Libore.S/Y Astros cestu kolem koule už dávno vzdala a zakotvili v Maroku.Cestu na Kanáry nezvládli a vzdali to.Tam se stalo několik fatálních chyb,ale to je spíše rozprava na jiné téma .Paradoxně jsem se to dověděl od kamasa,který teď kotví v Karibiku,ale pak mně psal i syn jedného ze zúčastněných a potvrdil to.Správa o konci cesty asi plula s pasátama rychleji do Karibiku,než proměnlivými větry do Evropy:-D.Co se týče Čechů na cestě kolem koule je jich více,než má vůbec někdo i tu nejbujnější představu.Akorát se o nich neví,neboť svoji cestu nemedializovali a sami nikde nic nepíšou.Jenom za loňskej rok jsem potkal čtyři České posádky(dvě České lodě ,jedna Italská a jedna Francouzká) a s jednou do teď komunikuji mailem.Momentálně jsou v Karibiku a chtějí setrvat cca do října,kdy se dají přes panamskej průplav do Pacifiku.Sezonu hurikánů chtějí trávit ve Venezuele.Taky tady teď kotví jeden Čech,co se dal kolem koule(sólo) ale z jihu Španělska se vrátil s urvaným kormidlem.Vyřezal kus podlahy a dveře na hajzlík a udělal si provizorní kormidlo na doplutí(ocelovka 10.6m).Vyjíždí v znovu v květnu s repasovanou lodí a budou už dva.Je jich fakt těch Čechů hodně,jenom se o nich neví a stejně drtivá většina z nich v Čechách už nežije,jenom mají české pasy.Jo a jedna kamarádka se dala na cestu s jednou Španělskou lodí před dvouma rokama.Bohužel už cca rok nevím,co s ní je.Na mail neodpovídá a nové maily už ji nebere přecpaná schránka.Snad je v pohodě.Ale i tohle je každodenní realita na moři.Denně zmizí několik lodí beze stopy a o mnohých se ani neví,bo jenom málo lidí,nebo nikdo neví,že vůbec vypluli.Mnoho lidí cestu nedokončí proto,že prostě zakotví někde jinde a pořídí si tam novej domov a často i novou identitu.Příklad bych mohl dát dva známé,co asi před pěti lety vyplavali na cestu a tři roky se o nich nic nevědělo.Pak jsem dostal mail,že žijí v Senegalu a daří se jim dobře.Prostě chtěli začít jinde a asi i jinak.Jsou to takový dva hypíci.Co dodat.Snad jenom to,že drtivá většina lidí,co znám ,vyplouvá na cestu kolem koule jako na cestu za poznáním,ne jako za sportovním výkonem.Jsou i tací,ale to se tak nějak vymyká mému chápání.Viktorka plula kolem koule pět let a něco viděla.Osobně se mně to zdá tak akorát na to, něco vidět a poznat a ne jenom něco míjet.A možná i pět let je málo.