
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned čer 12, 2011 1:26 pm

U Zámku Orlík v zátoce je kotvení upraveno plavebními znaky - jeden břeh zákaz kotvení, druhý břeh povolené kotvení a pod tím napsáno od 8:00 do 20:00 tudíž jsou tam omezené hodiny.

Někde jsou plavební znaky kotvení povoleno jen se souhlasem správce toku, je to skoro ve všech zátokách kde je dobré kotvení. Informoval jsem se na to na SPS a údajně tam není problém s kotvením přes den, nebo na nocování, ale nesmí se tam kotvit trvale.

No a kde kotvení není upraveno plavebními znaky tak můžeš kotvit volně - pouze s omezením max. doby 24hod. Pak je zákaz kotvit pod vysokým napětím, mosty, atd.

Jak už tu bylo psáno pokud to jde, tak respektovat chataře a rybářská doupata. A je to bez problému. A pak pozor na zákazy vplutí, třeba zátoka na Radavě.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » ned čer 12, 2011 3:10 pm

To je právě jedna z věcí, která podle mne není v pořádku - pokud budu mít značku "kotvení povoleno jen se souhlasem správce toku" - jak mohu vědět, že tam vůbec mohu kotvit, nebo že tam mohu kotvit právě max. 24 hod.? To upravuje povodí Vltavy, nebo SPS? Kdybych to nevěděl, tak bych asi sháněl kontakt na správce toku a zjišťoval, za jakých podmínek to povolení můžu získat.

Pavel.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned čer 12, 2011 6:15 pm

Já myslím, že to moc řešíš. Prostě se tam kotvit dá a když se tam budeš chovat slušně, bude to v pohodě. Správcem toku je Povodí Vltavy a když jsme na povodí jednali, tak říkali, že když budem chtít někde trvalé kotviště, tak si máme vybrat právě v místech, kde je to s označením "jen se souhlasem správce toku". Takže pokud chceš jen zakotvit, na přespání, nebo prostě přes den se zastavit, klidně můžeš.

A ještě ke spouštění na vodu. Nemáte někdo fotky jak to vypadá v YC Barandov se sjezdem, jaká je tam cesta do vody, atd? Povezem Paringu s Nissan Navara 2,5Di
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » ned čer 12, 2011 7:49 pm

Charlie,
díky moc - to je zhruba to, co jsem potřeboval vědět. Jedu na Orlík na pronajatou loď na 3 dny, takže ne na trvalé kotvení a nebudu samozřejmě celé 3 dny na jednom fleku. Jedu se projet a podívat po okolí a něco nafotit - opět český Kocourkov - neměl bych (po informaci ze včerejších "Událostí") náhodou požádat majitele Orlíku, Zvíkova, architekta Žďákovského mostu a další o svolení k tomu, abych mohl zmáčknout spoušť na svém foťáku a pak se doma na PC kochat krásami naší vlasti? Taky by mne v životě nenapadlo, že na Karlově mostě při použití focení ze stativu bych měl zaplatit ... podobně jako bych netušil, že na Orlíku můžu na jednom místě stát max. 24 hodin. Takže kdyby lilo celý den, musím aspoň vylézt, vyndat kotevní kolík, zatlouct o 10 cm vedle a zase mohu zalézt do kajuty ...

Pavel.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod andrej » pon čer 13, 2011 8:38 pm

Ahoj všetci, asi za týždeň idem plachtiť na Orlík kvôli tomu som si aj obstaral
brožuru ,,Plavební mapa pro rekreační plavbu,, nachádza sa tam síce všeličo možné
ale podplavná / podjazdná/ výška mostov na Orlíku ani jedna . Vie mi to napísať .Prosím
Ždákovský most r.km. 159,9 , most Zvíkovské Podhradí r.km.172,5, most Podolsko r.km. 182,6.
Dík. S pozdravom A
:?
smike
moderátor

Příspěvekod smike » pon čer 13, 2011 9:02 pm

to nemusíš řešit:
Ždákovský most cca 50m
most Zvíkovské Podhradí ca 70m
most Podolsko cca 65m
;)
jsou to tedy výšky vozovky nad hladinou, podjezdná je tedy o pár metrů menší... ale i tak :)
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod andrej » pon čer 13, 2011 9:12 pm

Ďakujem. A
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » úte čer 14, 2011 3:55 am

andrej píše:som si aj obstaral
brožuru ,,Plavební mapa pro rekreační plavbu,, nachádza sa tam síce všeličo možné

To ani nevím, že něco takového existuje. :shock: Můžeš sem hodit sken :?:
Díky, alffa
[hr]
Tento příspěvek nevyjadřuje oficielní názor JI teamu. Je to jen můj soukromý názor. (aby snad nedošlo, k nějakému nedorozumění)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte čer 14, 2011 4:12 am

To bude zřejmě Plavební mapa vltavy, co má Libor v e-shopu.
Ale je v ní nasekáno dost chyb aspoň co se orlíku týče.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod andrej » úte čer 14, 2011 8:27 am

Áno, je to tá plavebná mapa čo ju majú aj tu v E-shope. A.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » úte čer 14, 2011 10:14 am

Aha tak to nic. :hmm: Já myslel že je to něco nového, co mě uteklo. :D
Dík za info, alffa
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » úte čer 14, 2011 10:52 am

Pavel63 píše:Charlie,
díky moc - to je zhruba to, co jsem potřeboval vědět. Jedu na Orlík na pronajatou loď na 3 dny, takže ne na trvalé kotvení a nebudu samozřejmě celé 3 dny na jednom fleku. Jedu se projet a podívat po okolí a něco nafotit - opět český Kocourkov - neměl bych (po informaci ze včerejších "Událostí") náhodou požádat majitele Orlíku, Zvíkova, architekta Žďákovského mostu a další o svolení k tomu, abych mohl zmáčknout spoušť na svém foťáku a pak se doma na PC kochat krásami naší vlasti? Taky by mne v životě nenapadlo, že na Karlově mostě při použití focení ze stativu bych měl zaplatit ... podobně jako bych netušil, že na Orlíku můžu na jednom místě stát max. 24 hodin. Takže kdyby lilo celý den, musím aspoň vylézt, vyndat kotevní kolík, zatlouct o 10 cm vedle a zase mohu zalézt do kajuty ...

Pavel.

V případě kotvení se souhlasem správce toku jde hlavně o trvalé kotviště, tedy na jaře přivezeš loď a na podzim jí uklidíš. Mezi tím normálně pluješ. Takové kotviště ti schválí SPS a starosta a s povodím Vltavy si uděláš smlouvu a za cca 3.800,-Kč za rok zde kotvíš. Pokud by nebylo to omezení 24 hod. každý by to uvázal kdekoliv a povodí by nic neskasírovalo. Ale pokud jsi na lodi můžeš tam stát klidně déle. Jde jen o to nenechat tam bez dozoru opuštěnou loď. Parkoviště pod Orlíkem je totéž.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte čer 14, 2011 7:41 pm

Tak jsem dneska objel místa ke spuštění lodi.

U hotelu U Jezera (Klučenice) nic moc, je to tam mělké, příjezd taky nic moc, jsou to 3km lesem po cestě kde se dvě auta nevyhnou a přímo k hotelu je to celkem dost z kopce. Pláž je tam celkem tvrdá, na motorák by to bylo dobrý, s plachetnicí bych tam nejel.

Hotel Orlík, Vystrkov. Je tam sice cesta k vodě, spustit by se tam dalo, ale sjezd nepatří k hotelu a údajně se to dá s někým domluvit, kdo má klíče od závory, ale kontakt ne něj nemají.

YC Barrandov - celkem luxusní sjezd do vody, vybetonovaná náplavka - cesta aý do vody, na konci cesty cca 2m hloubka (při aktuálním stavu hladiny. Příjezd z Kožlí hodně špatnej, úzká, klikatá cesta, prý už tam podřeli pár plachetnic, ale dá se tam jet přes kemp Velký Výr (uhybá se ještě před Kožlím v lese), tam je dobrá celkem rovná cesta kde není problém se vyhnout, pak se musí projet kempem až k bráně YC a odtamtud dojít pěšky pro klíče do hlavní budovy YC. Správce kempu ale vyžaduje poplatek za projetí cca 20-40Kč, využití sjezdu YC poplatek 300Kč + 500Kč za spuštění jejich Nissanem Patrol pokud je třeba, záleží s čím tam přijedete. Myslím, že je to dobré pokud někdo tahá za osobákem.

Takže ve čtvrtek jdeme na vodu a budem dávat v Barrandově.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » stř čer 15, 2011 7:02 am

Charlie, ty 300,- v Barrandově jsou za využití v jednom směru, že? To znamená, když v sobotu spustím a v neděli vytáhnu, tak zaplatím 300 v sobotu a dalších 300 v neděli, samozřejmě +nějaký parkovný. Rozumím tomu správně? Jinak dík za průzkum.
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod mirzik » stř čer 15, 2011 7:13 am

Finn píše:Charlie, ty 300,- v Barrandově jsou za využití v jednom směru, že? To znamená, když v sobotu spustím a v neděli vytáhnu, tak zaplatím 300 v sobotu a dalších 300 v neděli, samozřejmě +nějaký parkovný. Rozumím tomu správně? Jinak dík za průzkum.

Ahoj,
ano je to tak 300,- v jednom směru, byl jsem tam a je to tak, ale parkoval jsem mimo areál, parkovat uvnitř = další peníze :x

Zpět na