Monty píše:To Martin:To malé kormidlo je vlastně to,co hýbe vlastním kormidlem lodě..Korouhev by tu sílu neměla.Ale má sílu pohnout tím malým kormidélkem,což je vlastně jenom jakási ploutev,co pri malém vychýlení mění při pohybu ve vodě svoji polohu a tím vlastně přenáší tah na vlastní kormidlo lodě.Jestli by jsme to brali do detailů,tak vlastně kormidlem hýbe ta malá ploutev,která se hýbe díky pohybu korouhve.Ta ploutev už i při malém natočení díky odporu vody při pohybu lodě mění svoji polohu a v podstatě pod lodí opisuje jakoby polooblouk(vertikálně).A tenhle pohyb je následně přenášen pomocí páky a lan na vlastní kormidlo.Ať už na pínu,nebo kormidelní kolo.Asi jsem to nevysvětlil dosti jasně,ale nějak to nevím líp popsat.V každém případě ta malá ploutev není zbytečná.Jenom korouhev by kormidlem nepohla.Je to takové násobení síly.Nejdřív vítr a pak voda
P.S.:To se mně to teď kecá,ale ze začátku jsem v tom měl taky hokej,než jsem pochopil,jak to vlastně funguje.
No, sedím nad tím pár hodin a asi už konečně chápu V podstatě je to dost jednuduchá mechanika. Stačí mít vychytané poměry sil působících na větrnou a podvodní část. Nevím, proč je to za ty nehorázný ceny...