Zkušenosti z Řecka

Na četná přání ... a také někteří se plaví rádi v této nádherné lokalitě a rádi se podělí o své zkušenosti.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon srp 29, 2011 4:02 pm

No vidíte to. A když jsem vloni popisoval placení a "výslech" na policii, málem se mě nevěřilo. :D ( ZDE )
Cena o pár jurášů stoupla, ale jinak to je trend, nasazený už v září 2010.

A ještě jednu maličkost si neodpustím. ;) Když jsem zde byl před pár lety (3-4?) označován za nesoudného obhájce chorvatů, poukazoval jsem že jejich lačnost je dána poptávkou, předpovídal jsem že pokud se jiná destinace stane zajímavou a hojně navštěvovanou, zaúřaduje neviditelná ruka trhu i tam. U těch doposud dobrých lidí, co tu jednu plachetnice za týden nadšeně vítali a nechávali zadarmo vyvázat. Nechci malovat čerta na zeď, ale něco mě říká že za pár let se ti co se stěhovali z Jadranu na Egej, budou zase posouvat dál...
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon srp 29, 2011 4:15 pm

Jo, jo...
Řecko je krásný, ale pod dojmem příliš čerstvých zážitků, teď myslím vítr a vlny, se již velmi těším na krásné a klidné Chorvatsko na konci září... Nicméně zkušenosti k nezaplacení.
A když k tomu připočtu, že jsme v Porosu u městského mola bez záchodu a sprch, zato s obrovským hlukem až do rána a s obrovskýma vlnama od trajektů, zaplatili totéž co za pěknou marinu Veli Rat na Dugim otoku, pak se mi ručičky vah Jadran x Řecko vyrovnávají. Oni řekové brzo také přijdou na to, že mohou kasírovat i od kotvících lodí.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon srp 29, 2011 4:29 pm

Bylo to velmi zajímavé a podnětné putování... Potkali jsme Řeky příjemné a fajn, ale i Řeky velmi, velmi nepříjemné. Protože jsme měli všechno jiné, jen né klidnou plavbu, potkali jsme se s místníma docela hodně (resp. nad obvyklé plavební poměry). Taky jsem zavzpomínal na vlákno, jak nás Chorvaté okrádají/neokrádají :?

Ale jedno je jasné - až si budete připadat v Chorvatsku na čyřicítkové lodi jako král, zkuste Řecko, malou loď se slabým motorem a Meltemi :-)

Lynx: můj obdiv k tvým osamělým plavbám na malých lodích ještě více vzrostl.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 406
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » pon srp 29, 2011 5:01 pm

Lucifer píše: ... A mnohokrát jsme mysleli na Lynxovo: Vítr, vlny, to jsi chtěl, ne? (nezvonilo ti v uších, Lynxi?) ...

Zvonilo, ale myslel jsem, že je to od konzumace vína. :lol:

JardaF píše: ... Lynx: můj obdiv k tvým osamělým plavbám na malých lodích ještě více vzrostl.

No, v Řecku asi sólově nepopluji – zjišťoval jsem podmínky charteru a chtějí dva lidi s nějakým průkazem či zkušeností. Obávám se, že ani člověk s rozvinutou schizofrenií by si sám od řecké charterovky loď půjčit nedokázal. :mad:
Takže z Turecka ...

Blahopřeju k plavbě a těším se na její popis! :)

Lynx
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned říj 02, 2011 9:14 pm

Tak hned z čerstva:

Platby - Vyvázání na městském mole v Xanii, molo i voda zadarmo, poplatek na policii 1,77€ za jednu loď 40 stop, na jednom elektroměru dvě lodě a správce ráno mávl rukou, že kvůli "tomu" nebude nic vypisovat. Za rožkem volně otevřené sociálky, já tam nebyl, ale kluci říkali že tam jsou turecké záchody. Xanie úžasná, ceny příjemné.

Kapitáni - Opravdu musí být dva (Lynxi), ale co-skipper nemusí mít papíry. Jen se podepíše, že je obeznámen s ovládáním lodě. Pokud má, nic se nepodepisuje. V průběhu minulých 14 vyzkoušeno obé.

Doprava - My šetřílci jsme jeli na letiště narvaným autobusem, jak říká klasik na jedné noze a to ještě né na svojé, za 5€. Kamarádi si domluvili v maríně taxíka, který je ve čtyrech luxusně odvezl z mola až před terminál za 32€. To bych také dal, kdybych to věděl.

Pozor - Majitel lodě nás před podepsáním check-outu stáhnul o 10€ za certifikát od potápěče, že je loď v pořádku. Že to je pro naše dobro, v případě následné poruchy. Nedalo se odmítnout, ale hned jsem volal Martě Voženílkové z YachtNetu, co to má znamenat, že to nebylo v podmínkách. Nešlo o tu sumu, ale o zjištění, zda to tak má být. Během druhého týdnu mě došla zpráva, že to je vyřízené. A slečna od SeaFareru (náš smluvní partner) čekala na mole s deseti éčky a neustále se opakujícími omluvami.
Takže potápěče neplatit, nebo volat svého zprostředkovatele. ;)

Jinak vše dobré, Meltémi jak řemen. To je téměř jistota. V pátek ve svém hlavním proudu v nárazech až 40knt :D
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned říj 02, 2011 11:51 pm

Tož vitaj doma! :-)
Vidím, že ty novoty, co jsme zažili my, nejsou ještě všude, což je pozitivní. Naopak Meltemi, to je stálá měna. :-) Kouk jsem občas na Poseidona a vzpomněl na tebe! A jaká byla trasa?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon říj 03, 2011 12:18 am

Alimos-Xania-Fikiada-Sounion-Aimos. Dostali jsme zabrat, děkuji za vzpomínky, potřebovali jsme je. Chvílemi to šlo až na čtyřicítku, 25-35 byl takový standard, vlny obrovské. Ale vytýčený cíl jsme splnili, obě lodě v pořádku dopluly a poslední dva dny byl čas i na pořádné koupání.
Ale zde to nechci zanášet. V pátek letím ještě se ženou na 14 dní na rekreačku Cádiz-Gibraltar-Almeria a pak chci něco písnout.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Řecko

Příspěvekod pes » pon říj 03, 2011 11:33 pm

Ahojte !
Právě jsem se vrátil nadšen z Řecka. Baharise jsem potkal na mole a myslím že jsem ho viděl i v noci ze soboty na neděli odplouvat. K dosažení Kréty mu blahopřeji a návrat zpět proti větru obdivuji.... Já jsem své cíle (Kitnos a Serifos) nesplnil, posádka byla vyloženě rekreační (nechtěl jsem je ztratit) a vítr byl silný, nejdál jsem byl na Hydře a u Poseidonova chrámu ale vzhleden k tomu že jsem byl v Řecku byl poprvé jsem i ze Saronského zálivu nadšený. Fouká jak na Baltu ale vítr je teplý a svítí sluníčko. Ceny za B46 jsem platil 1,95EUR za kotvení na den a k tomu cca 2 EUR za vodu s eletrikou (Poros, Hydra, Vathí). Služby dle mě super, nabízení služeb bez vtírání, ceny mírné. Jídlo nemá smysl z ČR vozit. Co nedoporučuji je let s MALEV přes Budapešť, vrátil jsem se o den později přes Milán a MALEV cestujícím tvrdí že přenocování v hotelu neplatí. Příště to vezmu na přímo asi z Mnichova.
Zdraví "pes"
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte říj 04, 2011 6:35 pm

Baharis píše:Tak hned z čerstva:
Pozor - Majitel lodě nás před podepsáním check-outu stáhnul o 10€ za certifikát od potápěče, že je loď v pořádku. Že to je pro naše dobro, v případě následné poruchy.

Neměli jste majitelskou loď Admirál ?
Ten děda který ji vlastnil ze mě chtěl vyrazit 60 Eček.
Po delší diskuzi od toho upustil.
Takže jsem Martu Voženílkovou nemusel "aktivovat" :)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte říj 04, 2011 6:56 pm

Ne Martine. Byla to Ageliki (B47 - chovala se ve větru a vlnách velmi dobře), asi byla také majitelská, protože jsem u ní nikoho jiného neviděl a stáli stáli jsme hned na tom prvním mole od Skipper baru přes parkoviště. Tuším molo č.3
Tento systém najímání lodí od jiných majitelů se mě moc nelíbí. Ale co se dá dělat, tam to je tak zavedené, tak co dělat.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte říj 04, 2011 8:19 pm

Hmm, tak to asi Řekové takhle zkoušejí dostat nějaké Éčko k nájmu ze své lodi navíc.
Dobře, že jsi to zmínil, já jsem to nenapsal, protože jsem myslel, že to byl vyjímečný případ.
Teď se ví na čem jsme a snad se nikdo už nenechá k nějaké nestardatní platbě ukecat.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

řecko

Příspěvekod pes » úte říj 04, 2011 8:49 pm

to:JardaF na Porosu jsem platil za B46 dva poplatky 1. chlapíkovi na nábřeží cca 2 EUR snad za elektriku a vodu a ten mě poslal ještě na přístavní policiii v souběžné ulioci s nábřežím. 2.poplatek přístavní policii se skládal ze dvou položek odvozených od délky lodě a činil vč. DPH 2,09 EUR. nic dalšího jsem neplatil. Na Hydře jsem diskutoval s nějakým zřízencem snad z mariny, ten mi ukázal kde je přístavní policie a rovnou mi řekl že poplatek je max. cca 2 EUR a ne více. Nechápal jsem proč mi to říká. Možná se něco změnilo s ohledem na sezonu.....
Zdraví "pes"
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » stř říj 19, 2011 9:59 pm

Vrátil so sa teraz s toho ospevovaného Grécka - Jónske more a pridávam sa k ospevovatelom. Zvolili sme menej bežný spôsob prenájmu lode, nešli sme cez čártrovku, ale dohodli sme sa s majitelom lode Marianom Koscelnikom, uživatelom tejto našej skvelej webstránky. Výhodou bolo, že pozná skvele miestne pomery a za jeho hutné informácie som mu veľmi vďačný. Okrem toho je skvelý jachtár a tak plavba s ním v búrlivých vetroch bola skutočným zážitkom. Loď mal zmáknutú tak, že všetky manévre, vrátanie pristávania na kotvu na mestské mólo, zvládal bravúrne sám. Okrem bežného užívania si dozvukov leta sme podnikly dve záchranné akcie. Raz sme zachraňovali v prístave zle ukotvenú loď, ktorej skiper bol vraj Angličan, ale asi to bol škót žijúci v Londone. Jeho žena, češka, nám za záchranu v búrke a daždi išla na druhý deň z vďačnosti kúpiť pivo, ale ten škót jej to vyhovoril a nič nám nedali /piva sme mali na mariu, ale patrilo by sa/. Takže za záchranu sme dostali len "dekuji" od jeho pani, skiper angličan ani nepoďakoval.
Posledný deň sme zachraňovali velkú Bavárku 50 stop. Partia starších pánov, Rakušanov, sa vydala na plavbu z Grécka na Sicíliu a speť, ale po ceste sa im pokazilo vstrekovacie čerpadlo a tak sa museli vrátiť. Návrat trval 4 dni, boli bez elektriny, lebo nebolo čím dobíjať, takže im nefungovali navigačné prístroje, vysielačka, ani telefóny. Nechladila chladnička, nefungoval elektrický záchod, ani kotevný vrátok, čerpadlo na vodu. Priplávali k pobrežiu do chránenej zátoky a hodili kotvu. Pomoc privolávali mávaním- krížením rúk nad hlavou, ale nikto si ich nevšímal, alebo nevedel že volajú o pomoc. V búrlivom vetre 25-30 uzlov sme ich vyviazali a našou 37 stopovou loďou sme ich ťahali do bezpečného prístavu. O dramatické momenty nebolo núdze, ale všetko sa dobre podarilo. Náš kapitán a majitel zachraňujúcej lode keď videl, že sú to skutočný jachtári, tak upustil od platby za záchranu a odmenu za záchranu nechal na ich skiprovi. Ten priniesol litrovku skvelého bielehu rumu, potriasli sme si rukami a vypili po poháriku. Uvedomili sme si, ako je dôležité zachovať si dobrú kondíciu aj v starobe, tí šesdesiat ročný páni ťahali kotvu samozrejme ručne.

Dva krát sme kotvili pri mestskom móle priamo pod Port Police a nikto nechcel žiadny poplatok, ani nič vypisovať. Mestské móla zadarmo, voda na mólach tiež. Wifi zadarmo z reštaurácií na nábreží, resp. za malú konzumáciu /espreso/ kód na vyžiadanie. Ak sme išli v reštauráciu na wc bez konzumácie, tak nikto na nás nezazeral. V niektorých kaviarňach a reštauráciach mali pre jachtárov dokonca aj sprchu.

Porovnanie Chorvátsko - Grécko. Myslím že tu nejde o ponuku a dopyt ako sa domnieva Baharis, ale o iný prístup, náhlad na podnikanie. V tejto časti Grécka je jácht minimálne tolko ako v HR, ak nie viac. Aj hlboko po sezóne boli niektoré mestské móla obsadené a tak niektoré jachty museli zostať na kotve mimo móla, ale nikto nepýta poplatok. Je totiž predpoklad, že jachtári míňajú peniaze všade kde chodia a to je zrejme považované za dostatočné. Nešroubujú ceny ad absurdum. Jediná výhoda Chorvátska je jeho blízkosť, pre nás. Angličania do Grécka lietajú z ostrovov za dobré ceny, večná škoda že SkyEurope skrachovala. Počasie je v Grécku - Jonskom mori stálejšie, slnko aj vetry, voda teplejšia.
bubes
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bubes » čtv říj 20, 2011 1:59 pm

Ahoj, sedím na lodi na Korfu a čtu o Řecku - a musím naprosto souhlasit s Denisom, vše tu funguje... Jezdíme každý rok vždy jeden od Sporád na Sardinii nebo na Baleáry a druhý zase zpět, a letos mám dojem, že je to v Řecku, navzdory jejich problémům, snad i lepší než v předchozích letech - myslím zejména přístup lidí; všichni jsou v pohodě, klidní a fungujou - narozdíl od Italie, kde se to letos docela silně zhoršilo (jsou častěji než dříve napružení, lecos přestává fungovat, a leckde začínají velmi zdražovat). Škoda je jedině nejistoty lidí se spolehlivostí letecké dopravy do Řecka - pokud někdo v lednu koupí letenku na červen a pak náhodou je stávka, tak to zamrzí, ale z pohledu plavby a celého klimatu - naprosto v pohodě.
Ahoj :-).
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv říj 20, 2011 2:48 pm

Jak to tak čtu, tak vidím zajímavé rozdíly mezi Jónským mořem a Egejí. Asi příští rok zamíříme do Jónského moře. ;)
bubes
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bubes » čtv říj 20, 2011 3:44 pm

to JardaF: jen pokud si můžeš vybrat, tak ne v hlavní sezóně - to je tu dost husto (i když kde na jihu není... :roll:)
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » sob zář 28, 2013 8:55 pm

Tak jsem zpět. Rhodos -Simi-Nisiros-Tilos-Khalki. Nechtěl jsem tam jet -nemám Řecko rad :( a...a musel jsem si upravit názor. Tato čast Řecka me nadchla - spina Athén či Kréty s tím nesnese srovnání. Tady bylo všude neskutečné cisto. Jinak recka klasika - přístavy skoro zdarma, kromě Khalki ( molo bez elektriky za 15 eur ), jídlo levne a super, lidi fajn.
Lod - no to uz taková sláva nebyla, ale co čekat od skoro 10 let stare lode ;)

Poznatky - alespoň elementární znalosti pro použití kotvy jsou nezbytne :D bohužel potkali jsme pár posádek, kterym kotva zůstala dost utajená. Položit kotvu někomu přes řetěz je snadné - myslím při stání u mola - jelikož skoro všichni položí kotvu dost výrazne s ohledem na to odkud fouká vítr zrovna ve chvilce když kotví. Stačí pak přijet večer, položit kotvu kolmo k molu a ráno se seznamite minimalne s jednou posadkou :D

Rada závěrem :mad: - ve meste Rhodos nechodte na jídlo do starého města ( naprostá většina restauraci jsou pasti na turisty), nova čast ( z přístavu do prava ) nabízí výrazne kvalitnější i cenově výhodnější moznosti.
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » ned zář 29, 2013 11:36 am

Dnes jsme se vrátili z Egeje, trasa Kos-Nisyros-Astypalaia-Amorgos-Naxos-Mykonos-Ikaria-Fournoi-Patmos-Leros-Kalimnos-Pserimos-Kos. Celkem 320 Nm, nádherná plavba včetně lehkého meltemi. :D Super kotvení. Plně souhlasím, je nutná velká pozornost při kotvení: kotva molo, což se tam většinou provádí a nehodit jinému přes kříž a taky si hlídat přijíždějící, protože na Patmosu nám jí přijíždějící frantíci vehementně chtěli hodit do kříže. :shock: Za celé dva týdny jsme platili za kotvení jen ! :good: 25 Éček za Bavaria 46 ! Řeci velice vstřícní, ostrovy nádherné se vším všudy. Opět však již obehraná habaďůra s naftou :mad: : při přebírce lodi ukazatel již na první pohled značně prorezlý (po celou plavbu se téměř nehnul), ale ujišťování, že je nádrž plná. Hned po vyplutí jsme to na Kosu zahnuli za roh na benzínku a ouha !? chybělo 74 litrů !. Ale pak to na účet uznali!
Jak na potvoru ale nebraly žádné ryby?! :x Až se trochu vzpamatuji, tak napíšu podrobně místa kotvení i s poznámkami. :)
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » ned zář 29, 2013 11:45 am

díky vám za zprávy,

my (Lakomcova posádka) se zrovna chystáme na osvědčené Egejské moře, budeme odjíždět z domu ve čtvrtek, tak si třeba do té doby ještě něco rádi přečteme
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » ned zář 29, 2013 12:51 pm

ahoj Hauz,
na těchto ostrovech jsem nebyla :
Mykonos-Ikaria-Fournoi-Patmos-Leros-Kalimnos-Pserimos
prosím Tě, co bys vypíchl, kam určo jet a proč
díky V.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 30, 2013 1:34 pm

Je to Vilmo moc natěsno. :hmm:
Včera jsem posílal předpověď na Kos, dnes na Ikarii. Ani zatím nevím, kam budou mířit zítra. Do pátku budou kluci v Aténách, tak pokud tam budete i vy, jedině že by jste se potkali z pátku na sobotu tam a něco z toho co prožili ti předali. To jsem samozřejmě schopný zprostředkovat.

EDIT: Ty západní ostrovy já probádané nemám, z tvého výčtu pouze Mykonos. Tam určitě stojí za to z jihu Ornos Bay. Večer, jak odejdou rekreanti z pláže(pokud tam ještě nějací budou), přímo na ní jsou stoly místních restaurací a vynikající mana.
Ráno pak vyrazit na sousední Délos (Dilos), kde je antické muzeum pod širým nebem. Narodili se tam Apollón a Artemis, kotvení na noc je zakázané, já k prohlídce kotvívám z jihu toho malinkého ostrůvku N37 23 30.5 E25 15 38.4 (Photo 2008)
Ale to si myslím že Lakomec bude znát... :thmbup:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon zář 30, 2013 4:21 pm

Jojo, díky, na Delos máme docela pikatntní vzpomínky, viz reportáž z r. 2008, tam teda už nééé. Ty ostatní ostrovy by mne ale zajímaly, co kdyby se tam něco šiklo. My už máme trasu naplánovanou, ale co kdyby někdy.

edit : možná by to mohlo být zajímavy, se na chvíli potkat s klukama, já ale zatím nemám žádnou představu, kde a kdy budeme, možná bys nám mohl předat naše kontakty (můj a jejich mobil, že bychom si na místě písli, kdyby to bylo reálné se vidět).
Bereme loď v Athénách tuším 5. 10. a šupeme to směr Bodrum a zpět s několika nepodstatnými :) , tedy každodenními zastávkami.
Jede kapo z Žabčic? Toho přece znám.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte říj 01, 2013 9:40 pm

Jo, kapo tam je. Teď jsem jim psal jak to vypadá, celý den se neozvali, vůbec nevím kde jsou, a taky jak na tom budou z pátku na sobotu. Jakmile mě odepíší a v podstatě odsouhlasí kontakt - nemůžu mluvit za ně, napíšu ti SZ. Nebo jestli jste si kontakty už vyměnili, je to vyřízené.
Jo a abych náhodou nezapomněl. Kdyby jsi se po něm ptala, má v našem oddíle přezdívku Elektron. :)
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » úte říj 01, 2013 11:35 pm

to Vilma :
Mykonos- krásný ostrov s historickým městečkem, plno obchůdků tavern (v té naproti kapličky pracuje jako číšník kluk z Krnova, velice příjemný). Vedle je Delos, ale o tom už jste zde psali. Měli jsme smůlu, když jsme přijeli busem do městečka, tak jsme s hrůzou zjistili, že právě přikotvily tři desetipatrové kruisrovky a z nich se začaly řinout tisíce tůůristů, tak jsme raději prchli. :shock: Kotvení jen v jižních zátokách, v Ornosu, jelikož je to úzkým pruhem země proti zátoce ze severu to dost fouká, jinak jsou vedle ještě tři dobře zařízlé zátoky s dobrým kotvením na 4 až 6 metrech hloubky, klidné, pěkné, s nuda plážemi ale ! večer z příbřežních resortů začnou dunět diskotéky a noc začíná být nesnesitelná! :x
Ikaria- čekal jsem od ní víc, kotvení na jižní straně jen na jednom místě - A. Kirikos, málo místa, kotvili jsme bokem k molu u vjezdu do bazénu, v noci se rozfučel šílený vítr a začalo to tak mlátit s lodí, že než jsme stihli překotvit ( za pomoci velice ochotných místních rybářů) tak se urval přední vazák. :x Malá pustá vesnička, pěkný kovový Ikarův pomník při vjezdu do zálivu ale jinak nic.
Fournoi- velice členitý ostrov, krásný klášter na pravém kopci při vjezdu od severu. Malá věčně přeplněná marina, vedle ale krásná zátoka O. Marmaro, kotvení na 6 m dobré, bezva klid, výborné koupání. Ostrov je vyhlášený výborným rybolevem a soustou ryb. My jsme chytili kulové. :(
Patmos- krásný ostrov, výborné kotvení u městečka Skala (kotva - zád molo - neplatí se nic, naftu přivezou dle přání náklaďáčkem z místní benzínky až k lodi, za stejnou cenu), ale je tam několik nádherných zátok na kotvu. Nádherný chrám Sv. Jana, jeskyně Sv. Jana, výborné hospůdky.. Naproti na molu půjčují skůtry za 10 éček na celý den, bezvadná projížďka po celém ostrově! :good:
Leros-celkem pustý ostrov, dřív prý tam byl nějaký lazaret, kotvení na jihu v nádherně zařízlé zátoce Xerokambos na 4-6 m. hloubky, velice klidné a příjemné, :)
Kalimnos-pěkný turisticky hojně navštěvovaný ostrov s památkami, dobré a levné taverny, kotvení u městského mola Limin Kalimnos kotva - záď molo, nově zrekonstruované, voda + E na 1 den za 10 éček, :)
Pserimos - malý ostrůvek na Kosem, pěkná JV zátoka Psérimou, kotvení na 3 m dobré, chráněné, využili jsme jen k poslední koupačce a melancholické zastávce před návratem na Kos.
Lakomec

ostrovy

Příspěvekod Lakomec » úte říj 01, 2013 11:41 pm

Baharisi, my až poplujeme z Bodrumu na západ, tak mám naplánováno Pserimos levobokem, Kalimnos levobokem a Leros pravobokem. Mezi Kalimnosem a Lerosem je úžina, skály, je to celkem zajímavé místo na plavbu, možná podle času vyhodíme kotvu. Ale stavět na delší dobu nebudeme, nocovat budeme na Levitha, krásný malý ostrůvek, na jižní straně nádherné zátoky a jedna rybářská hospůdka.

Zpět na