laminovani pro zacatecnika
Moderátoři: Pepa, david, vilma
Díra v lodi
Ahoj mam takový dotaz mam v lodi díru o prumeru asi 3 cm je to po starem zachodu potrebuji ji zadelat a mam par otazek lod je laminatova nevim jestli epoxy nebo polyester.
1. mam obrousit az na skelnou tkaninu nebo jen lehce zbrousit?
2. jakou pryskyřici mám použít a jakou gramaž tkaniny?
3. vse je na dně lodi tudíž pod čarou ponoru jak nový kus ošetřit aby nesakl vodu?
Předem děkuji za vase rady. mohu dyztak dodat nake foto
1. mam obrousit az na skelnou tkaninu nebo jen lehce zbrousit?
2. jakou pryskyřici mám použít a jakou gramaž tkaniny?
3. vse je na dně lodi tudíž pod čarou ponoru jak nový kus ošetřit aby nesakl vodu?
Předem děkuji za vase rady. mohu dyztak dodat nake foto
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Postup na opravu, zalaminovanie diery je všeobecne znám a mnohokrát publikovaný. Okolie diery sa obrúsi do kónusu, prípadne z obydvoch strán. Teda budeš vybrusovať laminát okolo tej 3 cm diery v priemere 9-10 cm, pri obvode pôjde od nuly po kraj tej 3 cm diery na polovičku hrúbky laminátu. Záplat bude niekolko, podla hrúbky laminátu, prvá bude mať priemer 4 cm, druhá 4,5, tretia 5 cm až po 9-10 cm. Tkaninu 300 -400 g, prípadne prekladať s jemnejšou. Použi rozhodne epoxid.
- Josef
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Jak říká Karel, všechny vrstvy najednou. Aby ti to nestékalo, než to zaschne,přilož na zalepenou část z obou stran igelit, nebo mikrotenovou folii, opatrně vytlač vzduch, tak, aby si nevytlačil pryskyřici a připevni to okolo izolepou. Po zaschnutí ten igelit lehce sundáš, protože pryskyřice se na něj nechytne. Když to uděláš pečlivě, tak budeš mít krásný rovný povrch bez broušení. Pryskyřice dej jen tolik kolik pojme skelná tkanina. Jinak já osobně bych dal na polyester polyester a na epoxid epoxid.
Ať se daří
Ať se daří
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše:Postup na opravu, zalaminovanie diery je všeobecne znám a mnohokrát publikovaný. Okolie diery sa obrúsi do kónusu, prípadne z obydvoch strán. Teda budeš vybrusovať laminát okolo tej 3 cm diery v priemere 9-10 cm, pri obvode pôjde od nuly po kraj tej 3 cm diery na polovičku hrúbky laminátu. Záplat bude niekolko, podla hrúbky laminátu, prvá bude mať priemer 4 cm, druhá 4,5, tretia 5 cm až po 9-10 cm. Tkaninu 300 -400 g, prípadne prekladať s jemnejšou. Použi rozhodne epoxid.
Denis zasadni chyba. Epoxid poji pouze diagonalni tkaninu a nikoiliv lisovanou. Pokud je lod na bazy polyesteru tak je asi lepsi a lebnejsi pouzit polyester. Epox je uz vysoka skola laminovani
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
A včul buc múdry, Polyester na polyester, alebo epoxid na polyester . Epoxid je lepidlo, bude držať na všetkom, teda aj na polyesterovom lamináte. Polyester nie je lepidlo a nebude držať na ničom, teda ani na polyesterovom lamináte, navyše niekto tu nedávno správne pripomenul, že polyeter sa pri tvrdnutí zmrašťuje. Teda nielen že to nebude prilepené, nenastane ani chemická vezba molekúl starého a nového, navyše zmrštením tam vznikne pnutie.
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše::) A včul buc múdry, Polyester na polyester, alebo epoxid na polyester . Epoxid je lepidlo, bude držať na všetkom, teda aj na polyesterovom lamináte. Polyester nie je lepidlo a nebude držať na ničom, teda ani na polyesterovom lamináte, navyše niekto tu nedávno správne pripomenul, že polyeter sa pri tvrdnutí zmrašťuje. Teda nielen že to nebude prilepené, nenastane ani chemická vezba molekúl starého a nového, navyše zmrštením tam vznikne pnutie.
Ja to popletl. Hrozny, hrozny. Epox poji vse. Opacne se to neda aplikovat. Pokud je trup z epoxu neda se opravovat s poly. Takze omluva
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Ahoj. Laminujte epoxy 1500 je řidkej a daleko lépe sytí látku,pevnost je stejná. Laminovali jsme sní surfy minimálně 30 kusů a drží dodnes . 1200 je hustá a špatně sytí látku. POZOR! epoxyd větší množství rozdělávejte v široké misce, aby se mohla ochlazovat jinak,v úzké nádobě začne chemická reakce ,začne se zahřívat a během minuty ztvrdne.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Zítra se chystám laminovat. Mam hotovej korpus plata (ještě teda pár detailů). Mělo by bejt dostatečně teplo.
Sundam to z lodě a budu to laminovat vzhůru nohama. Ve čtvrtek pak vnitřní stranu plata. Konce tkaniny u spoje s lodí necham bez pryskyřice. až to namontuju zpět na loď, tak to přilaminuju k trupu.
Mam to k zrcadlu přišroubovaný 10 šrouby osmičkama (závitová tyč nerez), ještě to přilepim mamutem a přilaminuju. Dotmelit a vybrousit..... a ještě, než vyletí mušky, tak nastříkat celou loď.
Vloni jsem stříkal jen trup a vypadalo to skvěle.
A pak hurá na vodu!!!!!!!!!
Sundam to z lodě a budu to laminovat vzhůru nohama. Ve čtvrtek pak vnitřní stranu plata. Konce tkaniny u spoje s lodí necham bez pryskyřice. až to namontuju zpět na loď, tak to přilaminuju k trupu.
Mam to k zrcadlu přišroubovaný 10 šrouby osmičkama (závitová tyč nerez), ještě to přilepim mamutem a přilaminuju. Dotmelit a vybrousit..... a ještě, než vyletí mušky, tak nastříkat celou loď.
Vloni jsem stříkal jen trup a vypadalo to skvěle.
A pak hurá na vodu!!!!!!!!!
zprava pro zdenda12345
Ahoj fakt bezva napad s tim platem o nečem takovem jsem taky přemýšlel k vůli psovi. Nemohl by jsi mě poslat nějake další fotky a bližsí informace jake dřevo jsi použil a jestli jsi nějak vyztužoval zrcadlo dík Filip muj email grygar.f@gmail.com.
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Když to vidím ,tak to nebude procházka růžovou zahradou.Všechny rohy máš ostré ,to je špatně. Na ostrých rozích nedrží žádnej laminát, dělá se pod tím vduchová mezera. Venkovní rohy pilníkem nebo rašplí zakulať a vnitřní rohy vymázni nějakým tmelem ,aby tam byl alespoň minimalně 10mm rádius, čím větší tím se to bude lépe laminovat. Jakou látku použiješ? Myslím gramáš. Já bych použil 3 vrstvy 350tky a poslední 100vku.100vka udělá jemný povrh a nemusí se tolik tmelit.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
jj, dík.
S tim počítám. To jsou ty přípravy pod laminát. Hrany budu dělat frézou, ať jsou stejný a rovný. Taky musim přetmelit všechny hlavy šroubů a spoje desek. Musim to celý přebrousit, odmastit atd.
Vnitřní rohy mě netrápí. Nebudou vidět. Bude tam všude něco, jako teaková podlaha.
Teda teak je mimo moje finanční možnosti. Zkusím sehnat akát. Jinak dub, nebo buk.
S tim počítám. To jsou ty přípravy pod laminát. Hrany budu dělat frézou, ať jsou stejný a rovný. Taky musim přetmelit všechny hlavy šroubů a spoje desek. Musim to celý přebrousit, odmastit atd.
Vnitřní rohy mě netrápí. Nebudou vidět. Bude tam všude něco, jako teaková podlaha.
Teda teak je mimo moje finanční možnosti. Zkusím sehnat akát. Jinak dub, nebo buk.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Co se týká laminace, tak tomu nijak zvlášt nerozumím. Kamarád pracuje ve firmě, která laminuje, takže jsem mu řekl, co budu dělat a on mi dovezl potřebnej materiál. Mam tam 2 různý tkaniny. Ta hrubší jako základ a ta jemnější vrch.
Pryskyřice se prý míchá v poměru 1:10 s tvrdidlem.
Tak snad se s tim nějak popasuju. Nějaký menší věci jsem už laminoval.
Pryskyřice se prý míchá v poměru 1:10 s tvrdidlem.
Tak snad se s tim nějak popasuju. Nějaký menší věci jsem už laminoval.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Dík za rady. Hrany opracuju už kvůli vzhledu.
To plato neni zase tak velký. To máš pravdu. Ale k tomu jsou ještě lavice a podlaha v kokpitu. Celkem by se to nasčítalo. Když vynecham marine dodavatele, kteří si myslí, že co majitel lodě, to milionář, tak se taky blbě schání nějaký omezený množství.
Našel jsem fajn dodavatele z Brna. Klidně by mi prodali jednu fošnu. Jenomže Brno je pro mě dost z ruky.
Kdyby někdo věděl o někom z Prahy a rozumnýho okolí..... (já jsem z Benátek nad Jizerou/ Lysé nad Labem).
Klidně do SZ. Ať nejsme úplně mimo téma vlákna.
To plato neni zase tak velký. To máš pravdu. Ale k tomu jsou ještě lavice a podlaha v kokpitu. Celkem by se to nasčítalo. Když vynecham marine dodavatele, kteří si myslí, že co majitel lodě, to milionář, tak se taky blbě schání nějaký omezený množství.
Našel jsem fajn dodavatele z Brna. Klidně by mi prodali jednu fošnu. Jenomže Brno je pro mě dost z ruky.
Kdyby někdo věděl o někom z Prahy a rozumnýho okolí..... (já jsem z Benátek nad Jizerou/ Lysé nad Labem).
Klidně do SZ. Ať nejsme úplně mimo téma vlákna.
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Abych se priznal tak ted hodne laminujeme......moji lod a jeste jednu malou plachetnicku jen tak pro dobrou praci a pro fajn plachteni bez pakarny odvazovat vetsi lode od mola. Hodne jsme se na vse pripravili po materialni strance, protoze vybava na laminovani je fakt mazec. Bohuzel se ucime a ponaucujeme jak laminovat. Nastesti mame kamarada ktery je tady na malte eso a tak na docela dobre poradil.
Trik cislo jedna. kdyz se laminuje plochat tak tvrdidlo vytlacuje poliester na horu, takze se plocha neda brousit. To znamena pretrit plochu znova resinem s vysim obsahem tvrdidla aby doslo k reaci ve vsech vrstvach. My jsme to udelali a ku podivu to funguje. Rohy se daji laminovat, dalsi trik, kricí paska, napnou a prilepit........ Laminovani je veda,budu referovat co se zase dozvime
Trik cislo jedna. kdyz se laminuje plochat tak tvrdidlo vytlacuje poliester na horu, takze se plocha neda brousit. To znamena pretrit plochu znova resinem s vysim obsahem tvrdidla aby doslo k reaci ve vsech vrstvach. My jsme to udelali a ku podivu to funguje. Rohy se daji laminovat, dalsi trik, kricí paska, napnou a prilepit........ Laminovani je veda,budu referovat co se zase dozvime
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
zdendo-typ na akatove prkna www.tomovyparky.cz je to u Turnova-cena?
- winovak
- nováček na fóru
- Reputace: 0
laminování
Ahoj Zděndo ,Vavřineč fa.Vozáb 606093371 pan Vais jsou ochotný a nějaké dřevo na výběr mají zdravím Víťa
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21