laminovani pro zacatecnika
Moderátoři: Pepa, david, vilma
Re: laminovani pro zacatecnika
zhruba 1:1, sklo : pryskyřice/ té spíše více/
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Asi 1,5 až dvojnásobok hmotnosti tkaniny. 350 g je dosť hrubá, lepšie je dať dve tenšie, potom je spotreba epoxidu nižšia, potom by si sa mal dostať pod 1,5 násobok hmotnosti tkaniny.
- Dědek2
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Pevnost laminátu nedělá pryskyřice, ale počet vrstwv tkaniny. 3x 125 bude pevnější a lehčí než 1x 360
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
glenr píše:Vážení potřebuji poradit mám skelnou tkaninu 350g a potřebuji olaminovat překližku a chtěl jsem se zeptat kolik epoxidu padne na cca 1m2 při laminování tkaninou 350g ?
(ano pročetl jsem forum a asi jsem slepej) - to říkám předem jde mi o hrubou představu.
Předem dík za odpověď.
jestli ti to bude stačit: http://czett.webnode.cz/products/jak-na-laminovani/
Moc dik
Ironie osudu tehle karavan by manželka chtela (tedy abych ho postavil)
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
glenr píše:Moc dik
me zas drželo(no ještě drží-až bude čas) tohle http://www.duckworksbbs.com/product-p/ks-minicc-id.htm
mam to nakreslene,model 1:5 ze sololitu-no doma je stop stav až se doděla rozdělané

Dobrý den, ahoj. Chci požádat o radu. Laminuji plátno 140 g/m2, takové pásy plátna o šířce cca 10 cm, kterými zpevňuji překližkové spoje. Potřebuju docílit, aby olaminované okraje byly rovné, bez otřepů a volných vláken. Není možné v tomto případě plátno přehnout přes okraj a po zatvrdnutí rovně ořezat. Čtu si i toto forum, ale zatím jsem použitelnou radu nenašel. Můžete mi někdo prosím poradit, jak na rovné okraje při laminování? Předem děkuji. BVP1
Posichruj si plátno igelitem, aby se pod něj nedostal vzduch a zabránilo se odfouknutí. Po zatvrdnutí igelit strhni a okraje plátna vem opatrně lamelákem do stracena.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 233
- Kontaktovat uživatele:
Forma za 9000 czk na loďku
https://www.blocket.se/sodermanland/For ... ?ca=11&w=3
Loďka je 275 cm dlouhá a 124 cm široká
Forma je v dobrém stavu.
https://www.blocket.se/sodermanland/For ... ?ca=11&w=3
Loďka je 275 cm dlouhá a 124 cm široká
Forma je v dobrém stavu.
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Dobrý den, ahoj. Chci požádat o radu. Laminuji plátno 140 g/m2, takové pásy plátna o šířce cca 10 cm, kterými zpevňuji překližkové spoje. Potřebuju docílit, aby olaminované okraje byly rovné, bez otřepů a volných vláken. Není možné v tomto případě plátno přehnout přes okraj a po zatvrdnutí rovně ořezat. Čtu si i toto forum, ale zatím jsem použitelnou radu nenašel. Můžete mi někdo prosím poradit, jak na rovné okraje při laminování? Předem děkuji. BVP1
Požadovaný prostor oblep izolepou, olaminuj, až priskyríce začne tuhnout a je ješte měká , ale už se nemaže a nelepí, ořízni to asi tak 1mm vedle izolepy a hned ji strhni a špachlí přimáčkni
Požadovaný prostor oblep izolepou, olaminuj, až priskyríce začne tuhnout a je ješte měká , ale už se nemaže a nelepí, ořízni to asi tak 1mm vedle izolepy a hned ji strhni a špachlí přimáčkni
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Jajarin, DOBRÝ TIP ! Tohle všdět, ušetřil jsem si spoustu řezání, broušení, tmelení...
pan.fotograf píše:Jajarin, DOBRÝ TIP ! Tohle všdět, ušetřil jsem si spoustu řezání, broušení, tmelení...
Ty jsi někdy něco laminoval?
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
1x v životě s prachbídným výsledkem - oplácané jako zlomená noha a otřepy na obě strany. A ještě k tomu to nevytuhlo
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=65&t=10435&start=25
Proč ? Chceš abych Ti něco přelaminoval ?
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=65&t=10435&start=25
Proč ? Chceš abych Ti něco přelaminoval ?

- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
To Olin. Něco mám za sebou , asi20 surfů a jiné drobnosti
)

Jajarine díky moc za radu, zkoušel jsem a ono to funguje i bez té izolepy, ale izolepa je lepší, není pak pryskyřicí zapatlaný zbytečně to, co nemusí být a taky je izolepa takové vodítko, aby byl řez rovný.
Děkuji taky Olinovi, se kterým jsem rovněž konzultoval.
Na nějakém modelářském foru řešili podobný problém a radili tam tuto vychytávku. Tkaninu v místě budoucího řezu/střihu nalakovat lakem na vlasy, nechat zatuhnout a poté stříhat. Nic se netřepí, taky jsem to zkoušel, řez je pěkně rovný a vlákna drží. Ale ta nalakovaná tkanina nechce moc přilnout při laminaci k povrchu, trochu jsem jí pomáhal, ale pak už to šlo. Asi jak se lak na vlasy rozpustil.
BVP1
Děkuji taky Olinovi, se kterým jsem rovněž konzultoval.
Na nějakém modelářském foru řešili podobný problém a radili tam tuto vychytávku. Tkaninu v místě budoucího řezu/střihu nalakovat lakem na vlasy, nechat zatuhnout a poté stříhat. Nic se netřepí, taky jsem to zkoušel, řez je pěkně rovný a vlákna drží. Ale ta nalakovaná tkanina nechce moc přilnout při laminaci k povrchu, trochu jsem jí pomáhal, ale pak už to šlo. Asi jak se lak na vlasy rozpustil.
BVP1
Dobrý den pánové, chci se zeptat, zda je normální, aby vytvrzená pryskyřice (laminát) i po několika dnech mírně lepila, resp. byla na povrchu taková mastná? Laminoval jsem před několika dny (tři dny) a povrch je stále takový jakoby mastný. Sice vyloženě nelepí, ale není to pořád ono.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Uplne normalni to není ale stava se to.
Mam dojem, ze to je nejakej vyseparovanej zbytek urychlovace nebo tak něco... no uprimne... mne se občas povedlo laminat tak dojebat, ze mi clun lepil ještě 3 mesice. Taky to nakonec funguje.
Mam dojem, ze to je nejakej vyseparovanej zbytek urychlovace nebo tak něco... no uprimne... mne se občas povedlo laminat tak dojebat, ze mi clun lepil ještě 3 mesice. Taky to nakonec funguje.

No právě že já si nejsem vědom, že bych něco "dojebal", to bych se neptal 

- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Jednou se mi omylem povedlo michat aktivator v pomeru 1:7 místo pomeru 7:100. Prisel jsem na to az když mi aktivator dosel ve 2/3 plechovky pryskyrice.
Stava se leccos. Mel pak takovej mastnej film, před dalším laminovanim jsem to strhnul flexou se smirglovym kotoucem a jelo se dal.
Zajimavy je, ze se pak ten epoxid choval skoro jako polyester (za 10 minut to tuhlo).

Zajimavy je, ze se pak ten epoxid choval skoro jako polyester (za 10 minut to tuhlo).
-
- moderátor
- Reputace: 231
U polyesteru to je normální. Zbytky oxidovaného styrenu.
Neřekl jsem, že laminuju epoxidovou pryskyřicí. No a když laminát lehce přebrousím, tak ta mastnosta docela zmizí.
Dal bych si pozor na výběr tužidla - když kouknu do technického listu pro Epoxy 1200, tak třeba hned u prvního tvrdidla P11 avizují, že "se vyznačuje povrchovým dolepem po vytvrzení". Vůbec tužidla jsou magie, já vybíral u Havla a dalo to zabrat 
https://www.stachema.cz/files/files/TL- ... y-1200.pdf

https://www.stachema.cz/files/files/TL- ... y-1200.pdf
Ahoj, pryskyřice i tužidlo jsou na doporučení výrobce, takže nevhodnou kombinací to nebude. Zkusím dát dotaz přímo na výrobce.
Psal jsem že je to v technickém listu, tzn. není to nevhodná kombinace. Je tam prostě konstatováno, že je to vlastnost - a taky jak se potom toho dolepu zbavit. Jinými slovy: v závislosti na kombinaci pryskyřice+tvrdidlo ten výsledek klidně může být očekávaný, tj. nemusí se jednat se o vadu nebo o to, že bys něco pokazil.
-
- moderátor
- Reputace: 231
Jenže to je potřeba si ten techlist přečíst...